Zdenka Ulmannová

Spisovatelka, publicistka, editorka časopisu, textařka folk-rockové kapely. Co je tématem, které považuji za klíčové? Zajímají Vás názory na vztahy mezi muži a ženami, vztahy mezi lidmi, zeměmi, kontinenty? Vidíte spoustu nepořádků, chyb, nespravedlnosti? Štvou vás politici, bankéři, podvodníci, parazitující na vaší práci a životní úrovni?Připadá vám obskurní, nespravedlivé, že i při všeobecné celoživotní zaměstnanosti a ekonomické aktivitě, péči o potomstvo a udržení druhu, vám vyhrožují, že už se vás odchod do penze skoro netýká, protože umřete sešlostí věkem v práci jako otrok? Jste normální slušní muži a ženy, a taky vás obchází hrůza při představě, že se můžete rázem stát rukojmím těch, kteří vás pod pohrůžkou trestu za dezerci pošlou do absurdních a nic neřešících válek? Pak to pojďme společně změnit! Mluvme o tom, tlačme na establishmenty, nedovolte jim námi manipulovat.
  • Počet článků 138
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1700x

Seznam rubrik

Zdenka Ulmannová

O tajemství naděje, doktorech, odvaze i alibismu

Když se mi narodilo první dítě, měla jsem z okamžiku jeho zrození všechny ty smíšené pocity radosti, úlevy, euforie tlumené únavou porodních bolestí z vyčerpávajího boje o život novorozeněte. Jsou to pocity, žel, mužům nesdělitelné. Nekonečně dlouhé noci beze spánku při každém zavrnění děcka a číhání u postýlky, zda dýchá, když je náhodou v klidu. Vedle těch miniaturních dětských prstíčků a oušek ale i děs a hrůza, kterou si leckterá čerstvá maminka přináší kromě miminka z porodnice. Tím děsem je někdy zpráva lékaře z novorozeneckého oddělení.

21.1.2008 v 13:53 | Karma: 21,34 | Přečteno: 1307x | Diskuse| Ostatní

Zdenka Ulmannová

Názorová bramboračka lásky, pravdy, lži a nenávisti

Nedávno jsem ve Zpravodajstvi Akt-info, Vydání č. 18, z 4.1. 2008 četla, že američtí Indiáni chtějí založit svůj vlastní stát a hodlají vystoupit z Americké Unie. „Indiánský kmen Lakota vyhlásil odtržení od USA.“ píše se. „ Indiánský kmen Lakota Sioux odstoupil od všech dohod, které uzavřel s vládou Spojených států amerických, a vyhlásil nezávislost na celém území jejich rezervace. Lakotská delegace doručila tuto zprávu na americké Ministerstvo zahraničí minulý týden. Jeden z vedoucích organizátorů Russell Means řekl: ''Už nejsme občané Spojených států amerických a všichni, kteří žijí v oněch pěti státech, kde se nachází naše území, jsou vítáni, pokud se k nám chtějí připojit."

18.1.2008 v 12:36 | Karma: 11,63 | Přečteno: 808x | Diskuse| Ostatní

Zdenka Ulmannová

Je libo koupel v krvi?

Pusťte si televizi! Vraždy, rasismus, xenofóbie a násilí vůbec na vás dýchne nejen ze zpráv, ale hlavně ze „zábavných“ pořadů. K odpolední svačince o čtvrté pro naše nejmenší svůj krvavý dýchánek zahájíme hodným tátou v uniformě Námořní vyšetřovací služby a jako nášup o páté je zdokonalíme v přípravce na zločin skrze Kriminálku Miami II, abychom ji porovnali s kvalitou práce Kriminálky Las Vegas VI. Poté se plavně přenesme na vlně násilí k Útěku z vězení, zasmějeme se s Podfukáři a spolu s nimi nahlédneme do Akt X VII, abychom s Jednotkou zvláštního určení vyzkoušeli komisaře Taggerta, jestli mu to ještě pořád tak pálí. Vše pak zakončíme odborným publicistickým rozborem, kterak se trestají zlobivé dětičky, když náhodou jejich rodiče mají pocit, že i děti si musí na svůj růst vydělávat brigádami.

18.1.2008 v 10:47 | Karma: 12,70 | Přečteno: 1112x | Diskuse| Ostatní

Zdenka Ulmannová

Muži často dosahují orgasmu jen v politice

Když stárne žena, říká se, že její přechodové problémy způsobují snížení libida. Ve skutečnosti je však na vině buď impotentní manžel, nebo jeho sebestředný egoismus, nedostatek citu a fatální ignorace projevit něhu. Když stárne muž, mívá problémy s erekcí a k akci ho může vybudit leda tak druhá až třetí míza, (čti o dvacet let mladší a štědře sponzorovaná milenka), viagra, přičemž každý starší muž, musí mít v kapse Prostenal a nůž! Neboli, k ukojení muž potřebuje prachy, žena lásku.

16.1.2008 v 10:13 | Karma: 13,93 | Přečteno: 1286x | Diskuse| Ostatní

Zdenka Ulmannová

Že by zase hony na čarodějnice?

Když se kácí les, lítají třísky. Tak by bylo možné charakterizovat hysterické výjevy některých „sil“ a vášnivé, ba místy až krvelačné, diskuse kolem nástupu nové ředitelky veřejnoprávního Radiožurnálu. Nic nového pod sluncem. Hony na „čarodějnice“ – obzvláště v těžce patriarchálním systému, jaký panuje v naší, s prominutím předpostrašené, zemičce - zde byly již odedávna. A jsou stále. Konec konců, máme v tom i jistou tradici. Již od bájných dob Krokových čeští muži nenávistně přijímali změny, obzvláště měla-li do vedení kmenových struktur usednout žena. Ono pověstné „Běda mužům, kterým žena vládne“ přežívá v genových malformacích z pokolení na pokolení a přenáší se jako houževnatá infekce diskriminace z otce na syna.

15.1.2008 v 19:12 | Karma: 10,84 | Přečteno: 1255x | Diskuse| Ostatní

Zdenka Ulmannová

Blízká setkání našeho druhu

I když se jindy s vervou a nabroušeným jazykem pouštím spíše do vážných společenských témat a nervy drásajících politických situací, mám občas potřebu se aspoň na chvilku přestat rvát za blaho slabých a utlačovaných, a pohladit i svoji duši. A to jsem udělala zrovna v pátek. A nemohu se o to s Vámi, milí čtenáři tohoto blogu, nepodělit.

15.1.2008 v 11:04 | Karma: 8,13 | Přečteno: 760x | Diskuse| Ostatní

Zdenka Ulmannová

Táhněte do háje!

...vyslovil český stát ústy jeho prominentů, když přišel s nápadem zavést speciální jednotku městské policie, která by měla zvýšit represi vůči bezdomovcům, a kterou chce zřídit hlavní město Praha. Chce tím dosáhnout toho, aby lidé bez domova opustili území města a údajně se tak začlenili do společnosti. Soudní lidé, (tedy opravdu humánní, vyspělí lidé a nejen dutí panáci v drahých oblecích a limuzínách na státní útraty), se jistě shodnou na tom, že v případech bezdomovectví jde jistým způsobem o patologický jev, ať již jde nemoc v duši individuálního člověka, anebo společenskou, sociální. Vyjdeme-li z jedné či druhé premisy, vždy ovšem dojdeme k závěru, že je tento nezdravý jev, pro nějž je potřeba hledat smysluplnou adekvátní účinnou pomoc a citlivé řešení, není jistě jen problémem oněch lidí bez střechy nad hlavou, ale i všech ostatních, neboť stav, že někteří lidé nemají ani kde přespávat, je bezpochyby i poskvrnou dobré pověsti těch, kteří jsou mnohem bohatší a žijí někdy ve zhýralém nadbytku. Možná zde je právě jádro pudla, protože na některé se pak logicky nedostává, uvážíme-li, že svět je spojená nádoba a vše v něm souvisí se vším. „Řešení" sictuace sociálně nejslabších občanů, jaké se snažil například najít pan Čunek, když chtěl „čistit od vředu", kterýmžto přirovnáním urazil zdaleka nejen občany vsetínského romského etnika, ale i všechny empatické lidi dobré vůle, jsou ovšem nepřijatelná. Žel, i špatné příklady táhnou, a tak už se asociální model exodu, resp. odsunu - neboli vyhnání za město - ocitl nejen na tváři města Vsetína, ale nově i na tváři stověžaté matičky. Primátor Bém se tak chystá "čistit" Prahu od obětí bezdomovectví.

15.1.2008 v 9:20 | Karma: 12,57 | Přečteno: 819x | Diskuse| Ostatní

Zdenka Ulmannová

Táhněte do háje!

...vyslovil český stát ústy jeho prominentů, když přišel s nápadem zavést speciální jednotku městské policie, která by měla zvýšit represi vůči bezdomovcům, a kterou chce zřídit hlavní město Praha. Chce tím dosáhnout toho, aby lidé bez domova opustili území města a údajně se tak začlenili do společnosti. Soudní lidé, (tedy opravdu humánní, vyspělí lidé a nejen dutí panáci v drahých oblecích a limuzínách na státní útraty), se jistě shodnou na tom, že v případech bezdomovectví jde jistým způsobem o patologický jev, ať již jde nemoc v duši individuálního člověka, anebo společenskou, sociální. Vyjdeme-li z jedné či druhé premisy, vždy ovšem dojdeme k závěru, že je tento nezdravý jev, pro nějž je potřeba hledat smysluplnou adekvátní účinnou pomoc a citlivé řešení, není jistě jen problémem oněch lidí bez střechy nad hlavou, ale i všech ostatních, neboť stav, že někteří lidé nemají ani kde přespávat, je bezpochyby i poskvrnou dobré pověsti těch, kteří jsou mnohem bohatší a žijí někdy ve zhýralém nadbytku. Možná zde je právě jádro pudla, protože na některé se pak logicky nedostává, uvážíme-li, že svět je spojená nádoba a vše v něm souvisí se vším.

11.1.2008 v 17:09 | Karma: 7,11 | Přečteno: 315x | Diskuse| Ostatní

Zdenka Ulmannová

Krizová komunikace - základ úspěchu

Volební klání v demokratickém tržně liberálním systému je zcela řízená marketingová záležitost. Jinými slovy ten, kdo umí připravit atraktivnější a agresivnější reklamní kampaň své partaji, vyhrává. V případě, kdy se sejdou na všech, či alespoň dvou, hlavních (čti nejbohatších) stranách konkurenčních barikád kampaně obdobně dobré či špatné, vyhrává ten, kdo má kvalitněji připravenou tzv. krizovou komunikaci. Co je krizová komunikace a oč v ní jde? Nedílnou součástí profesionální práce reklamních (komunikačních) agentur je nabídnout klientovi takovou krizovou komunikační strategii, jakou předpokládá u konkurence. Přímo čítankově neprofesionální a nekvalitní krizovou komunikační strategii předvedla agentura, která připravovala volební kampaň v parlamentních volbách v roce 2006 pro ČSSD, a tím jí prokázala "medvědí službu".

18.12.2007 v 18:18 | Karma: 8,83 | Přečteno: 695x | Diskuse| Ostatní

Zdenka Ulmannová

Měli bychom se mít líp!

V dřívějších dobách, kdy lidé vše, s čím pracovali a cokoliv vyráběli, dělali prakticky na koleně a snili o tom, že jednou možná přijde doba, kdy jim bude dopřáno více odpočinku a méně práce, že budou zajištěni na stáří, a že vůbec - jak bude lidstvo vyspělejší - ubude existenčních starostí. I přestože jde vědecko-technický rozvoj neustále dopředu - a často až hektickými kroky technologie zcela ovládají lidskou civilizaci - přesto jakoby se žádný ze snů historických lidí nenaplnil. Zcela jistě ne v rozdílech, které se jak nůžky rozevírají mezi civilizacemi, kulturami a kontinenty.

18.12.2007 v 9:53 | Karma: 12,26 | Přečteno: 809x | Diskuse| Ostatní

Zdenka Ulmannová

Smést téma interupcí již jednou pro vždy z parlamentních stolů!

Právo žen na interupci a svobodné rozhodování o ní se v těchto dnech řešilo na Slovensku. Na začátku třetího tisíciletí, nazývaného také jako stoletím genetického inženýrství, kdy se vědě daří rozluštit genetický kód, zařídit umělou reprodukci přenosem vajíček do dělohy hostitelských matek, klonovat živé bytosti ať již ze zárodků, nebo třeba jen „obyčejně" kůží na libovolné náhradní díly za účelem transplantací, působí až úsměvně, že se ještě někteří politici stále hašteří, že ženy chtějí mít právo disponovat tím, co je v útrobách jejich vlastního těla. Je s podivem, jak si někteří muži vychovaní v těžce patriarchálním vidění společnosti, stále dovolují ženám něco nařizovat a přikazovat. Jak může dnes muž přimět ženu, aby neporodila dítě, pokud nechce?

6.12.2007 v 19:59 | Karma: 17,17 | Přečteno: 2177x | Diskuse| Ostatní

Zdenka Ulmannová

Diktovat zákaz MDŽ je totalitní manýrou

Pánové se včera v Parlamentu zase vyřádili. Po obsesivních štvanicích, jež vyvolal senátor Mejstřík, se začali i ostatní poslanci zajímat o osud svátku Mezinárodního dne žen. Nevím, co panu Mejstříkovi ženy udělaly; jisté však je, že s nimi má patrně jakýsi niterný problém, pokud mu v žaludku leží právě tento jinak zcela nevinný a neškodný významný den pro ženy. Rajtování na tom, že MDŽ bylo spojeno s minulým komunistickým režimem - a to jen proto, že jej komunističtí papaláši bujaře slavili a přijali za svůj, nadto velmi nedůstojným způsobem - nicméně ještě z tohoto svátku nečiní svátek zločinný či nedůstojný. Nedůstojné jen bylo, že se jej bolševický patriarchát zmocnil a překrucoval jeho význam. Ale byli to především opět a znovu muži, kdo s tímto ženským svátkem manipulovali a přizpůsobovali jej k obrazu svému. Obžíračky, bujaré pijatyky a poplácávání po zadnicích či vynucené zneužívání v podstatě zcela bezbranných žen-soudružek pod záminkou svátku, patřilo k lidovému sprostému folkloru úplně stejně, jako jakékoliv jiné sprosté ožralé obcování nechutných bossů jakéhokoliv jiného dřívějšího i současného režimu, včetně jejich „šoustání s děvkami v hanbincích". Muži si totiž na zneužívání žen potrpí v každé době.

30.11.2007 v 10:19 | Karma: 14,64 | Přečteno: 965x | Diskuse| Ostatní

Zdenka Ulmannová

Ano, změřte jim „pinďoura"!

Plně se ztotožňuji s článkem blogera Petra Honse „A ještě jim změřte "pinďoura". Vytvoření parlamentní komise pro měření orgánů kandidátů na prezidentský úřad považuji za nanejvýš důležité. Co kdyby se nakonec ukázalo, že se do patriarchálních struktur snažila v přestrojení infiltrovat nějaká ženská?!

23.11.2007 v 18:59 | Karma: 13,48 | Přečteno: 2076x | Diskuse| Ostatní

Zdenka Ulmannová

To chce humor, dámy a pánové!

O humoru se říká, že je kořením zdravého života. Cože je to zdravý život? Je to stav, kdy dokážeme být naplněni optimismem i v situacích, kdy jiní v zoufalství bezvýchodné situace skáčou z hořícího mrakodrapu, vrhají se do vln potápějícího se Titanicu a nepropadají depresi, ani když nad hladovějícím podvyživeným černouškem nedočkavě poskakuje sup. A říkají si: ostatně, vždycky jsou dvě možnosti... buď dobrá, nebo ta špatná.

22.11.2007 v 18:42 | Karma: 9,71 | Přečteno: 978x | Diskuse| Ostatní

Zdenka Ulmannová

Vrcholy rozmařilosti

Nápad, vypsat soutěž o vrchol rozmařilosti mi leží v hlavě už notnou dobu. Nedávno jsem zase četla v nějakém magazínu, jak jakýsi šéfkuchař uštědřoval vzácné recepty. Ten recept, jenž novinář popisoval, spočíval v tom, že se nějaká drůbeží polévka musí vařit dvanáct hodin a pracuje na ní šest kuchařů. Tak je tato lahůdka technologicky náročná! A taky úměrně tomu drahá. Večeře v restauraci ale není prý ani přesto podle slov protagonistů nijak zvlášť drahá a nedostupná, neb to spraví nějaké dva tisíce. Co dodat...snad jen, ach jo... když na nějaké takové sdělení náhodou narazím, rozzuřím se doběla.

21.11.2007 v 16:01 | Karma: 15,21 | Přečteno: 1049x | Diskuse| Ostatní

Zdenka Ulmannová

Kritizovat a neurazit, operovat, ale nezabolet

Stačí, když chvíli mluvíte s jednou z těch osmatřiceti procent žen, která si prošla několikaletým domácím násilím muže-tyrana, zjistíte, že každý jeden ten morbidní scénář je takřka jako vejce vejci podobný. Co nám vypovídá? Nuže čtěte dál něco z těch vyprávění žen...

21.11.2007 v 9:17 | Karma: 11,98 | Přečteno: 855x | Diskuse| Ostatní

Zdenka Ulmannová

Pojďme si ponadávat!

Proti křečovitosti a žlučovitosti se dá bojovat všelijak. Proto sláva novinám a dělníkům ostrého pera, než bojovníkům tupé, sofistikované politické zbraně! Pokaždé, když si okamžik žádá napsat nějaký vulgatismus, (samozřejmě pro lepší vyjádření daného), tak se skoro začervenám. A to i přestože jsem už ve svém košatém životě zažila spoustu situací, které se vlastně slušným výrazem ani popsat nedají. Ale přece jen, to sprosté slovo vetkané na papíře či monitoru mi připadá mi jako svatokrádež. Na druhou stranu, co je to svatokrádež v situaci, kdy se celá polovina světa potýká s nafouklými hladovými bříšky dětí...

20.11.2007 v 12:41 | Karma: 8,90 | Přečteno: 795x | Diskuse| Ostatní

Zdenka Ulmannová

Paroubek, fotbal a svatby z mnoha úhlů

Opět jedno sousto pro bulvár i naštvaného nevoliče. Paroubek se žení, bere si mladou poté, co „starou"odložil jak otrhanou vestu, a ještě si (drzoun drzá) dovolí jezdit po silnicích dvě stě! A kdyby jen to - u té svatební show mu vartují četníci z celého okolí! Tak se dnes glosuje událost uplynulého víkendu. Ovšem ruku na srdce: Paroubek se žení teprve podruhé v životě, zatímco policajti vartují u kdejakého stadionu víkend co víkend rok co rok. A nechci vidět, kolik jich - samozřejmě i za peníze daňových poplatnic - bude hlídat tu fotbalovou vřavu, až si pánové na státní útraty postaví další národní fotbalový stadión! To teprve bude mela!

20.11.2007 v 9:03 | Karma: 22,89 | Přečteno: 2965x | Diskuse| Ostatní

Zdenka Ulmannová

Nežijeme na stejné planetě - Mirek Topolánek je z Marzu

aneb „Demonstrační“ Jako mnoho angažovaných lidí jsem se v sobotu zúčastnila vzpomínkových akcí výročí 17. listopadu. Po položení svíčky na Národní jsem došla na Václavák, cestou jsem se ušklíbla nad „čunkovci" na Můstku a přidala se k „demošce" proti radaru. Docela mě mrzí, že tam nebyli všichni, kdo tady žádné radary ani cizí vojska nechtějí. I přes vládní masáž, na kterou si vláda za peníze všech daňových poplatníků - tedy i odpůrců radaru - najala reklamní agenturu, se statistika příznivců radaru nijak závratně nezvýšila, a latentně je stále něco kolem osmdesáti procent lidí proti radaru a vstupu vojáka cizí mocnosti na naše území. Pravda, v sobotu 17. listopadu bylo obzvláště nevydařené listopadové počasí. Jenže protestovat vlastním tělem jen s ohledem na to, zda je venku počasí na demonstraci, je přece jen poněkud občansky zbaběloučké. Právě s tou zbělostí vláda počítá. Ale ti co na „demošku" přišli, byli fajn. Sice mi promokl docela zánovní flaušák a promrzla jsem až na kost, nicméně celý zbytek večera jsem měla hřejivý pocit z toho, že nejsem jako ti blbý fandové, co šli jen pro nic zanic řvát a mrznout na Spartu. Večer po „demošce" jsme si pak s holkama v hospodě daly večeři a teplý gročík, probraly zbytek mezinárodní i domácí situace, vládu jsme podrobily zdrcující kritice, že určitě všem, kterých se to týkalo, zvonilo v uších tak silně, až museli být druhý den úplně nahluchlí.

19.11.2007 v 16:33 | Karma: 17,84 | Přečteno: 974x | Diskuse| Ostatní

Zdenka Ulmannová

O stařeckých vrtoších

Někdy se na adresu seniorů poukazuje soucitným, leč i poněkud ironickým tónem, že mají stařecké vrtochy a že s nimi není k vydržení. Pokud se takový vrtoch zmocní člověka, který stojí v čele země a každé hnutí jeho vrtošivé mysli je vydáváno bezmála za státnický projev, je to přímo neštěstí. Čeští - a nejen čeští - ekologové, klimatologové a odborníci na životní prostředí a vůbec lidé se zdravým náhledem na udržitelnost rozvoje na této planetě se shodují na tom, že vliv člověka se za posledních sto let markantně podepsal na bezpečnosti Země a jejím klimatu. Nad těmito „krakatitickými" technologiemi a hrozbami se zamýšlel už Karel Čapek před více než tři čtvrtě stoletím, a s futurologickým výhledem si dělal starosti i spolu s legendárním prvním českým prezidentem, Tomášem Masarykem. Náš současný prezident, Václav Klaus, si však ani sedmdesát let po Masarykovi starosti nedělá.

16.11.2007 v 15:17 | Karma: 13,22 | Přečteno: 937x | Diskuse| Ostatní

Zdenka Ulmannová

Co s nadbytečnými lidskými zdroji na pracovním trhu?

„Vražme je do popelnic“, zpívá se v jednom textu písně. Do popelnic se dá vyhodit ledacos. Podstatný je smysl těchto slov. Vždy má význam nepotřebnosti, nepoužitelnosti, zkaženosti či opovržení. Poslední dobou se v souvislosti se „zeštíhlováním firem“ velmi často hovoří o „nadbytečnosti“ zejména starších zaměstnanců a v souvislosti s personalistikou v zaměstnání se drsně hovoří o hospodařením s „lidskými zdroji“ na „pracovním trhu“. Také vám tyto výrazy připomínají a evokují otrokářství? Nejste daleko od pravdy.

15.11.2007 v 16:07 | Karma: 16,48 | Přečteno: 1045x | Diskuse| Ostatní

Zdenka Ulmannová

O oslích můstcích Hutky a Nohavici

Aneb o umrněnosti témat

15.11.2007 v 10:56 | Karma: 11,06 | Přečteno: 954x | Diskuse| Ostatní

Zdenka Ulmannová

Bude taky stávka cestujících pražského metra?

Aneb glosa k hrdým Francouzům. Prakticky jediným důsledným opatřením proti lačnosti dopravních podniků a udržení vyváženosti jejich zisků, je stávka. Každého podnikatele se nejvíc dotkne a přinutí k zamyšlení, přijde-li o zisk a možnost jej vydělat. To je prastarý známý trik obklíčení a vyhladovění.

14.11.2007 v 16:45 | Karma: 14,25 | Přečteno: 1465x | Diskuse| Ostatní

Zdenka Ulmannová

O Nohavicovi, Hutkovi a totalitě

Když ke mně dolehla zpráva, že i Nohavica, můj nejoblíbenější Jareček, básník, poeta bytostně lahodící s souznějící mé duši - a jak objektivně prokázáno i duším celých vyprodaných stadiónů - „spolupracoval" s StB, poněkud mě to zarazilo.

13.11.2007 v 15:04 | Karma: 40,47 | Přečteno: 8879x | Diskuse| Ostatní

Zdenka Ulmannová

Přežijeme pod vládou čistkařů, černých pasažérů, lhářů a diletantů?

Chce nás snad Julínek „pozabíjet“? Táže se s nadsázkou (a někteří i bez nadsázky) nejméně ta část lidí a pacientů, kteří nevolili jeho stranu. A těch je – ať se to Julínkovi líbí či nikoliv – většina. Uvážíme-li, že k volbám chodí jen šedesát procent oprávněných voličů, a že potenciální pacienti jsou i nezletilci, pak je Julínkovo živelné řádění na půdě českých špitálů přinejmenším nesoudné.

13.11.2007 v 9:40 | Karma: 12,16 | Přečteno: 668x | Diskuse| Ostatní