Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vrcholy rozmařilosti

Nápad, vypsat soutěž o vrchol rozmařilosti mi leží v hlavě už notnou dobu. Nedávno jsem zase četla v nějakém magazínu, jak jakýsi šéfkuchař uštědřoval vzácné recepty. Ten recept, jenž novinář popisoval, spočíval v tom, že se nějaká drůbeží polévka musí vařit dvanáct hodin a pracuje na ní šest kuchařů. Tak je tato lahůdka technologicky náročná! A taky úměrně tomu drahá. Večeře v restauraci ale není prý ani přesto podle slov protagonistů nijak zvlášť drahá a nedostupná, neb to spraví nějaké dva tisíce.  Co dodat...snad jen, ach jo... když na nějaké takové sdělení náhodou narazím, rozzuřím se doběla.

A zase jde o ta mediální témata, která jsou samozřejmě pro lidi návodná.

Článek tohoto typu, ač se tváří jako redakční, je prachsprosté PR (píár, neboli skrytá reklama, zaobalená do zdání redakční informace), které navíc pustě smrdí korupcí.

Taková informace u mnoha neznalých čtenářů vyvolá pocit, že je vlastně žebrák, pokud si něco tak libého jako polívka za dva tácy nemůže dovolit. To samozřejmě nemá ale nic společného se závistí. Obzvláště uvědomíme-li si, že na tomto světě je pořád ještě víc než miliarda lidí a dětí, které nemají co do úst a pravidelné sousto čehokoliv k snědku a doušek obyčejné vody je pro ně takřka luxusem.

 

Stavění na odiv onen vyumělkovaný luxus v podobě drahých polévek, vín, lihovin, tabáku, aut, módních modelů a jiných marnotratností, je pak v kontrastu s těmi hladovými bříšky obskurní a zvrácené.

To není zloba proti existenci boháčů, nýbrž zloba nad jejich nemorálností.

 

Místo aby se bohatci zamysleli, zda jejich exhibice bohatství není opravdu jen čirou provokací, koledující si v důsledku o vzpouru zotročených a zbídačelých, dělají si z těch skutečných chudáků ještě legraci a považují je za póvl.

Někteří sice občas utrousí nějaký milodar v podobě sponzoringu v rámci charitativních akcí, nicméně i v rámci těchto aktivit je to pro ně jen způsob, jak se blýsknout a předvést svůj luxus. Nic srdečného, opravdového soucítění a snaha po změně té chudoby v tom není.

 

Skuteční donátoři a lidi vnímající charitní chování jako svoji lidskou povinnost a soucítění se slabšími nemají potřebu stavět pompézně své dárcovství na odiv. A to ani z důvodu zpopularizování dárcovství. Vždyť většina normálních lidí si přece uvědomuje, že podělit se se slabšími, mám-li sám víc než dostatek, je normální, přirozené, lidské a zdravě solidární.

 

Pompéznost, s jakou se často dává dar, je sama o sobě výrazem lidské krutosti, už proto, že ten, kdo nabyl (někdy dokonce dobil s měkkým „i“) obrovského soukromého majetku, mohl stejně tak svoji zdatnost a schopnosti použít místo nahromadění jmění pro sebe svoji zdatnost ve prospěch blaha mnoha jiných lidí. Ne každý totiž byl obdařen stejnými vlastnostmi, schopnostmi, nadáním – a to je samo o sobě handicapující. Naopak lidi s tím větším štěstím a zvláštními schopnostmi a danostmi to v tomto smyslu zavazuje k tomu, aby toho udělali víc pro ty slabší s horším postavením.

A to není žádný laciný proklamativní socialismus. To jen obyčejný lidský, sociální, přístup.

 

Proto se osobně řídím pravidlem: jestliže někde vaří tak drahou polévku, nalévají tak drahé víno a předvádějí tak drahý hadry, tak vím jistě, že jsou to lidi, kteří eticky nesahají komukoliv méně zdatnému ani po kotníky. Chudoba – nebo řekněme v našich západních konstelacích spíše skromný způsob života - totiž není výrazem neschopnosti, nýbrž často více stavem mysli v tom etickém smyslu. Výrazem schopnosti zříci se nadbytečných statků ve prospěch těch, kteří žijí v opravdu ztížených podmínkách, a často jen díky těm paranoidním vydřiduchům se mají hůře, než by museli.

 

A proto ze zásady programově odmítám chodit na luxusní nóbl párty, (a to dokonce ani když mě tam pozvou), odmítám hromadit nadbytečný majetek či si pořizovat oblečení, z něhož by výrazně čpěla drahota, (a to i tehdy, že na něj mám).

Kašlu na eleganci, která by mohla působit provokativně už proto, že si uvědomuji, že každými šaty, které jsem si nekoupila, jsem pomohla přenechat o kousek víc důstojnosti těm, kteří na tom jsou mnohem hůř.  A to není jen póza skromnosti, to je moje přesvědčení. Takové, jako někdo věří třeba v boha, já věřím v rovnováhu a v to, že nebudeme-li si ukrajovat ze společného zemského krajíce víc než potřebujeme a sníme, nebude se těm druhým na druhém konci toho krajíce nedostávat. Svět je – ať se to komu líbí či nelíbí – spojená nádoba, a jestliže na jednom konci nahromadíte víc, musí se na druhém logicky nedostávat. Proto boháče, resp. ty, kdo hromadí a zadržují pro sebe, považuji za chrapouny a rušiče rovnováhy, tedy škůdce.

A lidi, kteří si bez mrknutí oka koupí láhev vína za tři tisícovky a polévku za dvě, považuji za snoby a šosáky, s nimiž by mi bylo trapno být ve společnosti.

Každá věc, každý výrobek, má přece svoji určitou opravdovou, a nikoli reálnou, hodnotu, a objektivně není možné, aby suroviny, ani lidská práce na „neobyčejné“ polévce mohly mít hodnotu několika tisíc. Vždyť, i kdyby byla sebechutnější, tak je to pořád jen pitomá polívka!

 

Autor: Zdenka Ulmannová | středa 21.11.2007 16:01 | karma článku: 15,21 | přečteno: 1049x
  • Další články autora

Zdenka Ulmannová

Ach, ta pohlavnost!

Tak nějak jsem při pohledu do "ženských" rubrik médií znejistěla, zda jsem vůbec žena. Ani nevím, co si s tímto rozčarováním nad kritérii pro ženu počít.

24.1.2019 v 13:26 | Karma: 16,81 | Přečteno: 756x | Diskuse| Společnost

Zdenka Ulmannová

Konečně komunismus!?

V souvislosti s Babišem bylo řečeno tolik, že už skoro není co dodat... Snad jen, že pod pod vedením dalšího Slováka česká zem konečně dojde po sedmdesáti letech od Gottwalda ke komunismu!

19.11.2018 v 10:22 | Karma: 23,75 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politika

Zdenka Ulmannová

U nás v Babišově, aneb vítejme v zemi estébáků!

Čapí hnízdo se stalo novodobým symbolem neodpornějších koloritů minulé totalitní éry a komunistické, estébácké moci. Pokud sociální demokraté setrvají ve vládní koalici s Babišem, podřezali sami sobě větev v příštích volbách.

15.11.2018 v 9:55 | Karma: 31,97 | Přečteno: 1271x | Diskuse| Politika

Zdenka Ulmannová

Logika věci samostatného státu, aneb co vlastně oslavujeme?

Když se připravuje jakákoliv změna, musíme se nejprve ptát, co je motivem, co nám změna přinese v širším kontextu a dlouhodobém horizontu, jakou výhodu změna znamená ihned a jakou do budoucnosti, co díky ní získáme pozitivního, co

26.10.2018 v 11:33 | Karma: 7,78 | Přečteno: 281x | Diskuse| Společnost

Zdenka Ulmannová

Otevřený dopis fotbalistovi

Kam až hodláte zajít ve své aroganci a pocitu nadřazenosti? Zdá se, že přemýšlíte pouze svými údy, leč nikoli mozkem, hodným člověka...

24.10.2018 v 10:13 | Karma: 34,05 | Přečteno: 2217x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  21:20

Aktualizujeme Na severu Íránu v neděli havaroval vrtulník s íránským prezidentem Ebrahímem Raísím, jehož stav je...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Obrat. Neučte už sporné teorie o 72 pohlavích, instruuje britská vláda školy

19. května 2024  20:22

Britská vláda představila nové pokyny pro sexuální výchovu. Vyzývá v nich školy, aby přestaly učit...

Armáda pošle miliardy „do luftu“. Kbely dostanou novou věž a dopravní letadla

19. května 2024  20:21

Armádní letectvo získá o téměř devatenáct miliard korun víc pro následující čtyři roky, než bylo...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 138
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1700x
Spisovatelka, publicistka, editorka časopisu, textařka folk-rockové kapely. Co je tématem, které považuji za klíčové? Zajímají Vás názory na vztahy mezi muži a ženami, vztahy mezi lidmi, zeměmi, kontinenty? Vidíte spoustu nepořádků, chyb, nespravedlnosti? Štvou vás politici, bankéři, podvodníci, parazitující na vaší práci a životní úrovni?Připadá vám obskurní, nespravedlivé, že i při všeobecné celoživotní zaměstnanosti a ekonomické aktivitě, péči o potomstvo a udržení druhu, vám vyhrožují, že už se vás odchod do penze skoro netýká, protože umřete sešlostí věkem v práci jako otrok? Jste normální slušní muži a ženy, a taky vás obchází hrůza při představě, že se můžete rázem stát rukojmím těch, kteří vás pod pohrůžkou trestu za dezerci pošlou do absurdních a nic neřešících válek? Pak to pojďme společně změnit! Mluvme o tom, tlačme na establishmenty, nedovolte jim námi manipulovat.

Seznam rubrik