Pavel Kadlčák
Kefír je prostě nej - Část první
Kefír je jeden z nejbohatších probiotických potravin, co dodá tělu až 30 různých probiotických kmenů, vitamin B12, K2, D, vápník, hořčík, fosfor, kyselinu listovou a další prospěšné látky. Todle sem našel na webu...
Pavel Kadlčák
Yzop lékařský - Hyssopus officinalis
Yzop lékařský modrý je vytrvalá křovitá rostlina, která dosahuje výšky až 1 m. Vytváří modrofialové květenství v době od července do září.
Pavel Kadlčák
Jed v konzervovaných rajčatech
V německu testovali konzervovaný rajčata. Test začíná usvědčujícím verdiktem: Bisfenol A se stává problémem v konzervované zelenině. Rajčata jsou právem považována za zdravou zeleninu, i když botanicky jde o bobule:
Pavel Kadlčák
Namáčíte ořechy a jiná jádra před konzumací?
Vlašské anebo lískové ořechy, mandle, pistácie nebo kešu, jíme často přímo z balíčku. Málokdo však ví, že by mohly obsahovat toxiny, které jsou nebezpečné pro zdraví, a proto někdo doporučuje je namočit. Je to opravdu užitečné?
Pavel Kadlčák
7 důvodů, proč byste měli jíst čočku 2x týdně
Čočka je ekonomická, lahodná a velmi výživná potravina. Čočka, která se snadno vaří a je velmi všestranná, nám umožňuje předcházet mnoha onemocněním.
Pavel Kadlčák
Jiaogulan, bylina nesmrtelnosti – část druhá
Dneska si povíme proč má cenu jiaogulan doma v květináči anebo i na zahradě pěstovat. Kdo se chce dožít aspoň sta let, měl by pít čaj z čerstvejch lístků každej den, jako já. Zde je působivý seznam osvědčených účinků:
Pavel Kadlčák
Jiaogulan, bylina nesmrtelnosti - část první
Už sem tady o tom na začátku psal, takže teď trochu podrobněji. Funguje jako ženšen – ale prej je daleko lepší než ženšen.
Pavel Kadlčák
Jak umejt brokolici správně a vařit ji bez červů a parazitů
Abyste měli jistotu, že budete brokolici konzumovat bez červů a parazitů, nestačí ji opláchnout pod tekoucí vodou - může to pro vás dopadnout dobře, ale také nemusí.
Pavel Kadlčák
Rakovina a houby
Je to dost složitý ale zas na druhou stranu dost jednoduchý. Todle sem našel na webu a potvrdilo mi to, co vím už dlouho - houby, jako např. shiitake, reishi nebo i hlíva ústřičná sou důležitý jako prevence proti rakovině.
Pavel Kadlčák
Yoga, část jedenáctá – mrtvola
Shavasan - Šavásana – relaxační poloha (mrtvola), Jedná se o relaxační polohu pro uvolnění všech nervů a svalů. Ta by měla být provedena po všech ásanách jako poslední poloha.
Pavel Kadlčák
Yoga, část desátá – lotos
Padmasan - Padmásana - meditační poloha (lotos). Padmasan usnadňuje relaxaci, koncentraci a nakonec meditaci. Pozice vytváří přirozenou rovnováhu v celém těle/mysli.
Pavel Kadlčák
Yoga, část devátá – stoj na hlavě
Shirshasan - Šíršásana - stoj na hlave. Stoj na hlavě je snad nejznámější jógová pozice. Výhod je mnoho a plně si zaslouží veškerou svou slávu.
Pavel Kadlčák
Yoga, část osmá – torze
Ardhamatsyendrasan - Ardha matsjendrásana – zkroucení páteře (torze). Zkroucení páteře, neboli half spinal twist, je jednou z nejlepších jógových pozic pro kultivaci flexibility a síly v páteři.
Pavel Kadlčák
Yoga, část sedmá – luk
Dhanurasan - Dhanurásana - vleže na břiše zvedáme nohy a horní část trupu (luk). Tato poloha obnovuje pružnost páteře. Pravidelné cvičení uleví od bolesti dolní části zad a uvolní napětí a napětí v horní části zad a krku.
Pavel Kadlčák
Yoga, část šestá – kobylka
Shalabhasan - Šalabhásana - vleže na břiše zvedáme nohy (kobylka). Tato pozice má mnoho výhod. Kromě posilování svalů horních končetin a dolní části zad stimuluje žaludek a střeva, pomáhá uvolňovat plyny z trávicího traktu.
Pavel Kadlčák
Yoga, část pátá – kobra
Bhujangasan - Bhudžangásana - vleže na břiše (kobra). Tato poloha posiluje pružnost zad a páteře, je zvláště užitečná pro ženy při tonizaci vaječníků a dělohy. Ulevuje při různých onemocněních dělohy a vaječníků.
Pavel Kadlčák
Yoga, část čtvrtá – kleště
Pashchimottanasan - Paščimottánásana – předklon v sedě (klešte). Tato poloha je vynikající, protože stimuluje žaludek, redukuje tuk v oblasti břicha a je specifická pro korpulenci, zvětšení sleziny a jater.
Pavel Kadlčák
Yoga, část třetí – ryba
Matsyasan - Matsjásana – prohnutý trup (ryba). Tato poloha vytváří velké rozšíření a protažení hrudníku, což pomáhá zmírnit přetížení horních cest dýchacích a prospívá srdci. Stimulována je také štítná žláza.
Pavel Kadlčák
Yoga, část druhá – pluh
Halasan - Halásana – nohy za hlavou (pluh) Tato ásana tonizuje míšní nervy, svaly zad a zabraňuje předčasné osifikaci obratlových kostí. Léčí se různé druhy svalového revmatismu, lumbago, podvrtnutí.
Pavel Kadlčák
Yoga, část první - svíčka
Sarvangasan - Sarvangásana - stoj na ramenou (svíčka). Tato pozice je mnohými považována za nejprospěšnější ze všech jógových pozic.
Pavel Kadlčák
Yoga - Předmluva
Jógu dneska dělá kde kdo. Většinou cvičej pozice jednoduchý co nemaj velkej zdravotní význam pro tělo. Sice to semtam trochu pomůže, ale jóga má na víc. Říká se, že počet hlavních pozic (ásan) je asi 84.
Pavel Kadlčák
Čaj na zhubnutí - Matcha Tea
Čaj matcha, počesku mača, rozpouští cejchu (břišní tuk), dodává energii a pravidelným pitím se dá zhubnout dvě až čtyři kila tejdně. V Číně ho popíjej buddhističtí mniši už tisíce let. Proto sou tak hubený...))
Pavel Kadlčák
Indický Angrešt
Angrešt sem dycky vobíral vo prázdninách u babky na moravě, ale vo indickým sem toho moc nevěděl. Todle sem našel na netu.
Pavel Kadlčák
Rakovina
Rak je pěkný svinstvo. Prej na to umírá nevím kolik procent lidstva, ale musí toho bejt dost, když ztoho má každej strach. Bob Marley na to dojel ve třiceti šesti letech – začlo to u palce u nohy a rozežralo ho to pak prej celýho.
Pavel Kadlčák
Co nejíst - Část druhá
Člověk může jíst fakt všecko, záleží ale na tom jak často a kolik toho sní. Jídlo je jak droga, dá to fušku kolikrát přestat jíst. Co teda rači nejíst:
předchozí | 1 2 | další |