Yoga, část druhá – pluh

Halasan - Halásana – nohy za hlavou (pluh) Tato ásana tonizuje míšní nervy, svaly zad a zabraňuje předčasné osifikaci obratlových kostí. Léčí se různé druhy svalového revmatismu, lumbago, podvrtnutí. 

Leh na zádech, ruce po stranách, dlaně směřují k zemi. Zvedneme nohy pomalu bez pomoci rukou a neohýbejte nohy a trup. Potom pomalu spusťte nohy za hlavou dolů dokud se prsty nedotknou země. Kolena by měla být blízko u sebe. Nohy a stehna musí být v jedné přímce, přičemž brada musí tlačit na hrudník. Dýchejte pomalu nosem. Můžete také uchopit prsty u nohou oběma rukama. Při provádění této ásany by nemělo docházet k trhání a napětí. Když ásana skončí, pomalu zvedněte nohy a přiveďte je do původní polohy vleže na zemi.

V pozici vydržet tak dlouho, jak je to příjemné, 20-30 sekund je v pořádku pro první pokusy, prodlužujte čas postupně, jak se budete cítit pohodlněji.

Tato Ásana léčí obezitu a chronickou zácpu, cukrovku, překrvení a zvětšení jater a sleziny.

Výhody této pozice, jsou četné. Všechny svaly a vazy v lýtkách a stehnech jsou nataženy, což má za následek větší flexibilitu nohou. Lidé trpící křečemi v nohách naleznou velkou úlevu.

Jelikož je oblast břicha stažená, krev vytlačená z této oblasti uvolňuje toxiny a po uvolnění kontrakce je oblast zaplavena bohatě okysličenou krví. Kontrakce také pomáhá uvolnit plyn a stimuluje pomalý trávicí systém. K podobným účinkům dochází při stlačování oblasti krku a hrudníku s účinkem na hrdlo, štítnou žlázu, příštítná tělíska a plíce. Bolesti nebo nepohodlí v horní a dolní části zad jsou zmírněny díky natažení páteře dopředu.

Opakujte pozici dvakrát nebo třikrát.

Fotka je z roku 1980

 

Autor: Pavel Kadlčák | úterý 10.10.2023 21:17 | karma článku: 9,27 | přečteno: 158x