Yoga, část sedmá – luk

Dhanurasan - Dhanurásana - vleže na břiše zvedáme nohy a horní část trupu (luk). Tato poloha obnovuje pružnost páteře. Pravidelné cvičení uleví od bolesti dolní části zad a uvolní napětí a napětí v horní části zad a krku.

Jedná se o kombinaci pozic Bhujangasan a Shalabhasan s přidáním zachycení kotníků rukama.

Lehneme si na zem, obličejem dolů a uvolníme všechny svaly. Uchopíme kotníky rukama a zvedneme hrudník a hlavu. Tlačíme nohy dozadu a nahoru, ostatní svaly jsou uvolnené. Nadechneme se a zadržíme dech. Váha těla by měla spočívat na břiše. Zakloníme hlavu co nejvíce dozadu. Držíme pozici tak dlouho, dokud můžeme pohodlně zadržet dech. Pomalu s výdechem přivedeme kolena k podlaze, uvolníme kotníky, pomalu položíme nohy a paže na podlahu.

Držíme tuto pozici tak dlouho, dokud ji lze pohodlně udržet. Celé tělo spočívá na břiše a dobře ho masíruje. Pomáhá při chronické zácpě, dyspepsii, odstraňuje revmatismus nohou, kolenních kloubů a rukou. Snižuje tuk, povzbuzuje trávicí systém a zvyšuje chuť k jídlu. Je to požehnání pro lidi trpící gastrointestinálními chorobami.

Střídavé protahování a uvolňování břišních svalů zvyšuje průtok krve do této oblasti a pomáhá při nejrůznějších poruchách trávení. Napětí nebo únava v nohách se také uvolní po několika opakováních.

Opakujeme celou pozici dvakrát nebo třikrát.

 

Fotka je z roku 2003

Autor: Pavel Kadlčák | pátek 20.10.2023 8:18 | karma článku: 5,49 | přečteno: 77x