Yoga, část první - svíčka

Sarvangasan - Sarvangásana - stoj na ramenou (svíčka).  Tato pozice je mnohými považována za nejprospěšnější ze všech jógových pozic. 

Když se provádí ráno, zmírňuje únavu způsobenou příliš dlouhým nebo příliš krátkým spánkem, a když se cvičí večer, pomáhá podporovat hluboký, klidný spánek. Posiluje záda a pomáhá zmírňovat bolesti dolní části zad.

Leh na zádech, pomalu zvedat nohy, nejprve levou, pak pravou, pak obě nohy. Zvedneme trup, záda podepřeme oběma rukama, boky a nohy svisle, lokty opřené o zem. Brada přitlačena k hrudníku. Záda, ramenní část a krk se mohou dotýkat země. Nehýbat tělem, nohy rovně, tak dlouho, jak je to vhodné. Po 1 až 5 minutách spustit nohy velmi pomalu bez trhnutí.

Zvýšený průtok krve do hlavy a horní části těla pomáhá léčit mnoho poruch, jako jsou bolesti hlavy, ucpaný nos a bolest v krku. Celý endokrinní, trávicí, nervový a žilní systém těla jsou stimulovány způsoby, které žádná forma diety nebo konvenčního cvičení nemůže provést.

Vzhledem k tomu, že tělo je hlavou dolu, je do orgánů a žláz v horní části těla, jako je mozek, štítná žláza a hypofýza a srdce, posílána bohatá zásoba okysličené krve, čímž je stimuluje. Tlak se uvolňuje z dolních končetin a zmírňuje bolest a/nebo otoky chodidel a nohou. Poskytuje velký přínos pro břišní orgány, pomáhá zmírnit plynatost a zácpu a stimuluje trávení. Pravidelné praktikování této polohy povzbuzuje mysl a pomáhá zklidnit nervový systém.

Opakujte pozici dvakrát nebo třikrát.

Fotka je z roku 1979

Autor: Pavel Kadlčák | neděle 8.10.2023 23:45 | karma článku: 9,60 | přečteno: 211x