Namáčíte ořechy a jiná jádra před konzumací?
Mytí těchto potravin není častým zvykem – málokdo myslí na hromadění prachu a nečistot během procesu loupání a balení. V prasklinách, které jsou na nepravidelném povrchu sušeného ovoce tak časté, se mohou hromadit mykotoxiny, kombinace plísní a toxinů.
Některé evropské úřady pro bezpečnost potravin po několika studiích, které ověřily přítomnost mykotoxinů, upozornily na toxické sloučeniny přítomné v kešu oříšcích, vlašských ořechách nebo sušeném ovoci pocházejících z tropických zemí.
Proto se doporučuje umýt sušené ovoce následujícím způsobem.
Namočíme je proto do nádoby plné vody asi na 8-12 hodin. Po této době je propláchneme a sušíme pokud možno na slunci nebo případně v elektrické troubě při minimální teplotě. To nám umožňuje důkladně je vyčistit a odstranit většinu plísní. Můžou se hned i sníst, nebo je uchovávat v lednici maximálně 3 dny.
Fotka je z roku 2017
Pavel Kadlčák
Yzop lékařský - Hyssopus officinalis
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/24/06/10633/w230/Bf833805.jpeg)
Yzop lékařský modrý je vytrvalá křovitá rostlina, která dosahuje výšky až 1 m. Vytváří modrofialové květenství v době od července do září.
Pavel Kadlčák
Jed v konzervovaných rajčatech
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/24/02/10633/w230/Bf821583.jpeg)
V německu testovali konzervovaný rajčata. Test začíná usvědčujícím verdiktem: Bisfenol A se stává problémem v konzervované zelenině. Rajčata jsou právem považována za zdravou zeleninu, i když botanicky jde o bobule:
Pavel Kadlčák
7 důvodů, proč byste měli jíst čočku 2x týdně
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/24/01/10633/w230/Bf818844.jpeg)
Čočka je ekonomická, lahodná a velmi výživná potravina. Čočka, která se snadno vaří a je velmi všestranná, nám umožňuje předcházet mnoha onemocněním.
Pavel Kadlčák
Jiaogulan, bylina nesmrtelnosti – část druhá
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/24/01/10633/w230/Bf818901.jpeg)
Dneska si povíme proč má cenu jiaogulan doma v květináči anebo i na zahradě pěstovat. Kdo se chce dožít aspoň sta let, měl by pít čaj z čerstvejch lístků každej den, jako já. Zde je působivý seznam osvědčených účinků:
Pavel Kadlčák
Jiaogulan, bylina nesmrtelnosti - část první
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/23/12/10633/w230/Bf818878.jpeg)
Už sem tady o tom na začátku psal, takže teď trochu podrobněji. Funguje jako ženšen – ale prej je daleko lepší než ženšen.
Další články autora |
Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč
Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...
Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“
Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...
IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě
Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...
Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě
Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...
VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho
Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...
Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová
Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....
Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie
Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...
Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu
Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...
Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce
Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...
- Počet článků 33
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 318x