Yoga, část desátá – lotos

Padmasan - Padmásana - meditační poloha (lotos). Padmasan usnadňuje relaxaci, koncentraci a nakonec meditaci. Pozice vytváří přirozenou rovnováhu v celém těle/mysli. 

Pravé chodidlo položíme na levé stehno, levé chodidlo na pravé stehno, paty upravíme skoro u sebe. Obě kolena by měla být na zemi a chodidla by měla směřovat nahoru. Páteř je držena rovně, ale ne strnulá. Pozice nohou může být po určité době změněna, pokud se pozice stane nepohodlnou.

Ruce lze umístit do jedné z následujících tří poloh:

Položte jednu ruku na druhou, obě dlaně nahoru a položte ruce na paty (toto je známé jako dhjána mudra). Tato variace se doporučuje pro meditaci.

Položte ruce na kolena, dlaněmi dolů.

S dlaněmi nahoru položte ruce na kolena, utvořte kruh palcem a ukazováčkem a natáhněte zbývající prsty přímo dopředu (toto je známé jako brada-mudra). Doporučeno pro pránájámu (yogické dýchání).

Délka sezení v této poloze závisí na záměru. V průběhu typické ásanové rutiny ji můžete držet několik minut nebo dokud nepocítíte nepohodlí v nohách. Když se používá jako meditační pozice, držíte ji po celou dobu meditace.

Fotka je z roku 2008

Autor: Pavel Kadlčák | pondělí 30.10.2023 7:54 | karma článku: 6,17 | přečteno: 71x