Yoga, část jedenáctá – mrtvola

Shavasan - Šavásana – relaxační poloha (mrtvola), Jedná se o relaxační polohu pro uvolnění všech nervů a svalů. Ta by měla být provedena po všech ásanách jako poslední poloha. 

Leh na zádech, ruce na zemi po stranách a nohy natažené. Paty a prsty odsebe. Oči zavžené, pomalu dýchat. Uvolnit všechny svaly, nervy a orgány. Relaxační proces by měl začít od prstů na nohou a postupovat nahoru, přes všechny orgány, srdce, hrudník a mozek. Dává odpočinek tělu, mysli i duši. Relaxace je velmi důležitým faktorem v režimu cvičení jógy. Orgány, které jsou při provádění ásan silně zatěžovány, vyžadují relaxaci a odpočinek. Touto polohou je zajištěna rychlá a účinná relaxace.

Zatímco mnozí to zprvu považují za jednoduchý postoj, jeho jednoduchost se nakonec ukáže jako klamná. Cílem relaxace je, aby tělo a mysl byly dokonale klidné a uvolněné. Nejen, že tělo by mělo být nehybné a uvolněné, ale i mysl by měla být tichá jako hladina tichého jezera. Výsledkem bude hluboká a stabilní relaxace. Je samozřejmé, že úplné osvojení bude nějakou dobu trvat, než se zdokonalí. Jednoduché cvičení zaměřené na každou část těla a vědomé nasměrování dechu tam bude velkou pomocí s touto pozicí.

Existují dvě běžné překážky, které můžou bránit v plném využití této pozice: ospalost a neklidná mysl. Pokud se dostaví ospalost, stačí zvýšit rychlost a hloubku dýchání. Pokud je mysl neklidná nebo přemýšlí, stačí zaměřit pozornost na všechny tělesné pocity k pocitu podlahy pod tělem nebo na rytmus vašeho dechu. Takže na začátek a na konec cvičení dycky 3-5 minutami relaxovat.

Fotka z roku 2016, to sem byl rok na kanárech lovit ryby ...

Autor: Pavel Kadlčák | pondělí 6.11.2023 8:32 | karma článku: 6,06 | přečteno: 97x