Yoga, část čtvrtá – kleště

Pashchimottanasan - Paščimottánásana – předklon v sedě (klešte). Tato poloha je vynikající, protože stimuluje žaludek, redukuje tuk v oblasti břicha a je specifická pro korpulenci, zvětšení sleziny a jater. 

Lehneme si na záda, ruce nataženy za hlavou, pak paže pomalu zvednáme do kolmé polohy k trupu, hlava je na zemi, palce navzájem zaklíneny. Pak paže pokračují až ke stehnům, hlava a ramena se zdvíhají, záda zůstávají na zemi, po dotyku rukou na stehnech, pokračují ruce k chodidlům, trup se zvedá do polohy v sede - čelo klesá ke kolenům, pokračuje dále až se prsa přitisknou ke stehnům. Stejným postupem zpátky, opakujeme třikrát.

Statická fáze - potřetí znehybníme - palce za čéšky, ostatní prsty pod koleno, lokty tesne k telu, čelo co nejblíže ke kolenům, petkrát dýcháme. Pak pustíme kolena, ruce vpřed, uchopíme prsty u nohou - pomalým tahem hruď ke kolenům - výdrž 5 až 10 dýchacích cyklu.

Jak už sem řek, je vynikající, pro žaludek, redukuje tuk v oblasti břicha. Taky stimuluje ledviny, játra, slinivku atd. a zvyšuje peristaltiku střev. Ulevuje od zácpy, odstraňuje problémy jater, dyspepsii a gastritidu. Lumbago a všechny druhy myalgie a další onemocnění zádových svalů jsou vyléčeny. Tato ásana také léčí hemeroidy a cukrovku.

Fotka je z roku 1991

Autor: Pavel Kadlčák | sobota 14.10.2023 9:14 | karma článku: 8,86 | přečteno: 113x