Yoga, část devátá – stoj na hlavě

Shirshasan - Šíršásana - stoj na hlave. Stoj na hlavě je snad nejznámější jógová pozice. Výhod je mnoho a plně si zaslouží veškerou svou slávu. 

Složíme deku naštyrykrát, a sedneme si na kolena. Zaklesneme prsty do sebe a položíme je na zem. Položíme horní část hlavy mezi obě ruce. Pomalu zvedáme nohy, udržujeme rovnováhu, dokud nebudou svisle nataženy. Na začátku vydržíme pět sekund na hlavě a postupně periodu prodlužujeme. Pak pomalu dáme nohy dolů. Tato ásana by měla být prováděna velmi pomalu a opatrně. Vyhněte se trhnutí ve stoje na hlavě. Dýchejte pomalu nosem.

Fyzické a psychické výhody plynou jak z důrazu na rovnováhu, tak i z obrácené polohy těla. Prováděním této ásany můžete sublimovat sexuální energii a udržovat celibát. Sexuální energie se přeměňuje na duchovní energii a tvoří sílu používanou k meditaci. Paměť se zvyšuje. Najdete skutečné potěšení a povznesení ducha. Získané výhody jsou nevyčíslitelné. Rozjasňuje intelektuální a psychické schopnosti. Léčí nemoci očí, nosu, krku, žaludku, jater, sleziny, plic, ledvinové koliky, cukrovka, astma.

Než se začátečníci pustí do této pozice, měli by počkat, až si osvojí některé ze základních pozic (jako je sarvangasan, dhanurasan, atd.). Pokud zkoušíte stoj na hlavě poprvé a jste sami, doporučujeme postavit se čelem ke zdi s koleny asi tři stopy od stěny. Pokud byste po zvednutí nohou ztratili rovnováhu, můžete použít zeď jako oporu a jemně se vrátit z pozice.

Největší fyzické přínosy této polohy jsou pro krk, páteř a mozek. Pravidelné praktikování této polohy dodává páteři pružnost a zvyšuje průtok krve do mozku. Zlepšuje rovnováhu a uvolňuje stres a napětí v dolních partiích těla.

Při prvním pokusu držte pozici po dobu 15-30 sekund a postupně prodlužujte dobu trvání po dobu několika týdnů. Jak se vaše dovednost zvyšuje, měli byste ji držet tak dlouho, jak se cítíte pohodlně.

Pokud trpíte vysokým nebo nízkým krevním tlakem, neměli byste tuto pozici zkoušet.

Shirshasan by neměly provádět ženy, které mají menstruaci, jako je tomu u všech obrácených poloh (kdy jsou nohy zvednuté nad hlavou).

Opakujeme celou pozici dvakrát nebo třikrát.

 

Fotka je z roku 2008

Autor: Pavel Kadlčák | sobota 28.10.2023 20:10 | karma článku: 7,95 | přečteno: 99x