Vlastimil Šantroch VIP

Trochu muzikant, trochu komediant, trochu programátor, trochu grafoman, trochu magor... :-)

Vlastimil Šantroch

Vzpomínáček - 11. listopadu - Jan Opletal a Jiří Holý

Vzpomínáček je mnou připravený švédský stůl vybraných událostí, které se pojí k datu 11. listopadu. Nelekejte se rozsahu, pro každého je tu něco. Nemusíte ho číst celý, stačí uzobnout jen to, na co máte právě chuť. Tady je dnešní menu: "Václav IV. vyvázl ze zajetí, svatomartinský sněm, žitvatorocký mír, Fjodor Michajlovič Dostojevskij, George Patton, abdikace Karla I., konec první světové války, Kurt Vonnegut Junior, Antonín Moskalyk, Jan Opletal, první videorekordér, Demi Moore, 11. listopadu 1968 a 1969, Leonardo DiCaprio, Rudé právo přiznalo zadlužení ČSSR, jednání předsednictev národních rad v Časté-Papierničke u Bratislavy, konflikt vlády a církve, Jásir Arafat, Jiří Holý, tragédie v Kaprunu..." Události dnešního dne jsou zajímavé. Čtěte dál.

11.11.2011 v 13:08 | Karma: 15,09 | Přečteno: 1596x | Diskuse| Ostatní

Vlastimil Šantroch

Vzpomínáček - 10. listopadu - Miroslav Horníček a Josef Vinklář

Vzpomínáček je mnou připravený švédský stůl vybraných událostí, které se pojí k datu 10. listopadu. Nelekejte se rozsahu, pro každého je tu něco. Nemusíte ho číst celý, stačí uzobnout jen to, na co máte právě chuť. Tady je dnešní menu: "Bitva u Varny, Martin Luther, Praha po Bílé hoře kapitulovala, Stanley nalezl ztraceného Livingstona, Růžena Šlemrová, Arnold Zweig, Andrej Nikolajevič Tupolev, Arthur Rimbaud, Saská republika, Miroslav Horníček, Michail Kalašnikov, Josef Vinklář, Jan Šverma, Taťjana Medvecká, 10. listopad 1968, Lunochod 1, Leonid Iljič Brežněv, jednání o vstupu ČR do EU, Norman Mailer..." Události dnešního dne jsou zajímavé. Čtěte dál.

10.11.2011 v 16:46 | Karma: 16,10 | Přečteno: 1484x | Diskuse| Ostatní

Vlastimil Šantroch

Vzpomínáček - 9. listopadu - Jaroslav Moučka a Jana Dítětová

Vzpomínáček je mnou připravený švédský stůl vybraných událostí, které se pojí k datu 9. listopadu. Nelekejte se rozsahu, pro každého je tu něco. Nemusíte ho číst celý, stačí uzobnout jen to, na co máte právě chuť. Tady je dnešní menu: "Knížata Oldřich a Břetislav, Fridrich Falcký, obstavení velkostatků, Guillaume Apollinaire, potlačení pivního puče, Jaroslav Moučka, Gottwald odjel do Moskvy, Křišťálová noc, Neville Chamberlain, Apollo 4, 9. listopadu 1968, ustavující konference SSM, Charles de Gaulle, pád Berlínské zdi, Jana Dítětová, smlouva o dobrém sousedství, Mozilla Firefox 1.0..." Události dnešního dne jsou zajímavé. Čtěte dál.

9.11.2011 v 13:10 | Karma: 16,94 | Přečteno: 2243x | Diskuse| Ostatní

Vlastimil Šantroch

Vzpomínáček - 8. listopadu - Alain Delon a Jean Marais

Vzpomínáček je mnou připravený švédský stůl vybraných událostí, které se pojí k datu 8. listopadu. Nelekejte se rozsahu, pro každého je tu něco. Nemusíte ho číst celý, stačí uzobnout jen to, na co máte právě chuť. Tady je dnešní menu: "Zikmund Lucemburský římským králem, Hernán Cortés a Tenochtitlán, bitva na Bílé hoře, Bram Stoker, Hitlerův pivní puč, Alain Delon, vznik Slovenské ludové strany - strany slovenské národní jednoty, letecká havárie československých hokejistů nad La Manche, 8. listopadu 1968, třicet let dálnice Praha-Brno-Bratislava, Zdeněk Řehoř, demonstrace požadující odstoupení vlády premiéra Klause, Jean Marais, Miroslav Kalousek předsedou KDU-ČSL..." Události dnešního dne jsou zajímavé. Čtěte dál.

8.11.2011 v 12:23 | Karma: 17,11 | Přečteno: 1694x | Diskuse| Ostatní

Vlastimil Šantroch

Vzpomínáček - 7. listopadu - Maria Curie-Skłodowska a Steve McQueen

Vzpomínáček je mnou připravený švédský stůl vybraných událostí, které se pojí k datu 7. listopadu. Nelekejte se rozsahu, pro každého je tu něco. Nemusíte ho číst celý, stačí uzobnout jen to, na co máte právě chuť. Tady je dnešní menu: "Smlouva v Prešpurku, kozáci vydrancovali Kladno, London Gazette, jednotná zlatková měna, Karel Jaromír Erben, Maria Curie-Skłodowska, Albert Camus, VŘSR, čs. měna přešla ke zlaté měně, He 111 a Armenia, Joni Mitchell, Trabant, 7. listopadu 1968, metro otevřelo úsek Kačerov – Háje, Steve McQueen, Alexander Dubček, Petr Haničinec..." Události dnešního dne jsou zajímavé. Čtěte dál.

7.11.2011 v 13:30 | Karma: 17,06 | Přečteno: 1470x | Diskuse| Ostatní

Vlastimil Šantroch

Vzpomínáček - 6. listopadu - Sally Field a Jindřich Plachta

Vzpomínáček je mnou připravený švédský stůl vybraných událostí, které se pojí k datu 6. listopadu. Nelekejte se rozsahu, pro každého je tu něco. Nemusíte ho číst celý, stačí uzobnout jen to, na co máte právě chuť. Tady je dnešní menu: "Petr Vok z Rožmberka, Karel Hynek Mácha, Jefferson Davis prezidentem Konfederace, Petr Iljič Čajkovskij, otevřen zimní stadión Štvanice, bitva o Kyjev, poprvé vyrobeno plutonium, druhá poválečná vláda Z. Fierlingera, Jiří Žáček, Sally Field, Jindřich Plachta, 6. listopad 1968 a 1969, první koncert Sex Pistols, světový kongres PEN klubu v Praze, likvidace bojových tanků v ČR, Otomar Krejča..." Události dnešního dne jsou zajímavé. Čtěte dál.

6.11.2011 v 12:39 | Karma: 15,55 | Přečteno: 1285x | Diskuse| Ostatní

Vlastimil Šantroch

Vzpomínáček - 5. listopadu - Václav Lohniský

Vzpomínáček je mnou připravený švédský stůl vybraných událostí, které se pojí k datu 5. listopadu. Nelekejte se rozsahu, pro každého je tu něco. Nemusíte ho číst celý, stačí uzobnout jen to, na co máte právě chuť. Tady je dnešní menu: "Zahájen kostnický koncil, Petr Vok z Rožmberka, Karel Hynek Mácha, premiéra Mé vlasti, Jan Zrzavý, kompromisní dohoda o dočasném rozdělení správy Těšínska, Václav Lohniský, Hodžova vláda široké koalice, Monopoly, Sudetendeutsche Partei splynula s NSDAP, Art Garfunkel, 1. československá samostatná brigáda v SSSR nasazena do bojů o Kyjev, první masová justiční vražda v totalitním režimu, Bryan Adams, 5. listopad 1968, jednání tří premiérům oficiální přihláška ke vstupu do Aliance, Saddám Husajn odsouzen k smrti, Stella Májová..." Události dnešního dne jsou zajímavé. Čtěte dál.

5.11.2011 v 14:37 | Karma: 18,42 | Přečteno: 1409x | Diskuse| Ostatní

Vlastimil Šantroch

Vzpomínáček - 4. listopadu - Jan Tříska a Darek Vostřel

Vzpomínáček je mnou připravený švédský stůl vybraných událostí, které se pojí k datu 4. listopadu. Nelekejte se rozsahu, pro každého je tu něco. Nemusíte ho číst celý, stačí uzobnout jen to, na co máte právě chuť. Tady je dnešní menu: "Zavraždění knížete Jaromíra, korunovace Fridricha Falckého, Felix Mendelssohn-Bartholdy, Bohumil Boček, dočasná vláda pro Slovensko, vchod do hrobky krále Tutanchamona, Yvetta Simonová, rosicko-oslavanská stávka, Miroslav Ondříček, Jan Tříska, Loretta Swit, ústava UNESCO, Svazarm, sovětská vojska vstoupila do Maďarska, 4. listopad 1968 a 1969, Daniel Landa, první české dítě ze zkumavky, zákon o dělení majetku federace, Darek Vostřel, Jicchak Rabin, zákon zrušil brannou povinnost, Barack Obama..." Události dnešního dne jsou zajímavé. Čtěte dál.

4.11.2011 v 13:45 | Karma: 17,43 | Přečteno: 2511x | Diskuse| Ostatní

Vlastimil Šantroch

Vzpomínáček - 3. listopadu - Charles Bronson a Václav Kotva

Vzpomínáček je mnou připravený švédský stůl vybraných událostí, které se pojí k datu 3. listopadu. Nelekejte se rozsahu, pro každého je tu něco. Nemusíte ho číst celý, stačí uzobnout jen to, na co máte právě chuť. Tady je dnešní menu: "M. Jan Hus dorazil do Kostnice, Kryštof Kolumbus poprvé spatřil ostrov Dominika, Korunovace Ferdinanda I. uherským králem, vězni na Špilberku, bitva u Torgavy, bitva o Tangu, dav strhl mariánský sloup, Deutschsüdmähren a Böhmerwaldgau, polská nezávislost na Rusku, Charles Bronson, Monica Vitti, Společnost přátel demokratického Španělska, Godzilla, Sputnik 2 a Lajka, Michal Nesvadba, 3. listopad 1968 a 1969, jmenování staronových představitelů, konference o střední Evropě, Charta 77 ukončila svou činnost, Václav Kotva, Václav Klaus podepsal Lisabonskou smlouvu..." Události dnešního dne jsou zajímavé. Čtěte dál.

3.11.2011 v 13:07 | Karma: 18,69 | Přečteno: 1739x | Diskuse| Ostatní

Vlastimil Šantroch

Vzpomínáček - 2. listopadu - Shahrukh Khan a Patrik Stoklasa

Vzpomínáček je mnou připravený švédský stůl vybraných událostí, které se pojí k datu 2. listopadu. Nelekejte se rozsahu, pro každého je tu něco. Nemusíte ho číst celý, stačí uzobnout jen to, na co máte právě chuť. Tady je dnešní menu: "Nový mincovní řád, bitva u Breitenfeldu, Marie Antoinetta, Jan Radecký z Radče, Luchino Visconti, Burt Lancaster, Balfourova deklarace, Deutsche Christlich-soziale Volkspartei, první vídeňská arbitráž, bitva v zátoce císařovny Augusty, George Bernard Shaw, Keanu Reeves, Shahrukh Khan, Svaz pracující mládeže, Patrik Stoklasa, otevřen úsek metra I.B, počítačový červ Morris, představitelé politických reprezentací u V. Havla na Hrádečku, první stálá posádka Mezinárodní vesmírné stanice, George W. Bush vyhrál volby nad Johnem Kerrym..." Události dnešního dne jsou zajímavé. Čtěte dál.

2.11.2011 v 13:34 | Karma: 16,39 | Přečteno: 1677x | Diskuse| Ostatní

Vlastimil Šantroch

Vzpomínáček - 1. listopadu - Radovan Lukavský a Marta Kubišová

Vzpomínáček je mnou připravený švédský stůl vybraných událostí, které se pojí k datu 1. listopadu. Nelekejte se rozsahu, pro každého je tu něco. Nemusíte ho číst celý, stačí uzobnout jen to, na co máte právě chuť. Tady je dnešní menu: "Bitva pod Vyšehradem mezi husity a Zikmundovým vojskem, Michelangelova výzdoba stropu Sixtinské kaple, objeven Magalhaesův průliv, zemětřesení a tsunami v Lisabonu, Josef II. zrušil nevolnictví v Českých zemích, právovárečné divadlo v Plzni, bitva u Coronelu, Radovan Lukavský, Marta Kubišová, Operace Goodtime, Operace Infatuate, československá měnová reforma, Pavel Zedníček, první pokus s vodíkovou bombou, 1. listopad 1968, sčítání lidu 1980, zahájena registrace 1. vlny kuponové privatizace, Maastrichtská dohoda, lékaři vstoupili do předem ohlášené stávky, novela kompetenčního zákona, konec desetníků a dvacetníků..." Události dnešního dne jsou zajímavé. Čtěte dál.

1.11.2011 v 18:00 | Karma: 19,56 | Přečteno: 2013x | Diskuse| Ostatní

Vlastimil Šantroch

Vzpomínáček - 31. října - Jan Werich a Miloš Nedbal

Vzpomínáček je mnou připravený švédský stůl vybraných událostí, které se pojí k datu 31. října. Nelekejte se rozsahu, pro každého je tu něco. Nemusíte ho číst celý, stačí uzobnout jen to, na co máte právě chuť. Tady je dnešní menu: "Martin Luther a 95 tezí, Karel Havlíček Borovský, jednání mezi staročechy a německými liberály, Karel Hašler, Čankajšek, Dick Francis, Mussolini nejmladším premiérem, Bud Spencer, konec bitvy o Británii, Jana Koubková, Suezská krize, roční moratorium na jaderné zkoušky, z mauzolea odstraněno tělo Stalina, Chceme světlo, 31. říjen 1968 a 1969, Jan Werich, Miloš Nedbal, Indira Gándhíová, Jana Šantrochová, Federico Fellini..." Události dnešního dne jsou zajímavé. Čtěte dál.

31.10.2011 v 13:24 | Karma: 18,09 | Přečteno: 2148x | Diskuse| Ostatní

Vlastimil Šantroch

Vzpomínáček - 30. října - Maršál Karel Janoušek

Vzpomínáček je mnou připravený švédský stůl vybraných událostí, které se pojí k datu 30. října. Nelekejte se rozsahu, pro každého je tu něco. Nemusíte ho číst celý, stačí uzobnout jen to, na co máte právě chuť. Tady je dnešní menu: "John Adams, druhá šlesvická válka, Karel Janoušek, zřízení státní dumy, Martinská deklarace, celostátní KSČ, Josef Šváb-Malostranský, Akce národní obrody, vysílání H. G. Wellsovy Války světů, Bitva o Sevastopol, Jan Kalvoda, Diego Maradona, odpálení Car-bomby, 30. říjen 1967, prezident L. Svoboda podepsal zákon o československé federaci, Stanislav Gross, v Suchdole se zřítilo jugoslávské dopravní letadlo, František Veselý..." Události dnešního dne jsou zajímavé. Čtěte dál.

30.10.2011 v 12:20 | Karma: 21,54 | Přečteno: 1384x | Diskuse| Ostatní

Vlastimil Šantroch

Vzpomínáček - 29. října - Nataša Gollová a Zdeněk Podskalský

Vzpomínáček je mnou připravený švédský stůl vybraných událostí, které se pojí k datu 29. října. Nelekejte se rozsahu, pro každého je tu něco. Nemusíte ho číst celý, stačí uzobnout jen to, na co máte právě chuť. Tady je dnešní menu: "Premiéra opery W. A. Mozarta Don Giovanni v Nosticově divadle, Ľudovít Štúr, velké bouře v Brně, Joseph Goebbels, arcivévoda Bedřich si stěžoval císaři na chování českého národa, jednání Národního výboru o převzetí moci, Prozatímní národní shromáždění, vypraven poslední symbolický transport německých občanů, 29. říjen 1968 a 1969, Nataša Gollová, 16 dohod Klause a Mečiara o budoucí spolupráci, ČR nestálým členem Rady bezpečnosti, Zdeněk Podskalský, útěk Jiřího Kajínka, Jarmila Loukotková..." Události dnešního dne jsou zajímavé. Čtěte dál.

29.10.2011 v 15:10 | Karma: 16,66 | Přečteno: 1873x | Diskuse| Ostatní

Vlastimil Šantroch

Vzpomínáček - 28. října - Prdelatá Marta a Bill Gates

Vzpomínáček je mnou připravený švédský stůl vybraných událostí, které se pojí k datu 28. října. Nelekejte se rozsahu, pro každého je tu něco. Nemusíte ho číst celý, stačí uzobnout jen to, na co máte právě chuť. Tady je dnešní menu: "Konstantin Veliký a bitva u Milvijského mostu, bezvládí v Českém království, korunovace třináctiletého Ladislava I., Kryštof Kolumbus přistál na Kubě, sněm Moravanů, kapitulace v La Rochelle, založena Harvardova univerzita, slavnostně odhalena Socha svobody, František Běhounek, vyhlášení československé samostatnosti, prohibice v USA, Pochod na Řím, Generál R. Gajda obviněn z přípravy fašistického puče, Masarykovy domovy, Hlinkova garda, demonstrace v protektorátě, Marián Labuda, Prozatímní národní shromáždění, Marta Gottwaldová, Bill Gates, časopis Svědectví, Ivana Andrlová, Julia Roberts, 28. říjen 1968, Socialistické hnutí československých občanů a jeho Manifest, zveřejnění Dubčekova dopisu Federálnímu shromáždění, Milan Baroš, V. Bilak poskytl interview pro časopis Spiegel, exploze u sochy K. Gottwalda, demonstrace 1989, incidentu proti prezidentu V. Havlovi v Bratislavě..." Události dnešního dne jsou zajímavé. Čtěte dál.

28.10.2011 v 13:16 | Karma: 17,19 | Přečteno: 2350x | Diskuse| Ostatní

Vlastimil Šantroch

Vzpomínáček - 27. října - Michel Galabru a Lída Baarová

Vzpomínáček je mnou připravený švédský stůl vybraných událostí, které se pojí k datu 27. října. Nelekejte se rozsahu, pro každého je tu něco. Nemusíte ho číst celý, stačí uzobnout jen to, na co máte právě chuť. Tady je dnešní menu: "Vyvraždění Vršovců, James Cook, Niccolò Paganini, Josef Václav Sládek, Ivan Vladimirovič Mičurin, Theodore Roosevelt, zákony na ochranu svobody osobní a svobody domovní, první linka podzemní dráhy v New Yorku, Otto Wichterle, Pavel Tigrid, Andrássyho nóta, Michel Galabru, SNP zatlačeno do hor, malý retribuční zákon, Akademie múzických umění, první pětiletka, František Halas, ústavní zákon o československé federaci, delegace Národní fronty položila květiny na hroby T. G. Masaryka a E. Beneše, Vilém Besser, návrh zákona o zániku federace, Štěpánka Haničincová, Lída Baarová..." Události dnešního dne jsou zajímavé. Čtěte dál.

27.10.2011 v 14:04 | Karma: 17,40 | Přečteno: 2160x | Diskuse| Ostatní

Vlastimil Šantroch

Vzpomínáček - 26. října - Irena Kačírková a Miloslav Švandrlík

Vzpomínáček je mnou připravený švédský stůl vybraných událostí, které se pojí k datu 26. října. Nelekejte se rozsahu, pro každého je tu něco. Nemusíte ho číst celý, stačí uzobnout jen to, na co máte právě chuť. Tady je dnešní menu: "Uvěznění Jindřicha z Lipé, bitva u Keresztése, Jakub Jan Ryba, Giuseppe Garibaldi, nejslavnější přestřelka v dějinách Divokého západu, François Mitterrand, Jozef Tiso prezidentem Slovenského státu, Beatles převzali Řád britského impéria, zásady zdokonalené hospodářské soustavy, otevřený dopis L. Svobody, A. Dubčeka, J. Smrkovského a O. Černíka, Irena Kačírková, otevřen úsek metra III.B Smíchovské nádraží - Nové Butovice (tehdy Dukelská), útok režimu na nezávislá periodika, František Filipovský, konec dramatu v moskevském divadle, Miloslav Švandrlík..." Události dnešního dne jsou zajímavé. Čtěte dál.

26.10.2011 v 14:33 | Karma: 15,60 | Přečteno: 1532x | Diskuse| Ostatní

Vlastimil Šantroch

Vzpomínáček - 25. října - Annie Girardot

Vzpomínáček je mnou připravený švédský stůl vybraných událostí, které se pojí k datu 25. října. Nelekejte se rozsahu, pro každého je tu něco. Nemusíte ho číst celý, stačí uzobnout jen to, na co máte právě chuť. Tady je dnešní menu: "Premonstrátský klášter v Louce u Znojma, první poštovní trať v Čechách, Evangelista Torricelli, Johann Strauss mladší, Georges Bizet, Bohumír Šmeral, Pablo Picasso, Karel Valdauf, České srdce, Annie Girardot, Jan Špáta, zákon o zastavování činnosti a o rozpouštění politických stran, Osa Řím–Berlín, československo-britská dohoda, Jon Anderson, slavnostní vyhlášení znárodnění, dekret prezidenta republiky o konfiskaci nepřátelského majetku, zákon o dvouletce, Jan Kanyza, tábory nucené práce, Jiří Schmitzer, Nobelova cena J. Heyrovskému, 25. říjen 1968 a 1969, bojkot filharmoniků, poskytnutí doložky nejvyšších výhod ČSFR, Windows XP, Richard Harris..." Události dnešního dne jsou zajímavé. Čtěte dál.

25.10.2011 v 16:34 | Karma: 14,96 | Přečteno: 1081x | Diskuse| Ostatní

Vlastimil Šantroch

Vzpomínáček - 24. října - Gilbert Bécaud

Vzpomínáček je mnou připravený švédský stůl vybraných událostí, které se pojí k datu 24. října. Nelekejte se rozsahu, pro každého je tu něco. Nemusíte ho číst celý, stačí uzobnout jen to, na co máte právě chuť. Tady je dnešní menu: "Smlouva svatováclavská, Tycho Brahe, vestfálský mír, čs divize na piavské frontě, Jindřich Šimon Baar, Gilbert Bécaud, krach na newyorské burze, Nejvyšší rada obrany státu, Itálie vtrhla do Etiopie, Bill Wyman, Operace Antimony, Anna Malinová, Anna Letenská, Franz Lehár, Benešovy dekrety č. 100-104 o znárodnění dolů, bank, pojišťoven, hutí a závodů, Miroslav Sládek, Jožo Ráž, sovětská invaze do Maďarska, Fidel Castro požadoval atomový útok proti USA, 24. říjen 1968 a 1969, první československá družice Magion, Deep Space 1, poslední let nadzvukového Concorde, Rosa Parks..." Události dnešního dne jsou zajímavé. Čtěte dál.

24.10.2011 v 11:30 | Karma: 14,64 | Přečteno: 959x | Diskuse| Ostatní

Vlastimil Šantroch

Vzpomínáček - 23. října - Václav Neckář a Jára Kohout

Vzpomínáček je mnou připravený švédský stůl vybraných událostí, které se pojí k datu 23. října. Nelekejte se rozsahu, pro každého je tu něco. Nemusíte ho číst celý, stačí uzobnout jen to, na co máte právě chuť. Tady je dnešní menu: "Stvoření světa, zrod rakouského soustátí, opavský kongres, připojení Podkarpatské Rusi, druhý pokus excísaře Karla I. zmocnit se vlády v Maďarsku, Stráž obrany státu, Zane Grey, Pelé, bitva u El Alamejnu, Václav Neckář, Bitva u Leyte, Bruselský pakt rozšířen, Maďarské povstání, Šmoulové, 23. říjen 1968, Jára Kohout, krize vládní koalice, politická aféra mezi V. Havlem a H. Zilkem, Čečenští teroristé obsadili moskevské divadlo..." Události dnešního dne jsou zajímavé. Čtěte dál.

23.10.2011 v 14:05 | Karma: 17,24 | Přečteno: 1204x | Diskuse| Ostatní

Vlastimil Šantroch

Vzpomínáček - 22. října - Catherine Deneuve a Lino Ventura

Vzpomínáček je mnou připravený švédský stůl vybraných událostí, které se pojí k datu 22. října. Nelekejte se rozsahu, pro každého je tu něco. Nemusíte ho číst celý, stačí uzobnout jen to, na co máte právě chuť. Tady je dnešní menu: "Rudolf II. římskoněmeckým králem, patent prohlubující rekatolizaci obyvatelstva, první seskok padákem z balónu naplněného vodíkem, Ferenc Liszt, Wilhelm Keitel, železniční nehoda na nádraží Montparnasse, Paul Cézanne, dohoda v Clevelandu, Václav Mrázek, Výbor pro pomoc demokratickému Španělsku, Catherine Deneuve, operace Joav, Maďarské povstání, Karibská krize, 22. říjen 1968, soud se signatáři Charty 77 a členy Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných, Lino Ventura, Kamil Lhoták, Jiří Hájek..." Události dnešního dne jsou zajímavé. Čtěte dál.

22.10.2011 v 9:52 | Karma: 22,87 | Přečteno: 2599x | Diskuse| Ostatní

Vlastimil Šantroch

Vzpomínáček - 21. října - Václav Voska a Jack Kerouac

Vzpomínáček je mnou připravený švédský stůl vybraných událostí, které se pojí k datu 21. října. Nelekejte se rozsahu, pro každého je tu něco. Nemusíte ho číst celý, stačí uzobnout jen to, na co máte právě chuť. Tady je dnešní menu: "Papež odmítl práva nemanželských dětí Přemysla Otakara II. na český trůn, Jan Rokycana zvolen za společného pražského arcibiskupa katolíků i kališníků, smlouva jedenácti tisíc panen, objeven Magalhãesův průliv, bitva u Trafalgaru, patent na portlandský cement, Alfred Nobel, Edison a žárovka s uhlíkovým vláknem, Václav Voska, most T. G. Masaryka v Kralupech nad Vltavou, Klapálkův 11. pěší prapor začal bránit Tobruk, Oldřich Navrátil, Miroslav Žbirka, premiéra filmu Jailhouse Rock, první zlato Věry Čáslavské v Tokiu, 21. říjen 1968 a 1969, Jack Kerouac, začátek digitálního televizního vysílání..." Události dnešního dne jsou zajímavé. Čtěte dál.

21.10.2011 v 15:20 | Karma: 19,04 | Přečteno: 1334x | Diskuse| Ostatní

Vlastimil Šantroch

Vzpomínáček - 20. října - Hana Hegerová

Vzpomínáček je mnou připravený švédský stůl vybraných událostí, které se pojí k datu 20. října. Nelekejte se rozsahu, pro každého je tu něco. Nemusíte ho číst celý, stačí uzobnout jen to, na co máte právě chuť. Tady je dnešní menu: "Marie Terezie se ujala vlády, souhlas k zveřejnění tzv. tolerančního patentu, kapitulace v jihoněmeckém Ulmu, František I. schválil stanovy České vzájemné pojišťovny, Arthur Rimbaud, říjnový diplom, neúspěch pokusu o české vyrovnání, Hana Hegerová, Josef Váňa, Návrat krále, planetárium, Bigfoot, Jacqueline Kennedyová se vdala za Aristotela Onassise, Čs. stranická a vládní delegace odletěla na týdenní návštěvu do SSSR, Opera v Sydney, Viera Husáková, Muammar Kaddáfí..." Události dnešního dne jsou zajímavé. Čtěte dál.

20.10.2011 v 15:44 | Karma: 13,80 | Přečteno: 948x | Diskuse| Ostatní

Vlastimil Šantroch

Vzpomínáček - 19. října - Jerzy Popiełuszko

Vzpomínáček je mnou připravený švédský stůl vybraných událostí, které se pojí k datu 19. října. Nelekejte se rozsahu, pro každého je tu něco. Nemusíte ho číst celý, stačí uzobnout jen to, na co máte právě chuť. Tady je dnešní menu: "Bitva u Zamy, poslední vůle Karla IV., Martin Luther doktorem teologie, nový vysokoškolský studijní a zkušební řád pražské univerzity, Napoleon utíká od Moskvy, skončila bitva u Lipska, American National Standards Institute - ANSI, Domovina, Lubomír Štrougal, Dagmar Burešová, streptomycin, Jana Šantrochová, Karel Poláček, nová československá koruna, prvovýstup na Čo Oyu, Zdeněk Tůma, Zuzana Bydžovská, 19. říjen 1968, Jan Šantroch, Jerzy Popiełuszko, Oldřich Lipský, Radio 1, Oldřich Černík, Matka Tereza blahořečena, začal soud se Saddámem Husajnem..." Události dnešního dne jsou zajímavé. Čtěte dál.

19.10.2011 v 21:01 | Karma: 16,09 | Přečteno: 1416x | Diskuse| Ostatní

Vlastimil Šantroch

Vzpomínáček - 18. října - Alois Rašín a Thomas Edison

Vzpomínáček je mnou připravený švédský stůl vybraných událostí, které se pojí k datu 18. října. Nelekejte se rozsahu, pro každého je tu něco. Nemusíte ho číst celý, stačí uzobnout jen to, na co máte právě chuť. Tady je dnešní menu: "Zikmund vydal Husovi glejt, Herman Melville a Bílá velryba, Spojené státy přebírají Aljašku, Alois Rašín, Charles Babbage, Vlastimil Tusar, První balkánská válka, Washingtonská deklarace, založena BBC, Josef Thomayer, Levá fronta, Thomas Alva Edison, Jiráskův most, Akce Nisko, Lee Harvey Oswald, Svatopluk Karásek, sovětská vojska vstoupila do Československa, první tranzistorové rádio, Jean-Claude Van Damme, 18. říjen 1968, vesmírná sonda Gallileo, Bohumil Bezouška..." Události dnešního dne jsou zajímavé. Čtěte dál.

18.10.2011 v 16:04 | Karma: 16,04 | Přečteno: 1208x | Diskuse| Ostatní