Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PJ

Polička

30. 10. 2011 20:19
DÍKY

Dnes obzvláště  za za objasnění událostí s podzimu 67, později jsem to o Novotném  slyšel od Slováků ale moc jsem to nechápal...

0 0
možnosti
MK

2mmmm_2

30. 10. 2011 22:15
Re: DÍKY

Novotný tehdy snížil svůj dnešní mluvou řečeno "koaliční potenciál" téměř na nulu: Slováky odradil komplet - sjednotil je dokonale (Dubček i Bilak tehdy stáli proti němu jako jeden muž), pak i reformisty a nakonec se ho nezastal ani Brežněv na návštěvě v Praze. Tím pádem Novotný vystřílel všechno střelivo a čekal už jen na své odvolání. Konec roku 67 ještě přežil de facto jako politická mrtvola, kterou se stal i de iure až počátkem roku 1968.

0 0
možnosti
ZMAP

Z mechu a pazdeří

30. 10. 2011 13:07
Jen malé doplnění k tomu maršálovi

My jsme zvyklí,že jde o nejvyšší vojenskou hodnost, jak bylo v sovětské armádě (v současné ruské už maršály myslím nevedou, i když hodnost snad existuje). V nacistické armádě taky byla hodnost maršála tou nejvyšší. Přesněji, nejvyšší hodností byla hodnost říšského maršála, tu měl jen jeden člověk. Pak tu byla hodnost maršálů polních, tu mělo více generálů. V sovětské armádě byl plný název maršál Sovětského svazu.

Za Rakouska-Uherska nešlo jak v sovětské či nacistické armádě o pátou či šestou generálskou ohodnost, počítáno zdola od nejnižší hodnosti. Zde šlo o čtvrtou hodnost generálů, počítáno zdola. Tedy to, co v české armádě má název armádní generál, v armádě britské či americké generál (bez přívlastku).

V britské armádě nejvyšší důstojníci u letectva nemají v názvu generál, ale mají tam komodor nebo maršál. Ve skutečnosti hodnost Air Marshal je ekvivalentem hodnosti generál poručíka u pozemního vojska nebo viceadmirála u námořnictva. Zkrátka Karel Janoušek měl tříhvězdičkovou

0 0
možnosti
ZMAP

Z mechu a pazdeří

30. 10. 2011 13:20
Re: Jen malé doplnění k tomu maršálovi

generálskou hodnost. Pojem maršála je v českém kontextu zavádějí, obvykle si vybavíme hodnost vyšší než (armádní) generál. Tam šlo naopak o hodnost nižší než generál (bez přívlastku) či o dvě hodnosti nižší než americký armádní generál a taktéž o dvě hodnosti nižší než britský polní maršál. Přímo v letectvu jsou totiž ještě 2 vyšší maršálské hodnosti  a sice hlavní maršál a pak (běžně neudělovaný) maršál královského letectva.

Takže pokud generál Janoušek byl pak povýšen na armádního generála, nešlo o degradaci ale skutečné povýšení. I když, po degradci od bolševika, z hlediska čs. zákonů byl vojín, ale hodnost, kterou mu udělil anglický král mu vzít mohli těžko.

0 0
možnosti
  • Počet článků 912
  • Celková karma 5,87
  • Průměrná čtenost 1689x
Trochu muzikant, trochu komediant, trochu programátor, trochu grafoman, trochu magor... :-)