Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vzpomínáček - 30. října - Maršál Karel Janoušek

Vzpomínáček je mnou připravený švédský stůl vybraných událostí, které se pojí k datu 30. října. Nelekejte se rozsahu, pro každého je tu něco. Nemusíte ho číst celý, stačí uzobnout jen to, na co máte právě chuť. Tady je dnešní menu: "John Adams, druhá šlesvická válka, Karel Janoušek, zřízení státní dumy, Martinská deklarace, celostátní KSČ, Josef Šváb-Malostranský, Akce národní obrody, vysílání H. G. Wellsovy Války světů, Bitva o Sevastopol, Jan Kalvoda, Diego Maradona, odpálení Car-bomby, 30. říjen 1967, prezident L. Svoboda podepsal zákon o československé federaci, Stanislav Gross, v Suchdole se zřítilo jugoslávské dopravní letadlo, František Veselý..." Události dnešního dne jsou zajímavé. Čtěte dál.

Události:

1735 – Narodil se John Adams, druhý prezident USA († 4. července 1826)

1864 - Skončila druhá šlesvická válka. Dánsko se vzdalo veškerých nároků na Šlesvicko, Holštýnsko a Lauenbursko, které spadly pod správu pruskou a rakouskou.

1866 – Přes odpor ministerské rady jmenoval císař ministrem zahraničí dosavadního saského ministra barona F. F. Beusta.

1893 – Narodil se Karel Janoušek, český voják, válečný veterán a politický vězeň († 27. října 1971)

Maršál RNDr. Karel Janoušek (30. října 1893, Přerov – 27. října 1971, Praha) byl československý voják, člen prvního a druhého odboje a vězeň komunistického režimu. V první světové válce bojoval v řadách Československých legií v Rusku, za druhé světové války organizoval tvorbu československých leteckých jednotek v RAF.

Je jediným Čechoslovákem, který získal hodnost maršála (17. května 1945 mu britský král Jiří VI. udělil hodnost Air Marshal).

Krátce po únorovém převratu byl nejprve přeložen do výslužby a později jej Státní bezpečnost vyprovokovala k pokusu o emigraci, při kterém jej zatkla. V následném vykonstruovaném procesu byl odsouzen nejprve k 18 letům těžkého žaláře, degradaci na vojína, ztrátě akademického titulu a vyznamenání.

Po několika odvoláních Janouška i žalobce byl nakonec trest žaláře zvýšen na 19 let. V roce 1950 pak byl odsouzen znovu za údajnou přípravu pokusu o útěk, tentokráte na doživotí.

Během svého dvanáctiletého věznění vystřídal řadu věznic, včetně Leopoldova, který měl spolu s koncentračními tábory při jáchymovských uranových dolech pověst nejkrutějšího komunistického vězení a byl často označován za likvidační zařízení. Propuštěn byl při amnestii v roce 1960. V roce 1968 byl zcela rehabilitován, avšak hodnost a vyznamenání mu navráceny nebyly. Začal sepisovat své paměti, ale smrt jej zastihla na samém začátku této činnosti. Plného zadostiučinění se mu dostalo až v roce 1989, kdy mu byla vrácena hodnost i vyznamenání. V roce 1991 mu byla posmrtně udělena nejvyšší československá vojenská hodnost: armádní generál.

Na počest generála Janouška byl 26. října 2007 jeden ze dvou nových letounů Airbus A319CJ dopravním letectvu Armády ČR slavnostně pokřtěn jeho jménem.

1905 – Car Mikuláš II. souhlasil se zřízením státní dumy – voleného legislativního orgánu carského Ruska.

1918 – V Turčianskom Svätom Martině proběhlo deklarační shromáždění zhruba 200 slovenských politických představitelů (původně svolané jako výbor Slovenské národní strany), které pod předsednictvím M. Duly zvolilo Slovenskou národní radu a přijalo Deklaraci slovenského národa (Martinskou deklaraci), připravenou farářem S. Zochem. Deklarace vyhlásila pro slovenský národ (označený za "čiastku rečove i kultúrno-historicky jednotného česko-slovenského národa") právo na sebeurčení a nezávislost. Formulace o československé národní jednotě vyjadřovala myšlenku společného československého státu. Oficiálně rušila spojení Slováků s Uherskem a stala se státoprávním aktem přispívajícím ke zrodu Československa.

Proběhlo neúspěšné jednání představitelů německých stran v českých zemích R. Lodgmanna von Auena a Josefa Seligera s představiteli Národního výboru (Švehla, Rašín, Stříbrný, Soukup), kteří je vybídli ke spolupráci. Lodgmann vyžadoval uznání provincie Deutschböhmen.

Také němečtí poslanci z Moravy a Slezska, vedeni opavským poslancem R. Freisslerem, vyhlásili vytvoření severomoravské provincie Sudetenland (od Javornického výběžku na západě po ostravskou pánev, včetně tzv. Kravařska) s hlavním městem Opavou, která měla rovněž patřit k Německému Rakousku.

Byl ustaven Výbor národní obrany a krátce nato z bývalého 8. armádního sboru v Praze vrchní velitelství československého vojska.

1921 – Na sjezdu v Praze se sloučily jednotlivé komunistické sekce do celostátní KSČ.

1932 – Zemřel Josef Šváb-Malostranský, český herec, písničkář a kabaretiér (*16. března 1860)

1938 – Prohlášením Národe! (otištěné v Národní politice) se ohlašoval vznik fašistické skupiny Akce národní obrody (ANO) v čele s prof. K. Dominem (brzy nahrazen prof. S. Mentlem). Stoupenci tohoto hnutí chtěli dovršit fašizaci státu, "sjednotit celý národ v jediné totalitní politické straně s programem nového sociálního češství" a plně se přimknout k ose Berlín-Řím.

Rozhlasové vysílání H. G. Wellsovy Války světů způsobilo paniku po celých Spojených státech.

1941 – Začala jedna z velkých bitev Velké vlastenecké války – Bitva o Sevastopol

1953 – Narodil se Jan Kalvoda, český právník a politik

1960 – Narodil se Diego Maradona, argentinský fotbalista

1961 – Po odpálení Car-bomby nad sovětskou jadernou střelnicí na ostrově Nová země nastala největší jaderná exploze v dějinách lidstva.

1967Ústřední výbor KSČ jednal o postavení strany ve společnosti; s kritikou vystoupilo několik jeho členů, ale bezprostředním podnětem konfliktu se stalo vystoupení A. Dubčeka (to označilo za hlavní politické nebezpečí hlásání třídnosti, zpochybnilo veškeré "řízení strany" ve státě - "vládnout by měla vláda" a napadlo kumulaci funkcí - právě typické pro období vlády A. Novotného). Dubčekova kritika a rozhořčená Novotného replika (napadl celé vedení KSS a kritiku převedl do polohy česko-slovenského sporu) ještě více zostřily situaci v komunistickém vedení; proti rezoluci hlasovalo 13 členů ÚV, "slovenská otázka" se stala poslední rozbuškou, jejíž odpálení uvolnilo cestu k "Pražskému jaru".

Na zasedání ÚV KSČ se jednalo o „postavení a úloze strany v současné etapě vývoje naší socialistické společnosti“. Úvodní projev měl. Hendrych. Zasedání se stalo dějištěm polemiky mezi A. Dubčekem a A. Novotným, který obvinil Dubčeka z nacionalismu a úchylkářství. Ten se ve svém vystoupení opíral o výsledky ankety, které dokládaly rostoucí nedůvěru občanů v KSČ, zklamaných politikou uhýbání před problémy. Slovenska část členů ÚV KSČ se semkla kolem A. Dubčeka; Novotný byl známý svým antislovakismem, projeveným při jeho návštěvě Slovenska ve dnech 25. - 27. srpna u příležitosti výročí Slovenského národního povstání. Zde odmítl přijmout delegaci Matice slovenské, vrátil její dar, jímž byly reprezentační dokumenty slovenské národní kultury, vynechal kladení věnců na hřbitově slovenských buditelů, nezastavil se v rodišti Jána Kollára, kde ho čekaly davy lidí, uvěřil fámě o atentátu, takže nocoval na jiném místě, než které mu připravili slovenští hostitelé.

1968 – Na bratislavském Hradě byl slavnostně podepsán zákon o československé federaci prezidentem L. Svobodou, předsedou Národního shromáždění J. Smrkovským a předsedou vlády O. Černíkem.

1969 – Narodil se Stanislav Gross, český politik

1975 – V Suchdole se zřítilo jugoslávské dopravní letadlo typu DC-9 společnosti Inex Adria Airways.

Předposlední říjnový den roku 1975 se pražská čtvrť Suchdol stala dějištěm nejhorší letecké nehody na českém území. Pilot v mlze ztratil spojení s letištěm a příliš brzy sestoupal do úrovně sedleckých skal. Takový byl návrat odpočinutých lidí z dovolené v Jugoslávii. Náraz jugoslávského dopravního letadla do Sedleckých skal nepřežilo nejméně 75 osob. Počet obětí přitom mohl ještě výrazně vzrůst, nebýt rychlého zásahu pražských záchranářů. Akce se dokonce dostala i do televize, nicméně jen jako jeden z dílů televizního seriálu Sanitka. Autentický filmový materiál bohužel ale neexistuje – ani tehdejší televize ani hasiči nic ve svém archivu nemají.

Na palubě stroje patřícího jugoslávské charterové společnosti Inex-Adria Aviopromet bylo 115 československých turistů, kteří se vraceli z dovolené v Jugoslávii. Let z prosluněného černohorského letoviska Tivat probíhal bez komplikací až k Praze, nad níž se držela hustá podzimní mlha. Přes špatnou viditelnost a s vědomím, že na ruzyňském letišti není momentálně v provozu přesný naváděcí systém, zahájila posádka přistávací manévr.

Necelých devět kilometrů před prahem ranveje stroj DC-9 narazil do vrcholku Sedleckých skal, které u Suchdola vybíhají z údolí Vltavy. Letadlo pravděpodobně zavadilo podvozkem o zídku, pod ostrým úhlem dopadlo na zem a setrvačností urazilo ještě několik set metrů, během nichž se rozpadlo. Štěstím bylo, že letoun dopadl do zahrádkářské kolonie, která v pošmourném říjnovém ránu zela prázdnotou, a nikoliv do nedaleké zástavby rodinných domků.

Tragické přistání se odehrálo kolem půl desáté, jen pár minut poté dostali pražští záchranáři první telefonické oznámení, ze kterého ale nebyla patrná závažnost případu. Když na místo dorazila první hlídka, naskytl se jí otřesný pohled na rozházené trosky, mezi nimiž se nacházeli těžce zranění a mrtví.

Suchdolské letecké neštěstí se zapsalo do dějin pražské záchranné služby jako nejtragičtější a nejdramatičtější zásah v dějinách a také jako obdivuhodně zvládnuté manévry. Za pět minut po nahlášení tu byli první tři sanitky s lékaři, za dalších deset minut tu bylo 40 sanitek, 35 minut po pádu letadla byli všichni lidé, kteří přežili, na cestě do pražských nemocnic.

Neštěstí bylo i zfilmováno. Devět let po tragédii ji ztvárnili tvůrci televizního seriálu Sanitka. Mimochodem jiné pohyblivé obrázky letecké katastrofy neexistují. Ani tehdejší Československá televize, a dokonce ani hasiči nemají k dispozici autentický filmový materiál. A v suchdolské kronice je zapsán článek srovnatelný svým rozsahem s vítáním občánků.

Kolik lidí při nehodě zemřelo, není zcela jasné. Podle vyšetřovací zprávy přišlo o život 71 cestujících a čtyři členové posádky. Už to by z havárie u Suchdola činilo nejtragičtější letecké neštěstí na českém území. Podle některých zdrojů ale měla celková bilance neštěstí vystoupat na 77, nebo dokonce 79 mrtvých.

Vyšetřování probíhalo za zavřenými dvěřmi - na veřejnosti se tak objevily "zaručené informace" o špatném technickém stavu letadla či o sklenkách alkoholu, které měly během letu putovat do pilotní kabiny. Nejpravděpodobnější příčinou se ale jeví nedodržení stanovené výšky letu v kombinaci se špatnou viditelností.

Incident v Suchdole bývá občas zaměňován s další známou nehodou jugoslávského letadla v Československu. Na konci ledna 1972 spadlo nedaleko České Kamenice dopravní letadlo směřující z Kodaně do Záhřebu.

2009 – Zemřel František Veselý, český fotbalista (* 7. prosince 1943)

Vyrostl v Holešovicích na klasickém plácku, kde už jako dvanáctiletý upoutal pozornost na turnaji mládeže v Parku kultury a oddechu Julia Fučíka. Tam si ho všiml trenér mládeže Slavie Emil Seifert. A bylo rozhodnuto. Zrodil se tak jeden z nejvěrnějších Slávistů historie; v sešívaném dresu totiž strávil 25 let a odehrál 920 ligových utkání. Byl to klasický rychlý pravý útočník.

Svátky:

Svátek mají Tadeáš a Marcel.

Jméno Tadeáš je patrně hebrejského původu a základem bylo asi Taddai. Rozšířilo se díky latině, která mu dala podobu Thaddaeus. Nejčastěji je jméno vykládáno jako "chytrý" nebo "rozumný", případně "smělý a odvážný".

Toto jméno nosil apoštol a mučedník Juda Tadeáš, jenž měl v církevním kalendáři svátek 28. října. Má tu smůlu, že jeho jméno připomíná Ježíšova zrádce Jidáše. Kvůli tomu je kostelů zasvěcených Tadeášovi velice poskrovnu. Skoro dvě tisíciletí nebyl ani jediný, teprve v 19. století se zablýskalo na lepší časy - mnoha věřícím pomohly modlitby jemu adresované, a tak byl konečně vzat na milost. Od té doby je velice uctíván především v mohučském kostele sv. Quintina. Také v Novém zákoně se o něm příliš nepíše. Jedna legenda však přece jenom vypráví, že kázal evangelium spolu se Šimonem zvaným Horlivec v Sýrii, Mezopotamii a Persii. Tam oba nalezli i mučednickou smrt. Ostatky Judy Tadeáše jsou uloženy ve svatopetrském dómě v Římě.

V církevním kalendáři má dnes svátek Marcel. Osudy Marcela Calla a Marcela Kandia jsme si připomenuli již 12. října.

Prameny:

Václav Rameš: Po kom se jmenujeme
František Čapka: Dějiny zemí Koruny české v datech
česká, slovenská, německá, anglická a ruská Wikipedia
archivy syndikátu novinářů
Česko-Slovenská filmová databáze

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vlastimil Šantroch | neděle 30.10.2011 12:20 | karma článku: 21,54 | přečteno: 1384x
  • Další články autora

Vlastimil Šantroch

Zapomenutý trubadúr

Co se dá psát do perexu v případě poezie? Prvni sloka? To je přece naprostá kravina. Dnes vám přináším báseň Zapomenutý trubadúr.

8.5.2024 v 16:58 | Karma: 4,16 | Přečteno: 135x | Diskuse| Ostatní

Vlastimil Šantroch

Óda pro radost

Co do toho perexu jen napsat? K poezii se to dělá těžko. Takže: Trocha poezie nikdy nikoho nezabije. Dnes vám dám nahlédnout do vzpomínek na jednu z prvních lásek.

7.5.2024 v 12:39 | Karma: 5,07 | Přečteno: 102x | Diskuse| Ostatní

Vlastimil Šantroch

Fis a Sonet

Baví mě si hrát se slůvky. A vůbec není jednoduché napsat mikropovídku na 50 slov. Ani napsání sonetu není nejjednodušší. A víte co, tady je máte.

5.5.2024 v 10:49 | Karma: 8,38 | Přečteno: 133x | Diskuse| Poezie a próza

Vlastimil Šantroch

Sonet

Trocha poesie nikoho nezabije. Nechme politiku politikou. Aneb takovej sonet pane, to je vlastně šlágr.

17.3.2023 v 15:37 | Karma: 10,37 | Přečteno: 176x | Diskuse| Poezie a próza

Vlastimil Šantroch

Sbohem a trenýrky

Trocha poezie nikoho nezabije. Když jsem viděl (díky Bohu) poslední televizní vystoupení Miloše Zemana, nedalo mi to. Mistr Nezval jistě promine ;-)

5.3.2023 v 14:12 | Karma: 22,23 | Přečteno: 507x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 912
  • Celková karma 5,87
  • Průměrná čtenost 1689x
Trochu muzikant, trochu komediant, trochu programátor, trochu grafoman, trochu magor... :-)