Jaroslav Janota

Skeptický optimista, idealista, melancholik, náročný, tradiční socialista.
  • Počet článků 220
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2294x

Jaroslav Janota

Koalice lhářů je porážkou slušných občanů.

Tak nám skončily volby. Občané se svobodně rozhodli o dalším směřování této země. Volby proběhly standartně a demokraticky. Volby vyhrála jednoznačně ČSSD. O tom není pochyb. Je to nejsilnější strana ve sněmovně. Získala nejvíce hlasů voličů a také nejvíce poslaneckých mandátů ve sněmovně. Na druhou stranu oproti volbám v roce 2006 ztratila více než půl miliónů voličů. Ve sněmovně se nenajde dostatečně silná strana se kterou by sociální demokracie vytvořila koalici, která by měla většinu alespoň 101 poslanců. S největší pravděpodobností tedy nesestaví vládu. Předseda ČSSD z toho vyvodil osobní odpovědnost a odstoupil z čela strany. Paradoxně odstupuje jako vítěz a ne jako poražený, na rozdíl od minulých voleb v roce 2006. Vrátil tedy největšímu rivalovi z ODS volební porážku. Jde, ale o Pyrhovo vítězství, které se vlastně rovná porážce. A předseda se ukázal jako formát, který umí přijmout odpovědnost za porážku.

3.6.2010 v 14:40 | Karma: 30,73 | Přečteno: 3887x | Diskuse| Politika

Jaroslav Janota

Když vám idiot pošle účet.

Když jednoho dne otevřete svoji poštovní schránku a vypadne na vás složenka k zaplacení státního dluhu, potom asi nebudete věřit svým očím. Obzvláště, když se pod fiktivní složenkou vyskytuje podpis jedné neužitečné kreatury. Tato podivná existence, která je osobně odpovědná za obrovské zvýšení státního dluhu v posledním volebním období a která vejde do dějin nejen jako ministr s rekordním dluhem za rok 2009. Tenhle dobrý hospodář, který prohospodařil celé republice kalhoty, nám vypsal účet za svoji naprostou neschopnost ve vládní funkci. O jeho působení v dalších funkcích na ministerstvech v úplně jiných vládách snad ani nemá cenu hovořit. Myslím, že v Jidiš mají pro tuto nebetyčnou drzost výraz Chucpe. Podle jedné hezké definice je chucpe, když přijdete k neznámému domu. Vykonáte velmi velkou potřebu na jeho rohožce a potom zazvoníte na majitele. Když přijde ke dveřím tak ho požádáte o toaletní papír. To je Chucpe. A přesně to udělal egomaniak Kalousek nám všem.

18.5.2010 v 10:35 | Karma: 28,62 | Přečteno: 3191x | Diskuse| Politika

Jaroslav Janota

Ten kdo schvaluje zločin má morální úroveň zločince.

Místopředseda největší opoziční strany v našem parlamentu se stal obětí zločinu. A co jsme se mohli dozvědět jen z nadpisů našich statečných pravicových blogerů. Že kdo seje vítr ten sklízí bouři. Že na hrubý pytel hrubá záplata. A že si to oběť zločinu vlastně zavinila sama. Co se ještě dozvíme? Že si mladá žena zavinila své znásilnění sama, protože se oblékla příliš vyzývavě? Že si člověk zasloužil přijít o peněženku, protože slušný člověk nejezdí metrem s tou kapsářskou verbeží? Že si kdosi zasloužil, aby mu bylo odcizeno auto, protože v této čtvrti se přece nikdy neparkuje? Že si důchodce může sám za to, že byl naivní a sedl na lep podvodníkovi? Samozřejmě, že všichni stateční praví blogeři a blogerky nezapomněli pro formu, vložit hned do 1.odstavce alibistickou větu o tom, jak jsou vlastně proti násilí. No těžko se tomu věří, když toto ujištění stojí pod nadpisem Sobotka si to zasloužil. Říkat ne, ale, je v podstatě stejně jako říkat: ano souhlasím!

10.5.2010 v 17:03 | Karma: 22,16 | Přečteno: 2007x | Diskuse| Politika

Jaroslav Janota

Skutečný podíl české spořivé pravice na našem státním dluhu.

Výška státního dluhu je v České republice opravdu vysoká. Státní dluh se na konci roku 2009 pohyboval kolem částky 1,2 biliónu korun. Pro ty kdo nemají rádi tak vysoká čísla je to 1.200 miliard korun českých. Takže každý občan České republiky a to včetně nemluvňat dluží necelých 120.000 korun. Je to hodně nebo málo? V přepočtu na Hrubý Domácí Produkt to není až tak zlé. Pokud si představíme Hrubý Domácí Produkt jako veškeré aktiva vyprodukované na území státu potom dlužíme asi 40 procent našeho celkového ročního příjmu. Je to stejné jakoby normální člověk, který vydělá 180 tisíc korun čistého za rok dlužil bance asi 72 tisíc korun. Průměr v evropské unii je asi 80 procent HDP. U Řecka dělá dluh více než 120 procent HDP. Jak vidno do Řecké úrovně veřejného dluhu nám ještě hodně chybí přes nepřetržitě bu, bu, bu ze strany naší spořivé pravice. Kde se vlastně náš státní dluh vzal a kdo za něj může?

3.5.2010 v 14:08 | Karma: 25,50 | Přečteno: 2781x | Diskuse| Ekonomika

Jaroslav Janota

Pravicový svět, kde se lžím říká smysluplné domněnky.

Tak mne pobavilo,když jsem se dozvěděl,že jeden senátor zvolený za ODS je zcela jistě přesvědčen o tom,že ti zlí a nečestní socani manipulují výsledky internetového hlasování televizních diskusí.Přesně popsal způsob jakým to dělají a přidal i některé pikantní detaily socanského Modus Operandi.To co jako obvykle při pravicové argumentaci chybělo byl jediný prostý důkaz,který by stvrdil pravdivost tohoto nařčení.Ale tomu už se prakticky nikdo nediví.Když jsem na tuto zjevnou lež upozornil byl jsem poučen špičkou pravicových diskutérů,že tvrzení bez důkazů v tomto případě vůbec není lež nýbrž smysluplná domněnka autora. Skutečná sranda. Bohužel míněná naprosto vážně. Patří to už k standartní výbavě českého pravicového diskutéra. Dávat realitě jiný kabát a nazývat věci naprosto jinými jmény. Pokud možno tak rovnou jmény úplně opačného významu. Takže lež či pomluva se stávají smysluplnou domněnkou.

23.4.2010 v 4:45 | Karma: 21,20 | Přečteno: 1480x | Diskuse| Politika

Jaroslav Janota

Když chybí soucit a empatie aneb sytý hladovému nevěří.

Je nesmírně těžké diskutovat o politických a společenských tématech s lidmi u kterých jsou potlačeny důležité lidské vlastnosti. Vlastnosti, které odlišují člověka od zvířete. Prostý soucit s jinou lidskou bytostí a schopnost empatie. Je velice důležité umět si představit sám sebe na místě a v pozici jiné lidské bytosti. Bez této představivosti se ztrácí cosi důležitého ze samé podstaty lidskosti. Stále jsou tu lidé, kteří skrze ochranný štít svého sobectví nazírají na svět a společnost kolem nás a tento zkreslený a deformovaný obraz považují za realitu. Je smutné, že vývoj tyto osoby nijak nezasáhnul a ony se v hlubinách své mysli stále pohybují ve světě, kde platí zákon džungle a právo silnějšího. Nikdo z nich není s to pochopit, že lidská společnost přežila a dosáhla současné civilizační úrovně pouze pěstováním toho dobrého a ušlechtilého z lidské povahy a potláčením toho zlého, nízkeho a zvířecího, co existuje v každém z nás.

9.4.2010 v 14:12 | Karma: 18,31 | Přečteno: 2158x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Janota

Šílené nápady pravicových sociálních inženýrů.

Kreativními nápady pravicových sociálních inženýrů se to mezi zdejšími blogery jen hemží. Jedním z posledních nápadů jak vylepšit tu hroznou demokracii je blog jistého pána M. Už jsem slyšel ledacos, ale zrušení tajných voleb proto, aby se pan autor mohl osobně seznámit s voliči ČSSD, kteří se podle něj za svoji volbu stydí, to tu ještě nebylo. Není to až tak nový nápad. Myslím, že se tvůrce přímo inspiroval u svých bolševických ideových vzorů. Manifestační"volby"kandidátů Jednotné kandidátky Národní Fronty jsme tu měli 40 let. Samozřejmě pořád se najdou sentimentální pamětníci starých časů, ale toto retro snad oživovat nebudeme. V rámci úspor by bylo možné hlasovat manifestačně na náměstích. Byli by představeni kandidáti a dav rozumných a spokojených občanů by manifestačně zvedl svůj občanský průkaz a zvolal: Souhlasíme! A potom by vypukla lidová veselice. Pan M. či jemu podobní, označí všechny voliče ČSSD jako hlupáky a potom sa diví, že se k nim nikdo nechce veřejně hlásit. Kdo by se také chtěl nechat beztrestně veřejně urážet primitivním křupanem jen proto, že má jiný politický názor? Možná masochista.

3.4.2010 v 8:29 | Karma: 26,55 | Přečteno: 1862x | Diskuse| Politika

Jaroslav Janota

Propaganda, lži a obecně známé kecy.

Tak se nám Mirek znovu svěřil se svým prorockým viděním. Je to jasné. Jestli vyhraje volby Paroubek a ČSSD tak se naše republika vrátí někde před rok 1989. Hezká propaganda. Samozřejmě je to tak. Už dnes se chystá znárodňování českého průmyslu. V našich závodech se už začínají formovat jednotky Paroubkových Lidových milicí. A co říct naším soukromým zemědělcům? Jednotná zemědělská družstva jsou prostě jistota a pokrok. Jen se zeptejte dědečka našeho pravicového lídra. Ten zakládal kolchozy už v 50.letech. A o období kdy nám tu vládli kariérní nomenklaturní bolševičtí papaláši ví náš Mirek také hodně. Jednomu z nich říkal tato! Chápu proč nechce zpět před rok 1989. Kurva, Mirku ty si jednička a politik západního typu. Problém je, že Paroubek už tu byl premiérem více než 1 rok. ČSSD a KSČM měly tehdy ve sněmovně většinu asi 115 poslanců. Leč jaksi si nepamatuji na nic co připomínalo návrat před rok 1989. Takže modrá propaganda se hodí tak na strašení malých dětí.

28.3.2010 v 19:13 | Karma: 22,99 | Přečteno: 2110x | Diskuse| Politika

Jaroslav Janota

Běžná klišé pravicových diskutérů!

V diskusích pod články blogerů na portálů idnes se člověk setkává občas s názory nad kterými zůstává zdravý rozum stát. Jedním z nejčastějších pravicových klišé jsou DANĚ. Je neuvěřitelné k jakým závěrům dokáže dojít malý český pravicový člověk. Daně jako trest pro schopné a pracovité - toto klišé je bráno prakticky jako dogmatický fakt nad kterým se nediskutuje. Čtenář časem dospěje k zábavnému názoru, že podle pravicových diskutérů jsou daně pekelným vynálezem socialistů a to především socialistů českých. Což samozřejmě každého českého socialistu těší. Český pravičák žije v hrozném, českém, daňovém, socialistickém pekle, zatímco všude vůkol panuje bezdaňový ráj. To, že se ve světě nejen, že platí daně, ale že jsou progresivní a mnohem vyšší než v Česku zamýšlí zavést ČSSD, je bráno za pustou propagandu a patrně součást předvolební kampaně Socanů.

20.3.2010 v 22:34 | Karma: 25,31 | Přečteno: 2010x | Diskuse| Politika

Jaroslav Janota

Íčko a podivná nonverbální svoboda slova.

Tak nám kluk z Grémia,proslulý příležitostný zaměstnanec kmotra Mrázka a první ministr vnitra spojený s organizovaným zločinem, nabídl svoji představu, jak vypadá podle něj svoboda slova. Pískání na píšťalku při předvolebním mítinku je podle ÍČKA projevem svobody slova. Inu slova se dají vyjádřit různě. Některé primitivní organismy komunikují pouhými zvuky místo slovy. Každý z nás může být šťastný, že i tyto prosté formy života mají svého zástupce v Českém parlamentu v osobě velmi prostého pana ÍČKA. Abychom, však byli naprosto objektivní je třeba říct otevřeně, že svoboda slova patří mezi základní lidská práva. O právech nižších organismů se v listině základních lidských práv a svobod jaksi nepíše. Bude to patrně tím, že pouze lidský druh se dorozumívá slovy. Svoboda slova pro pískající idioty v listině práv prostě chybí. Primitivové zkrátka slova příliš nepoužívají.

12.3.2010 v 22:34 | Karma: 18,17 | Přečteno: 1282x | Diskuse| Politika

Jaroslav Janota

Rudí kapitalisté.

V současné době to vypadá, že rájem pro mnohé schopné, vzdělané, pilné a pracovité kapitalisty a jejich pravicové příznivce se stává Rudá Čína se svým režimem bolševické diktatury pod vedením soudruhů z Čínské komunistické strany. Někomu by se tato skutečnost mohla zdát paradoxní. Obzvláště u nás a při onom známém mobilizování a důrazném varování naší nejsilnější pravicové strany před návratem komunistů k vládě, potažmo přímo před návratem bolševické, předlistopadové diktatury pod vedením Komunistické strany Československa. Skutečnost je více než prostá. Diktatura a to včetně té bolševické diktatury, která zde panovala před více než 20 lety, je v některých aspektech ideálním prostředím pro neomezený rozvoj zcela volného kapitalismu bez přívlastků.

8.1.2010 v 2:46 | Karma: 13,45 | Přečteno: 1843x | Diskuse| Politika

Jaroslav Janota

O čem příznivci ODS nemluví!

Existuje řada témat o kterých kovaný příznivec, potažmo volič ODS nemluví. Velký bratr tyto témata nedoporučuje, neboť kritická vyjádření na adresu vlastního spolku dokonalých by mohlo zcela nezdravě posílit úředně stanoveného veřejného nepřítele číslo jedna. A podle starého komunistického a zcela nového občansko-demokratického hesla "Kdo nejde s námi jde proti nám". Proto některá témata nejsou doporučována a jsou vyhlášena za obecně přijímaná tabu mezi přiznivci té jediné správné a dokonalé strany.

2.8.2009 v 4:52 | Karma: 27,45 | Přečteno: 1756x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Janota

Chcete být premiérem?

Dobrý večer. Vítám Vás u soutěže Chcete být premiérem? Náš další soutěžící je pan Mirek. Je ženatý. Pochází z Ostravy. Je mu 53 let. Čím se živite pane Mirku? Jsem politik západního typu.Kladu důraz na rodinu.Manželka není zastrčená u plotny,je součástí mé politiky,té image. To jsem rád že máte tak úspěšné manželství. Jaká je vaše oblíbená kniha? Mezi mé oblíbené knihy patří Mein Kampf a Dějiny Třetí říše v komiksovém vydání. A vaše další koníčky? Rád cestuji.Nejraději vládním letadlem do Insbrucku na lyže. Také mám rád rychlé vozy. Rád cestuji vládní limuzínou s majáčkem po D1 z Prahy do Brna. Taky mám rád fotografování. Zrovna nedávno mi vyšly moc hezké fotky z dovolené na Sardinii. Kdo Vás sem přišel podpořit? Můj otec. Bývalý úspěšný politik. Dá se říct, že všecko co umím je od taty. Byl tu také můj nejstarší syn. Budoucí úspěšný politik. Ale pozvracel se a tak jsem ho poslal vládní limuzínou do školy, aby se tam z té kocoviny vyspal. A kdo je ta paní s tím malým dítětem? To je kamarádka Lucie. Patrně rodinná přítelkyně Vás a vaší manželky Pavly? Ne to je jenom moje kamarádka bokem, chci říci stranou, tedy ze Strany. Taky tu měl být můj přítel Marek Dalík zvaný Martin Borman, ale má moc práce.

23.7.2009 v 21:56 | Karma: 15,79 | Přečteno: 1214x | Diskuse| Politika

Jaroslav Janota

Sociální spravedlnost.

Mnozí lidé jsou pevně přesvědčeni, že oni jsou jediní kdo řídí svoje osudy. Ve své nadutosti, pýše a samolibosti jsou přesvědčeni, že všeho čeho v životě dosáhli, dosáhli pouze vlastními silami, vlastní prací a vlastním úsilím. Ve své omezenosti si nejsou ochotni připustit, že na jejich život a životní úspěchy jichž dosáhli má vliv nesmírné množství každodenních nehod a náhod, které prostě nebyli s to jakkoliv vlastními silami ovlivnit.

17.7.2009 v 2:12 | Karma: 26,98 | Přečteno: 2716x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Janota

Mentalita davu a dokonalý svět.

Nedávno jsem měl možnost opět shlédnout televizní záběry z předvolebního mítinku ČSSD v Praze u Anděla. A jako pokaždé jsem se vyděsil a projela mnou vlna hnusu a obav o osud demokracie v tomto státě. Obraz toho zfanatizovaného davu mne bude ještě dlouho strašit ve snách.

8.7.2009 v 2:58 | Karma: 19,35 | Přečteno: 1927x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Janota

Svoboda slova.

Existuje vůbec absolutní svoboda slova? A je vůbec skutečně tak nutné omezovat svobodu slova, ať už zákonnými prostředky nebo formou autocenzury? Je první dodatek americké ústavy vzorem pro všechny toužící po absolutní svobodě slova?

28.6.2009 v 10:10 | Karma: 15,64 | Přečteno: 1724x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Janota

Zásadovost v politice?

Existuje vůbec něco tak neuchopitelného jako je zásadovost v politice? Politika je umění možného a pragmatický přístup ke každodenní politice je téměř nutností. Lze vůbec v takovémto prostředí udržet nějaké osobní zásady nebo je nutné velmi pružně reagovat na vyvíjející se situaci?

16.6.2009 v 13:38 | Karma: 11,04 | Přečteno: 898x | Diskuse| Politika