Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zásadovost v politice?

Existuje vůbec něco tak neuchopitelného jako je zásadovost v politice? Politika je umění možného a pragmatický přístup ke každodenní politice je téměř nutností. Lze vůbec v takovémto prostředí udržet nějaké osobní zásady nebo je nutné velmi pružně reagovat na vyvíjející se situaci?

              Ač mnozí politici nedají dopustit na své pevné zásady přece jen jsou nuceni okolnostmi na své proklamované zásady tu a tam zapomenout. Jako první příklad se přímo nabízí osoba prezidenta republiky.

             Pan Klaus vystupuje často jako zastánce takzvaných konzervativních hodnot. Bez ohledu na to co si pod touto poněkud vyčpělou nálepkou lze dnes představit. Často ve svých vystoupeních zdůrazňuje takzvané rodinné hodnoty. V souladu s tímto je znám jeho negativní názor na registrované partnerství osob stejného pohlaví a odlišné sexuální orientace. Když opomeneme skazky poněkud bulvárního charakteru které se šíří z podhradí z oblasti Gay klubů o samotné sexuální orientaci prezidenta, nelze než se podivit nad některými skandály pana Klause s mladými blond studentkami. Obzvláště pikantním se pak jeví skandál několik týdnů po zvolení do funkce prezidenta na druhé funkční období. V úvodní řeči se přímo bil v prsa jako poslední voják na stráži rodinných a konzervativních hodnot. Jak si je pan prezident představuje v reálu ukázal vzápětí. Bez ohledu na to zda jsou tyto skandály skutečné nebo mají pouze odvrátit pozornost od neujasněné sexuální orientace pana Klause, v každém případě jde o pokrytectví nejvyššího řádu.

            Pokud se budeme bavit o pokrytectví osoba prezidenta republiky nám začne vyčnívat do prostoru v celé své obludnosti. Jeho vztah ke Komunistickým stranám všeho druhu je obecně znám. Nejen z jeho obvyklých mobilizačních kampaní proti rudému nebezpečí. Dokonce i komunistická minulost některých adeptů na různé posty ve státní správě neunikla pozornosti tohoto komunistybijce. Například dvouletá účast v KSČ pana Teličky byla trnem v oku pro pana Klause. Samozřejmě jeho odsudky jsou jako vždy silně diferencované. Například komunistická minulost pana Tlustého panu prezidentovi nevadila ani náhodou. Smutným faktem dodnes zůstává symbióza ambiciózního politika Klause a Komunistické strany při první volbě prezidenta. Rovněž pan Klaus zůstává prvním českým prezidentem který pozval předsedu KSČM na hrad. O tomto žalostném a neradostném prvenství je neradno nahlas hovořit, přesto zůstane už navždy panu čestnému předsedovi ODS na triku.

          Přesto by se jistě našly oblasti ve kterých je pan Klaus skutečně zásadový. Fakt, že mně momentálně žádná taková oblast nenapadá nic nedokazuje. Přesto bych se ještě rád vyjádřil k jeho zásadovému postoji, který deklaroval v období po volbách do Sněmovny v roce 2006. Jeho slavná věta ve které slibuje, že nebude jmenovat žádnou vládu založenou na hlasech politických přeběhlíků je dodnes k smíchu každému slušnému člověku, ostatně jako celá osoba tohoto politického prostituta. Nabízí se otázka zda v republice v jejímž čele stojí tato směšná karikatura "zásadového" politika, lze očekávat alespoň elementární zásady politické slušnosti a korektnosti. Bez ohledu na současnou politickou praxi kdy se politický názor vyjadřuje místo slovy házením vejci případně dlažebními kostkami, si stále myslím, že většina slušných lidí v tomto státě má stále navrch i když nejsou zrovna příliš slyšet. Jejich hlasy zanikají ve válečném ryku rachotících předvolebních kampaní. Já osobně tomu věřím, i když jsem považován za bláznivého a naivního snílka.        

           Zásadovost v politice je věc užitečná, nicméně ony zásady by se neměly týkat oblastí, které by mohly ohrozit ambice na vyšší politické posty. V tomto případě platí známý Chelčického výrok"Co je dovoleno Bohovi není dovoleno volovi". 

Autor: Jaroslav Janota | úterý 16.6.2009 13:38 | karma článku: 11,04 | přečteno: 898x
  • Další články autora

Jaroslav Janota

Jak se to vlastně celé stalo

V úterý dvanáctého ledna 2016 jsem přijel domů z noční směny. Dal jsem si sprchu a u půl osmé ráno jsem šel spát. Ze spaní mne probudil zvláštní zvuk.

22.2.2017 v 14:05 | Karma: 49,57 | Přečteno: 130044x | Společnost

Jaroslav Janota

Jak jsem dělal vstupní test do Mensy

Už to budou čtyři roky, co jsem se rozhodl zkusit složit vstupní test do Mensy. Tedy společnosti lidí s mimořádně vysokým IQ. Je to takový klub vyjímečných.

19.2.2017 v 8:54 | Karma: 40,63 | Přečteno: 13421x | Společnost

Jaroslav Janota

Mamince, mému prvnímu cenzorovi, s láskou

Mým prvním cenzorem byla moje maminka. Jako u většiny lidí na této planetě. Tatínkové mají moc práce a tak se člověk učí mluvit od maminky.

2.2.2017 v 13:28 | Karma: 32,07 | Přečteno: 3418x | Společnost

Jaroslav Janota

Vánoční příměří 1914 a jeho poselství

Na počátku největšího světového konfliktu v dějinách se odehrál jeden z nejúžasnějších příběhů v historii lidstva či spíše historie lidství. Vánoční příměří v roce 1914 na západní frontě.

6.1.2017 v 9:59 | Karma: 29,43 | Přečteno: 1574x | Společnost

Jaroslav Janota

Organizovaný zločin je nejvyšším stádiem kapitalismu

Tento proslulý výrok pronesl švýcarský profesor sociologie Jean Ziegler. A myslím, že velmi přesně vystihl podstatu věci. Kapitalismus jako honba za ziskem malé skupiny lidí na úkor větší, je podstatou každé kriminální činnosti

31.12.2016 v 1:11 | Karma: 29,33 | Přečteno: 1567x | Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  18:28

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Projekt Východní štít. Polsko na hranicích postaví opevnění za miliardy

18. května 2024  17:48

Polsko investuje deset miliard zlotých (asi 58 miliard Kč) do zvýšení bezpečnosti své hranice s...

Kdysi ji voda nezajímala, teď jí chybí. Francii dráždí hráz Ženevského jezera

18. května 2024  17:07

Švýcarsko nemá o vodu nouzi. Jeho sousedé však ano. Francie, kterou loni zasáhla extrémní sucha, se...

  • Počet článků 220
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2294x
Skeptický optimista, idealista, melancholik, náročný, tradiční socialista.