Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Íčko a podivná nonverbální svoboda slova.

Tak nám kluk z Grémia,proslulý příležitostný zaměstnanec kmotra Mrázka a první ministr vnitra spojený s organizovaným zločinem, nabídl svoji představu, jak vypadá podle něj svoboda slova. Pískání na píšťalku při předvolebním mítinku je podle ÍČKA projevem svobody slova. Inu slova se dají vyjádřit různě. Některé primitivní organismy komunikují pouhými zvuky místo slovy. Každý z nás může být šťastný, že i tyto prosté formy života mají svého zástupce v Českém parlamentu v osobě velmi prostého pana ÍČKA. Abychom, však byli naprosto objektivní je třeba říct otevřeně, že svoboda slova patří mezi základní lidská práva. O právech nižších organismů se v listině základních lidských práv a svobod jaksi nepíše. Bude to patrně tím, že pouze lidský druh se dorozumívá slovy. Svoboda slova pro pískající idioty v listině práv prostě chybí. Primitivové zkrátka slova příliš nepoužívají.

Samozřejmě těžko hledat v davu a jeho mentalitě, alespoň náznaky inteligence. V tomto případě zkrátka platí, že zatímco síla davu je vyšší než součet jeho částí, u inteligence davu je tomu naopak. Tedy inteligence davu je o hodně nižší než součet inteligencí jeho částí. Je tak možné vidět pozoruhodný úkaz, kdy průměrně inteligentní člověk se v davu mění ve slintajícího kreténa. Dobrým příkladem je komunita fotbalových fanoušků. Komunikace tohoto davu se omezuje na několik slov a pár citoslovců. Podstatu problémů,však ÍČKO nezmění. Narušovaní svobodných,demokratických předvolebních mítinků ČSSD je jediná skutečná politika ODS. Před Evropskými volbami se osvědčily vajíčkové útoky nejen na představitele jedné jediné politické strany, ale také na účastníky jeho mítinků. Vždycky se najde dostatečný počet lidí, kteří se vzdají své individuality a inteligence a přijmou živočišnou podstatu, primitivního davu. Nečastější výmluvy používané pro neomluvitelné zasahování do svobodné předvolební prezentace programu ČSSD jsou vyjádření názoru případně recese. Vyjádření názoru je nesmysl. Nelze vyjádřit svobodně svůj názor takovým způsobem, který vede k porušení svobody vyjádření názoru oponenta. V demokracii to prostě nelze. Při umlčení protivníka za pomocí vejce nebo píšťalky nejde o vyjádření vlastního názoru, ale o násilné prosazení vlastního vkusu. To je nepřijatelné. Stejně tak dobré recesi se většina lidí zasměje.

Pokud jsem dával dobrý pozor tak u Anděla se nesmál nikdo. Naopak ten nenávistný dav jakoby vypadnul z románu George Orwella 1984. Jen ta povinná, iracionální dvouminutovka nenávisti byla poněkud delší. Snad byl Velký bratr spokojený se svými poddanými! Pravdou je, že hod vejcem a pískání není vyjádřením názoru, ale vyjádření primitivní a iracionální nenávisti. Už samotná účast těchto primitivů na předvolebních akcích ČSSD odporuje prosté logice. Když se mi nelíbí hudba Evy a Vaška tak přece nepůjdu vyjádřit svůj názor na ně, na jejich koncert vyzbrojen píšťalkou a vejci. Navíc tito odpůrci Paroubka a ČSSD si patrně nevšimli(při jejich inteligenci není divu), že tu máme cosi jako shromažďovací zákon. Pokud by se skutečně jednalo o vyjádření názoru na osobu pana Paroubka či politiku ČSSD není nic jednoduššího než svolat demonstraci jeho odpůrců. O žádný názor,ale nejde. Jde o vyjádření nenávisti a to by bylo obtížné bez účasti onoho veřejného nepřítele a ztělesnění ďábla v lidské podobě Paroubka.

Ať si to připustíme nebo ne, tak demokracie je o svobodné soutěži myšlenek, názorů a vizí. Stejně tak je zřejmé, že demokracie není dokonalá a nevítězí v ní nutně řešení, které je nejlepší, ale to které získá největší podporu. Jak v politice, tak v životě zkrátka rozhoduje prosté umění komunikace. Komunikace spočívá ve svobodné diskusi a v souboji argumentů. Rozhodně nespočívá v hodu vejcem či pískáním na píšťalku. Tohle je konec demokracie. Místo souboje argumentů tu rozhoduje, kdo hodí víc vajec, kdo má silnější plíce a překřičí a přepiská protivníka, kdo má lepší samopal a kdo má silnější klacek. Evropská civilizace se postupem část dostala až k bodu, kdy vytvořila skutečnou demokracii jako nejspravedlnější způsob fungování státu. Jsou zde,však takoví, kterým demokracie nevyhovuje a svobodu slova zaměňují za svobodu koupit si silnější píšťalku.

Vzpomínám si na jeden příklad ze staré a dobré Velké Británie. Kdysi v 90.letech vyjádřil jeden britský sedmnáctiletý student svůj názor na premiéra Johna Mayora, hozením jednoho vejce. Vejce zasáhlo svůj cíl, tedy sako premiéra. Dotyčný student byl následně policií zatčen a postaven před soud, který mu za výtržnost stanovil pokutu 100 liber, dále 100 hodin veřejně prospěšných prací a samozřejmě úhradu nákladů za vyčištění premiérova saka ve výši 10 liber! Jak krásné je žít ve skutečně demokratickém státě, s fungující policií a soudním systémem!

Autor: Jaroslav Janota | pátek 12.3.2010 22:34 | karma článku: 18,17 | přečteno: 1282x
  • Další články autora

Jaroslav Janota

Jak se to vlastně celé stalo

V úterý dvanáctého ledna 2016 jsem přijel domů z noční směny. Dal jsem si sprchu a u půl osmé ráno jsem šel spát. Ze spaní mne probudil zvláštní zvuk.

22.2.2017 v 14:05 | Karma: 49,57 | Přečteno: 130044x | Společnost

Jaroslav Janota

Jak jsem dělal vstupní test do Mensy

Už to budou čtyři roky, co jsem se rozhodl zkusit složit vstupní test do Mensy. Tedy společnosti lidí s mimořádně vysokým IQ. Je to takový klub vyjímečných.

19.2.2017 v 8:54 | Karma: 40,63 | Přečteno: 13422x | Společnost

Jaroslav Janota

Mamince, mému prvnímu cenzorovi, s láskou

Mým prvním cenzorem byla moje maminka. Jako u většiny lidí na této planetě. Tatínkové mají moc práce a tak se člověk učí mluvit od maminky.

2.2.2017 v 13:28 | Karma: 32,07 | Přečteno: 3418x | Společnost

Jaroslav Janota

Vánoční příměří 1914 a jeho poselství

Na počátku největšího světového konfliktu v dějinách se odehrál jeden z nejúžasnějších příběhů v historii lidstva či spíše historie lidství. Vánoční příměří v roce 1914 na západní frontě.

6.1.2017 v 9:59 | Karma: 29,43 | Přečteno: 1574x | Společnost

Jaroslav Janota

Organizovaný zločin je nejvyšším stádiem kapitalismu

Tento proslulý výrok pronesl švýcarský profesor sociologie Jean Ziegler. A myslím, že velmi přesně vystihl podstatu věci. Kapitalismus jako honba za ziskem malé skupiny lidí na úkor větší, je podstatou každé kriminální činnosti

31.12.2016 v 1:11 | Karma: 29,33 | Přečteno: 1567x | Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Havaroval vrtulník prezidenta Íránu Raísího, vracel se z otevření přehrady

19. května 2024,  aktualizováno  16:41

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího. Stroj...

Slováci prověřují verzi, zda za atentátem na Fica nebylo víc lidí

19. května 2024  16:33

Aktualizujeme Slovenské bezpečnostní složky pracují při vyšetřování středečního atentátu na premiéra Roberta Fica...

Zubaři se brání konkurenci ze zemí mimo EU. Šmucler se bojí o pacienty

19. května 2024  16:19

Sněm České stomatologické komory odmítl Sněmovnou přijatou novelu, která by měla usnadnit využití...

Přes AI zneužili její tvář k propagaci Ruska v Číně. Urážlivé, říká Ukrajinka

19. května 2024  16:15

„Bylo to děsivé.“ Tak shrnula 21letá ukrajinská studentka Olha Lojeková moment, kdy svůj obličej...

  • Počet článků 220
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2294x
Skeptický optimista, idealista, melancholik, náročný, tradiční socialista.