Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
D

dino_na_idnes

17. 7. 2009 20:38
No právě

Jsem rád, že jste sám zmínil i lidi za hranicemi naší zemičky. Vezmu-li si sociálně slabého občana u nás a zcela průměrného Číňana, Inda či Somálce, vyjde mi, že vcelku není důvod podporovat "chudé" u nás, protože vzato globálně se mají jak prasata v žitě. Co s tím? Je tedy všeobecná sociální spravedlnost vlastně záležitost omezená čárami na mapě? Nebo bych měl vybrat svůj účet a zajet do Afriky zahrát si na kouzelného dědečka?

Mé úspory nejsou na české poměry nijak závratné, ovšem nějaké afričanče by za ně mohlo mít nádherné dětství a studia. Jenže jak si ho vybrat? Aby to nebylo nějaké dítě, co bylo jen v pravý čas na pravém místě? Tedy aby to bylo spravedlivé?

0 0
možnosti
JJ

Jay6

24. 7. 2009 3:37
Re: No právě

Sociálně spravedlnost je plně v kompetenci už existujících států. Tedy je omezena těmi čarami na mapě. Sociální stipendia, dávky v sociální nouzi a jiné socíální pojistky jsou v kompetenci státu. Je povinností státu starat se o životní a sociální podmínky svých obyvatel. Od toho si ten stát platíme z daní. Můj přítel přišel o práci. Na více než rok. Středoškolák s maturitou. Svobodný a bezdětný. Bydlí v družstevní garsonce, kterou zdědil po babičce. První 3 měsíce dostával podporu v nezaměstnanosti 5.150Kč(50procent z poslední čisté mzdy).Další 3 měsíce Něco přes 4 tisíce(40 procent z poslední mzdy). Potom dostával socíální dávky. Životní minimum a příspěvek na bydlení. Když zaplatil 2.100 korun za inkaso, tak mu zbylo 2.700 korun na jídlo a životní potřeby. Necelých 700 korun týdně! Takhle si život prasete v žitě tedy opravdu nepředstavuju. Ale tobě to nevysvětlím. Sytý totiž hladovému nikdy nevěří! 

0 0
možnosti
RK

Radek0075

17. 7. 2009 16:47
Cenzore, polib si.

Víš coRv 

0 0
možnosti
H

Haidy

17. 7. 2009 13:48
Autore, máš ode mne karmu

                                      R^

Jen ať si větrají klávesnice. ;-)Ode mne ji máš.

0 0
možnosti
TV

Atomousek

17. 7. 2009 13:36
Autor je demagogicky pablb.

Jestlize zmenite prime dane z rovne na progresivni, treba tak,z e ti, kteri maji do prumeru, nebudou dane platit (coz zhruba odpovida dnesku), ti, co maji do 40k, budou platit 20% (dnesek) a ti, co maji nad 40k budou platit 40% (cisla uvadim pro zjednoduseni), znamena to, ze pumpnete asi 3-5% pracujicich o 20% jejich platu. Tedy, rekneme, ze ten prumer tam bude (treba) 60k.

Tedy, mame 200k lidi s prumernym platem 60k, a sebereme jim (navic) 20%, tedy vybereme 2.4G Kc.

Cela Vase demagogie stoji na tom, ze by "ti uspesni" meli byt solidarni, a nesouhlas s progresivni dani ci hrdost na svou pozici je dukaz spatneho charakteru. Jenze se bavime o plivnuti do more, o 2.5 miliardach korun, ktere svet nespasi, ale ty, kteri se snazi, pekne nastvou.

A v cem je to asocialni? Prave v tom, ze ti "bohati" ty prachy prakticky nepotrebuji a tudiz je investuji do zvelebovani sveho zivota - davaji lidem praci a zkrasluji sve okoli. (treba tim, ze chteji bydlet v peknem prostredi).

0 0
možnosti
H

Haidy

17. 7. 2009 13:44
Re: Autor je demagogicky pablb.

Vivat těm bohatým, co o nich píšete. Ale oni fakt zvelebují  svůj život.

A ta solidarita je vám, ale hodně proti srsti. Ráda bych slyšela jak kážete doma dětem o nové morálce. Ale, že by jste se tím zabýval masově v nějaké škole, určitě nehrozí. Je to příliš nevýnosné.

0 0
možnosti
PK

kraken

17. 7. 2009 13:30
sice libivy clanek, ale...

jednak je problem, ze socialni spravedlnosti se mysli, ze maji mit vsichni stejne. To je ale blbost. Socialni (solidarni) system by mel byt nastaven, aby zajistoval nejen hole preziti, ale i urcity "dustojny zivot". Zakladni problem je, ze pod pojem dustojny zivot si mnozi predstavuji, ze se budou mit jako bohati. Tzn. nejen, ze budou mit co jist, kde bydlet, co na sebe a zaplaceny energie a vodu, ale jeste by chteli v lete 14 dovolene u more, v zime 14 dni v alpach a idealne nejakou chatu, bazen, jachtu... A to je na tom to uchylne. Aby se tyto prebujele potreby platily, musi extra hodne zatezovat pracujici, cimz oni ztraci motivaci pracovat a zaradi se do davu nemakacenku.

A ke studium - myslim, ze by mel studovat kazdy, kdo na to ma. Pokud na to ma hlavu, ma dostat prospechove stipendium, pokud ma tatinek velkou penezenku, neresi to. Pili by ale meli mit oba, nemely by se davat tituly zadarmo.

0 0
možnosti
JJ

Jay6

24. 7. 2009 3:58
Re: sice libivy clanek, ale...

Sociální spravedlnost je pro mně srovnání handicapů. Vůbec si nemyslím, že by všichni měli mít stejně. Přesto by všichni měli mít stejné podmínky a nebo alespoň srovnatelné podmínky jak dosáhnout úspěchu ve studiu i v zaměstnání. Na určitou pracovní pozici by měli být lidé vybíráni skutečně podle jejich schopností a ne podle toho čí jsou známí, kdo jsou jejich rodiče, nebo podle toho, že se fakt hezky usmívají, mají na sobě značkové oblečení a nebo mají fakt hezký kozy. Kdo nepracuje nemá nárok na dovolenou, chatu, bazén nebo jachtu. Měl by mít, ale dost peněz na jídlo, hygienické potřeby a na jízdenku na vlak nebo autobus, když se chtějí ucházet o práci na vzdálenějším místě. Podle mně by měl mít nárok třeba na půjčku z které by zaplatil zálohu na nájem ve větším městě pokud by se chtěl za prací stěhovat. Přiznejme si, že málokterý nezaměstnaný na sociálních dávkách má 30 tisíc v hotovosti na zaplacení 3 měsíčních nájmů za garsonku třeba v Praze.Není divu, že se lidé nestěhují.   

0 0
možnosti
FM

fr-mottl

17. 7. 2009 13:05
muj svagr ma bagr nejen pro poteseni

ale na 'chytre' ziskanych pozemcich s tou technikou stavi domy pro zbohatliky dnesnich dnu. Vse se to deje nedaleko prahy, kde je ve vesnici svagr king a ostatni jsou ti zoufalci, co se tak nesnazi. Zavist je velika a proto se do vily svagra jiz v minulosti nekolikart nekdo vloupal.

Na to si svagr poridil dva obrovska psy (kteri sezrali denne 5 kg masa) a vloupani prestala. Myla syn svagra ovsem dostal z tech psu silnou alergii a proto bylo nutno psy odsranit. A kdyz byl svagr na dovolene ve Francii, tak je zase vykradli.

Svagr se pri nejake rodinne seanci rozciloval, ze by s tim mel stat neco delat, ta kriminalita je hrozna, uspesnemu cloveku v tomhle state jen vsichni zavidi.

Nastalo takove trapne ticho, kdyz se jedna pribuzna zeptala, zda to mysli skutecne vazne, ze z jejich dani by se mla platit svagrova bezpecnost.

0 0
možnosti
A

ac97c

17. 7. 2009 13:13
Re: muj svagr ma bagr nejen pro poteseni

Daňovou progresí ovšem nepostihnou socialisté podobné vykuky, ale hlavně dobře placené kvalifikované zaměstance. No já zase nechci platit z daní léčbu feťáků,  alkoholiků, nemakačenka, bydlení, různé programy  a granty pro nepřizpůsobivé atd. ale musím, co s tím uděláme.

0 0
možnosti
P

papaya

17. 7. 2009 12:27
mno

něco na té Mery je ..:-P

0 0
možnosti

Gaspard

17. 7. 2009 12:06
Na to se dá odpovědět jenom následujícím blogem

http://pavelkolar.blog.idnes.cz/c/89666/Pachatele-dobra.html

0 0
možnosti
A

ac97c

17. 7. 2009 12:59
Re: Na to se dá odpovědět jenom následujícím blogem

Excelentní blog, hlavně jak tam popisoval tou pouštění ve frontách a kolonách aut jsem si vzpomněl na tyto gentlemany na nevhodném místě. R^

0 0
možnosti
JN

mahdi

17. 7. 2009 11:48
Kdysi ...

... mi vrtalo hlavou, proč vlastně se strká tolik peněz do sociálních programů. Pak jsem si uvědomil, že to vlastně už bylo. V polovině 19. století to přece tak bylo ve všech průmyslových zemích (včetně českých zemí). Mělo to za následek, že existovala silná společenská vrstva chudáků, kteří neměli co ztratit a tedy se živili jak uměli, hodně z toho bylo nelegální a nemravné. Vládám se to díky vojsku a policii dařilo držet jakžtakž v klidu. Ale v okamžiku, kdy nastal nějaký společenský otřes, tak začala mela (viz. 1863 - New York, 1871 - Paříž). Hodně si to potom, než se stát vzpamatoval, odskákali ti "bohatí" a "mocní". K téhle lůze se často rovněž připojovali tovární dělníci, kteří dřeli

jak otroci za trochu peněz, které sotva stačily na přežití.

Jaký měla na situaci vliv socialní opatření? Lůza se prakticky redukovala na úzkou skupinu lidí, které to vyhovuje, ale už nemají vůdce. Dělníci jsou součástí nižší střední třídy a oporou státu, a kriminalita trvale klesá.

0 0
možnosti
MV

Martin V

17. 7. 2009 12:21
Re: Kdysi ...

Ano, sociální dávky jsou vlastně takové výpalné.

je to známé, některé skupiny obyvatel se tím dost často ohánějí - dejte více nebo my, budeme dělat ještě větší nepořádek, utečeme do jiného státu, a podobně.

0 0
možnosti
A

ac97c

17. 7. 2009 11:45
Ideální by bylo,

aby se znevýhodnění nijak nesnažili a přijali pasivně svůj osud. Jen si hlavně nepolepšit, protože by to bylo nespravedlivé vůči ostatním a s takovými musí správný rovnostář zatočit po svém. To by byl v tom čert aby se nevrátil zase zpátky tam kde byl. Hlavně moc nevyčuhovat a nesnažit se něco dělat.

0 0
možnosti
JJ

Jay6

24. 7. 2009 4:16
Re: Ideální by bylo,

Přemýšlel jsem jak reagovat, ale nic mne nenapadlo. Je to blábol, který nemá hlavu ani patu. Proč by proboha znevýhodnění měli pasivně přijímat svůj osud. Nejsem žádný fatalista, který tvrdí, že se člověk nemůže vypracovat. V článku se zniňuju o Gerhardu Schroderovi. Pocházel ze sociálně slabé rodiny. Dostal sociální stipendium. Bez něho by mu celá jeho píle a pracovitost byla celkem k ničemu. Bez stipendia by se mohl stát tak výborným číšníkem, ale rozhodně ne špičkovým právníkem a kancléřem.

0 0
možnosti
  • Počet článků 220
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2294x
Skeptický optimista, idealista, melancholik, náročný, tradiční socialista.