Irena Aghová

Národnostní menšiny: Národnostní složení obyvatelstva - 2.

Jistě se nebudete zlobit, že jsem se rozhodla pokračovat v problematice národnostních menšin a pojmenovat je. Obyvatelstvo České republiky je pestré a skutečně na území České republiky žije více národnostních menšin téměř historicky, ale s tím se nebudeme nyní zabývat. Četla jsem komentáře k předchozímu článku, velice krásné a slušné, přemýšlivé výroky. Shrnula bych to asi takto: většinová společnost si je vědoma, že na území České republiky žije více národnostních menšin, než jsou Rómové. Proti pilným a slušným Rómům nemá nikdo nic, naopak, jsou nadějí, že mohou být vzorem pro ty, kteří zneužívají solidární fondy tím, že z nich čerpají peníze, aniž do nich něco vnáší, navíc se nechtějí přizpůsobit rytmu života většinové společnosti, která prochází vlnami krize a ani z finančních a ani z morálních důvodů nechce podporovat ty, kteří poškozují společný majetek, okrádají na ulicí a v obchodech jiné lidi, drze a zpupně se chovají, pokřikují, i když jsou si vědomi, jak se velkoryse k nim Česká republika vlastně chová, že jsou diskriminování, i když se diskriminačně chovají ke společnosti a domnívají se, že je její povinností dotovat jejich způsob života svými prostředky, které občané získávají svou prací a podnikáním a obecně řečeno, ve formě daní přispívají na chod a fungování státu a jsou to prostředky nemalé. Jak ze zákonů vyplývá, tuto problematiku ponechává Evropská unie každému státu k řešení, protože ji upravuje směrnicemi pouze rámcově a stát vybavuje pravomocemi obce a kraje, aby v této přenesené působnosti na svém území, které spravuje, sociální i další propblematiku řešily podle svých možností. Ale protože obce a kraje mají své vlastní účetnictví, nemohou vynakládat příliš mnoho prostředků na integraci rómského obyvatelstva, které se nepřizpůsobuje a do společné kasy nic nevnáší nebo jen docela málo. Stát vyvíjí mnoho iniciativ, které stojí ohromné finanční prostředky, aby dostál svým závazkům z předpisů, ale až na malé vyjímky, jsou snahy bezúspěšné. Myslím, že valná většina občanů si nepřeje, aby na území našeho státu bylo přítomno násilí a jevy, které poškozují jméno České republiky v zahraničí, ale současně se domnívají, že by neměl být brán dále ohled na nepřizpůsobivé občany a trvat na tom, aby se snažili pracovat, odvádět do solidárních fondů pojistné a platit daně ze svých činností. To je běžná povinnost vycházející ze zákonů České republiky. Je také jistě možné, aby si sami založili své fondy a z nich podporovali ty, kteří jsou velmi chudí a není naděje, že by se z chudoby vymanili. Ti, kdo se hlásí k rómské národnosti, mají možnosti využívat práva, která jsou národnostním menšinám udělovány platnými zákony a jistě si založit i různá poradenství pro běžné životní situace, s nimiž se chtějí obracet na úřady České republiky. Při oboustranné důvěře a dodržování pravidel by časem vznikla vzájemná důvěra, která by přispěla k odstranění problémů, které obě strany tíží, velmi tíží. Český statistický úřad - Národnostní složení obyvatelstva

31.8.2011 v 19:53 | Karma: 14,14 | Přečteno: 3338x | Diskuse| Ostatní

Irena Aghová

Národnostní menšiny: Jejich postavení, práva a povinnosti - 1.

Právní úprava je ustanovena v zákoně č. 273/2001 Sb., v platném znění. související předpis EU: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32000L0043:CS:HTML v českém jazyce. Už nějakou dobu sleduji problémy, které vznikají v našich městech a zejména pohračních oblastech i vlnu nespokojenosti v řadách celé společnosti se stupňujícími problémy s nepřizpůsobivými osobami, zejména Romy. Ráda bych upozornila na několik důležitých okolností, kterí se týkají problematiky Rómů a měli by si to hlavně uvědomit oni, do jaké tíživé situace se dostávají bez ohledu na to, zda jsou občany České republiky rómské národnosti, občané České republiky české národnosti a nebo občané České republiky jako etnikum blíže neurčené národnosti. Podle mého názoru, a to bez zaujatosti, protože mým přáním je, aby se v naší zemi nestupňovalo násilí ani se neobjevovaly a nemusely objevovat jakékoliv snahy o diskriminaci, které by pronikaly do jinak otevřené společnosti, která se hlásí k lidským právům a k jejich naplňování, je třeba brát v úvahu, zda jde o Rómy rómské národnosti nebo Rómy české národnosti či české občany, nehlásící se k žádné národnosti a jsou pouze příslušníky etnické skupiny. Na všechny občany se vztahují práva, která jsou zakotvena v právním řádu České republiky, národnostní menšiny mohou požívat zvláštních práv, které vyplývají z výše uvedeného zákona a výše uvedeného evropského předpisu o národnostních menšinách a já se domnívám, že bychom měli diskutovat i o tom, jak je obecně upravena legislativa. Samozřejmě, že pro Rómy, kteří mají občanství České republiky a hlásí se k české národnosti je po právní stránce jejich postavení jasné, neboť nepožívají práv národnostních menšin, patří do většinové společnosti a vztahují se na ně bez vyjímky práva a povinnosti, jako pro každého jiného občana a nepožívají zvláštních práv ze zákona o národnostních menšinách. Článek se týká problematiky národnostních menšin, nikoliv většinové společnosti v jakékoliv zemi Evropské unie.

31.8.2011 v 0:55 | Karma: 12,07 | Přečteno: 4418x | Diskuse| Ostatní

Irena Aghová

Lidskost: Rušení kojeneckých ústavů

Přečetla jsem si dnes článek o placených rodičích a kolem tohoto návrhu jistě vznikne mnoho otázek. Jde o děti z kojeneckých ústavů. Tedy o děti odložené z nejrůznějších důvodů. Ale jaký bude osud vážně nemocných dětí, ke kterým se rodiče nehlásí? Není pro ně v 21. století, ve století nebývalých technologií, převratných medicínských objevů, sociálních idejích, zákonů, opravdu žádné řešení? Nechce se mi uvěřit, že se nenajde nikdo, kdo tento problém vyřeší a způsobí, že pokud jim není vyměřen dlouhý život, že alespoň skončí bez utrpení, strádání a v nuzotě.

26.8.2011 v 21:18 | Karma: 16,36 | Přečteno: 1530x | Diskuse| Ostatní

Irena Aghová

Krize: Lidé potřebují pravidla, vzdělání a seberalizaci

Ten, kdo sleduje dění v posledních dvou desetiletích a současně je jeho práce i součástí nějakého systému, shledává, jak postupně se začínají rozpadat procesy, které se roky budovaly v nejrůznějších oborech, že řízení těchto procesů se rozpadá na mnoho dalších řídících činností, z kterých nevyplývá jasná odpovědnost za následky chyb, omylů, ale i dalších, často nevratných důsledků chybných rozhodnutí a my jsme v kůži dávných generací, které to také tak zkoušely, protože lidem není vlastní naslouchat jen rozumu, který do sebe vpravuje i cit pro rovnováhu a cit pro to, co je dobré a co není. Ale člověk je náchylný naslouchat i čemusi, co je nepolapitelné, neuchopitelné a spíš fandí jejich sklonům k pohodlí, nicnedělání, rozmařilosti, touze po blahobytu a jiných libůstkách, aniž lidé přemýšlí, že se o něco takového nezasloužili a stávají se dlužníky neviditelnému věřiteli.

10.8.2011 v 21:02 | Karma: 13,38 | Přečteno: 711x | Diskuse| Ostatní

Irena Aghová

Tolerance: Prague Pride - není třeba ji napínat

Ne v každé době jsou lidé ochotni k toleranci a respektu k odlišným projevům některých společenských skupin. Vzpomínám si, že šedesátých let, jak byli nepopulární "máničky" a "hipíci". Hippies bylo hnutí , které mělo svůj charakter i vnější znaky, kterými se odlišovali od ostatní společnosti. Myslím, že homosexualita není problém dnešní doby a rozhodně i ve starověku a středověku existovala, a dokonce mezi dobovými intelektuály a mocnými lidmi. Avšak, v dějinách se o tom nepsalo, ten kdo je nestuduje, takové soukromé skutečnosti jednotlivců snadno přehlédne. Jistě, že většinová společnost se brání proti odchylkám a má na to stejné právo, jako ti, kteří se zase brání většinové společnosti, aby je neopomíjela. To právo je dáno pravidly, které moderní společnosti přijaly jako výraz tolerance a přitom dochází k jakémusi nepochopení, kam až tolerance může sahat a kdy je cokoliv na její hranici nebo za ní. A to může být i ostentativní jednání menšiny, které se však práva dostala. A tím si může pohoršit v očích mnoha lidí, jejichž pohled nebude už tak zdaleka vlídný a mysl tak tolerantní, jak zpočátku. A zbytečně to přispívá k napětí, které tu nepotřebujeme, nyní a teď.

9.8.2011 v 1:40 | Karma: 13,62 | Přečteno: 1231x | Diskuse| Ostatní

Irena Aghová

Osvěta: Umíte si správně uvařit bylinkový čaj?

Rozeznáte běžné nemoci? Víte, jak začíná angína, virové onemocnění? Umíte si správně zavázat krk anebo si dát zábal na bolavé koleno? Letíte hned se vším k doktorovi?

8.8.2011 v 1:22 | Karma: 8,77 | Přečteno: 1436x | Diskuse| Ostatní

Irena Aghová

Etika povolání: Je jí třeba v každém povolání

Etické zásady má svým způsobem každé povolání. Nad etickými zásadami u právníků bdí Advokátní komora. Nad etickými pravidly u lékařů bdí Lékařská komora a taky kdekdo. U stavařů a architektů a jiných povolání spojených ze stavitelstvím pak ČKAIT. A zásady, které jsou stanoveny v zákonech, většinou v prvních paragrafech, ji důsledně nenahrazují. Jen říkají, co musí člověk dodržovat a čím se bude zákon ohánět, pokud někdo něco zanedbá,neučiní a nebo učiní co nemá. Že se nemá plýtvat veřejnými prostředky, že si člověk má na svém pracovišti počínat hospodárně a efektivně je jasné. Ale že nebude někomu vážit jinak než druhému, měřit někomu jinak než druhému, že bude hledat všelijaké možnosti jak jednomu pomoci vůči druhému, to v zákonech ani v platných pravidlech není, protože to je jasné, že se to nedělá a předpokládá se, že se toho nikdo ani neodváží. Ale to je směšný předpoklad! Není to samo sebou, když člověk ve své praxi takové věci nedělá a nebo dělá to, co je jen správné, většinou dlouho s lidmi nevydrží. A možná ani s duchovnem a nebo přírodou, protože příroda je také samá finta. Článek http://matejek.blog.idnes.cz/c/204158/Je-lekarska-etika-vubec-potreba.html#t2, který nastínil toto téma se mi líbí a bude líbit, protože ten, kdo chce psát o etice, si sám zkusí, jak je to netýkavá dáma a jaké reakce, smutné reakce bude vyvolávat. Konečně je i takovou plačící Popelkou pod hromadou knih každého studenta a vědce. Sahá po ní, až když je zle a ptá se sám sebe - kde jsem jen udělal chybu? Kde jsem jen udělal, sakra, chybu?

7.8.2011 v 11:43 | Karma: 8,29 | Přečteno: 1078x | Diskuse| Ostatní

Irena Aghová

Zdravotnictví: Lékařské povolání není žádná romantika

Vzpomínám si, že jeden čas se prosazovala myšlenka - vybudovat systém rodinných lékařů. Není nic ideálnějšího, když lékař svůj okruh pacientů dobře zná a může jim radit nejen v otázkách zdraví, ale působit i v době, kdy je v rodině nesoulad, protože požívá důvěru. Ale zřejmě takový lékař by měl být k podobnému fungování školen, protože by musel ovládat více oborů. Zdá se mi, když tak o tom přemýšlím, že medicína se dala trochu jiným směrem, než jak by bylo pro pacienty potřeba, a tak takové vztahy mezi lékařem a jeho pacienty se těžko vytvoří, pokud lékaři samotní nejsou vnitřně laděni na běžné lidské sebeprožívání a problémy, které v běžném životě člověka potkávají. Být tzv. rodinným přítelem více lidí je vyčerpávající, pokud na to není člověk připravený. Asi to bylo snadnější, když lidé obecně měli k sobě blízko a například patřili do jedné farnosti, kde se o ně staral pan farář a oni dokázali sdílet vzájemně svůj život. Dnes lidé k sobě blízko nemají a ani nemají valný zájem o druhé, třeba tak, aby si udělali čas, pohovořili s člověkem a dodali mu něco síly sami ze sebe. A je zvláštní, že čím je člověk silnější v kramflecích, tím více pociťuje potřebu po sblížení s někým, kdo mu opravdu porozumí a zbaví všech těch neurotických problémů, které nasbírá velmi brzy ve svých všedních dnech.

5.8.2011 v 0:00 | Karma: 9,09 | Přečteno: 1246x | Diskuse| Ostatní

Irena Aghová

Sociální prostředí: Všichni jsme na úrovni nepřizpůsobivých občanů

Při tendenci zjednodušování, ke které napomáhá o neustálá tendence po rovnosti, nám vychází skutečně kuriózní výsledek zaměření sociální politiky dneška. Lidé, kteří byli invalidní v nejrůznějších stupních jsou zázračně uzdravováni a ti, co se flinkali, až to do nebe volalo, jsou vyzváni k práci. A do toho spadají i ti, kteří tam rozhodně nepatří. Lidé se zhoršujícími se chorobami, kterým se krátí invalidní důchod anebo jsou diskriminování pro svůj věk i při snaze získat zaměstnání, a invalidní lidé jsou přemisťování do nižších kategorií invalidity a jsou povinni si hledat práci v prostředí, které zrovna soucitem neoplývá. Jsem udivená, zmatená a taky naštvaná, že o tom se dozvídám i od postižených jedinců, kteří neví, navíc, jak se bránit. http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/204236.aspx

2.8.2011 v 0:57 | Karma: 21,25 | Přečteno: 1741x | Diskuse| Ostatní

Irena Aghová

Mravní hodnoty: Je liberalismus bez hodnot?

Ve světle norské tragierie si kladu fundamentální otázku, zda je moderní liberalismus zbavený základních hodnot a zda bude liberální svět hodnoty hledat pro větší bezpečnost a duševní rovnováhu lidí. Kolem těchto otázek chodíme jako kocouři kolem horké kaše. O morálce neradi hovoříme, protože se nám zdá svazující pro ideu rozepjatých křídel svobody, která je základem liberalismu. Spíš si klaďme otázku, kde základy k etickému postoji k životu můžeme nacházet. Evropa zavrhla původ své kultury, který můžeme spatřovat v řecké filozofii a i konečně v křesťanství, které většina lidí vidí v působení církví. Ale většina Evropanů přijala sekularizaci a tím odvrhla i ty lidské hodnoty, na kterých původně svou civilizaci od počátku stavěla. Je třeba hledat kompromis. Samozřejmě, že lidé po etice volají, protože se jim zdá svět, v kterém žijeme nebezpečný, neharmonický a lidé se cítí být vydáni všanc mechanismům jednání, chování a konání, které se odrážejí od způsobu konzumního života, který však vybírá své daně v podobě absence hranic možného chování, konání a jednání, absence přijetí nebo zavrhování nejrůznějších idejí, které se pohybují mezi extrémy, ale nenacházejí přiměřenou rovnováhu, v níž by byli lidé spokojeni, citíli se bezpečně a nacházeli v ní svou harmonii, která je přírodě obecně přirozená.

26.7.2011 v 1:13 | Karma: 9,47 | Přečteno: 1342x | Diskuse| Ostatní

Irena Aghová

Společnost: Socky a ti druzí

Jsem překvapená, a čím dál víc, jak se někteří občané v naší zemi vyjadřují o lidech s nižšími příjmy a zavání to pohrdání těmi, kteří nedosahují vyššího standardu, aniž by si to zavinili sami. Hovořím o těžké nehodě v Jugoslávii, při které se těžce zranila několikačlenná rodina. A možná s trvalými následky. A opět mi dochází, jak nízká úroveň soucitu v naší zemi vládne a podle mého názoru by se nad tím měli zamyslet ti, kteří takovou mizernou úroveň sociálních vztahů mezi lidmi, nízkou etiku v mezilidském styku a mizivou občanskou sounáležitost svým obdivem k bohatým lidem, penězům a majetku nastolili a rozdělili společnost na základě výše standardu.

20.7.2011 v 18:04 | Karma: 42,87 | Přečteno: 8587x | Diskuse| Ostatní

Irena Aghová

Nucené práce, veřejně prospěšná práce a veřejně prospěšná činnost

Nucené práce jsou veškeré činnosti, které osoba vykonává proti vlastní vůli z vůle jiné osoby, osob nebo zákona. Jedná se o nesvobodu rozhodování nucené osoby pramenící z obavy záporných dopadů v případě odmítnutí vykonat nucené práce. Veřejně prospěšné práce jsou časově časově omezené pracovní příležitosti spočívající zejména v údržbě veřejného prostranství, úklidu a údržbě veřejných budov a komunikací nebo jiných obdobných činnostech. Veřejně prospěšné činnosti směřuji ke spolkovým činnostem, které rozvíjejí své projekty a aktivity směrem k veřejnému prospěchu. Mohou to být i činnosti nadací apod. Doporučuji, aby se tyto definice braly v potaz, protože jejich význam se co do dosahu výsledku činností velmi liší. Aby nedocházelo ke zbytečné záměně pojmů.

18.7.2011 v 0:00 | Karma: 11,25 | Přečteno: 1652x | Diskuse| Ostatní

Irena Aghová

Sociální politika: Je třeba diskutovat i o otázkách sociálních

Nemám potřebu někoho vynášet a zatracovat, tedy lidi, kteří nyní vedou náš stát po cestě změn. A hodně hlubokých změn. Mnoho občanů bude muset přehodnotiti své postoje a své stereotypy a aktivně se zúčastnit svého života. Velmi mne mrzí, že tuto velkou cestu do budoucnosti, a to hodně daleké, neprovázeli politiky také filozofové, sociologové a jiné profese, které by měli být tzv. u toho. Na mne to dělalo dojem, protože stojím v řadách našich občanů, tedy naslouchajících, že se nějaká diskuse nekonala, že je všechno šito horkou jehlou a že pan Kalousek, který sedí na státní kase, uvažuje o poměrech, které v Evropě nastávají a rozhodně se musí postarat o toho, abychom nebyli mezi bankrotáři. Jistě by byla lepší široká rozumná diskuse celého spektra odborníků i společnosti, než rozdělit společnost na pravici a levici a táhnout jeden proti druhému. Je to ale také způsob, jak některé záležitosti uskutečnit, protože ty dvě strany se nikdy nedohodnou, tak rozhodne někdo třetí, který má tu moc. Lidé by měli také pochopit, že jde o ně a diskusi neomezovat na vulgární přístupy k členům vlády. A to, že může hrozit i násilí na členech vlády při demonstrancích, jak tomu bylo v Řecku, je jisté, protože všichni si uvědomují že Evropa prochází transformací a nastavuje podmínky do daleké budoucnosti, v kterých budou žít nejméně tři generace. Přhled změn od ledna 2011 http://wiki.aktualne.centrum.cz/finance/skrty-v-rozpoctu-od-ledna-2011-prehled-zmen/

16.7.2011 v 13:51 | Karma: 8,13 | Přečteno: 996x | Diskuse| Ostatní

Irena Aghová

Nezaměstnanost: Exkurz do problematiky nezaměstnaných

Navazuji tímto na svůj článek Veřejně prospěšné práce: Malá úvaha nad situací lidí bez práce - 2. V následujícím článku jsem se pokusila o shrnutí problematiky nezaměstnanosti po roce 1989 a pohled na situaci na trhu práce a porovnání se zeměmi EU. V odkazech jsou pak nejaktuálnější grafy, které porovnávají jednotlivé země EU v tématu nezměstnanost. Na konci pak jsou pojmy a jejich obsahy z tohoto oboru. Cílem tohoto pojednání je objasnění situace a vývoj na trhu práce v ČR ve vztahu a porovnání členských zemí EU. Na konci článku je malý slovníček pojmů,s nimiž pracují ekonomové. Tento pohled na fungování trhu prace v ČR a EU navazuje pak na sociální politiku nejen v ČR, ale i v EU.

15.7.2011 v 0:00 | Karma: 10,58 | Přečteno: 1608x | Diskuse| Ostatní

Irena Aghová

Mravnost: Udrží si člověk mravnost i v momentální tísni?

Zamyslela jsem se nad různými otázkami našeho současného života. Vyvolila jsem si dvě oblasti - pojmy standardní a nadstandardní péče ve zdravotnictví a možné využití nezaměstnaných. Mohou se lidé, kteří se dostanou do momentální tísně ještě mravně zachovat?

11.7.2011 v 0:40 | Karma: 10,87 | Přečteno: 1364x | Diskuse| Ostatní

Irena Aghová

Zvýšení soudních poplatků: Je novela diskriminační?

Novela o zvyšování soudních poplatků má snížit zahlcenost soudů a lidé mají své spory řešit v mimosoudních sporech. Zvýší se tím frekvence podávání trestních oznámení? Tedy potažmo : budou více zahlcovány jiné orgány, které mohou rozhodnout spor mezi občany?

6.7.2011 v 12:08 | Karma: 7,44 | Přečteno: 1508x | Diskuse| Ostatní

Irena Aghová

Novela zákona o zaměstnanosti: To snad nemyslíte vážně, p. Drábku

Lidé, kteří přijdou o práci, podle novely, budou muset přijmout veřejněprospěšné práce , aby nepřišli o placené zdravotní pojištění a podporu v nezaměstnanosti, nejvíce jsou ohroženi lidé již kolem 45 let a více, protože vláda nezabránila bezperecedentní věkové diskriminaci, a může se klidně ohánět tím, že v Německu a jiných zemích je to také tak. To nikoho nezajímá, nás zajímá, jak je tomu v Čechách. Takže, inženýři, lékaři, právníci, učitelé, vědci budou uklízet špinavé ulice, parky a trávníky k obveselení ostatních lidí? Viděl kdo někdy tak stupidní nápad? Ale tento nápad ještě nepřišel do Sněmovny, takže doufejme, že neprojde hlasováním. Doufejme, ale je to vlastně to nejjednodušší řešení a ušetří se.

5.7.2011 v 7:15 | Karma: 26,85 | Přečteno: 2570x | Diskuse| Ostatní

Irena Aghová

Čeština: S panem Závladským plně nesouhlasím

Reaguji tímto na zajímavý článek pana kolegy Závladského, který mne velmi zaujal, ale ráda bych vyjádřila svůj nesouhlas, a to se vší úctou. Ale současně bych s ním ráda o věci diskutovala. http://zavladsky.blog.idnes.cz/c/199145/Par-slov-o-pravu-publikovat.html

3.7.2011 v 4:39 | Karma: 9,83 | Přečteno: 1348x | Diskuse| Ostatní

Irena Aghová

Politika: Zpět ke kořenům

Agónie politiky současné vlády je příliš dlouhá a pro lidi, kterým je lhostejno, zda paní Peake si konečně vybere nějaký post a jiný zase od něho odejde, aby se "zaháčkoval" jinde, jak praví lid, jen podporuje neklid a agresivitu. Má vláda mandát zastupovat zemi a předkládat a schvalovat reformy, když nemá respekt lidí? Tuto otázku si kladu znovu. Nebo je nucena vnutit společnosti nějaký styl (však se pak ukáže), aby nikdo nemohl říci, že tu byla k ničemu? Nebo je to ještě horší, že pokud nesplní úkol, který předložila EU, že do Česka nebudou přicházet z EU peníze? Ale to tu opravdu hrozí! Země, která se dopracovala až k nesoběstačnosti, je tímto hrozivým krokem životně ohrožena. A přesto se denně riskuje.

23.6.2011 v 1:25 | Karma: 10,46 | Přečteno: 1124x | Diskuse| Ostatní

Irena Aghová

Společnost: Nebát se a nekrást

Je možné pozorovat, že se čím dál více všechno relativizuje a danosti jsou rozmělňovány tak, že přestávají mít význam, stejně jako principy, na kterých by měl fungovat svět, aby byl pro každého čitelný ...

17.6.2011 v 2:26 | Karma: 8,17 | Přečteno: 816x | Diskuse| Ostatní

Irena Aghová

Politika: Mám podivný pocit ....

Stávky a nepokoje jsou projevem nespokojenosti lidí se stávajícím stavem a myslím si, že politici musí s takovými projevy počítat, pokud neklid dlouho přetrvává. S lidmi je třeba dobře vycházet a to platí nejen pro každého z nás, ale i pro představitele státních orgánů ...

16.6.2011 v 22:36 | Karma: 9,12 | Přečteno: 610x | Diskuse| Ostatní

Irena Aghová

Nepokoje v zemi: Vláda jen nese důsledky nedávné minulosti

Být vládou rozpočtové odpovědnosti v zemi, kde se za dvacet let, což je velmi krátká historická doba, nerozvinul důsledně konkureční trh, v zemi, kde z prvotně nastavených podmínek k přechodu na kapitalistický systém, postupně vznikaly neřešitelné situace v oblasti zdravotnictví, sociální politiky, pracovního trhu, kde od počátku bylo právo rozkolísáno a v mnoha případech nevymahatelné, kdy z chybných rozhodnutí, na jejichž základě se uzavíraly smlouvy důležíté pro stát a ty byly většinou nevýhodné tak, že stát prohrával jedno arbitrážní řízení za druhým, není divu, že se se muselo někde navršit a nyní to bouchlo. Lidé nechtějí platit svým slušným životním standardem, ani v budoucnosti nechtějí zavazovat své potomstvo utahováním opasků, za chyby, které učinil stát a v jejichž důsledku se veřejné finance dostaly do krize. Tak to mnoho lidí cítí a pan Kalousek nikoho nepřesvědčí, že jedná v zájmu chudých a postižených apod.

12.6.2011 v 15:34 | Karma: 21,31 | Přečteno: 1172x | Diskuse| Ostatní

Irena Aghová

Politika : Můj soused je pravičák

Občas naslouchám lidem, různých generací a chápu, že každý měl svou dobu. Občas slyším, že za Protektorátu byl pořádek, že lidé měli slušné platy, za komunistů zase, že bylo jídlo skoro zadarmo a po roce 1989, že se rozkradl celý stát a lidi nebudou mít "co do huby". Žijí tu mezi sebou tři generace, které něco pamatují. A proto se také veřejné mínění rozchází v názoru, co je lepší, co prospěšnější. Budu se asi opakovat, ale myslím si, že největší chybou v současné době je, že vázne komunikace a umění prosadit verbálně to, co se prosadit musí, aby to nevzbuzovalo zbytečné problémy mezi politicky různě laděnými skupinami a lidmi. Ano, v naší společnosti žijí lidé, kteří lecos pamatují a lecos také zažili ... a tom následující příběh, který je ze života ...

11.6.2011 v 11:57 | Karma: 26,95 | Přečteno: 1441x | Diskuse| Ostatní

Irena Aghová

Barevný svět: Proč se lidé bojí stáří

Mnoho lidí se bojí stáří, ale nejvíce se bojí, že když odejdou do důchodu, že tím končí pro ně něco významného. Myslím, že to není tak docela pravda, i když mohou pociťovat náhle osamělost, když opustí pracovní kolektiv. Ale já tvrdím, že v práci si člověk nemá hledat osobní přátele, v práci lidé sdílejí úplně něco jiného, než skutečný, reálný život obohacený skutečnými vztahovými hodnotami. Rozdíl je ve výši financí, ale pokud na to mysleli dřív a pokud si uchovali zdraví, mohou klidně pokračovat v některých činnostech, kterými si přilepší. To v tom lepším případě. Je mnoho lidí, kterým se postupně zhoršoval zdravotní stav a bohužel, jakmile odejdou z aktivní činnosti, může to na ně působit velmi negativně. Ale jistě si to dobře uvědomují a pokud nechtějí trávit trpké dny, musí v sobě probudit aktivní síly a žit dál, i když v trochu jiném gardu.

8.6.2011 v 3:08 | Karma: 11,59 | Přečteno: 1707x | Diskuse| Ostatní

Irena Aghová

Politika: Všichni se hádají, jen ten starý dříč jde něco dělat ...

Pana Johna ctím jako svého spoluobčana a doufám, že se také cíti jako můj spoluobčan. Už to je pouto přes platné právo ČR a lidskoprávní legislativu v této zemi. A proto si musíme věřit, že žijeme v jedné zemi, s jedním právním řádem a pod jednou vládou mezi rozkošně roztodivným obyvatelstvem. Proč jsem začala tak ze široka? Chtěla jsem ho nějak přiblížit, očichat prostředí, zjistit, jestli nemá v ruce klacek a mohu-li se k němu přiblížit anebo mu raději nejdřív položit k nohám nejmilejší hračku ...

29.5.2011 v 14:47 | Karma: 13,37 | Přečteno: 1380x | Diskuse| Ostatní