Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Politika : Můj soused je pravičák

Občas naslouchám lidem, různých generací a chápu, že každý měl svou dobu. Občas slyším, že za Protektorátu byl pořádek, že lidé měli slušné platy, za komunistů zase, že bylo jídlo skoro zadarmo a po roce 1989, že se rozkradl celý stát a lidi nebudou mít "co do huby". Žijí tu mezi sebou tři generace, které něco pamatují. A proto se také veřejné mínění rozchází v názoru, co je lepší, co prospěšnější. Budu se asi opakovat, ale myslím si, že největší chybou v současné době je, že vázne komunikace a umění prosadit verbálně to, co se prosadit musí, aby to nevzbuzovalo zbytečné problémy mezi politicky různě laděnými skupinami a lidmi. Ano, v naší společnosti žijí lidé, kteří lecos pamatují a lecos také zažili  ... a tom následující příběh, který je ze života ...

Vojta to neměl nikdy lehké

Náš soused Vojta pochází z rodiny, která neměla zrovna na růžích ustláno a uvědomělé občanstvo jeho rodičům několikrát pěkně zavařilo. Snad také proto, že měli blízké příbuzné v zahraničí, kteří emigrovali po roce 1948, a ti jim posílali balíky, které byly všem trnem v oku, nicméně Vojta se nikdy těmto lidem, kteří už mezitím zestárli, nemstil, naopak, chová se slušně a uctivě ke každému ve svém okolí. Balíky z ciziny dostává dál. A jsou pořád trnem v oku těch samých  lidí. Jednou se mě sousedka ptala, co mu asi posílají, když už je tady všechno k dostání a člověk si může koupit co chce, pokud na to má - a ústa se jí lehce zkřivila do trpkého úsměvu, protože ona mezi takové, kteří na to mají, nepatří. "To víte, my jsme byli vždycky poctiví lidi, nikoho na západě jsme neměli a pořád jsme pracovali. Naše děti vystudovali poctivě a bez problémů. Tenhle musel čekat, až přijde jeho doba. Dal se na politiku, a tak se nakonec prosadil. Šel mezi ty pravé, nojo, věděl, jak na to." Třeba to byla zrovna její ruka, která se podepsala pod ten pravý dokument, že "neměl šanci." Ale nikdo to tak nebere, byla to jiná doba ...

Vojta říká: Starat se o ten kousek přírody je pro mne relax

Stará se v zimě o schůdnost chodníků, je jediný, který stříhá stromy v mezibloku na zahradě, shrabuje listí na podzim, dokonce zařídil i pravidelný úklid v domě.  Sousedé si myslí, že když si to na sebe vzal, tak co by to nedělal a já jsem nikdy neslyšela, že by mu poděkovali nebo přispěli na výdaje.Říkají si: je bohatý podnikatel, určitě si to odepisuje z daní. Přeci to nebude hradit ze svého, to dá rozum. Chovají se k němu rezervovaně, snad proto, že nemají dobré svědomí, co se týče jeho rodiny a i jeho samotného, protože na vysokou se dostal až po roce 1989 a pak si založil firmu, která stále prosperuje, neboť je to pilný, pracovitý a ve všech směrech dobrý obchodník, který "se stará a nekecá". Vojta svou činnost vysvětluje tak, že nesnáší nepořádek a že se někdo musí o trávník, stromy a keře, které tam "za socíku" sousedé nasadili, starat. Jemu to nic neudělá. Je to pro něho relax. Nedávno koupil celou sadu kvetoucích keřů a celou sobotu a neděli je sázel. Lidé na něho koukali za záclonami a nikdo se nezeptal, jestli nechce přispět na náklady nebo pomoci. Až na jednu sousedku, která se vyklonila z okna a zavolala na něho: "Máte to povolený?" A Vojta se narovnal v zádech, vyndal z náprsní kapsy papír a vesele na ni zamával tím papírem a volá:"Jo, mám. A dokonce tu budou i lavičky, abyste si měli kam sednout."

Kdo ví, proč to dělá

Sousedé přemýšlí: "Co z toho asi má. Třeba se to bude tady privatizovat a už si to dělá všechno pro sebe," napadlo sousedku když jsme spolu šly z nákupu.  Rozhodla jsem se, že se Vojty zastanu. " Vy radši mlčte. Jste stejný jako von. Já si ještě pamatuju, že vaše babička se neuměla do smrti naučit česky. Taky jste měli příbuzné v zahraničí, ne? Taky jste dostávali a vy jste, pokud si pamatuju, jezdila každý rok na prázdniny do Mnichova. Pustit jsme vás museli, na to byl zákon. Přímé příbuzenstvo," zasmála se. Bezeslov jsem ji opustila a šla domů. Koukla jsem se z okna, Vojta zrovna pracoval na pozemku. Oblékla jsem si pracovní oblečení a seběhla jsem dolů. "Vojto, já ti pomůžu. Co mám dělat?" Usmál se a podal mi hrábě, abych uhrabala cesty.

Závěr

Pamatuji se, že dřív bylo v mezibloku všechno možné. Klepadla na koberce, věšelo se tam prádlo, válely se tam hromady odpadního stavebního materiálu z rekonstruovaných bytů, mezi kterými prorůstala tráva, občas si tam někdo postavil elektrickou pilu a bez upozornění celou sobotu řezal dříví. Podařilo se to odvézt i přes odpor některých lidí, kteří v tom viděli "svůj" majetek. Zaplatili jsme nejen odvoz, ale také jim, aby neřekli, že jsme to ukradli. A tak máme nyní pěkné prostředí. A určitě se každý rád ráno vykloní z okna do kvetoucí přírody s lavičkami, kde sedávají maminky s dětmi anebo staří lidé. A ti třeba vzpomínají, jaké to bylo, když máslo ještě stálo deset korun a jezdilo se zadarmo na závodní rekreace ...

 

Autor: Irena Aghová | sobota 11.6.2011 11:57 | karma článku: 26,95 | přečteno: 1441x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 340x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...