Společnost: Socky a ti druzí

Jsem překvapená, a čím dál víc, jak se někteří občané v naší zemi vyjadřují o lidech s nižšími příjmy a zavání to pohrdání těmi, kteří nedosahují vyššího standardu, aniž by si to zavinili sami. Hovořím o těžké nehodě v Jugoslávii, při které se těžce zranila několikačlenná rodina. A možná s trvalými následky. A opět mi dochází, jak nízká úroveň  soucitu v naší zemi vládne a podle mého názoru by se nad tím měli zamyslet ti, kteří takovou  mizernou úroveň  sociálních vztahů mezi lidmi, nízkou etiku v mezilidském styku  a mizivou občanskou sounáležitost svým obdivem k bohatým lidem, penězům a majetku nastolili a rozdělili společnost na základě výše standardu.

I ty největší socky musej každoročně do Chorvatska ... 1)

To byl jeden z komentářů k článku o těžce zraněné rodině a ani další, následující komentující nijak neprojevili soucit, lítost, ačkoliv některé děti z rodiny jsou zřejmě v kritickém stavu. Taková bezcitnost, která se stále více a více projevuje u lidí, a je jedno, zda jsou mladí nebo starší, mne děsí. Jednak jsou strůjci problubující se bezohlednosti v mezilidských vztazích, a pak vytvářejí svými názory a postoji, vyjádřené na veřejnosti, nejisté a nepříjemné ovzduší ve společnosti. Nikdy před tím, až v poslední době, kdy slovo "socka", dehonestující pojem, či přezdívka nebo nadávka pro občany z nižšími příjmy se stala běžným názvem, jsem takové názvy společenských skupin nikdy neslyšela.

Lidé nesmí mezi sebou ztrácet úctu

Ministerstvo práce a sociálních věcí ve svých refomních krocích zapomíná, jak citlivě občané vnímají své vlastní sociální klima. Již se lidé neposuzují jinak, než na ty, kteří "mají" a na ty, kteří "nemají". Samozřejmě, že každý soudný a uvažující člověk rozhodně odsoudí lidi, kteří bez vážných důvodů, pro své pohodlí nechtějí pracovat, odmítají práce, které jsou jim nabízeny, aby si zlepšili životní standard a jsou závislí na solidárních fondech. Nechť je tedy svými prostředky donutí k činnosti, ale je třeba citlivě zvažovat, jak se o nich vyjadřují a že je vystavují pohrdání ostatními občany. Mezi ty "socky" mohou patřit i slušní lidé, kteří se, vlivem neblahých událostí, které nemohli zvrátit, dostali do pozice, v které by jinak nebyli, nebýt těch okolností, ale jsou zařazeni do řad těch, kterými se lidé učí opovrhovat. I v případě, a o tom se téměř nikdo nedozví, kdy změnu jejich postavení může zapříčinit i zdravotní stav, jak psychický, tak i fyzický, ztráta blízké milované osoby, náhlá deprese, cokoliv, co jim brání dále pracovat anebo usilovat o uzdravení a zařazení se mezi ty, kteří berou pravidelný příjem. A já bych nikomu nepřála, aby se do takové situace dostal, která ho uvede do tak společensky ponižujícího postavení, v němž trpí dvojnásob. A může to pochopitelně potkat i úspěšné, zdravé a vzdělané lidi, neboť ani jim se nevyhýbá náhlý zlom.

Nikdo není tak docela strůjcem svého osudu ...

A trochu pokory před životem by nikomu neškodilo. Někdo může říci - vždyť ti lidé jsou zřejmě mladí, nezkušení a ví houby o životě. Ano, mohou být mladí, mohou být nezkušení, ale musí být vychovaní. Jednak v rodině, jednak společností, která, jak se mi zdá, už dávno překonala hranice slušnosti a morálky a jednak školou. Vždyť tou "sockou" může být třeba i paní učitelka, která učí vaše dítě a díky třeba tomu, že prošla rozvodovým řízením a zůstala sama s dětmi, žije na svém platu atd., může to být pan profesor, který se stará o své rodiče s Alzheimerovou chorobou, pokud vyžadují zvýšenou péči, nemůže pracovat po nějakou dobu na plný úvazek, může to být i mladá rodina, které se narodilo poškozené dítě a jeden z rodičů musí zůstat doma, aby o nemocné dítě pečoval. A konečně, k moři s dětmi jezdí lidé, jejichž děti mají například atopický exém a pobyt u moře snižuje jejich utrpení. Proto se snaží našetřit, aby dětem, na svůj úkor, dopřáli pobyt u moře. Takových případů je mnoho.

Myslím že to stačí k tomu, aby se lidé, kteří opovrhují druhými a vyjadřují to slovem "socka" zamysleli nad tím, že stačí velmi málo, aby se ocitli ve stejném postavení.

Odkazy:

http://zpravy.idnes.cz/diskuse.aspx?iddiskuse=A110720_131256_zahranicni_zep

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Irena Aghová | středa 20.7.2011 18:04 | karma článku: 42,87 | přečteno: 8587x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50

Irena Aghová

O svědomí

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07