Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sociální prostředí: Všichni jsme na úrovni nepřizpůsobivých občanů

Při tendenci zjednodušování, ke které napomáhá o neustálá tendence po rovnosti, nám vychází skutečně kuriózní výsledek zaměření sociální politiky dneška. Lidé, kteří byli invalidní v nejrůznějších stupních jsou zázračně uzdravováni a ti, co se flinkali, až to do nebe volalo, jsou vyzváni k práci. A do toho spadají i ti, kteří tam rozhodně nepatří. Lidé se zhoršujícími se chorobami, kterým se krátí invalidní důchod anebo jsou diskriminování pro svůj věk i při snaze získat zaměstnání, a invalidní lidé jsou přemisťování do nižších kategorií invalidity a jsou povinni si hledat práci v prostředí, které zrovna soucitem neoplývá. Jsem udivená, zmatená a taky naštvaná, že o tom se dozvídám i od postižených jedinců, kteří neví, navíc, jak se bránit. http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/204236.aspx

Na neoprávněnost udělování invalidních důchodů pro některé vrstvy obyvatelstva lidé apelovali už dávno, ale nikdo na to nereagoval. Dokonce ani s příslušnými institucemi nebyla řeč, a tak občané ostrouhali. I když pochopili, že se tak řeší problém, který dříve anebo později prolomí hráze a stane se katastrofou pro všechny. A došlo na slova lidí - nakonec do toho spadli všichni, i  ti, kteří tam nepatří. Onkologičtí pacienti, lidé s neurologickými problémy a chci připomenout i ty, o kterých se nemluví, lidé s duševními chorobami, kteří mají co dělat, aby se dokázali soustředit na své osobní věci.  Dokonce se objevuje i informace, že mezi tradičně nepřizpůsobivé se zařazují i nově nepřizpůsobiví, kteří nepatří mezi ty tradiční a nemají s nimi nic společného. A kteří by rádi čerpali z dobrodinní solidárních sociálních fondů, aby se pak mohli flinkat a půjčovat si na dovolené a na jiné rozkoše a žít si podle svého bez otravných zaměstnavatelů a šéfů. Ale to, o čem mluvím rozhodně není problém občanů, ale systému, který tu kvetl dlouhé roky, i když, jak jsem výše uvedla, lidé se nad tím pozastavovali a snažili se tomu zabránit.

Jak se zabrání, aby to uzdravování neodnesli nevinní lidé? To je otázka! nechtěla bych být v kůži těch, kteří o tom rozhodují.

http://www.novinky.cz/finance/240646-stat-letos-smahem-vylecil-uz-tisice-invalidu.html

Případ od případu

Myslím si, že příslušné ministerstvo, které dělá takové razantní kroky, by mělo zvažovat případy od případu a nezhoršovat vážně nemocným lidem jejich už tak tíživou životní situaci, do které se vlivem nemoci nebo úrazu či postižení dostali. A nechci nic přehánět, když řeknu, že procházka onkologickou klinikou i otrlým člověkem otřese. A jsou lidé, kteří, když z ní vyjdou, zahodí na vždy do nejbližšího koše krabičku oblíbené značky cigaret a přehodnotí svůj život. A nechci nic přehánět, když řeknu, že se může každému stát, že se ráno probudí napůl ochrnutý anebo zjistí, že se nemůže pohybovat a jedinou perspektivu, kterou má, je zdlouhavé, velmi těžké a nejisté období léčení v našich drahých nemocničních zařízení. Také bych doporučovala procházku hospicem, kde ti šťastnější, kteří mají na to finanční prostředky,  čekají na smrt a valí se do nich léky proti bolestem, které si zdravý člověk neumí představit ani v nejhorším snu. A já osobně mám hluboký soucit s lidmi, kteří procházejí branami utrpení a vždy se budu za ně stavět, jako nyní, i když můj hlas do nebe nedodojde. Jen mohu říci - přestaňte otravovat nemocné lidi, kteří nejsou v invalidním důchodě zbytečně. Neurychlujte jejich konec, kterému se brání jinak za vynakládání velkých finančních prostředků, kteří se tomu brání proto, že nikdo se nechce vzdát života jen tak, bez boje.1)

A to, že se jim sníží invalidní důchod se dostanou ještě navíc do zoufalé finanční situace. Protože před tím, než toto rozhodnutí padlo se všemi následky, měl být vytvořený systém, aby tito lidé ještě navíc nebyli připraveni  o svůj už tak ochuzený životní standard.  Apeluji na svědomí těch, kteří rozhodují o trpících tak, že jim navíc připravují ještě pád do bídy, aby si uvědomili, že tato společnost nesmí být připravena o soucit s trpícími a o ochotu je podpořit. Hledejme východiska a oddělujme zrno od plev.

 

 

Poznámka

O smrti a utrpení jsem nechtěla psát nikdy. Ale asi nic jiného nezbývá ... do dalšího roku mé přítomnosti na těchto stránkách tyto příběhy i fakta budu zařazovat.

Odkazy:

Zvykli jsme si popírat fakt nemoci a smrti a díváme se na tyto události, jakoby to byl příběh jiných lidí a nás se netýkal. Následující stránky v odkazu mohou být pro někoho drastické a proto je nedoporučuji všem.

1) http://www.hospic.webpark.cz/smrt.htm

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Irena Aghová | úterý 2.8.2011 0:57 | karma článku: 21,25 | přečteno: 1741x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 340x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Absurdní! Nehorázné! Izrael, USA i Česko odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32,  aktualizováno  21:50

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...

Po zásahu blesku museli v Drážďanech dva lidi oživovat, zraněných je deset

20. května 2024  20:57

Zásah blesku si v pondělí večer v Drážďanech vyžádal deset zraněných, z nichž dva záchranáři museli...

Za jeden krok vpřed dva vzad. Západní rozhodnutí jsou pomalá, říká Zelenskyj

20. května 2024  20:46,  aktualizováno  20:53

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si v interview s agenturou Reuters postěžoval na pomalá...

„Z platu za práci pro stát nevyžiju.“ Zaměstnanci soudů míří do stávky

20. května 2024

Premium Vláda má další problém. Po učitelích a zemědělcích budou stávkovat i zaměstnanci soudů....