Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
L

lmalic

28. 8. 2011 22:13
profi-pěstouni

Bude ale náročné sehnat lidi. To mají být profi-pěstouni, kteří právě nesmí vytvořit hlubokou citovou vazbu s dítětem, jsou spíš teta a strejda než máma a táta. Protože trvá nějakou dobu, než se vyřeší, zda se dítě vrátí do původní rodiny nebo ne, během této doby jej také původní rodina může navštěvovat.... (třeba vícečlenná romská rodina nebo jak bylo před nedávnem paní z Anglie...).

Až je dítě právně volné, může pak být uvolněno do adopce nebo do pěstounské péče, která má trvalejší charakter, zde už pěstouni mohou být máma a táta.

Takže bude problém během 2 let vytvořit také pro-fi pěstouny. Odhadem bude potřeba 500 takových lidí. A už teď je problém sehnat vhodné páry.

Ale jinak této iniciativě fandím, pro dítě je to lepší než anonymní ústav, i když sebelépe vybavený hračkami...

0 0
možnosti
L

lesicatko

28. 8. 2011 23:07
Re: profi-pěstouni

Mate pravdu. Ten problém viazania/neviazania sa na dieťa je skutočne pri profi važnym problémom. Inak prvý príspevok, ktorý triafa do realneho problému.Väčšinou si to profi odtrpia aj s investovanými citmi s tým, že veria, že aj keď sa sčasti naviazali - a dieťa na nich - že to malo zmysel.

0 0
možnosti
Š

Šach.mat

27. 8. 2011 21:12
Souhlas s lesicatkem a satyrianou

Dítě zejména v nejranějším věku potřebuje mít citovou vazbu ke konkrétní osobě a nikoli střídající se (a nestíhající) zaměstnance kojeňáků. Jak se tahle raná fáze prošvihne, těžko se to napravuje.

Pro autorku: prostudujte si cokoli z vývojové psychologie nebo odborné komentáře k chystanému zákonu (hustá je taky knížka "Rok kohouta")...

Já zrušení kojeňáků velmi podporuju R^

0 0
možnosti
IA

Maura Irena

28. 8. 2011 18:31
Re: Souhlas s lesicatkem a satyrianou

Já jsem opravdu z toho nějak zmatená. Vy máte tak emotivní přístup k celému problému, že vlbec neuvažujtete vážnost možných následků. Já o tom uvažuji. To je vše.

0 0
možnosti
S

Satyriana

27. 8. 2011 8:42
Posiluji pozici Lesicatka

Pro dítě jsou první měsíce a roky života zásadní. Dokonce i část postižení se překoná zvýšenou péčí. Něco vyhojí i mámina náruč jako taková. O tom vím cosi zase já.  Tady došlo i k shrnutí pěstounů do jednoho pytle. Ano, běžní pěstouni mohou být zklamaní "svým" děckem. Protože i když je skoro jako jejich, může reagovat jako běžný tvoreček v džungli, který se musí chránit. Může i hluboce zranit. Profipěstoun má být  vyškolen, aby tohle dokázal brát s nadhledem a dítě prostě přijmout na dobu určitou. Jde to, opravdu ano. Jenže my mluvíme především o dětech do konce batolecího věku, kde je tato možnost mnohem nižší. Tady stojí víc, než v jakémkoliv jiném věku rovnice: já ti pomůžu co nejvíc, a ty se vyklubeš, chytíš své šance. Proměnných a neznámých je tolik, že se musí řešit a využívat za pochodu.

Nemocné a postižené děti? Vždyť je znám rozdíl mezi mongolíkem domácím a ústavním. Ústavní = věčné mimino, domácí leccos zvládne sám. Příliš nemocné děti nemají právo na rodinu? No sakra...

0 0
možnosti
IA

Maura Irena

27. 8. 2011 15:58
Re: Posiluji pozici Lesicatka

Samozřejmě, že mají,na chápavou, milující rodinu. Na rodinu, která je bude denně opatrovat, snášet s ním jeho utrpení, bez nároku na vděčnost. Neřekla jsem, nikdy, že by nemělo, ale je to riziko, jak té rodiny, tak také pro samo dítě.

0 0
možnosti
PA

Pickup Anddropoff

27. 8. 2011 1:49
Ja to vidim dost cerne/blede

Samozrejme, do kojeneckych ustavu se obcas dostanou deti, ktere tam nepatri. Ale zaroven kojenecke ustavy slouzi jako  pomocna ruka detem, ktere rodice nechteji nebo by je rodice nemeli mit u sebe. Kojenci. Zadani na adopci. Pak jsou ale kojenci zdrogovanych prostitutek. Mali cikani. Kdo je bude chtit? Reseni dat tyto deti do pestounske pece? A co kdyz se stane to, co v USA? Ze si vetsina lidi bere deti do pestounske pece jenom kvuli tucnemu pridavku a vetrsina deti trpi dusevne, telesne, caste zneuzivani a stehovani se kazdych par mesicu? Ja osobne jsem pro detske domovy i kojenecke ustavy, ac je mi jasne, ze vetsina lidi se mnou nesouhlasi, ale verim, ze detsky domov nabizi vetsi stabilitu nez prehazovani dite jako horke brambory sem a tam. Adopce v Cesku je slozita a vetsina rodicu nechce starsi deti. Nac je budou chtit pestouni???

0 0
možnosti
IA

Maura Irena

27. 8. 2011 16:23
Re: Ja to vidim dost cerne/blede

To jsem měla také na mysli. To je další pohled na celý problém. Děkuji.

0 0
možnosti
AR

Don don

26. 8. 2011 22:24
no

a ještě něco. Oba jsme v zaujálech. Já prvně.

0 0
možnosti
ŠA

s.m.

26. 8. 2011 22:43
Re: no

tak to oslavte;-DR^

0 0
možnosti
AR

Don don

26. 8. 2011 22:23
no

to se mi vybavil jeden otřesný případ. Bude na samostatný článek. A jsem očitým svědkem. Však uvidíte

0 0
možnosti
IA

Maura Irena

27. 8. 2011 16:04
Re: no

Budeme se na článek těšit. Já jich znám také více, ale nechci o tom ani psát, psala bych to v slzách.

0 0
možnosti
L

lesicatko

26. 8. 2011 22:14
Čo riešiš ?

Veď je to hadam jasné, nie ? Deti nemajú byť v ústavnej výchove, a už vobec nie v kojeneckom veku, takže samozrejme že profi rodiny a samozrejme, že zrušenie kojeneckých ústavov , aj s rizikom, že nie vždy sa všetko podarí - je to radovo lepší, humannejší a lacnejší model. V SR už deti do 3 rokov v decákoch nie sú, zamer vlady Radičovej je zdvihnúť to na 6 rokov a postupne úplne odbúrať ústavné zariadenia / hlavne detské domovy / Pokiaľ sú ľudia na spravnych miestach vedomí si rizík, tak to ide - Ida Želinská rozpustila decák, najjulinka vychovava pať malých romskych detí v profirodičovstve s manželom, a Rut zvlada aj zdravotne postihnuté deti. Pozri si to.

http://idazelinska.blog.sme.sk/c/254186/Pat-mytov-o-profesionalnych-rodinach.html

http://www.cas.sk/clanok/133616/manzelia-z-kosic-sa-staraju-o-deti-z-domova-v-byte-maju-male-jasle.html

http://www.changenet.sk/?section=forum&x=230532

1 0
možnosti