Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LF

kolovrat

11. 7. 2011 11:32
Mravnost, mravnost,...?

Kde se o prosím vás na státních školách vyučuje, kdo se na ní při pohovorech o práci ptá? Jakou cenu má na současném trhu? Dá se za ní něco koupit? Existuje vůbec? Vždyť ji nezná ani náš pan prezident!

1 0
možnosti
IA

Maura Irena

11. 7. 2011 11:41
Re: Mravnost, mravnost,...?

Ale vždyť jsou lidé vychováváni. Přeci v rodinách, společností. I vlastními zkušenostmi člověk zjistí, co je přijatelné a není ve styku s lidmi. Za mravnost se dá "koupit" důvěra, láska, přátelství, čest, důstojnost, blaženost, vyrovnanost, hrdost atd. Nebo ne? V

0 0
možnosti
G

Gmur

11. 7. 2011 11:18
standard

a nadstandard je za hranicemi normalni. Sama platim standard a absolutne mi to nevadi. NAD nechci, jelikoz to vic stoji a platit za neco co me nebude nikdy zajimat nechci (napr. lazne, apod). Dikyboh,u ze za to nemusim platit.

A vzhledem k tem propadlym maturantum......kdyz neudelali maturitu, tak si samozrejme musi hledat neco jineho, treba se necim vyucit. Koukam , ze pisu nesmysl, maturitu tu delaji i ucni.....svetova rarita. No tak budou delat neco , kde nevadi , ze nemaji vyucni list. To je preci moralne spravne, ne?

0 0
možnosti
IA

Maura Irena

11. 7. 2011 11:37
Re: standard

Gmur, ještě spousta těchto lidí bude závislých na příjmech rodičů. Nemohou se jen tak osamostatnit, ledaže budou mít štěstí, že najdou slušnou práci, která jim dá smysl a neztratí sílu najít způsob, jak se posléze vzdělávat, pokud to bude za peníze a pokud si na to vydělají. Pokud tento systém maturit bude zpochybněn právem, pokud tito lidé mohli jinak obstát, kdyby byl systém lepší, pak se mi nezdá, že ta koncepce byla morálně správně vzhledem ke všem objektivním širším i užším okolnostem. To je otázka. Právní dospělost neznamená dospělost osobnosti. Děkuji Vám za odpověď.

0 0
možnosti
LD

andu

11. 7. 2011 10:19
Krátká odpověď na otázku v nadpisu

... většinou neudrží.

1 0
možnosti
IA

Maura Irena

11. 7. 2011 10:47
Re: Krátká odpověď na otázku v nadpisu

Děkuji.V Možná, že jste pochopil/a, jak důležité je si tuto otázku položit vzhledem ke stavu společnosti, v jakém se obecně nachází. Rv

0 0
možnosti
PH

petrph

11. 7. 2011 8:51
co to má společného s nezaměstnaností?

Pouliční prodej přece nezaměstnanost neřeší.Kdo má žaludek (nebo řekněme schopnosti) oslovovat na ulici lidi a vnucovat jim šunt předražený o 200 procent si přece seženou podobnou práci lehce a kdykoliv, takových nabídek po dealerech jsou mraky...

1 0
možnosti
IA

Maura Irena

11. 7. 2011 9:15
Re: co to má společného s nezaměstnaností?

Udělala jsem průzkum.- Většina nabídek, jako práce domů apod. se buď týká Herbalife apod. Obchodní zástupce - toho jsou mraky je také většinou takového charakteru. Ale dealerská práce není zase tak k zahození, znám lidi, kteří chodí nabízet krásné knihy, nakonec , když je člověk šikulka, může ho to i na čas bavit. Dokonce znám i lidi, kteří si přišli na slušné peníze dealováním kosmetiky, pracích prostředků apod. Našli si okruh zákazníků. Ale musí to být na úrovni, nesmí to lidem ubližovat.

0 0
možnosti
E

eNden

11. 7. 2011 7:57
Zásadně

od nikoho na veřejnosti dárek nepřijímám, dokonce ani jídla při presentaci neochutnávám, jsem v tomhle hodně nedůvěřivá, pravdu máte, že takové obchodní praktiky jsou už hodně na hraně ...

0 0
možnosti
IA

Maura Irena

11. 7. 2011 8:51
Re: Zásadně

Protože to nedělají dobře. A lidem vnucují i smlouvy. A hlavně těm, o kterých si myslí, že je můžou přechytračit. Díky. V

0 0
možnosti
PZ

PeTaX

11. 7. 2011 7:37
Ano, paní Mauro

Mravní integrita osobnosti je obrovským problémem moderních společností. A absence vzorů druhým problémem. Petr

1 0
možnosti
IA

Maura Irena

11. 7. 2011 8:45
Re: Ano, paní Mauro

myslím, že nejen moderních. Děkuji.V

0 0
možnosti
C

carolusI

11. 7. 2011 2:30
Vyhmátla jste podstatu

dnešní mizérie. Mravnost se prostě nenosí, protože nepřináší okamžitý zisk. Dlouhodobé zisky ve formě kvality života společnosti nejsou pro naše vládce zajímavé. Musí prostě urvat co se dá, pokud jsou u korýtka. Zítra by je mohl někdo vyšoupnout. A obchodníci kteří se rekrutovali z bývalých veksláků tuto politiku nadšeně podporují. Nabízet zboží s marží několik set procent považují za svojí občanskou povinnost. A snaží se tuhle pokřivenou morálku vydávat za standard. Že to proniklo i do zdravotnictví je tragédie. Jakou nemocniční péči za stovku na den si bude dopřávat osamělý důchodce, který musí zaplatit nájem a různé další poplatky? Po dvou měsících v nemocnici skončí pod mostem.

Uvidíte kolik tu bude agreslvních příspěvků o tom, že to je tak správné a žádoucí.

1 0
možnosti
IA

Maura Irena

11. 7. 2011 8:44
Re: Vyhmátla jste podstatu

přesně

0 0
možnosti
R

ramm

11. 7. 2011 1:15
hodnoty

Nadstandard je dobrý v tom, že má nalít do zdravotnictví peníze a tudíž nakonec zlepšit péči pro všechny. Standard má být definován tak, aby přesto došlo k vyléčení. Pokud bude konkrétně určen správně, není na tom nic špatného.

Co se týče té mravnosti - to je těžké, protože to je vágní pojem, co člověk, to jiná představa o mravnosti. Některé věci jako třeba vražda pro peníze jsou jasně nemravné, ale zrovna ten případ s prodejci je sporný. Myslím ale, že tolika lidem nepřijde nemravné zaměstnávat mladé lidi jako poučliní prodejce? A protože mravnost neni jasně definovatelná, někdo to co je přípustné a co už není přípustné, musel určit - Což je stát, který tvoří právo - jakési určení "mravnosti" A při tvorbě práva pak stát samozřejmě naráží na různé hodnotové rozpory, kdy se musí určit, která hodnota na úkor jiné ustoupí a která naopak převáží. A myslím, že hodnota - "svobody zaměstnávání" - je zrovna výš než hodnota "zákazu práce mladých jako pouličních prodejců"

1 0
možnosti
MP

Vrah

11. 7. 2011 1:02
Co máte proti (nad)standardu?

Píšete: „Opravdu se mi nelíbí, že … se začínají rozlišovat lidé, kteří budou mít standardní péči a lidé, kteří si mohou dovolit nadstandardní péči.“

Jenže to tu bylo vždycky, pouze s tím rozdílem, že si člověk musel zaplatit všechno – sám pamatuju nabídku na gastroskopickou sondu – tlustou zadarmo, nebo tenkou za 300. Podobně drenáž do dásně – buď neúčinnou zadarmo, nebo s antibiotiky za 200 (a samozřejmě opakovaně, než se to zahojí). Určení standardu má vést k tomu, že člověk při volbě nadstandardu doplatí jen rozdíl, jakož to má zamezit různým úplatkům. Socanská teze „když to nemůžou mít všichni, ať to nemá nikdo“ je asociální a hnusná; krom toho si bohatý člověk „svůj standard“ zajistí vždycky, i kdyby to bylo formou úplatku.

1 0
možnosti