Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Moudrý učitel (Začalo to zklamáním 11)

Petr s Janem přicházejí za doprovodu chrámové stráže na zasedání velerady. Nejde o přátelskou návštěvu. Tváře přítomných kněží, farizeů a saduceů nevypadají vůbec přátelsky. Z jejich výrazu oba učedníci usuzují, že je po výslechu možná čeká smrt.

"Jak to, že už zase učíte o tom ukřižovaném? Vždyť jsme vám to zakázali. Chcete vyvolat povstání? Jakým právem nás označujete za Ježíšovy vrahy?" Takto zostra začíná výslech jeden z přítomných.

Petr se na něj otáčí a odpovídá: "Myslím, že máme poslouchat Boha a ne lidi. Když nás anděl vysvobodil z vězení, řekl nám, že se máme vrátit do chrámu a lidem, kteří přijdou, máme vyprávět o Ježíši."

Žalobce se nadechuje, aby se proti tomu, co řekl Petr ohradil, ale Petr, který v sobě pocítil moc a moudrost Ducha svatého, pokračuje hned dál: "Byl to Hospodin, Bůh našich předků, kdo vzkřísil Ježíše, které jste zavraždili. Ježíš je tím Mesiášem, kterého už po staletí čekáme. Jen on může zachránit Izrael. Než odešel do nebe, kde nyní vládne se svým Otcem, tak nás pověřil, abychom tuto zprávu rozšířili po celém světě. Mluvím pravdu. Jestli chcete důkaz, vzpomeňte si na zázraky, které děláme v Ježíšově jménu." Role se najednou obrací. Z Petra se stává žalobce a ze členů velerady obžalovaní.

Židovští duchovní vůdci se ale z toho šoku rychle vzpamatují. Saduceové hlasitě volají po tom, aby byli oba dva rebelové popraveni. Petr s Janem se už pomalu smiřují s tím, že budou v mučednické smrti následovat svého Pána, když v tom se najednou ozve zvláštní hlas.

Nemluví to Bůh ani nebeský posel. Hlas patří Gamalielovi, jednomu z nejstarších a nejzkušenějších členů velerady. Tento farizeus, vzdělaný učenec, má ve veleradě velikou autoritu. Mnozí přítomní jsou jeho žáky a tak si rychle získává pozornost přítomných. Všichni se k němu obracejí a čekají, co navrhne.

"Odveďte oba rebely za dveře", žádá nejprve velitele stráže. Když je jeho příkaz splněn, pokračuje dál: "Přátelé, myslím, že bychom se dopustili velké chyby, kdybychom dali průchod našim emocím a spáchali vraždu. Zkuste se uklidnit a chvíli se mnou přemýšlejte. Vzpomínáte si třeba na Teuda, který ze sebe dělal Mesiáše a obklopil se čtyřmi stovkami přívrženců? Když zemřel, jeho žáci se rozprchli a situace  se rychle uklidnila. Podobné to bylo i s Judou z Galileje a mohl bych jmenovat další, které jsem za svůj dlouhý život zažil."

Gamaliel se na chvíli odmlčel. Rozhlédl se po přítomných a pak pokračoval dál: "Jestli vám mohu poradit, nechte ty dva jít. Pokud to vše dělají jen ve své vlastní moci, jejich sekta se brzo rozpadne. Pokud ale za nimi stojí Bůh, bojovali bychom proti němu a to by určitě nebylo dobré. Nechte si, prosím, poradit od starce."

Většina z nich se za těch pár minut, co mluvil, uklidnila a tak je jeho návrh přijat. Pár nespokojených saduceů se ještě chvíli snaží prosadit původní návrh, ale většina je proti. Nakonec se saduceům daří prosadit alespoň to, že před propuštěním budou Petr s Janem zbičováni.

Na veleknězův příkaz jsou oba učedníci přivedeni zpět do soudní síně. "Petře a Jane, poslechněte si náš závěr. Za pobuřování a vyvolávání vzpoury vás trestáme bičováním. A pamatujte si, pokud nepřestanete s kázáním o tom vašem učiteli, tak příště už tak benevolentní nebudeme!" Velitel stráže ještě vyslechne příkazy a pak učedníky odvádí z veleknězova domu.

Cestou na místo, kde má být vykonán rozsudek, velitel oba odsouzence pozoruje a říká si: "Jak to, že se vůbec nebojí? Bičování je přece hrozný trest. A oni si vykračují, jako by šli na hostinu..."

O něco později dává velitel povel k bičování. Petr s Janem nekřičí bolestí a nesnaží se ani uhnout dopadajícím ranám. Stojí hrdě, jako by přijímali vyznamenání. Pak dopadne poslední rána a Petr s Janem odcházejí s úsměvem na tváři, jako by se vůbec nic nestalo.

Vojáci to nechápou. Něco takového ještě nikdy neviděli.

Autor: Vlastík Fürst | středa 22.6.2011 18:00 | karma článku: 10,33 | přečteno: 316x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Hrad – Andrejův splněný sen

Pokud patříte mezi ty, kdo v loňském roce fandili Andreji Babišovi v jeho neúspěšném tažení na Hrad, můžete chystat šampaňské. Velkému šéfovi hnutí ANO se totiž konečně splnil jeho dětský sen – ovládl hrad.

1.6.2024 v 21:46 | Karma: 22,01 | Přečteno: 377x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Andreji, ty jsi komik

Nikdy bych nevěřil, že Andrej Babiš umí být i vtipný. Přesto mne ve čtvrtek dobře pobavil. Nevěříte? Věřte. Možná nechtěně pronesl vtip, který se hned tak neslyší.

31.5.2024 v 9:01 | Karma: 29,27 | Přečteno: 810x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Palestina: Lze pomáhat v „černé díře“?

Po celém světě probíhají propalestinské demonstrace, na kterých se volá po potrestání Izraele a zvýšení pomoci Palestině. Izrael je vyobrazován jako predátor ničící životy nevinných lidí.

29.5.2024 v 9:24 | Karma: 40,87 | Přečteno: 2614x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Zlato „proruským švábům“ navzdory

Naši zlatí hoši prý vlastně tak úplně zlatí nejsou, protože opravdovými mistry světa mohou být jen a jen hokejisté Ruska. Všem je přece jasné, že právě ti jsou nejlepší.

28.5.2024 v 7:46 | Karma: 27,13 | Přečteno: 745x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Příznivci Palestiny požadují svobodu pro vrahy

Také u nás se stále najdou lidé, kteří se v konfliktu mezi Izraelem a hnutím Hamás staví na stranu teroristů, pro které je znásilňování žen a vraždění civilistů záslužným činem.

24.5.2024 v 19:27 | Karma: 32,17 | Přečteno: 599x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Sociální dávky lákají uprchlíky z Afriky, notovali si Dostálová s Vondrou

2. června 2024

Migrační pakt je podle lídra koalice SPOLU Alexandra Vondry nedostatečný. Uvedl to v diskusním...

Malostranský zápisník: Kdo byl Karel Kramář? A co je forčeking?

2. června 2024

Premium Zlatí kluci z Prahy i jeden profesor z Brna si možná rozšířili obzory. Supermatka Jermanová nakojí...

Braniborskému Bernau pomohlo proti husitům pivo, teď to slaví spolu s Čechy

2. června 2024  12:51

V braniborském Bernau nedaleko Berlína v neděli vrcholí třídenní husitské slavnosti, které jsou...

U Brněnské přehrady zkolaboval cyklista. Resuscitace nepomohla

2. června 2024  12:46

Pomoc jihomoravských záchranářů potřebovalo v sobotu několik cyklistů. Na Brněnsku ošetřili ženu,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 3347
  • Celková karma 27,83
  • Průměrná čtenost 793x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuse, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují zchladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem mýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.