Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Duch svatý – kdo nebo co?

Osoba Ducha svatého je,  na rozdíl od  Ježíše  a Boha Otce,  zastřena zvláštním tajemstvím. Víme toho o něm jen tolik, kolik o něm Ježíš řekl svým učedníkům.

Vzpomínám si na jednu diskuzi. S Láďou, mým kamarádem, jsme se přeli, zda je Ducha svatý osoba nebo osobnost. Já tvrdil že osobnost, on že osoba. Byli jsme mladí a svobodní, takže čas nehrál roli.
Diskutovali jsme skoro celou noc a pak mne napadla otázka: "Láďo, a co si vlastně představuješ pod pojmem osoba?" Zjistili jsme, že naše dlouhá diskuze mohla skončit hned na začátku, protože to, co si on představoval pod pojmem osoba, jsem si zase já představoval pod pojmem osobnost. Nakonec jsme se shodli na tom, že Duch svatý je bytost.

Ježíš slibuje pomocníka
Ježíš v jednom rozhovoru poznamenal: "Bůh je Duch a ti, kdo ho uctívají, mají tak činit v Duchu a v pravdě." (Jan 4,24) Bůh je bytost, kterou Ježíš popsal termínem "duch". Je to taková forma života, kterou naším rozumem nejsme schopni pochopit.

V době, kdy Ježíšova mise na naší planetě končila, dal svým učedníkům zvláštní slib: Říkám vám však pravdu: Prospěje vám, abych odešel. Když neodejdu, Přímluvce k vám nepřijde. Odejdu-li, pošlu ho k vám....
Ještě mnoho jiného bych vám měl povědět, ale nyní byste to neunesli. Jakmile však přijde on, Duch pravdy, uvede vás do veškeré pravdy, neboť nebude mluvit sám ze sebe, ale bude mluvit, co uslyší. A oznámí vám, co má přijít. (Jan 16,7+12-13)

Mnohokrát jsem v poslední době slyšel, že tu Ježíš slibuje nové informace prostřednictvím svého proroka nebo nové spisy, které mají doplnit neúplnou Bibli. Když se podíváme, v jaké době měl slíbený Přímluvce přijít, text nás vede jednoznačně k tomu, že se tak mělo stát ještě za života těch, kterým to Ježíš slibuje.

V knize Skutky apoštolů popsal Lukáš událost, která byla naplněním tohoto slibu. O židovských letnicích se Ježíšovi žáci shromáždili. Prosili Boha, aby splnil slib, který jim před svým odchodem do nebe dal. A pak se to stalo: "Náhle se strhl hukot z nebe, jako když se žene prudký vichr, a naplnil celý dům, kde byli. A ukázaly se jim jakoby ohnivé jazyky, rozdělily se a na každém z nich spočinul jeden; všichni byli naplněni Duchem svatým a začali ve vytržení mluvit jinými jazyky, jak jim Duch dával promlouvat." (Skutky 2,2-4)

Na učedníky sestoupil Duch svatý. Nešlo o něco tajného. Doprovodných zvukových projevů si všimli poutníci, kteří přišli do chrámu slavit letnice. Seběhli se na to místo a najednou slyšeli kázání učedníků, každý ve svém jazyce. Ptají se, co to znamená: Petr jim odpověděl: "Obraťte se a každý z vás ať přijme křest ve jménu Ježíše Krista na odpuštění svých hříchů, a dostanete dar Ducha svatého. Neboť to zaslíbení platí vám a vašim dětem i všem daleko široko, které si povolá Pán, náš Bůh." (Skutky 2,38+39) Učedníci pak díky působení Ducha svatého konečně pochopili mnohé z toho, co jim Ježíš vyprávěl už dříve. Tak je slíbený Přímluvce "uvedl do všeliké pravdy". Pochopili, že Ježíš je Bůh.

Kdo nebo co?
Často také slýchám, že Duch svatý není žádná samostatná bytost, ale je to síla, která je projevem Boží přítomnosti. Podívejme se na několik biblických textů o projevech tohoto Přímluvce:
Duchu svatému je možno lhát
Skutky apoštolů 5,3-4+9: "Ale Petr mu řekl: "Ananiáši, proč satan ovládl tvé srdce, že jsi lhal Duchu svatému a dal stranou část peněz za to pole? Bylo tvé a mohl sis je přece ponechat; a když jsi je prodal, mohl jsi s penězi naložit podle svého. Jak ses mohl odhodlat k tomuto činu? Nelhal jsi lidem, ale Bohu!"
Petr jí řekl: "Proč jste se smluvili a tak pokoušeli Ducha Páně? Hle, za dveřmi je slyšet kroky těch, kteří pochovali tvého muže; ti odnesou i tebe."
Petr tu jasně říká, že lhát Duchu svatému znamená lhát Bohu.
Ducha svatého  můžeme zarmoutit
Efezským 4,30: "A nezarmucujte svatého Ducha Božího, jehož pečeť nesete pro den vykoupení."
Je také možné mu odporovat
Skutky apoštolů 7,51: "Jste tvrdošíjní a máte pohanské srdce i uši! Nepřestáváte odporovat Duchu svatému, jako to dělali vaši otcové."
Podle Ježíše je dokonce možné se Duchu svatému rouhat
Matouš 12,31+32: "Proto pravím vám, že každý hřích i rouhání bude lidem odpuštěno, ale rouhání proti Duchu svatému nebude odpuštěno. I tomu, kdo by řekl slovo proti Synu člověka, bude odpuštěno; ale kdo by řekl slovo proti Duchu svatému, tomu nebude odpuštěno v tomto věku ani v budoucím."
Podle Bible Duch svatý dále také učí, přesvědčuje, oslavuje Krista, zvěstuje pravdu, vede, proměňuje nás k Božímu obrazu, mluví, slyší, dává sílu a také inspiroval pisatele Písma.

Podle některých biblických textů se Duch svatý projevuje například jako síla, kterou Bůh tvoří. Dal jsem si kdysi tu práci a vypsal si všechny texty hovořící o Duchu svatém. Sám pro sebe jsem si udělal závěr, že Duch svatý je bytost, Božská osoba, která po odchodu Ježíše do nebe převzala zodpovědnost za záchranu lidí. A jsem rád, že jeho působení mohu každý den vnímat i ve svém životě. Hovořím-li já o Duchu svatém, neptám se CO, ale KDO.

Mám rád závěrečná slova, kterými se podle Matouše Ježíš loučil se svými žáky: Ježíš přistoupil a řekl jim: "Je mi dána veškerá moc na nebi i na zemi. Jděte ke všem národům a získávejte mi učedníky, křtěte ve jméno Otce i Syna i Ducha svatého a učte je, aby zachovávali všecko, co jsem vám přikázal. A hle, já jsem s vámi po všecky dny až do skonání tohoto věku." (Matouš 28,18-20)

Při čtení tohoto pozdravu na rozloučenou mne vždy fascinuje jedna skutečnost. Otec, Syn a Duch svatý mají jedno jméno, skrze které člověk při křtu vstupuje do Božího království. Ale to už berte jako pozvánku na příští pátek, kdy se na chvíli zastavíme u pojmu "Trojice".

Autor: Vlastík Fürst | pátek 18.2.2011 20:20 | karma článku: 21,16 | přečteno: 2713x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

Nedávno se mi vybavila hláška z filmu „Byl jednou jeden polda“. Konkrétně památná slova policejního patologa: „To si, pane kolego, takhle operuji, operuji a najednou koukám! Já pitvám, pitvám!“

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 23,13 | Přečteno: 605x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

Pánové, už jste někdy něco podobného slyšeli? Pokud ano, jak jste se cítili? Určitě to není nic, co byste vyhledávali. A co teprve, když to o vás řekne nebo napíše žena?

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 23,64 | Přečteno: 676x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Tři tisíce tři sta třicet tři

Co se vám vybaví, když slyšíte číslovku tři tisíce tři sta třicet tři? Je to tři tisíce tři sta třicet tři stříbrných stříkaček, které přeletěly přes tři tisíce tři sta třicet tři stříbrných střech?

24.4.2024 v 8:12 | Karma: 17,50 | Přečteno: 300x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

Nedávno jsem v autě poslouchal velice zajímavý rozhovor. Moderátorka si povídala s lékařem, ale překvapivě ne o tělesném zdraví, ale spíše o tom duševním.

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 24,01 | Přečteno: 790x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Zvláštní závislost

Už jste někdy o někom řekli, že je feťák nebo notorik? Tak nepěkně nazýváme ty, kdo si vypěstovali závislost na drogách, a to i na té, která zabíjí nejvíce lidí – na alkoholu. Dnes mám ale na mysli jinou závislost.

19.4.2024 v 13:03 | Karma: 19,79 | Přečteno: 529x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Při požáru ve Frýdku-Místku se zranilo 13 lidí, hasiči dali první pomoc i kočce

5. května 2024  10:08

Při požáru bytového domu ve Frýdku-Místku se v noci na neděli zranilo 13 lidí, většinou se...

Byla to pecka, poprvé jsem oddával snoubence, pochlubil se Babiš

5. května 2024  10:04

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš se na sociální síti pochlubil, že poprvé oddával. „Byla to pecka,“...

Senátorský mandát chce v září obhájit většina členů, včetně Hilšera či Drahoše

5. května 2024  9:48

Senátorský mandát hodlá v zářijových volbách obhajovat většina z 27 členů horní parlamentní komory,...

Bohoslužba před bitvou. Ukrajinští kaplani kážou, i válčí s puškou v ruce

5. května 2024  9:32

Záporoží (Od zpravodajů iDNES.cz) Reportéři iDNES.cz se vypravili na Ukrajinu za vojáky, kteří bojují proti Rusku. Stres a strach jim...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 3335
  • Celková karma 30,18
  • Průměrná čtenost 785x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.