Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Ano, bude hůř

Nedávno se mi vybavila hláška z filmu „Byl jednou jeden polda“. Konkrétně památná slova policejního patologa: „To si, pane kolego, takhle operuji, operuji a najednou koukám! Já pitvám, pitvám!“

Co vyvolalo vzpomínku na tu hlášku? Chystal jsem se péct kváskový chléb, jenže jsem zjistil, že mi chybí vařené brambory, které do chleba dávala moje už praprababička. Bochník pak vydrží mnohem déle vláčnější a měkčí, než když je do těsta nedáte.

Vzal jsem tři brambory, malý kastrůlek a dal je na sporák vařit. Pak jsem se na počítači pustil do psaní a na vařící se brambory jsem úplně zapomněl. Po nějaké době jsem měl pocit, jako by se něco pálilo, ale protože měl jsem otevřené okno, tak jsem si myslel, že to jde zvenku.
Jakmile jsem dokončil práci na počítači, tak jsem se zvedl s tím, že zajdu nakoupit. Zase jsem ucítil ten zápach a vtom si vzpomněl na ty brambory. Nahlédl jsem do kastrůlku a pronesl: „To takhle jeden vaří brambory a najednou vidí, že už je peče!“ Uvnitř byly tři černé koule a původně bílý kastrůlek už bílý nebyl.
Nezbývalo mi nic jiného, než dát vařit další tři brambory a se zaděláním těsta počkat o něco déle. Nakonec se chléb vydařil a po vytažení z trouby chládnul, aby se druhý den vydal na cestu do Prahy, kam ho každý týden vozím synovi a jeho rodině.

Tahle krátká historka mi připomněla heslo Babišova politického hnutí: ANO, BUDE LÍP! To je sice pěkné, zní to krásně, ale nám, co už něco pamatujeme, začínají časy, kdy nám bude spíše hůř než líp. Ubývají nám fyzické síly, při řízení auta musíme pamatovat na prodlužující se naši reakční dobu. Ani paměť už není taková, jako dříve. Věk se též podepisuje na poklesu kvality našeho zraku, sluchu i čichu...
Ve výčtu toho, co se s věkem zhoršuje, by šlo pokračovat ještě dlouho, ale bylo by to jen zbytečné plýtvání časem, kterého máme nazbyt stále méně.

Co s tím? Určitě není třeba propadat zoufalství. Jen se potřebujeme smířit s tím, že líp už nám bylo a musíme se rychle naučit radovat z toho, co nám ještě zůstává.

Už skoro rok se díky dvěma aktivitám trochu více pohybuji mezi lidmi, kteří si uvědomuji, že bude hůř.
Každý čtvrtek se potkávám s partou „seniorů“, kteří jsou většinou ještě o něco starší než já. Probíráme spolu všechna možná témata, včetně těch, která se týkají stáří i umírání. To, co mne těší, je atmosféra těchto setkání i diskuzí, protože dokonce i nejvážnější témata dokážeme otevřít s nadhledem a humorem.
Tou druhou aktivitou je malé ochotnické divadlo, kde se scházíme ve velice úzkém kruhu – jeden senior, tři seniorky a naše mladá vedoucí. Společně tvoříme hru, která pojednává o tom, jak nás život pomalu přesvědčuje o tom, že to, čemu jsme jako mladí věřili, není tak docela pravda. Tehdy jsme říkali: „Jaké si to uděláš, takové to máš!“

Jistě, mnohé věci můžeme ovlivnit. Vždyť mnohé z toho, co jsme si naplánovali, se nám podařilo i naplnit. Jenže stejně tak jsme mnohokrát museli rezignovat. Někdy byla na vině nemoc, jindy politické poměry a často jsme museli uznat, že jsme prostě jen přecenili své síly.

ANO, bude hůř. Vlastně je od určitého věku každý den o něco hůře. Vnímám to i na „Ovence“, jak říkáme naší babičce, která nedávno oslavila čtyřiadevadesáté narozeniny. Když se k nám před třemi roky přestěhovala, tak po přeléčení několika zdravotních problémů ušla v našem vnitrobloku osm koleček. Dnes ujde už jen jedno a to se musí o někoho pořádně opírat. Každý den mohu vnímat, jak jí ubývají životní síly. Uvědomuji si také, že je jen otázkou času, kdy už se nepostaví ani s naší pomocí. Přesto je stále plná optimismu a umí nás mladší potěšit.

Nechci strašit stářím. To má i spoustu světlých stránek. Nakonec, občas těm mladším říkávám: „Když budete mít stejné štěstí jako my, tak se stáří také dožijete.“
O mládí prý platí, že „je to nemoc, ze které se každý den uzdravujeme“. To se o stáří říci nedá. Pro nevěřící je to doba, kdy se blíží chvíle tmy. Pro věřící je to doba, kdy se mohou těšit na „věčnost“, která jim přinese pokračování bytí v úplně jiné dimenzi.

To moje ANO, bude hůř, neberte jako naříkání. Spíše jako sdílení o to, co prožívám a nad čím přemýšlím. Vždy, když zjistím, že je v něčem zase o trochu hůř, tak si říkám: „Pokud může být ještě hůře, je to pořád ještě dobré! Špatné to bude, až už přede mnou nebude nic horšího!“
Pokud máme o co přijít, patříme mezi ty šťastnější obyvatele naší planety.
Tak proč se z toho neradovat?

Autor: Vlastík Fürst | čtvrtek 2.5.2024 19:10 | karma článku: 24,92 | přečteno: 706x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Modlitba za Petra Hanniga

Denník iDNES.cz přinesl dopoledne smutnou zprávu. Petr Hannig, náš kolega bloger, prodělal mozkovou mrtvici a je ve velmi vážném stavu.

23.7.2024 v 16:25 | Karma: 41,87 | Přečteno: 3544x | Diskuse | Společnost

Vlastík Fürst

Babi, nechceš tu polévku přisolit?

Máte rádi polévky? A jak jste na tom se solením. Patříte k těm, kteří ani nepotřebují ochutnat, a už automaticky sahají po solničce, aby si polévku dochutili?

17.7.2024 v 7:51 | Karma: 22,09 | Přečteno: 525x | Diskuse | Osobní

Vlastík Fürst

Ústy chválíte, ale v nitru proklínáte!

David během svého života poznal sílu přátelství i zlobu nepřátel. Mnozí z těch, kteří se tvářili jako kamarádi, se později postavili proti němu. Zažil zradu lidí, od kterých by to nikdy nečekal.

12.7.2024 v 19:16 | Karma: 14,78 | Přečteno: 343x | Diskuse | Osobní

Vlastík Fürst

Je Izrael stejný barbar jako Rusko?

Rusko provedlo raketový útok na Dětskou nemocnici v Kyjevě. Podle některých zastánců udělalo Rusko totéž, co Izrael, když obsadil největší nemocnici v Gaze.

11.7.2024 v 8:23 | Karma: 24,49 | Přečteno: 536x | Diskuse | Politika

Vlastík Fürst

Zase jakýsi svátek

„Dneska je neděle?“ ptala se mne v pátek Ovenka, naše čtyřiadevadesátiletá babička, která s námi bydlí v našem bytě. „Babi,“ tázal jsem se pro změnu já, „a proč by měla být neděle?“

8.7.2024 v 8:05 | Karma: 16,99 | Přečteno: 358x | Diskuse | Osobní
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

  • Počet článků 3365
  • Celková karma 25,96
  • Průměrná čtenost 799x
Spokojený důchodce. Sdílím zde svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuse, ve kterých se dovím něco nového. Chápu ale i ty, kteří si jen potřebují zchladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Nemám nic společného s neomylností, tu přisuzuji jen Bohu.