Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

PPetr

21. 2. 2011 6:27
Pro Anup1 - Abdruschin

Poselství Grálu je hodně nebezpečná literatura - v důsledku spolupracuje s opačnou stranou barikády. Ve vlastním zájmu si přečtěte i kritiku Abdruschina. Znalec a vzdělaný člověk prof. Karel Makoň se v úvodu svého díla vyjádřil takto (doporučuju však celý text - viz odkaz dole):

---

...Po pravdě musím říci, že z mnoha knížek, které jsem si přečetl o náboženství, jsem ještě ani jednu nečetl, v níž by byla tak znamenitě zamíchaná pravda se lží...

---

...Abdruschin, na rozdíl od všech duchovních učitelů, Krista, Buddhy, Krišny nevylučujíc, praví, že člověk nemůže dosáhnouti spojení s Bohem, a že i myšlenky na něco podobného, je domýšlivým rouháním, kdežto všichni ostatní praví, že spojení s Bohem je cílem člověka a nejvyšším smyslem života. Musím hájit tuto pravdu Kristovu, protože tvrzení Abdruschinovo považuji za nejhorší zločin spáchaný na lidské duši, trpící odloučeností od Boha... (Prof. Karel Makoň, Kritika Abdruschinovy nauky, str.3, -    http://www.makon.cz/pdf/ABDRUSCH.pdf    - )

0 0
možnosti

Anup1

22. 2. 2011 18:29
Re: Pro Anup1 - Abdruschin

Ať je kdo chce,jak chce vzdělaný,sečtělý,či znalec,pořád je bohužel JEN a JEN pozemšťan.Jak se může z tohoto důvodu tedy vyznat v zákonitostch a úrovních "onoho vyššího světa"?Vždyť nezná pořádně ani ulice svého města,či zákonitosti pozemské. Kdo správně pochopil,co bylo diktované Abdruchinovi z nejvyšších míst,nemohl by se žádné kritiky dopustit,či ho dokonce obviňovat ze lži, jenna základě sečtělosti knih,které napsal zas JEN pozemšťan.Pan Makoň asi také přehlédl v Bibli,podobně jako její vykladači,že ještě něco bude dodáno.Už velké množství to vidí v této knize,proto je trnem v oku hlavně církevním představitelům,jejichž předchůdci dovolili předělat Bibli k obrazu pozemského myšlení(jak už popsal hezky níže jeden diskutující).  Pokr..

0 0
možnosti

Anup1

19. 2. 2011 21:03
K Letnicím píšete...

" ...Učedníci pak díky působení Ducha svatého konečně pochopili mnohé z toho, co jim Ježíš vyprávěl už dříve.Tak je slíbený Přímluvce "uvedl do všeliké pravdy"...

Není to trochu nejasné?.Na jedné straně píšete,že apoštolové pochopili MNOHÉ(ne tedy úplně vše?),na druhé straně,že byli uvedeni do pravdy VŠELIKÉ(míněno veškeré nebo jen některé?)Jinak,Ježíš,když odcházel,přece řekl,že by jim toho měl říci ještě mnoho,ale že by to nesnesli.Jak by mohli vše pochopit a snést to, hned za pár týdnů, o Letnicích?

 A nač potom tedy čeká Pavel,který o Letnicích nebyl ještě apoštolem?(1Kor: kapit.13; 9,10,a12,13.)

0 0
možnosti

vaťák

19. 2. 2011 21:46
Re: K Letnicím píšete...

Odpověď je prostá. Když chodili s Ježíšem, stále viděli Mesiáše v duchu židovského učení - vysvoboditele od Římské nadvlády. Teprve když odešel zpět do nebe, došlo jim, že Mesiáš je Spasitel, který člověka vysvobodí jednou pro vždy z otroctví hříchu. To je ta "všeliká pravda". Od tohoto poznání se pak odvíjel vznik křesťanství. Kristus je Bůh. Proto také křesťané byli pro Židy nepřijatelnou sektou, kterou chtěli zlikvidovat.

(Pokud mne Ježíš zbaví mé závislosti na hříchu, pak není třena opakovaně prožívat život jeden za druhým, až končeně splynu s ...)

Texty které uvádíte - apoštol Pavel hovoří o stavu po vzkříšení, o okamžiku, kdy se setkáme s Bohem tváří v tvář. Stačí číst v kontextu.

0 0
možnosti

Roger Wilco 2

19. 2. 2011 16:14
.

A co to je "bytost"?  :-)  Já si pod tímto pojmem představuji živého tvora. Slovo "bytost" od slova "býti", tedy existovati, setrvávati,  ne v duchovním, ale v tomto hmotném světě. Svoji víru se snažím si nekomplikovat. Existuje Bůh, o tom jsem přesvědčený, ale chápat ho jako trojjediného je moc složité. Další duchovní bytosti jako andělé apod. mi taky do víry nějak nezapadají. Zrovna tak nevěřím v ďábla. Vše dobré i zlé pochází od Boha, záleží na člověku, jak se k němu staví - podle toho dostane každý to, co si svými činy zaslouží. Lidi mají silnou tendenci přenášet do duchovního světa model svého světa pozemského. Svojí lidskou hierarchii nadřízených a podřízených, zlých a dobrých jedinců atd.. Takhle to ovšem určitě není. Duchovní svět nejsme holt s to pochopit svým lidským rozumem, proto si ho modelujeme jak umíme. Ale konečná pravda, ke které směřuje každý, určitě překoná veškerá očekávání.

0 0
možnosti

vaťák

19. 2. 2011 21:53
Re: .

Věřím, že Bible je knihou, kterou nám zanechal Bůh a v ní základní informace o tom, co bychom měli vědět z oblasti, která je za hranicí našich smyslů.

Píše se v ní i o bytostech, které nepocházejí z našeho světa i o tom,  že tu působí ďábel a andělé, kteří se přidali na jeho stranu. Stejně tak ale Bible hovoří o tom, že zlo jednou skončí a pak už bude jed dobro.

0 0
možnosti

maxas

19. 2. 2011 6:44
Věru plodná diskuze,

příště zkuste rozvést možnost, jestli by ten duch svatý nemohl být nakonec i třeba samostatná instituce, s odhadem počtu zaměstnaných andělů, atd. Jinak hezký den plný smysluplných úvah!!!

0 0
možnosti

vaťák

19. 2. 2011 7:16
Re: Věru plodná diskuze,

To, co je pro jednoho smysluplné se druhému může zdát jako pravý opak. Já to dělám tak, že se účastním toho, co se mi jako smysluplné zdá. Nakonec, díky Bohu, máme v této oblasti svobodu.

0 0
možnosti

dolch

18. 2. 2011 23:09
Občas zahlédnu takové názory

že my všichni jsme ten jeden duch. Respektive jakoby odštěpená součást toho Ducha, která se po smrti zase buďto vrátí k celku, nebo ne. A možná na tom něco bude, protože už máme poměrně velké zkušenosti s kybernetikou, a jak se zdá, pouhým seskupováním atomů vědomí nevzniká ;-)

0 0
možnosti

maxas

19. 2. 2011 6:48
Re: Občas zahlédnu takové názory

Bohužel nějak chybí reálný důkaz, že by bez těch atomů (vhodně seskupených) nějaké vědomí existovalo. Co naplat !!

0 0
možnosti

TarjaBrynhild

18. 2. 2011 23:03
Trojjedinost

Pane Fürste, Váš příspěvek se mi moc líbí. Moc ráda bych se dozvěděla o Vašem podrobnějším náhledu na otázku Trojjedinosti, skrz kterou existuje Bůh Otec, Ježíš a Duch Svatý. Problémem je právě - jak píšete - skutečnost, kterou nejsme schopni svým lidským rozumem pochopit; tyto "bytosti" nazýváme různými jmény, kdykoliv o Nich mluvíme, tak jim přisuzujeme specifické vlastnosti... A přesto je to jedna spojená existence, jedno jediné Bytí, které je příčinou všeho... Možná by mi odpověděl Tomáš Akvinský :-)

Moc se těším na Váš další příspěvek!

0 0
možnosti

vaťák

19. 2. 2011 7:12
Re: Trojjedinost

Opravdu je to téma, kde je třeba si v pokoře uvědomit, že náš rozum je odkázán na to málo, co na toto téma říká Bible. Bůh ví, proč zůstává v této oblastí tak tajemný.

0 0
možnosti

IoannesBaptist

18. 2. 2011 22:51
Zaujalo mne:

"tomu nebude odpuštěno v tomto věku ani v budoucím". Znamená to, že po tomto věku přijde ještě nějaký jiný, v němž bude možné odpustit nebo zavrhnout?

0 0
možnosti
  • Počet článků 3335
  • Celková karma 30,18
  • Průměrná čtenost 785x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.