Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bůh žehná přírodě a člověku (Požehnání v Bibli 2)

Dnes ráno se společně podíváme na první dva texty Bible, ve kterých se setkáváme s termínem požehnání. Možná nám pomohou lépe vnímat, jak tomuto slovu ještě lépe rozumět.

Oba dva texty mají přímou spojitost se stvořením světa. Tak si udělejme malý souhrn, jak se to vše, podle Bible, seběhlo.

Někde na počátku Bůh při tvoření vesmíru stvořil i naši planetu Zemi. Když nastal správný čas, rozhodl se z naší Země udělat obydlenou planetu. Stačil mu k tomu týden.

První den Bůh stvořil světlo. Nevíme, jaké to bylo světlo, ale díky němu mohlo na naší zemi začít počítání času. Zatím jen na dny a noci.

Druhý den došlo k úpravě atmosféry, která měla do budoucna chránit naše životní prostředí před nebezpečným kosmickým zářením. Současně měla propouštět dostatek slunečního záření a vytvořit stabilní tepelnou pohodu pro budoucí život.

Třetí den Bůh zformoval suchou zemi a na ní stvořil dostatek "zeleně".  Nejen jako pastvu pro živočichy, ale i pastvu pro naše oči, které se touží dívat na krásné věci.

Čtvrtý den se na obloze objevilo slunce, měsíc a hvězdy. Pro pozemského pozorovatele to mohlo vypadat, jako by je právě stvořil. Ale ony tu už nejspíš byly před tím, jen díky husté atmosféře asi nebyly vidět. A tak se začal čas počítat nejen na dny, ale i na týdny, měsíce a roky.

Pátý den se na naší planetě objevili první živočichové. Bůh naplnil životem moře i atmosféru, která obklopovala Zemi. Stvořil život ve vodě i ve vzduchu. A tento den zaznělo první požehnání: A Bůh jim požehnal: "Ploďte a množte se a naplňte vody v mořích. Létavci nechť se rozmnoží na zemi." Byl večer a bylo jitro, den pátý. (Genesis 1,22) Bůh žehná "přírodě". Dává tím najevo, jak moc mu záleží na tom, abychom žili v příznivém životní prostředí.

Šestý den byli nejdříve stvoření suchozemští živočichové a po nich byl do ráje postaven člověk – nejdříve muž a o chvíli později i žena. Oba dva měli společné jméno – Adam.
V té chvíli Bůh pronáší druhé požehnání: A Bůh jim požehnal a řekl jim: "Ploďte a množte se a naplňte zemi. Podmaňte ji a panujte nad mořskými rybami, nad nebeským ptactvem, nade vším živým, co se na zemi hýbe." (Genesis 1,28)

Sedmý den Bůh odpočinul a požehnal tento sedmý den. U tohoto zvláštního požehnání se setkáme za čtrnáct dnů.

Dnes se podívejme na to, v čem se první dvě biblická požehnání liší. V obou dvou říká: "Ploďte a množte se a naplňte..." Ale v tom druhém, adresovaném člověku, ještě připojí: "Podmaňte ji a panujte nad mořskými rybami, nad nebeským ptactvem, nade vším živým, co se na zemi hýbe." Člověk se má stát "pánem" světa. Má světu vládnout a má nad ním panovat.

Pokud chceme rozumět, jak to Bůh myslel, měli bychom se dívat na to, jak on sám panuje ve vesmíru. Jak spravuje vše, co je mu podřízeno. Podobně bychom se měli k Zemi a všemu na ní chovat i my. Nemá to být despotická vláda, ale měli bychom být rozumnými a moudrými hospodáři, jejichž cílem je předat Zemi v co nejlepší kondici další generaci.

V tomto textu nacházíme zajímavý rozměr Božího požehnání. Bůh v něm na nás přenáší část svých kompetencí a současně přebíráme i zodpovědnost za své jednání. O tom hovoří moudrý Šalamoun, když v závěru knihy kazatel prohlásí: "Raduj se, jinochu, ze svého mládí, užívej pohody ve svém jinošství a jdi si cestami svého srdce, za vidinou svých očí. Věz však, že tě za to všechno Bůh postaví před soud. Hoře si ze srdce vykliď a drž si od těla zlo, vždyť mládí a úsvit jsou pomíjivé. Pamatuj na svého Stvořitele ve dnech svého jinošství, než nastanou zlé dny a než se dostaví léta, o kterých řekneš: "Nemám v nich zalíbení"..." (Kazatel 11,9-12,1)

Hned na počátku nás Bůh seznamuje se zvláštním zákonem, který se váže k jeho požehnání. Bůh nabízí požehnání každému člověku, tedy i mně. A já pak svým přístupem k němu rozhoduji, kolik ho skutečně obdržím. Zodpovědní lidé dostanou více, nezodpovědný člověk nemusí dostat nic.

Každý člověk má své "teritorium", ve kterém může prokázat, zda je moudrý vládce nebo má sklon ke zneužívaní svého postavení. Pokud rozumím Božímu požehnání, pak vím, že bych měl tomu svému kousku země vládnout tak, abych ho mohl s čistým svědomím a s dobrým pocitem předat těm, kdo přijdou po mně.
Važme si prostředí, které nám dal nás Bůh. A chovejme se k němu tak, abychom se nemuseli bát postavit před Boží soud.

Autor: Vlastík Fürst | sobota 8.1.2011 9:00 | karma článku: 16,51 | přečteno: 1159x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Hrad – Andrejův splněný sen

Pokud patříte mezi ty, kdo v loňském roce fandili Andreji Babišovi v jeho neúspěšném tažení na Hrad, můžete chystat šampaňské. Velkému šéfovi hnutí ANO se totiž konečně splnil jeho dětský sen – ovládl hrad.

1.6.2024 v 21:46 | Karma: 10,93 | Přečteno: 101x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Andreji, ty jsi komik

Nikdy bych nevěřil, že Andrej Babiš umí být i vtipný. Přesto mne ve čtvrtek dobře pobavil. Nevěříte? Věřte. Možná nechtěně pronesl vtip, který se hned tak neslyší.

31.5.2024 v 9:01 | Karma: 28,80 | Přečteno: 793x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Palestina: Lze pomáhat v „černé díře“?

Po celém světě probíhají propalestinské demonstrace, na kterých se volá po potrestání Izraele a zvýšení pomoci Palestině. Izrael je vyobrazován jako predátor ničící životy nevinných lidí.

29.5.2024 v 9:24 | Karma: 40,83 | Přečteno: 2607x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Zlato „proruským švábům“ navzdory

Naši zlatí hoši prý vlastně tak úplně zlatí nejsou, protože opravdovými mistry světa mohou být jen a jen hokejisté Ruska. Všem je přece jasné, že právě ti jsou nejlepší.

28.5.2024 v 7:46 | Karma: 27,02 | Přečteno: 743x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Příznivci Palestiny požadují svobodu pro vrahy

Také u nás se stále najdou lidé, kteří se v konfliktu mezi Izraelem a hnutím Hamás staví na stranu teroristů, pro které je znásilňování žen a vraždění civilistů záslužným činem.

24.5.2024 v 19:27 | Karma: 32,17 | Přečteno: 599x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Zákon proti úhynu ryb. Všechny trubky svedené do řek se budou zapisovat

2. června 2024

Premium Rybáři si všimnou úhynu ryb v řece. Hasiči, zatímco havárii likvidují, na webové aplikaci vidí,...

Náš Den D. Jak se Čechoslováci v srdci Francie postavili divizi SS

2. června 2024

Premium Byla to nerovná bitva. Proti hrstce partyzánů stála elitní německá divize SS Das Reich na tancích...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

  • Počet článků 3347
  • Celková karma 27,48
  • Průměrná čtenost 793x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuse, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují zchladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem mýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.