Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sedmička v Bibli (46)

Biblická kniha Zjevení je někdy též nazývána Apokalypsou. Je to proto, že Jan začíná své vyprávění slovy Άποκάλυψις Ίησοῦ Χριστοῦ (Apokalypsis Iésú Christú), což v našem jazyce překládáme slovy Zjevení Ježíše Krista.

Dnes si ale mnoho lidí pod tímto termínem představí něco jiného. Apokalypsa se možná i díky stejnojmennému filmu z produkce Hollywoodu stala synonymem pro zkázu a zánik.

Svým způsobem k tomu přispívá i poselství, zapsané v 16.kapitole knihy Zjevení. Začíná slovy: A slyšel jsem mocný hlas ze svatyně, jak praví sedmi andělům: "Jděte a vylejte těch sedm nádob Božího hněvu na zem!" (Zjevení 16,1)
Pak následuje výčet pohrom, které postihnou naši planetu v tzv. poslední době. Nevyléčitelné nemoci, otrávená voda, globální oteplování, zemětřesení, bouřky a krupobití...
Mnozí křesťané, když čtou Bibli, tak tuto část a někdy i celou knihu Zjevení raději vynechávají. Nechtějí se těmito myšlenkami zabývat. Raději hovoří o Boží lásce, milosrdenství a Zjevení Jana zase začínají číst až od 21.kapitoly, kde začíná popis života v Božím království.

Bůh je láska. O tom jistě není pochyb. Ale Bůh je i Bohem spravedlnosti. Asi by se nám nelíbilo, kdyby si vrah běhal po svobodě a zabíjel další lidi. Po právu bychom požadovali jeho uvěznění a pokud by to byl nějaký sériový sadistický vrah, možná bychom volali po znovuzavedení trestu smrti.
Bůh je láska, ale také se musí jednou provždy vypořádat s existencí zla. Zlo tu podle Bible nebude věčně. Jednou definitivně zanikne. A právě zpráva o sedmi posledních pohromách je součástí tohoto poselství o boji mezi dobrem a zlem, o válce mezi Bohem a ďáblem.

16.kapitola knihy Zjevení Jana podává popis pohrom, které přijdou těsně před "koncem hříšného světa". V dalších kapitolách následuje vsuvka, která popisuje, co se v té době bude dít v nebi. Ve dvacáté kapitole je zpráva o uvěznění ďábla, původce zla a poslední dvě kapitoly celé Bible jsou vizí Božího království, ve kterém už po zlu nezůstane ani památka.

Je zajímavé, že Jan na chvíli poruší chronologii a před událostí posledních sedmi pohrom zařadí obraz, ve kterém Boha chválí velký zástup lidí, kteří tyto pohromy přečkají: A viděl jsem na nebi jiné znamení, veliké a podivuhodné: sedm andělů, kteří přinášejí sedm posledních pohrom - jimi se dovrší Boží hněv.
Viděl jsem jakoby jiskřící moře, planoucí ohněm, a viděl jsem ty, kteří zvítězili nad dravou šelmou, nesklonili se před jejím obrazem a nenechali se označit číslicí jejího jména. Stáli na tom jiskřícím moři, měli Boží loutny a zpívali píseň Božího služebníka Mojžíše a píseň Beránkovu:
"Veliké a podivuhodné jsou tvé činy, Pane Bože všemohoucí; spravedlivé a pravdivé jsou tvé cesty, Králi národů. Kdo by se nebál tebe, Pane, a nevzdal slávu tvému jménu, neboť ty jediný jsi Svatý; všechny národy přijdou a skloní se před tebou, neboť tvé spravedlivé soudy vyšly najevo." (Zjevení 15,1-4)

Apokalypsa není zpráva o zániku Modré planety, ani o konci života na ní. Je to kniha, která naopak přináší zprávu o tom, že nás čeká krásná budoucnost ve společnosti, kde již nebude žádné zlo. Příští sobotu se k této tématice vrátíme.

Zkuste si dnes během dne najít chvíli, kdy si pustíte nějakou příjemnou hudbu, natáhnete se na postel a budete chvíli rozjímat o tom, jak si představujete život v Božím království. Život v prostředí, kde už nebude žádné zlo, pomluvy, nemoci a ani smrt.
Zkuste během tohoto rozjímání hovořit s Bohem. Nebojte se mu říci o své touze  být v jeho království. A nakonec svěřte svůj život do jeho rukou.

Autor: Vlastík Fürst | sobota 13.11.2010 9:00 | karma článku: 5,70 | přečteno: 715x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Hrad – Andrejův splněný sen

Pokud patříte mezi ty, kdo v loňském roce fandili Andreji Babišovi v jeho neúspěšném tažení na Hrad, můžete chystat šampaňské. Velkému šéfovi hnutí ANO se totiž konečně splnil jeho dětský sen – ovládl hrad.

1.6.2024 v 21:46 | Karma: 10,93 | Přečteno: 101x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Andreji, ty jsi komik

Nikdy bych nevěřil, že Andrej Babiš umí být i vtipný. Přesto mne ve čtvrtek dobře pobavil. Nevěříte? Věřte. Možná nechtěně pronesl vtip, který se hned tak neslyší.

31.5.2024 v 9:01 | Karma: 28,80 | Přečteno: 793x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Palestina: Lze pomáhat v „černé díře“?

Po celém světě probíhají propalestinské demonstrace, na kterých se volá po potrestání Izraele a zvýšení pomoci Palestině. Izrael je vyobrazován jako predátor ničící životy nevinných lidí.

29.5.2024 v 9:24 | Karma: 40,83 | Přečteno: 2607x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Zlato „proruským švábům“ navzdory

Naši zlatí hoši prý vlastně tak úplně zlatí nejsou, protože opravdovými mistry světa mohou být jen a jen hokejisté Ruska. Všem je přece jasné, že právě ti jsou nejlepší.

28.5.2024 v 7:46 | Karma: 27,02 | Přečteno: 743x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Příznivci Palestiny požadují svobodu pro vrahy

Také u nás se stále najdou lidé, kteří se v konfliktu mezi Izraelem a hnutím Hamás staví na stranu teroristů, pro které je znásilňování žen a vraždění civilistů záslužným činem.

24.5.2024 v 19:27 | Karma: 32,17 | Přečteno: 599x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Zákon proti úhynu ryb. Všechny trubky svedené do řek se budou zapisovat

2. června 2024

Premium Rybáři si všimnou úhynu ryb v řece. Hasiči, zatímco havárii likvidují, na webové aplikaci vidí,...

Náš Den D. Jak se Čechoslováci v srdci Francie postavili divizi SS

2. června 2024

Premium Byla to nerovná bitva. Proti hrstce partyzánů stála elitní německá divize SS Das Reich na tancích...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...

  • Počet článků 3347
  • Celková karma 27,48
  • Průměrná čtenost 793x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuse, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují zchladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem mýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.