Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Saulova zahraniční mise (Začalo to zklamáním 18)

Vraťme se dnes ze Samaří a Etiopie na chvíli do Jeruzaléma. Většina křesťanů ho už opustila, z čehož se radují hlavně židovští duchovní vůdci. Méně už je těší zprávy, které přicházejí z míst, kam křesťané odešli. Všude, kam přijdou, dál kážou o Ježíši. Navštěvují synagógy a mnoho tamějších židů obracejí na svou víru.

Velekněz proto na dnešek svolává jednání velerady. Musí se domluvit, jak dál. Mezi členy tohoto nejvyššího židovského orgánu už nějakou dobu sedí i mladý Saul. Poslední dobou se nudí, protože už nemá proti komu bojovat. Je mužem činu a nerad ztrácí čas schůzováním.

"Přátelé", začíná velekněz svou úvodní řeč, "svolal jsem vás, abychom se dohodli, jaké kroky podnikneme proti stoupencům ukřižovaného. V Jeruzalémě už díky Saulovi od nich máme pokoj. Jistě ale víte, že začínají škodit všude, kam přijdou. Nejhorší situace je prý v Damašku. Má někdo nějaký nápad?"

Padají různé návrhy, ale žádný nezaujme natolik, aby se jím dál zabývali. Pak se ozve: "Co kdybychom si vyžádali povolení od Římanů, abychom mohli křesťany pronásledovat všude, kde začnou šířit ty své bludy o Ukřižovaném?"

V první chvíli se zdá, že ani tento návrh neprojde. Jenže, pak se přihlásí Saul. "Pokud mi dáte pověřující listiny a dovolíte mi s sebou vzít lidi, kteří mi pomáhali při mé práci v našem městě, tak se vydám do Damašku a všechny sektáře vám přivedu v poutech!" Když pak rozvádí svůj plán, sleduje obdivné pohledy ostatních členů rady.

Po Pavlovi si znovu bere slovo velekněz: "Mám radost, že se našel někdo, kdo je ochotný bránit naši věc. Pokud souhlasíte, ještě dnes požádám římské úředníky o povolení, abych Saula mohl vybavit průvodními dopisy i listinami pro představené synagóg v Damašku. Souhlasíte?"

Po skončení jednání začíná Saul okamžitě s přípravami. Dává dohromady svůj ozbrojený doprovod a nakupuje potřebné zásoby. U místních dopravců pronajímá vše potřebné na dlouhou cestu, která nebude snadná. Z Jeruzaléma do Damašku je to skoro čtyři sta kilometrů nehostinnou krajinou.

Navečer navštíví velekněze, od kterého se dovídá, že všechna povolení už jsou zařízena. Saul se už nemůže dočkat rána. Konečně vyrazí, aby těm sektářům ukázal, zač je toho loket.

Večer se převaluje na lůžku a nemůže usnout. Znovu se mu vracejí myšlenky, které ho trápí už od Štěpánovy smrti. Stále nemůže zapomenout na jeho zářící obličej i na slova: "Vidím otevřená nebesa a v nich Ježíše, který stojí vedle Hospodina."

Brzy ráno vstává, chce urazit kus cesty ještě dříve, než budou muset kvůli polednímu žáru udělat zastávku někde ve stínu stromů. Je mile překvapen, když se s ním v tak brzkou ranní hodinu přijde rozloučit skoro celá velerada. Právě takové chvíle mu pomáhají zapomenout na Štěpána. Přece není možné, aby se celá velerada mýlila.

Velekněz mu žehná a přeje úspěšný výsledek jeho mise. Potí se celá výprava vydává na cestu. Velitel stráže se stará o to bezpečí všech, kdo Saula na této výpravě doprovází. Přidává se k nim i několik obchodníků, kteří mají své vozy naložené vzácným zbožím. Pokud se jim podaří vše až do Damašku, budou Saulovi i jeho doprovodu vděční.

Po celodenním pochodu se večer utábořili na bezpečném místě. Saul se ještě domlouvá s velitelem a jeho vojáky, jak budou v Damašku postupovat. Po krátké poradě rozděluje velitel noční hlídky a pak se všichni, kromě stráží, ukládají ke spánku. Ví, že brzy ráno se znovu vydají na únavnou cestu.

Ráno se dohodli, že polední zastávku už dělat nebudou. Damašek už není daleko, tak si odpočinou až za branami města. Jedou dál, i když slunce pomalu stoupá na své cestě oblohou a horko je už téměř k nevydržení.

V poledne se najednou stává něco zvláštního. Všechny oslepuje zář, která je mnohonásobně silnější, než polední slunce. Všichni si okamžitě rukou chrání oči a v hrůze padají na zem. Snaží se své hlavy zabořit do země, protože mají strach, že je ten žár oslepí. V té chvíli mladý člen velerady uslyší: "Saule, Saule, proč mne pronásleduješ?" Chce se podívat, kdo to k němu mluví. Ale zář je tak silná, že raději znovu boří hlavu do země. Má strach.

V té chvíli si Saul vzpomíná si na slova svého učitele Gamaliela. Když chtěli členové velerady zabít Petra s Janem, starý učitel prohlásil: "Radím vám, nechte ty lidi na pokoji. Jestli je to jen další lidské hnutí, tak se samo rozpadne. Stojí-li ale za Petrem a Janem Bůh, tak s tím nic nenaděláte. A navíc, nebojovali byste proti Petrovi a Janovi, ale proti Bohu!" Saulovo svědomí, které se snažil utišit horlivým pronásledováním sektářů, se znovu probouzí. Hlas jeho svědomí je tak silný, že se ležící Saul klepe strachem, který ho úplně ochromuje.

 

Autor: Vlastík Fürst | pátek 1.7.2011 18:00 | karma článku: 8,48 | přečteno: 274x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

ANO, bude hůř

Nedávno se mi vybavila hláška z filmu „Byl jednou jeden polda“. Konkrétně památná slova policejního patologa: „To si, pane kolego, takhle operuji, operuji a najednou koukám! Já pitvám, pitvám!“

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 16,02 | Přečteno: 264x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

Pánové, už jste někdy něco podobného slyšeli? Pokud ano, jak jste se cítili? Určitě to není nic, co byste vyhledávali. A co teprve, když to o vás řekne nebo napíše žena?

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 23,18 | Přečteno: 660x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Tři tisíce tři sta třicet tři

Co se vám vybaví, když slyšíte číslovku tři tisíce tři sta třicet tři? Je to tři tisíce tři sta třicet tři stříbrných stříkaček, které přeletěly přes tři tisíce tři sta třicet tři stříbrných střech?

24.4.2024 v 8:12 | Karma: 17,27 | Přečteno: 297x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

Nedávno jsem v autě poslouchal velice zajímavý rozhovor. Moderátorka si povídala s lékařem, ale překvapivě ne o tělesném zdraví, ale spíše o tom duševním.

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 23,87 | Přečteno: 786x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Zvláštní závislost

Už jste někdy o někom řekli, že je feťák nebo notorik? Tak nepěkně nazýváme ty, kdo si vypěstovali závislost na drogách, a to i na té, která zabíjí nejvíce lidí – na alkoholu. Dnes mám ale na mysli jinou závislost.

19.4.2024 v 13:03 | Karma: 19,59 | Přečteno: 526x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 3335
  • Celková karma 30,18
  • Průměrná čtenost 785x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.