Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nenič Boží dílo!

Vzpomenete si ještě, jak jste si v dětství hráli na pískovišti? Stavěli jste hrady nebo dělali bábovičky? Pokud ano, pak jste možná zažili i tragédii, když vám vaše dílo někdo poničil. Jak vám bylo? Co byste mu udělali, kdybyste měli větší sílu než on?

Petr od sousedů nikdy nic nestavěl, ale vždy přiběhl, podupal vše, co jsme vytvořili a utekl. Protože byl starší a silnější, tak si myslel, že se mu nemůže nic stát, jenže to se přepočítal.

Jednou si toho všiml můj starší bratr. Viděl, jak nám Petr dupe po tom, co jsme postavili. Když chtěl zase zmizet, Jirka mu nadběhl, chytil a pak ho přivedl až k nám. "Podívej", říkal mu, "toto je můj bráška a jeho kamarádi. Jestli jim ještě jednou něco zboříš, dopadneš ještě hůř, než dnes!" Na rozloučenou mu přidal jednu do nosu, až se mu z něho spustila krev.

Po chvíli se vrátil i s tatínkem. Ten se ptal po klukovi, co zmlátil jeho syna. Petr ukazoval na Jirku, který hrál na vedlejším hřišti fotbal. Chtěl jsem Jirku bránit a volal jsem, že je to jinak, že nám Petr pořád bourá naše výtvory, ale Jirkův táta mne odstrčil stranou a vydal se k hřišti. V té chvíli všichni spustili křik: "Petr je kazisvět! Petr je kazisvět!" Křičeli tak hlasitě, že se začala otevírat okna v celém domě a tatík s Petrem raději vyklidil pole.

Na tuto příhodu jsem si vzpomněl při čtení pokračování Pavlova dopisu do Říma: "A tak usilujme o to, co slouží pokoji a společnému růstu.
Nenič kvůli pokrmu Boží dílo!" (Římanům 14,19-20)

Uvažoval jsem nad tím, jak se asi cítí Bůh, když někdy svým nevhodným chováním překážím jeho snaze zachránit dalšího človíčka pro jeho království. Také se na mne zlobí? Má chuť mi dát jednu do nosu? V takových chvílích musí prožívat smíšené pocity, protože má rád mne i toho, koho od něj právě svým chováním odháním.

Pavel zde v krátkém sledu hovoří už podruhé o pokoji. Jenže ono se o tom dobře mluví, ale hůř se to prožívá v každodenní praxi. Často mne někdo rozčílí a pak není snadné zůstat nad věcí. Co s tím?

Když se Ježíš chystal domů, ke svému nebeskému Otci, během "loučení" také slíbil: "Pokoj vám zanechávám, svůj pokoj vám dávám; ne jako dává svět, já vám dávám. Ať se srdce vaše nechvěje a neděsí!" (Jan 14,27)

Líbí se mi původ termínu "pokoj". Podle odborníků samo slovo dobře vystihuje svůj obsah. Pokoj je stav dítěte ve chvíli, kdy ho maminka nakojí. Pokoj nastává po kojení, po naplnění základní potřeby – když jsme v bezpeční v náruči své matky.

Ježíš nám nabízí toto bezpečí i naplnění všeho, co potřebujeme. Tento pokoj bychom si ale neměli nechávat pro sebe. Kristus učí i nás: "Když vejdete do některého domu, řekněte nejprve: `Pokoj tomuto domu!´ přijmou-li pozdrav pokoje, váš pokoj na nich spočine; ne-li, vrátí se opět k vám." (Lukáš 10,5-6)

Bible nás vede k poznání, že Bůh vede každého z nás takovou cestou a takovým tempem, které je pro nás nejlepší. Někdo jde rychleji, jiný se častěji zadýchá a musí odpočívat. Jeden jí maso obětované modlám, jiný by kvůli tomu ztratil víru.

Líbí se mi slova apoštola Pavla, která napsal do Korintu: "Všecko je dovoleno´ - ano, ale ne všecko prospívá. `Všecko je dovoleno´ - ano, ale ne všecko přispívá ke společnému růstu." (1. Korintským 10,23)

Jsou věci, které bych klidně mohl dělat, protože podle mého poznání nejsou hříšné. Pokud se ale setkám s někým, pro koho by mé jednání mělo být překážkou na jeho cestě do Božího království, raději své jednání změním.

Bože, ukaž mi, kde jednám špatně. Nechci ničit tvé dílo.

Autor: Vlastík Fürst | pátek 11.5.2012 18:00 | karma článku: 12,98 | přečteno: 390x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

ANO, bude hůř

Nedávno se mi vybavila hláška z filmu „Byl jednou jeden polda“. Konkrétně památná slova policejního patologa: „To si, pane kolego, takhle operuji, operuji a najednou koukám! Já pitvám, pitvám!“

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 13,15 | Přečteno: 195x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

Pánové, už jste někdy něco podobného slyšeli? Pokud ano, jak jste se cítili? Určitě to není nic, co byste vyhledávali. A co teprve, když to o vás řekne nebo napíše žena?

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 23,18 | Přečteno: 658x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Tři tisíce tři sta třicet tři

Co se vám vybaví, když slyšíte číslovku tři tisíce tři sta třicet tři? Je to tři tisíce tři sta třicet tři stříbrných stříkaček, které přeletěly přes tři tisíce tři sta třicet tři stříbrných střech?

24.4.2024 v 8:12 | Karma: 17,27 | Přečteno: 297x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

Nedávno jsem v autě poslouchal velice zajímavý rozhovor. Moderátorka si povídala s lékařem, ale překvapivě ne o tělesném zdraví, ale spíše o tom duševním.

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 23,87 | Přečteno: 786x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Zvláštní závislost

Už jste někdy o někom řekli, že je feťák nebo notorik? Tak nepěkně nazýváme ty, kdo si vypěstovali závislost na drogách, a to i na té, která zabíjí nejvíce lidí – na alkoholu. Dnes mám ale na mysli jinou závislost.

19.4.2024 v 13:03 | Karma: 19,59 | Přečteno: 525x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Proč mají Japonsko a Indie problémy? Protože jsou xenofobní, kázal Biden

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ státy, které nevítají...

„Můžete nás grilovat.“ Koalice SPOLU zahájila kampaň u piva a klobás

2. května 2024  20:41

„Ááá, náčelník přijíždí,“ zahlásil europoslanec ODS Alexandr Vondra. K poděbradské kolonádě, kterou...

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

  • Počet článků 3335
  • Celková karma 30,09
  • Průměrná čtenost 785x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.