Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Moudrý učitel (Začalo to zklamáním 11)

Petr s Janem přicházejí za doprovodu chrámové stráže na zasedání velerady. Nejde o přátelskou návštěvu. Tváře přítomných kněží, farizeů a saduceů nevypadají vůbec přátelsky. Z jejich výrazu oba učedníci usuzují, že je po výslechu možná čeká smrt.

"Jak to, že už zase učíte o tom ukřižovaném? Vždyť jsme vám to zakázali. Chcete vyvolat povstání? Jakým právem nás označujete za Ježíšovy vrahy?" Takto zostra začíná výslech jeden z přítomných.

Petr se na něj otáčí a odpovídá: "Myslím, že máme poslouchat Boha a ne lidi. Když nás anděl vysvobodil z vězení, řekl nám, že se máme vrátit do chrámu a lidem, kteří přijdou, máme vyprávět o Ježíši."

Žalobce se nadechuje, aby se proti tomu, co řekl Petr ohradil, ale Petr, který v sobě pocítil moc a moudrost Ducha svatého, pokračuje hned dál: "Byl to Hospodin, Bůh našich předků, kdo vzkřísil Ježíše, které jste zavraždili. Ježíš je tím Mesiášem, kterého už po staletí čekáme. Jen on může zachránit Izrael. Než odešel do nebe, kde nyní vládne se svým Otcem, tak nás pověřil, abychom tuto zprávu rozšířili po celém světě. Mluvím pravdu. Jestli chcete důkaz, vzpomeňte si na zázraky, které děláme v Ježíšově jménu." Role se najednou obrací. Z Petra se stává žalobce a ze členů velerady obžalovaní.

Židovští duchovní vůdci se ale z toho šoku rychle vzpamatují. Saduceové hlasitě volají po tom, aby byli oba dva rebelové popraveni. Petr s Janem se už pomalu smiřují s tím, že budou v mučednické smrti následovat svého Pána, když v tom se najednou ozve zvláštní hlas.

Nemluví to Bůh ani nebeský posel. Hlas patří Gamalielovi, jednomu z nejstarších a nejzkušenějších členů velerady. Tento farizeus, vzdělaný učenec, má ve veleradě velikou autoritu. Mnozí přítomní jsou jeho žáky a tak si rychle získává pozornost přítomných. Všichni se k němu obracejí a čekají, co navrhne.

"Odveďte oba rebely za dveře", žádá nejprve velitele stráže. Když je jeho příkaz splněn, pokračuje dál: "Přátelé, myslím, že bychom se dopustili velké chyby, kdybychom dali průchod našim emocím a spáchali vraždu. Zkuste se uklidnit a chvíli se mnou přemýšlejte. Vzpomínáte si třeba na Teuda, který ze sebe dělal Mesiáše a obklopil se čtyřmi stovkami přívrženců? Když zemřel, jeho žáci se rozprchli a situace  se rychle uklidnila. Podobné to bylo i s Judou z Galileje a mohl bych jmenovat další, které jsem za svůj dlouhý život zažil."

Gamaliel se na chvíli odmlčel. Rozhlédl se po přítomných a pak pokračoval dál: "Jestli vám mohu poradit, nechte ty dva jít. Pokud to vše dělají jen ve své vlastní moci, jejich sekta se brzo rozpadne. Pokud ale za nimi stojí Bůh, bojovali bychom proti němu a to by určitě nebylo dobré. Nechte si, prosím, poradit od starce."

Většina z nich se za těch pár minut, co mluvil, uklidnila a tak je jeho návrh přijat. Pár nespokojených saduceů se ještě chvíli snaží prosadit původní návrh, ale většina je proti. Nakonec se saduceům daří prosadit alespoň to, že před propuštěním budou Petr s Janem zbičováni.

Na veleknězův příkaz jsou oba učedníci přivedeni zpět do soudní síně. "Petře a Jane, poslechněte si náš závěr. Za pobuřování a vyvolávání vzpoury vás trestáme bičováním. A pamatujte si, pokud nepřestanete s kázáním o tom vašem učiteli, tak příště už tak benevolentní nebudeme!" Velitel stráže ještě vyslechne příkazy a pak učedníky odvádí z veleknězova domu.

Cestou na místo, kde má být vykonán rozsudek, velitel oba odsouzence pozoruje a říká si: "Jak to, že se vůbec nebojí? Bičování je přece hrozný trest. A oni si vykračují, jako by šli na hostinu..."

O něco později dává velitel povel k bičování. Petr s Janem nekřičí bolestí a nesnaží se ani uhnout dopadajícím ranám. Stojí hrdě, jako by přijímali vyznamenání. Pak dopadne poslední rána a Petr s Janem odcházejí s úsměvem na tváři, jako by se vůbec nic nestalo.

Vojáci to nechápou. Něco takového ještě nikdy neviděli.

Autor: Vlastík Fürst | středa 22.6.2011 18:00 | karma článku: 10,33 | přečteno: 316x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

ANO, bude hůř

Nedávno se mi vybavila hláška z filmu „Byl jednou jeden polda“. Konkrétně památná slova policejního patologa: „To si, pane kolego, takhle operuji, operuji a najednou koukám! Já pitvám, pitvám!“

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 14,87 | Přečteno: 223x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

Pánové, už jste někdy něco podobného slyšeli? Pokud ano, jak jste se cítili? Určitě to není nic, co byste vyhledávali. A co teprve, když to o vás řekne nebo napíše žena?

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 23,18 | Přečteno: 660x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Tři tisíce tři sta třicet tři

Co se vám vybaví, když slyšíte číslovku tři tisíce tři sta třicet tři? Je to tři tisíce tři sta třicet tři stříbrných stříkaček, které přeletěly přes tři tisíce tři sta třicet tři stříbrných střech?

24.4.2024 v 8:12 | Karma: 17,27 | Přečteno: 297x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

Nedávno jsem v autě poslouchal velice zajímavý rozhovor. Moderátorka si povídala s lékařem, ale překvapivě ne o tělesném zdraví, ale spíše o tom duševním.

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 23,87 | Přečteno: 786x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Zvláštní závislost

Už jste někdy o někom řekli, že je feťák nebo notorik? Tak nepěkně nazýváme ty, kdo si vypěstovali závislost na drogách, a to i na té, která zabíjí nejvíce lidí – na alkoholu. Dnes mám ale na mysli jinou závislost.

19.4.2024 v 13:03 | Karma: 19,59 | Přečteno: 526x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

  • Počet článků 3335
  • Celková karma 30,12
  • Průměrná čtenost 785x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.