Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdo chce psa bít ...

            Janovi učedníci už jsou na cestě za svým učitelem, ale Ježíš ještě hovoří o roli, kterou měl tento reformátor při přípravě Izraele na příchod mesiáše:"A všechen lid, který ho slyšel, i celníci dali Bohu za pravdu tím, že přijali Janův křest. Ale farizeové a zákoníci zavrhli úmysl, který Bůh s nimi měl, když se nedali pokřtít od Jana...

Čemu tedy připodobním lidi tohoto pokolení? Komu se podobají? Jsou jako děti, které sedí na tržišti a pokřikují na sebe: 'Hráli jsme vám, a vy jste netancovali; naříkali jsme, a vy jste neplakali,'
Přišel Jan Křtitel, nejedl chléb a nepil víno - říkáte: 'Je posedlý.' Přišel Syn člověka, jí a pije - říkáte: 'Hle, milovník hodů a pitek, přítel celníků a hříšníků!' Ale moudrost je ospravedlněna u všech svých dětí." (Lukáš 7,29-36)

            Ježíš se tu velice otevřeně vyslovuje na adresu židovských duchovních. Ukazuje na to, jak jim nic není vhod. Pokud se objeví někdo, kdo zaujme národ víc než oni, vždy na něm najdou něco, co použijí k tomu, aby se pokusili snížit jeho popularitu.

            Jana kritizovali za to, jak se oblékal a co jedl. Nelíbil se jim jeho životní styl. Sami žili v přepychu a rádi se dobře oblékali. Janův prostý život v nich probouzel hlas svědomí a oni proto měli potřebu ho umlčet. Měli rádi hostiny, kde se scházela ta správná společnost a kde se při jídle mohly vést hluboké teologické rozpravy. Jan se takové hostiny nikdy nezúčastnil, protože to považoval za rozežranost, když viděl tisíce chudých, kteří často neměli co jíst.

            Ježíš se oblékal normálně, takže za oblečení ho kritizovat nemohli. Také jeho strava se nelišila od toho, co jedla většina Židů. Tím tedy duchovní neprovokoval. Daleko horší to bylo s učením. Když Jan učil o pokání, duchovní mohli namítnout, že oni ho vlastně nepotřebují, protože žijí vzorným životem. Jenže Ježíšovo učení ukázalo, že mají také dost svých problémů, a proto by měli prožít pokání...

            Nejvíc jim vadilo, že se Ježíš nechával pozvat na hostiny od lidí, kterými oni sami pohrdali. Stoloval s lidmi, kteří si to podle nich nezasloužili. Místo, aby tyto lidi pořádně napomenul, tak s nimi hodoval.

            Farizeové a zákoníci jsou důkazem toho, že stará lidová moudrost "kdo chce psa bít, hůl vždycky najde", je pravdivá. Tito lidé dokázali zkritizovat každého, kdo se jim nelíbil, nebo kdo ohrožoval jejich výsadní postavení.

            Ježíš jim ve svém kázání ukazuje, že dobře ví, o čem si povídají, když jsou spolu ve své vybrané společnosti. Dokonce si je dovolí veřejně zkritizovat a teď je ještě navíc přirovnává k dospívajícím dětem, které se dohadují na ulici. Tím vším je chce vyprovokovat k tomu, aby se konečně jednou kriticky podívali sami na sebe. Zatím byli mistry v kritice všech okolo sebe, teď mají použít své mistrovství v pohledu na svou vlastní osobnost.

            Jak se k tomuto ostrému a přímému poselství duchovní elita národa postaví? Na první pohled se zdá, že se všichni na Ježíše ještě víc naštvali. Lukáš tu ale po Ježíšově řeči přidává další příběh, kterému se budeme věnovat až příště. Podívejme se alespoň na jeho úvod: "Jeden z farizeů pozval Ježíše k jídlu. Vešel tedy do domu toho farizea a posadil se ke stolu."(Lukáš 7,36)

            Jeden z farizeů se nad jeho řečí neurazil, ale pozval ho na hostinu k sobě domů. Lukáš tu nepopisuje pohnutky tohoto muže a tak můžeme věřit, že byl jedním z těch duchovních, kteří cítili, že je nejvyšší čas na reformu náboženského života. Nejen těch ostatních, ale hlavně u samotných duchovních.

            Ježíš nabídku přijímá. Přestože byl ve svém kázání vůči farizeům velmi kritický, nepřestává mu na nich záležet. Měl je rád, a proto si moc přál, aby i oni prožili pokání. Přestože farizeové a zákoníci už plánují jeho smrt, on bojuje za to, aby jednou nemuseli zemřít smrtí, ze které už nebude vzkříšení. Zatímco jejich kritika má ublížit jeho popularitě, ta jeho má přinést změnu, na jejímž konci bude spasení lidí, kteří víc než na Boha, v této oblasti spoléhají sami na sebe a své zásluhy. Ježíš to ví, a proto se je snaží zachránit. Zdá se, že alespoň u jednoho z nich by se mu to mohlo povést.

Autor: Vlastík Fürst | sobota 9.8.2014 9:49 | karma článku: 16,78 | přečteno: 187x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

Nedávno se mi vybavila hláška z filmu „Byl jednou jeden polda“. Konkrétně památná slova policejního patologa: „To si, pane kolego, takhle operuji, operuji a najednou koukám! Já pitvám, pitvám!“

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 22,97 | Přečteno: 600x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

Pánové, už jste někdy něco podobného slyšeli? Pokud ano, jak jste se cítili? Určitě to není nic, co byste vyhledávali. A co teprve, když to o vás řekne nebo napíše žena?

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 23,64 | Přečteno: 676x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Tři tisíce tři sta třicet tři

Co se vám vybaví, když slyšíte číslovku tři tisíce tři sta třicet tři? Je to tři tisíce tři sta třicet tři stříbrných stříkaček, které přeletěly přes tři tisíce tři sta třicet tři stříbrných střech?

24.4.2024 v 8:12 | Karma: 17,50 | Přečteno: 300x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

Nedávno jsem v autě poslouchal velice zajímavý rozhovor. Moderátorka si povídala s lékařem, ale překvapivě ne o tělesném zdraví, ale spíše o tom duševním.

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 24,01 | Přečteno: 790x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Zvláštní závislost

Už jste někdy o někom řekli, že je feťák nebo notorik? Tak nepěkně nazýváme ty, kdo si vypěstovali závislost na drogách, a to i na té, která zabíjí nejvíce lidí – na alkoholu. Dnes mám ale na mysli jinou závislost.

19.4.2024 v 13:03 | Karma: 19,79 | Přečteno: 529x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 3335
  • Celková karma 30,18
  • Průměrná čtenost 785x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.