Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Evangelium směřuje i do Etiopie (Začalo to zklamáním 17)

Poté, co v Samaří začali působit Petr s Janem, se Filip dostává na vedlejší kolej. Má najednou více času na rozjímání o tom, co prožil v posledních měsících. Přemýšlí i o tom, co ho asi čeká.

Do těchto úvah najednou uslyší hlas anděla, který se v té chvíli objevuje vedle něj: "Filipe, vydej se na jih města. Vede tam opuštěná cesta z Jeruzaléma do Gázy!" A ještě, než se překvapený Filip zeptá na podrobnosti, anděl zmizí.

"Co může být u té opuštěné cesty tak důležitého," přemýšlí Filip, "že za mnou kvůli tomu musel přiletět anděl?" Dlouho se ale těmito úvahami nezdržuje, protože je zvyklý respektovat Boží vůli. Vydává se na cestu a dál přemýšlel, co za tím vězí.

Sotva došel k cestě, všímá si, že po ní jede kočár, tažený nádherným spřežením. Když vůz přijel blíž, zjišťuje, že je v něm etiopský ministr financí, který vrací ze svátků, které nedávno skončily v jeruzalémském chrámu. Nebylo to nic divného. Tihle Etiopané navštěvovali Jeruzalém už od té doby, co se jejich královna přijela na vlastní oči přesvědčit, že pověsti o moudrosti krále Šalamouna nelžou. Nelhaly a ona si pak domů odvezla i víru v Hospodina.

Mezitím, co Filip sleduje kočár, přijíždí spřežení až k němu. Kočí jede pomalu, protože jeho pán čte. Filip poslouchá a najednou, ke svému překvapení, slyší hebrejštinu. Komorník si nahlas čte svitek proroka Izaiáše. Z jeho hlasu je patrné, že sice tuší, jak jsou slova ve svitku důležitá, současně je ale z toho, jak se tváří na první pohled zřejmé, že slovům proroka nerozumí.

V té chvíli slyší Filip hlas Božího ducha: "Běž za tím cizincem a vysvětli mu vše, co bude potřebovat!" Filip jde souběžně s ministrovým vozem a po chvíli se ptá: "Rozumíš tomu, co čteš?" Etiopan sebou škubl, protože se lekl. Byl tak zabraný do čtení, že si Filipa ani nevšiml.

"Jak bych mohl," odpovídá, jen co se trochu vzpamatoval z toho šoku, "vždyť mi to nikdo nevysvětlil. Jestli tomu rozumíš, tak si přisedni a vysvětli mi to!" Filip přijímá nabídku a nasedá do kočáru, v jakém ještě nikdy neseděl. Nemá ale čas, aby se kochal luxusem. "Kvůli tomu mne sem Bůh určitě neposlal," říká si a hned se otáčí k etiopskému úředníkovi, který právě četl 53.kapitolu proroka Izaiáše.

Trápí ho, že neví, o kom to vlastně prorok říká: "Byl trápen a pokořil se, ústa neotevřel; jako beránek vedený na porážku, jako ovce před střihači zůstal němý, ústa neotevřel. Byl zadržen a vzat na soud. Kdopak pomyslí na jeho pokolení? Vždyť byl vyťat ze země živých, raněn pro nevěrnost mého lidu. Byl mu dán hrob se svévolníky, s boháčem smrt našel, ačkoli se nedopustil násilí a v jeho ústech nebylo lsti..." (1)

Filip se ani nemusí dívat do svitku. Okamžitě začíná Etiopanovi vysvětlovat, že tím beránkem, o kterém píše Izaiáš, je Ježíš Kristus. Detailně mu odhaluje velkou pravdu o spasení. Ve chvíli, kdy vypráví o křtu, kterým se křesťané veřejně přiznávají k Ježíši, ministr řekne: "Podívej, tady je dostatek vody! Proč bych nemohl být pokřtěn?" A Filip na to: "Pokud věříš celým svým srdcem v Ježíše, tak tomu nic nebrání." "Ano. Věřím, že Ježíš Kristus je Syn Boží!" odpovídá mu komorník.

Kočí na pokyn svého pána zastavil kočár. Filip s ministrem vystoupili a pak pomalu sestupují do vody. Filip pokládá své ruce na ministrovu hlavu a pak říká: "Milý bratře, na vyznání tvé víry tě křtím ve jméno Otce, Syna i Ducha svatého!" Nato ho ponoří do vody. Když se Etiopan znovu postaví na nohy, objímají se, jako by si byli rovní.

Pak najednou Filip zmizí. Duch Páně ho přenesl do Azótu, kde pro něho má další poslání. Filip se nebrání. Je rád, že může zase kázat a přivádět lidi v této cizí krajině k Ježíši.

A náš ministr financí? Ten se stává prvním křesťanským misionářem ve své vlasti. A toto své nové poslání zvládá v moci Ducha svatého velice dobře. Až ho jednou vzkřísí jeho Pán k věčnému životu, bude mile překvapen, kolik lidí Etiopanů potká v nebeském království.

_____________________________________________________________________________________________________

(1) Izaiáš 53,7-9)

Autor: Vlastík Fürst | čtvrtek 30.6.2011 16:00 | karma článku: 10,38 | přečteno: 331x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

ANO, bude hůř

Nedávno se mi vybavila hláška z filmu „Byl jednou jeden polda“. Konkrétně památná slova policejního patologa: „To si, pane kolego, takhle operuji, operuji a najednou koukám! Já pitvám, pitvám!“

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 15,97 | Přečteno: 252x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

Pánové, už jste někdy něco podobného slyšeli? Pokud ano, jak jste se cítili? Určitě to není nic, co byste vyhledávali. A co teprve, když to o vás řekne nebo napíše žena?

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 23,18 | Přečteno: 660x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Tři tisíce tři sta třicet tři

Co se vám vybaví, když slyšíte číslovku tři tisíce tři sta třicet tři? Je to tři tisíce tři sta třicet tři stříbrných stříkaček, které přeletěly přes tři tisíce tři sta třicet tři stříbrných střech?

24.4.2024 v 8:12 | Karma: 17,27 | Přečteno: 297x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

Nedávno jsem v autě poslouchal velice zajímavý rozhovor. Moderátorka si povídala s lékařem, ale překvapivě ne o tělesném zdraví, ale spíše o tom duševním.

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 23,87 | Přečteno: 786x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Zvláštní závislost

Už jste někdy o někom řekli, že je feťák nebo notorik? Tak nepěkně nazýváme ty, kdo si vypěstovali závislost na drogách, a to i na té, která zabíjí nejvíce lidí – na alkoholu. Dnes mám ale na mysli jinou závislost.

19.4.2024 v 13:03 | Karma: 19,59 | Přečteno: 526x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 3335
  • Celková karma 30,18
  • Průměrná čtenost 785x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.