Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bůh – Tři v jednom?

V životě jsem už zažil spoustu diskuzí, které se týkaly existence Boha a také toho, kolik těch Bohů vlastně je. Je jeden, jak tomu díky Mojžíšovi věří židé nebo jsou tři, jak věří většina křesťanů?

Můj názor na tuto otázku se postupně vyvíjel. Jak jsem psal před týdnem (Duch svatý – Kdo nebo co?), byla doba, kdy jsem se byl ochoten o těchto otázkách dohadovat i dlouho do noci. Dnes už jsem ve svých tvrzeních opatrnější.
Většina křesťanů věří v existenci Boha Otce, Boha Syna a Boha Ducha svatého. V průběhu dějin křesťanství se objevil termín "Trojice". Protože nemá původ v Bibli, tak ho dnes nechám stranou naší pozornosti. To, co je asi zdrojem nejvíce diskuzí je otázka: "Je Bůh jeden nebo jsou tři?

Starý zákon řeší základní problém. Máme hledat Boha v něčem, co bylo stvořeno? Je Bohem slunce, měsíc nebo hvězdy, jak tomu věřila různá tzv. pohanská náboženství? Může být bohem kráva, jak věří mnozí hinduisté? Mohu si svého boha vyrobit sám, jak to udělali třeba Židé, když si odlili zlatého býčka a uctívali ho jako svého vysvoboditele?

Na všechny tyto otázky odpovídá Bůh, který vyvedl židy z Egypta, hned na začátku Desatera, textu smlouvy, kterou s nimi hodlal uzavřít, slovy: "Já jsem Hospodin, tvůj Bůh; já jsem tě vyvedl z egyptské země, z domu otroctví. Nebudeš mít jiného boha mimo mne. Nezobrazíš si Boha zpodobením ničeho, co je nahoře na nebi, dole na zemi nebo ve vodách pod zemí. Nebudeš se ničemu takovému klanět ani tomu sloužit. Já jsem Hospodin, tvůj Bůh, Bůh žárlivě milující..." (Exodus 20,1-5)
Židé přijali víru v jediného živého a skutečného Boha. Boha, který nemá počátek. Často si připomínají slavnostní prohlášení: "Slyš, Izraeli, Hospodin je náš Bůh, Hospodin jediný." (Deuteronomium 6,4)

Jak už jsem psal dříve (Podvodník, blázen nebo Bůh), v textech Nového zákona jsou mnohé vlastnosti, které podle židů náleží jen Hospodinu, připisovány Ježíši. Křesťané proto věří, že Kristus je Bůh. Podobně věří tomu, že Bohem je i Duch svatý.
V této souvislosti jsou zajímavá slova Ježíše Krista, který při loučení se svými následovníky pronesl: (Matouš 28,19) "Jděte ke všem národům a získávejte mi učedníky, křtěte ve jméno Otce i Syna i Ducha svatého..." Všichni tři mají společné jméno, což je zajímavé.

Ještě bych rád uvedl jeden text, tentokrát je jeho autorem apoštol Pavel. Když píše o duchovních darech, které Bůh nabízí svým následovníkům, uvede: "Jsou rozdílná obdarování, ale tentýž Duch; rozdílné služby, ale tentýž Pán; a rozdílná působení moci, ale tentýž Bůh, který působí všecko ve všech." (1.Korintským 12,4-6) Dárcem duchovních darů jsou podle Bible Duch, Pán a Bůh.
Při čtení Bible si všímám, že mám někdy problém určit, když se hovoří o Bohu, zda se jedná o Otce, Syna nebo Ducha svatého. Vede mne to k poznání, že Otec, Syn a Duch svatý jsou si tak blízko, že nám lidem splývají v jedinou bytost.

Mnohé z toho, co čtu o Bohu v Bibli, mi stále zůstává záhadou. Ale to neznamená, že se ho kvůli tomu vzdám.
Vzpomínám si, jak jsem se snažil pochopit fungování internetu. Něco jsem pochopil, ale do některých podrobností jsem už vniknout nedokázal. Přesto jsem se internetu nevzdal.

Podobné je to třeba s malými dětmi, které chceme naučit používat mobilní telefon. Asi jim nevysvětlujeme, jak funguje mobilní síť a další věci, které by asi nedokázaly pochopit. Vysvětlíme jim tolik, kolik potřebují vědět, abychom si navzájem dokázali zavolat, když je to potřeba.
Bůh nám o sobě prozradil dostatek informací. Vše, co potřebujeme vědět a tolik, kolik jsme toho našim rozumem schopní pochopit. Víme vše, co potřebujeme k naší záchraně před definitivní smrtí.

Občas se při práci s počítačem naučím něco nového, co jsem neznal. Snažím se v této oblasti vzdělávat, ale hlavně se snažím počítač využívat. Když se naučím něco nového, mám radost. Ale mám radost i z toho, co už dávno umím a co mi každý den pomáhá v mé práci.

Tak je to i v oblasti poznání Boha. Myslím, že namá smysl se přít s někým, kdo Boží existenci chápe jinak než já. Je lepší si raději vyměnit své poznatky a pak o nich přemýšlet.
Naučil jsem se radovat z toho, co znám a netrápit se tím, čemu zatím nerozumím. A když poznám něco nového, má radost se ještě zvýší. Protože poznání Boha vždy souvisí i s tím, jak se jeho moc, moudrost, láska a milost projevuje v mém životě.

Autor: Vlastík Fürst | pátek 25.2.2011 20:25 | karma článku: 22,47 | přečteno: 1849x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

Nedávno se mi vybavila hláška z filmu „Byl jednou jeden polda“. Konkrétně památná slova policejního patologa: „To si, pane kolego, takhle operuji, operuji a najednou koukám! Já pitvám, pitvám!“

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 22,97 | Přečteno: 603x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

Pánové, už jste někdy něco podobného slyšeli? Pokud ano, jak jste se cítili? Určitě to není nic, co byste vyhledávali. A co teprve, když to o vás řekne nebo napíše žena?

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 23,64 | Přečteno: 676x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Tři tisíce tři sta třicet tři

Co se vám vybaví, když slyšíte číslovku tři tisíce tři sta třicet tři? Je to tři tisíce tři sta třicet tři stříbrných stříkaček, které přeletěly přes tři tisíce tři sta třicet tři stříbrných střech?

24.4.2024 v 8:12 | Karma: 17,50 | Přečteno: 300x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Diskuze dospělých

Nedávno jsem v autě poslouchal velice zajímavý rozhovor. Moderátorka si povídala s lékařem, ale překvapivě ne o tělesném zdraví, ale spíše o tom duševním.

21.4.2024 v 12:41 | Karma: 24,01 | Přečteno: 790x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Zvláštní závislost

Už jste někdy o někom řekli, že je feťák nebo notorik? Tak nepěkně nazýváme ty, kdo si vypěstovali závislost na drogách, a to i na té, která zabíjí nejvíce lidí – na alkoholu. Dnes mám ale na mysli jinou závislost.

19.4.2024 v 13:03 | Karma: 19,79 | Přečteno: 529x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Naši dinosauři umí čůrat ve stoje, páření se ale vyhýbáme, říká zakladatel parku

5. května 2024  8:56

V „dinosauřích“ zábavních parcích sítě DinoPark najdou návštěvníci věrně zachycená prehistorická...

Děti si hrály na střeše haly u Stuttgartu, čtyři se ze sedmi metrů zřítily

5. května 2024  8:22

Čtyři děti se v sobotu večer v Remshaldenu nedaleko Stuttgartu na jihozápadě Německa propadly...

V noci na pondělí lze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy. Budou ideální podmínky

5. května 2024  7:17

Lidé budou moci na obloze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy, který svého maxima dosáhne v noci...

Australská policie zastřelila mladíka, který pobodal muže. Zřejmě se radikalizoval

5. května 2024  7:10

Australská policie v zastřelila 16letého chlapce, který pobodal muže v Perthu, hlavním městě...

  • Počet článků 3335
  • Celková karma 30,18
  • Průměrná čtenost 785x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.