Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bůh je sadista a masový vrah!

Jak jinak si vysvětlit některé jeho příkazy? Například: "Ale v městech těchto národů, které ti dává Hospodin, tvůj Bůh, do dědictví, nenecháš naživu naprosto nikoho..." (Deuteronomium 20,16-17)

Při čtení Starého zákona se člověk opravdu setkává s texty, které jsou těžké k pochopení. Zvláště pro člověka, který se narodil v Evropě na přelomu druhého a třetího tisíciletí.
Jak s těmito texty naložit? Ignorovat je? Tvářit se, jako že je neznám? Ty texty tam prostě jsou. Proč?

V tomto článku nenabízím obsáhlou studii. Jen chci naznačit směr, kterým se může ubírat ten, koho tyto otázky zajímají a chce najít poctivou odpověď. Tak pojďme na to.

1. Bible nebyla psaná pro 21.století
Teď to možná schytám od křesťanů. Bible je přece nadčasová a je pro lidi v každé době. Nebo snad ne?
Ano, souhlasím s tím. Ale současně si musíme uvědomit, že ten, kdo psal Mojžíšovy knihy, je nepsal s tím, že je jednou, za nějakých 3 400 let budou číst lidé, kteří žijí v úplně jiné společnosti. Psal je tak, aby jim rozuměli příslušníci jeho národa, který Bůh vyvedl z Egypta.

2.      Je třeba pochopit dobu, ve které Bible vznikla
Pokud chceme v Bibli pochopit některé detaily, musíme nejdříve poznat dobu, ve které byl daný text napsán. V Mojžíšově době lidé věřili v takového boha, který byl silnější než bůh jejich sousedů. Proto bylo běžné, že když některý národ prohrál ve válce, přijal božstva vítězů. Ne, že by musel, ale protože věřil, že jsou lepší než ta, která ho nechala prohrát.
Pokud chtěl biblický Hospodin získat respekt, musel vystupovat jako silný, mocný a nekompromisní bůh. Nemohl ukázat svou slabost. Jinak by mu nikdo nevěřil.

3.      Bůh vede svůj lid cestou reforem
Když Židé vyšli z Egypta, byla to pěkná sebranka. Nevážili si života ani majetku druhých. Znásilňování, krádeže, vraždy, to byl obrázek každodenní reality. Pokud se jednou měli stát silným národem, potřebovali řád. Proto jim Bůh dává své zákony, které nám dnes mohou připadat kruté. Nám dnes kamenování připadá jako sadistická poprava, ale tehdy znali i jiné způsoby, jak popravit člověka pěkně pomalu, aby si to mohli vychutnat.

4.      Trochu jiné otroctví
Zajímavý může být také pohled na otroctví. Ve starozákonní době to byl institut, který znaly všechny tehdejší kultury. Když se někdo zadlužil, byl prodán do otroctví a většinou už nikdy neuviděl svou rodinu a rodnou zemi. Nakonec, i Češi tento "ekonomický nástroj" hojně používali ještě v 16.století, tedy 3 000 let po Mojžíšovi.

Jenže Mojžíšovy zákony přinesly i do této oblasti velice humánní prvky. Pokud se někdo dostal do dluhové pasti, nesměl být prodán za otroka do ciziny.
"Když tvůj bratr vedle tebe zchudne a prodá ti sebe sama, nezotročíš ho otrockou službou. Bude u tebe jako nádeník, jako přistěhovalec; bude u tebe sloužit až do milostivého léta." (Leviticus 25,39+40)
Už dříve Mojžíš nařídil: "Když koupíš hebrejského otroka, bude sloužit šest let; sedmého roku odejde jako propuštěnec bez výkupného." (Exodus 21,2)

Při posuzování otázky otroctví jen z pohledu dnešního člověka bychom tento systém určitě odsoudili jako nehumánní a možná dokonce i jako nemorální. Z pohledu tehdejší doby už je ale hodnocení jiné. Takže třeba na wikipedii můžeme číst: "Otroctví ve starověkém Izraeli se odlišovalo od institutu otroctví v jiných starověkých společnostech. Tato skutečnost vyplývala z toho, že náboženství starého Izraele vytvořilo také na svou dobu ojedinělé etické učení a právní systém, v nichž byly silné důrazy na sociální cítění..." (http://cs.wikipedia.org/wiki/Otrokářství )
Určitě také není bez zajímavosti, že v Kristově době už se s tímto nástrojem na území obývaném Židy téměř nesetkáváme.

5.      Genocida
A jak je to s genocidou a vyvražďováním národů? Podívejme se na příklad, který jsem uvedl v úvodním odstavci. Židé podle něj měli vyhubit "Chetejce, Emorejce, Kenaance, Perizejce, Chivejce a Jebusejce". Často je měli vyhubit do posledního človíčka.
Jak to vypadalo v praxi? Je skutečností, i když se nám to nemusí líbit, že při tehdejších válkách docházelo ke genocidě a systematickému vraždění. Dělaly to tehdy všichni a Židé nebyli výjimkou.

Je zajímavé, že se s těmito národy, které měly být do jednoho vyhlazené, setkáváme v době kněze Ezdráše, který žil o osm set let později: Když byly vyřízeny tyto záležitosti, přistoupili ke mně předáci a řekli: "Izraelský lid, ani kněží a levité, se neoddělili od národů zemí, páchají ohavnosti Kenaanců, Chetejců, Perizejců, Jebúsejců, Amónců, Moábců, Egypťanů a Emorejců. Berou sobě i svým synům za ženy jejich dcery. (Ezdráš 9,1+2)

ZÁVĚR: Když Američané v srpnu roku 1945 svrhli na Hirošimu atomovou bombu, většina obyvatel světa, zmítaného dlouhá léta nejhorší válkou v dějinách lidstva, s tím souhlasila. Statisíce čínských žen, které byly japonskými okupanty léta vystavené systematickému znásilňování, by možná chtělo vymazat Japonsko z mapy světa.
Kdyby stejný čin měli hodnotit lidé dnes, možná by ani v USA nebyla převaha těch, kteří s tím, co se tehdy stalo, souhlasí.

Texty Starého zákona budou pro člověka 21.století vždy určitým problémem. Dnešní doba je zcela jiná, než byla v době vzniku těchto textů. Pokud některé biblické texty čteme bez souvislosti s širším kontextem, můžeme pak klidně dojít k závěru, že Bůh je sadista a masový vrah. To ale ještě neznamená, že náš závěr vůči Bohu bude správný.

Pokud si o Bohu, kterého představuje Bible, chcete udělat objektivní názor, přečtěte si celou Bibli. Všímejte si třeba, jak se "banda utečenců" postupně vyvíjí v národ, který přežil opakované pokusy velmocí o jeho genocidu. Všímejte si i toho, co dali židé a později i křesťané světu a zvláště naší evropské civilizaci.
Věřím, že pak budete k Bohu, kterého představuje Bible shovívavější. Když u čtení Bible budete přemýšlet, možná poznáte, tak jako kdysi já, že tato kniha nelže, když opakovaně prohlašuje: "Bůh je láska!"

Pokud jste dočetli až sem, tak vám děkuji za váš čas a těším se na vaše souhlasné i nesouhlasné připomínky v diskuzi.

 

P.S.: Jen tak na okraj pro ty, kteří tvrdí, že Bible byla napsána dlouho poté, co se měly stát události, které popisuje. Co myslíte, kdyby někdo psal tyto texty na zakázku církve, opravdu by tam nechal i ty pasáže, které dnes dělají tolik problémů i samotným věřícím? Není to spíš důkaz toho, že opravdu Bible vznikala v době, kterou popisuje?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlastík Fürst | pondělí 27.9.2010 18:16 | karma článku: 24,39 | přečteno: 2574x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Jourová se prý úplně zbláznila

Tvrdí to o ní Andrej Babiš. Není to sice žádná žhavá novinka, protože to zveřejnil už před měsícem, přesto nebude na škodu se u jeho vyjádření ještě jednou na chvíli zastavit.

10.5.2024 v 10:39 | Karma: 33,67 | Přečteno: 3450x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

8. květen – nejdůležitější výročí mého života

V mém životě je mnoho významných dnů, ale 8. květen je od roku 1986 tím nejdůležitějším a nejvýznamnějším výročím a svátkem mého života.

8.5.2024 v 8:47 | Karma: 24,29 | Přečteno: 493x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

Díváte se rádi na své fotky? Třeba na momentky ze svého dětství? Nebo na ty maturitní či dokonce svatební? Já osobně se k tomu dostanu jen velmi zřídka, přesto je mám rád.

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 17,06 | Přečteno: 301x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

Nedávno se mi vybavila hláška z filmu „Byl jednou jeden polda“. Konkrétně památná slova policejního patologa: „To si, pane kolego, takhle operuji, operuji a najednou koukám! Já pitvám, pitvám!“

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 24,36 | Přečteno: 681x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Máš ho malýho

Pánové, už jste někdy něco podobného slyšeli? Pokud ano, jak jste se cítili? Určitě to není nic, co byste vyhledávali. A co teprve, když to o vás řekne nebo napíše žena?

26.4.2024 v 17:38 | Karma: 24,39 | Přečteno: 720x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Psy bila i mučila studenou vodou, některé utýrala k smrti. Ženě hrozí až osm let

15. května 2024  13:07

Ženě z Prahy hrozí až osm let vězení za týrání zvířat a jejich chov v nevhodných podmínkách. Své...

KOMENTÁŘ: Na Ukrajině stejně jako v íránské poušti. Bude vývoj podobný?

15. května 2024

Premium Má Ukrajina i se západní pomocí nějakou šanci na vítězství nebo na výsledek, který nebude úplnou...

Pomáhal jsem lidem najít práci, brání se místostarosta obviněný ze zneužití dotace

15. května 2024  8:21,  aktualizováno  12:56

Olomoucký krajský soud odstartoval případ místostarosty Šumperka Karla Hoška obžalovaného ze...

Miss Belgie a politické porno. Vlámští pravičáci před volbami pečou odtržení

15. května 2024  12:52

Premium Ostende (od zpravodaje iDNES.cz) Za necelý měsíc čeká Belgii svátek demokracie na třetí. A zároveň velký blázinec. Souběžně se budou...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 3338
  • Celková karma 29,72
  • Průměrná čtenost 784x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.