Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JM

janacz

29. 10. 2010 14:30
Bůh je láska...

ale na Tento svět moc té lásky nedodal, nechal si ji pro sebe a svou rodinu. :-(

0 0
možnosti
VF

vaťák

29. 9. 2010 5:32
Díky za Váš čas a diskuzi

Děkuji Vám všem, co jste se zapojili do diskuze za Vaše poznámky a náměty. Ať se Vám i nadále daří a jste v pohodě.

Přeji Vám Boží požehnání.

0 0
možnosti
MN

Forrrest

29. 9. 2010 2:24
Typicky chatrná křesťanská "logika"

Bůh potřeboval zapůsobit na bandu hrdlořezů (a současně si vyřídit své účty), a tak je v podporoval zabíjení jejich nepřátel (tedy, vlastně svých - zasluhovali zemřít, protože ho nechtěli uctívat). Ale krveprolití jako krveprolití, ne? Všichni dostali, co chtěli. Bůh dokonce nelenil a šel jim v tom vraždění příkladem. Takový laskavý "Kmotr" to byl.

Je sranda, že ten židovský starozákonní bůh byl taková padavka (tuším, že nejednou mu bylo v souboji nakopáno pozadí) a kruťas... a v novém zákoně je z něj najednou úplně někdo jiný - všemocný superman, a navíc dobrák od kosti. Podobný obrat o 180 by nevymyslela snad ani autorka Harryho Pottera!:)

Takový paradox je pro člověka s alespoň troškou zdravého rozumu TĚŽKO zkousnutelný. OK, odhoďme tedy rozum v dál - jak nás nabádají křesťané.

0 0
možnosti
MN

Forrrest

29. 9. 2010 2:28
Re: Typicky chatrná křesťanská "logika"

Starozákonní bůh byl nekonečně dobrý a měl neomezenou moc udělat cokoli. Jejda, a máme tady další paradox - vždyť podle činů to byl lump a vrahoun. Aha, tato část nám vlastně byla objasněna autorem - byla to jen přetvářka, aby hošan zapadl do kolektivu, aby si ho víc vážili. Přesně toto byl ten NEJLEPŠÍ způsob nápravy tehdejšího nemilosrdného světa (vlastně skupinky lidí - bůh si raději dával malé cíle;), který boha napadl. Ze všech možností, z jakýchkoli postupů (třeba i spravedlivých a láskyplně nenásilných). Jak prozřetelné!

Na závěr bych chtěl pogratulovat každému křesťanovi - to, že věří takto ukrutným nesmyslům, je dokladem jejich izolovanosti od šedi všední reality, nudné logiky, neúprosného racionálna. Leč, bohužel i od morálky, což je poněkud kontraproduktivní pro celý zbytek světa.

A autorovi po obhajobě starozákonního boha snad chybí už jen podobný článek o Hitlerovi, Stalinovi a pád dalších, jejichž činy bývají rovněž zcela vytrhávány z kontextu. Přeji dobrý žaludek!

0 0
možnosti
F

Fanýs

27. 9. 2010 23:49
silnější

Bod. 2:

V Mojžíšově době lidé věřili v takového boha, který byl silnější než bůh jejich sousedů.

Takže ten Váš bůh je jen jedním z mnoha a uspěl proto, že byl nejkrutější.

Takového Boha bych nechtěl ani kdyby skutečně existoval.

0 0
možnosti
VF

vaťák

28. 9. 2010 7:40
Re: silnější

Nepsal jsem o krutosti, ale o síle. Pokud byste si dal tu práci a přečetl si něco o náboženství okolních národů, tak byste pochopil, jaký je mezi silou a krutostí rozdíl. I člověk někdy musí ukázat svou sílu, ale nemusí při tom být krutý.

Bůh nikoho nenutí, aby v něj věřil. Takže když ho nechcete, je to Vaše rozhodnutí a on ho respektuje.

Bůh nabízí život ve svém království každému, ale vezme do něj jednou jet toho, kdo o věčný život s ním stojí. Nebojte, když chcete žít jen těch osmdesát až sto let tohoto života, on Vám nebude násilím nutit jeho prodloužení.;-)

0 0
možnosti
M

ManEatingLion

27. 9. 2010 23:17
uctívat či neuctivat

Autor tohoto článku je zjevně velký apologeta "skutků božích". A proto vnímám s radostí, že obhájcům zločinů jahveho odzvonilo. jediná narýsovaná hranice obhajoby v tomto článku je ta, že pokud člověk páchal zločiny po celou svou hustorii, u boha je to taktéž přijatelné. Toto už je finále a jedna z posledních předsmrtných křečí této umírající bestie známé jako církev, která vždy svými činy dokazovala, že je věrným ctitelem jahveho. A ta závěrečná z nouze ctnost, to že pokud bible líčí boha jako krutého, nespravedlivého, zlobného a bez jakýchkoli zábran (k čemu zábrany když jste bůh), to je velmi dobře, ale ne pro jeho uctívače. Ale pro lidi, kteří se starý zákon budou moci vždy přečíst a poznat pravou podstatu jahveho. Však nebýt starého zákona, pak by učenci jako Markion z Pontu nemohli

poznat že starozákonní bůh není bůh pravý, ale zlý demiurgos - a

provést důležité církevní reformy. Spousta lidí by dále seděla v

temnotách a uctívala zloboha.

0 0
možnosti
RP

Roman01

27. 9. 2010 22:33
Křesťan obhajující genocidy

Anebo další z důvodů, proč považuju křestanství za škodlivý nesmysl. S podobnou logikou můžeme obhájit jakékoli vraždění, třebas i ten holocaust. Ostatně však ti židé byli taky pěkná sebranka, tak dostali , co si zasloužili ne? Je třeba chápat holocaust v "historickém kontextu" ;-)

0 0
možnosti
PK

Pavel K

27. 9. 2010 22:46
Re: Křesťan obhajující genocidy

To snad nemyslíš vážně, takověhle slabomyslné kecy. Pravděpodobně nevíš, co říkáš, v důsledku velmi malého, až zanedbatelné malého IQ, takže ti budiž odpuštěno. Přesto už raději nic nepiš. :-(

0 0
možnosti
EK

fitzie

27. 9. 2010 22:19
proč byste to měl schytat od křesťanů?

pro křesťany je základem Nový zákon, který vyrůstá ze Starého jako strom z kořenů. Nový zákon je naplněním Starého zákona.

Zjednodušeně: ve Starém zákoně se píše,  jak to bylo, než se "Slovo stalo tělem a přebývalo mezi náma", řečeno slovy liturgie. A jak pravil major Terazky: čo bolo, to bolo.

0 0
možnosti
KB

ladyevil_cz

27. 9. 2010 21:12
Byla v té době...

..psána bible nebo prameny, ze kterých bible prokazatelně čerpá ? ;-) Jinak dobrý večer ;-D

0 0
možnosti
VF

vaťák

27. 9. 2010 21:48
Re: Byla v té době...

Podle toho co vím, tak v té době byly psány jednotlivé biblické knihy, se kterých se sestavena.

0 0
možnosti
MP

Vrah

27. 9. 2010 20:49
Díky za pěkná článek

a karma +

0 0
možnosti
D

dino_na_idnes

27. 9. 2010 20:26
Naprosto s Vám souhlasím

v tom, že Bibli je nutno chápat v kontextu dobu, v níž vznikla. Jedním z podstatných prvků je, že v tehdejší společnosti by se idea "buďte k sobě všichni hodní a bude se všem žít lépe" neujala, kdyby za ní nestálo něco mocného... třeba všemocný bůh slbující věčné blaho těm hodným a zatracení těm zlým.

Na přelomu druhého a třetího tisíciletí je situace opravdu jiná, jsou lidé (a je jich stále víc), kteří tak nějak cítí, že být hodní jim přináší spokojenější život, už dnes, ne až po smrti. Je otázkou, zda a jak dlouho ještě bude lidstvo potřebovat boha, který bude posledním útočištěm proti strastem světa.

0 0
možnosti
  • Počet článků 3338
  • Celková karma 29,72
  • Průměrná čtenost 784x
Jsem spokojený důchodce, který má právo na svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuze, ve kterých se dovím něco nového. Pochopím ale i ty, kteří si jen potřebují schladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Jsem jen člověk s právem zmýlit se, protože neomylný je prý jen Bůh.