Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

91) Když ani zázrak nestačí (Mat.8,13)

Dnes se budeme naposledy věnovat setkání Ježíše s římským důstojníkem, který prosil za uzdravení svého sluhy. Když se chtěl Ježíš vydat za nemocným, setník mu řekl:

„Pane, nejsem hoden, abys vstoupil pod mou střechu; ale řekni jen slovo, a můj sluha bude uzdraven...“ Ve své další řeči se odvolává na své velitelské zkušenosti. Tak, jak poslouchají vojáci svého důstojníka, musí Ježíše poslechnout i nemoc, kterou trpí setníkův sluha...
Ježíš ho vyslechl, pochválil jeho velkou víru. Dokonce prohlásil, že se s takovou vírou nesetkal v celém Izraeli. Přečtěme si, jak závěr tohoto příběhu popisuje Matouš: Potom řekl Ježíš setníkovi: "Jdi, a jak jsi uvěřil, tak se ti staň." A v tu chvíli se sluha uzdravil. (Mat.8,13)

Při povrchním čtení této příhody z Ježíšova života by se nám mohlo zdát, že Ježíš jedná jen na základě víry římského vojáka. Kvůli jeho víře přece mohl být jeho sluha uzdraven. Kdyby nepřišel s prosbou za Ježíšem, sluha by zemřel.

Zkusme se ale na celý příběh podívat pozorněji. Opravdu v něm jde jen o setníka a jeho sluhu? Potřeboval důstojník zázrak k tomu, aby byla posílena jeho víra? Ježíš říká: „Amen, amen, pravím vám, tak velikou víru jsem v Izraeli nenalezl u nikoho.“ Tenhle římský občan má větší víru, než všichni okolostojící. Jeho víra nepotřebuje vzpruhu. Je zakotvena na poznání Ježíše a jeho moci, kterou tento Pán vládne. Setník neměl s božstvím Ježíše žádný problém. Proto ho nazývá svým Pánem.

V zástupu ale naslouchají lidé, kteří mají s Ježíšovým božstvím problém. Od dětství je učili, že je jen jeden Bůh, který sídlí v nebi. Bůh, ve kterého věřili, se nestaral o pohany. Neměl rád hříšníky a určitě by se nebavil s důstojníkem okupační armády.

Ježíš v době svého veřejného působení bojoval zápas o srdce všech lidí. Bohatých i chudých. Židů i pohanů, se kterými se setkal. Evangelia popisují, jak složitý to byl zápas. Zatímco chudí, pohané a hříšní lidé Ježíše přijímají velice rychle, duchovní vůdcové se brání myšlence, že by Ježíš mohl být Mesiáš. Jejich představy o Mesiáši se propastně liší od toho, co vidí, když pozorují Ježíše.

Už mnohokrát jsem slyšel následující myšlenku: „Kdyby Bůh udělal nějaký velký zázrak, tak bych mu uvěřil. Ale Bůh pro mou víru zatím nic neudělal...“ Znám lidi, kteří prožili zázračné uzdravení a přece nakonec Boha odmítli. Jak je to možné? Znám jedinou odpověď. Odmítli, protože ho nechtěli přijmout.

Jsem přesvědčen o tom, že kdo chce věřit v Boha, uvidí spoustu důkazů pro svou víru. Bůh se mu zjeví v mnoha životních situacích. Na druhé straně kdo nechce věřit v Boha, najde spoustu důkazů, které ho přesvědčí, že jeho ateistická víra je správná.

Také čekáš na velký zázrak, aby ses rozhodl dát svůj život Ježíši? Máš pocit, že jsi neprožil nic tak úžasného jako setník a jeho sluha? Zkus přemýšlet o tom, jaký je to zázrak, že vůbec můžeš přemýšlet. Stačí málo a nebudeš schopen přemýšlet. Praskne cévka, nebo se uhodíš... Je tolik nebezpečí, která nám hrozí. Bůh ti dává zdravou mysl, abys o něm mohl přemýšlet.

Židé mohli vidět stovky zázraků. Protože nechtěli věřit v Ježíšovo božství, našli si mnoho důkazů, které je v jejich nevěře utvrdily. Přestože se setkali s Mesiášem, nepřijali ho.

Pane, pomoz mi, abych toužil po setkání s Tebou. Otevři mé oči, abych viděl Tvou přítomnost v mém každodenním životě. Dej mi také schopnost dělit se o toto poznání s lidmi, které dnes potkám.

Autor: Vlastík Fürst | středa 12.5.2010 18:00 | karma článku: 5,07 | přečteno: 304x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Ministryně obrany Černochová je pěkný břídil

Premiér Fiala je přesvědčen o tom, že jeho vláda je tou nejlepší, jakou jsme kdy měli. V případě Jany Černochové, ministryně obrany, je na první pohled jasné, že Lubomíru Metnarovi, svému předchůdci, nesahá ani po kotníky.

5.7.2024 v 8:17 | Karma: 34,81 | Přečteno: 5282x | Diskuse| Politika

Vlastík Fürst

Svátečním komediantem

Pro mého tchána byli všichni umělci bavící druhé hlasem komedianti. Přestože byl jinak dobrák od kosti, komedianty rád neměl. Pokud o někom řekl, že je komediant, jako pochvala to určitě neznělo.

2.7.2024 v 8:02 | Karma: 18,66 | Přečteno: 340x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Před tímto policajtem smekám

Móda vylévat si zlo na policistech se z Ameriky dostala už i k nám. Při čtení článků v „novinách“ i zde na blogu může člověk dojít k závěru, že co policajt to gauner, lhář a nebo blb.

28.6.2024 v 11:50 | Karma: 27,17 | Přečteno: 808x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Já už pomáhat nebudu

„Já už pomáhat nebudu“, pravila paní s bílou hůlkou své spolucestující v šalině. „Dřív jsem pomáhala, ale zjistila jsem, že v těch neziskovkách jsou jen samí podvodníci.“

25.6.2024 v 7:45 | Karma: 36,36 | Přečteno: 5687x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Holky nemají ujika

Malé děti jsou kouzelné nejen tím, jak nám rostou před očima, ale také tím, jak malebně a současně i s vědeckým zápalem dokážou popsat objevy, které dělají při pozorování nejen svého těla.

21.6.2024 v 6:20 | Karma: 19,63 | Přečteno: 557x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Spadlý strom v Praze zranil dva lidi. Bouřky v Česku komplikovaly dopravu

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  22:56

Silné bouřky, které v sobotu večer přecházely přes Česko, za sebou zanechaly mnoho škod, potíže v...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Cestující, upeč se. Řidiči autobusů MHD sbírají pokuty i za vypínání klimatizace

1. července 2024

Premium O pětistovku z výplaty přišel minulý měsíc řidič Jiří, kterého kontrolor načapal, že v autobuse z...

Sklerodermie mění vzhled, je náročná na psychiku. Pacientce Evě pomohla terapie

7. července 2024  14:42

Od svých 25 let se paní Eva z Hlinska léčila s revmatoidní artritidou. Na podzim roku 2022 však...

Ve Francii probíhá druhé kolo voleb. Svůj hlas odevzdal prezident i premiér

7. července 2024  14:25

Přímý přenos Francouzi v neděli od osmi hodin ráno volí v druhém kole parlamentních voleb, přičemž svůj hlas...

Výjimečný stav v ruské Voroněžské oblasti. Po příletu dronů explodoval sklad

7. července 2024  10:15,  aktualizováno  13:41

Ruské úřady vyhlásily výjimečný stav v části Voroněžské oblasti, kde před tím podle nich trosky...

Orbán po návratu od Putina z Kremlu varuje: Chystám další překvapivé cesty

7. července 2024  13:03

Maďarský premiér Viktor Obrán se po kontroverzním jednání v Kremlu chystá na další návštěvy. V...

  • Počet článků 3360
  • Celková karma 26,20
  • Průměrná čtenost 798x
Spokojený důchodce. Sdílím zde svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuse, ve kterých se dovím něco nového. Chápu ale i ty, kteří si jen potřebují zchladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Nemám nic společného s neomylností, tu přisuzuji jen Bohu.