Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Svátečním komediantem

Pro mého tchána byli všichni umělci bavící druhé hlasem komedianti. Přestože byl jinak dobrák od kosti, komedianty rád neměl. Pokud o někom řekl, že je komediant, jako pochvala to určitě neznělo.

Na tchána, který už pět let není mezi námi, jsem si vzpomněl včera večer. Stal jsem se totiž také na chvíli takovým svátečním komediantem. Ne, nebyl jsem v Karlových Varech a neprocházel se po červeném koberci. Všechno to začalo docela nenápadně.

Před rokem jsem hledal způsob, jak zapracovat na tom, co mne provází po celý život – špatná výslovnost, drmolení a také polykání koncovek. Zjistil jsem, že pro důchodce existují university třetího věku, kde je možné se naučit ledacos, ale to, v čem se potřebuji zdokonalit já, nenabízí v Brně ani jedna z nich.
V knihovně mne ale zaujala nabídka „divadelní dílny pro seniory“, která měla obsahovat i hlasová cvičení. Pár dnů jsem váhal, ale nakonec jsem neodolal a přihlásil se.

Na prvním setkání nás bylo devět, na druhém jsme se sešli už jen čtyři a při tomto počtu zůstalo. Naši mladou režisérku to neodradilo. Začala s námi rozvíjet možnosti, které i v tom malém počtu přicházejí v úvahu.
Učili jsme se například tomu, jak se hýbat na jevišti, nebo jak vnímat ty druhé, aniž bychom si navzájem překáželi. Nějaký čas jsme věnovali různým cvičením, která měla rozvíjet dovednosti potřebné při samotném představení.

Dlouho jsme debatovali o tom, co budeme hrát a pak padlo rozhodnutí pro autorské představení. Jeho tvorba začala docela nenápadně. Několik týdnů jsme si povídali o našich „osudech“ i o tom, jak zvládáme přechod do kategorie seniorů. Režisérka nás poslouchala a dělala si poznámky...
Nakonec jsme společně vytvořili krátkou divadelní hru s názvem „Jaký se to uděláš, takový to máš!“ Vlastně to byla malá inventura našeho stáří, která nám pomohla vnímat nejen to, co je už za námi nebo co právě prožíváme, ale hlavně nás přesvědčila o tom, že se máme těšit i z toho, co je ještě stále před námi.

V neděli byla premiéra, včera večer první repríza. Protože obecenstvo tvořili hlavně členové našich rodin a naši kamarádi, sousedé a známí, tak nám při děkovačce dokonce i tleskali. Věřím, že to nebylo je proto, že nás mají rádi, ale tak trochu i proto, že se jim představení líbilo.

Když vše utichlo, vzpomněl jsem si na mého tátu, který byl vždy mým vzorem. Nevím o tom, že by někdy stál na prknech, co znamenají svět. Vím ale, že byl vynikající vypravěč, kterému všichni viseli na rtech. Ještě stále se mám od něho co učit, i když je to už skoro osm let, co nežije. Myslím, že by také tleskal, protože měl vždy pochopení pro vše, co souviselo s mluveným slovem. Jsem si také jistý, že by mi pak v soukromí poradil, co by mohlo být příště ještě lepší.

Když jsem večer usínal, vzpomněl jsem si i na tchána. Jak by asi reagoval na naše přestavení? V jeho závěru říkám: „Jaké si to uděláš, takové to máš. Při té naší inventuře a při všem tom našem mudrování jsme vždy skončili u této věty.“ Kolegyně pak ještě dodává, že to tak sice úplně vždycky neplatí, ale že jsme se pokaždé snažili dělat to nejlepší, co jsme uměli, a snaha, ta se přece cení.

Usínal jsem s příjemným pocitem, že by se bavil i tchán, protože by pochopil, že ta hra je i o něm. Promítly se do ní i moje vzpomínky na naše nekonečné filozofování o smyslu života a o bytí a nebytí vůbec. Věřím, že kdyby to představení viděl, tak by mi po skončení stiskl ruku, objal mne a zašeptal do ucha: „Ty komediante!“ A protože by to nebylo ve zlém, tak bych na něho mrknul a uklidnil ho: „Taťko, neboj, jsem jen sváteční komediant.“

Autor: Vlastík Fürst | úterý 2.7.2024 8:02 | karma článku: 17,27 | přečteno: 296x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Před tímto policajtem smekám

Móda vylévat si zlo na policistech se z Ameriky dostala už i k nám. Při čtení článků v „novinách“ i zde na blogu může člověk dojít k závěru, že co policajt to gauner, lhář a nebo blb.

28.6.2024 v 11:50 | Karma: 26,58 | Přečteno: 759x | Diskuse| Společnost

Vlastík Fürst

Já už pomáhat nebudu

„Já už pomáhat nebudu“, pravila paní s bílou hůlkou své spolucestující v šalině. „Dřív jsem pomáhala, ale zjistila jsem, že v těch neziskovkách jsou jen samí podvodníci.“

25.6.2024 v 7:45 | Karma: 36,36 | Přečteno: 5657x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Holky nemají ujika

Malé děti jsou kouzelné nejen tím, jak nám rostou před očima, ale také tím, jak malebně a současně i s vědeckým zápalem dokážou popsat objevy, které dělají při pozorování nejen svého těla.

21.6.2024 v 6:20 | Karma: 19,41 | Přečteno: 530x | Diskuse| Osobní

Vlastík Fürst

Pohádka o zlém Rakušanovi

Milé děti, za devatero horami a devatero řekami žil jeden velice hodný Andrej. Měl rád lidi a ti si ho zvolili králem. ANO, byl to ten nejlepší člověk na celém širém světě.

18.6.2024 v 8:32 | Karma: 35,06 | Přečteno: 3442x | Diskuse| Poezie a próza

Vlastík Fürst

Ještě nemáš jateční váhu

„Teď nééé“, prohlásila Ovenka, když se jí její dcera cestou do sprchy zeptala, zda si chce stoupnout na váhu. „Teď su po jídle, tam musím jít hladová!“

16.6.2024 v 9:08 | Karma: 22,44 | Přečteno: 544x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Británie volí a čeká triumf labouristů. Sunak varoval, Farage lízal zmrzlinu

4. července 2024,  aktualizováno  20:35

Britové ve čtvrtek od osmi hodin ráno SELČ hlasují v parlamentních volbách. K jasnému vítězství...

Orbán jede do Ruska za Putinem. Mandát jednat za EU nemá, upozornil Michel

4. července 2024  17:41,  aktualizováno  20:23

Maďarský premiér Viktor Orbán se v pátek 5. července setká v Moskvě s ruským prezidentem Vladimirem...

Agent chaosu tápe. Po Macronovi se slehla zem, už osnuje povolební plány

4. července 2024

Premium Emmanuel Macron před druhým kolem parlamentních voleb zmizel z francouzského veřejného prostoru. Na...

Putin si přeje Trumpovo vítězství, i když tvrdí opak. Klid zbraní odmítá

4. července 2024  19:14

Ruský prezident Vladimir Putin tvrdí, že bere vážně návrhy amerického exprezidenta Donalda Trumpa...

  • Počet článků 3359
  • Celková karma 26,35
  • Průměrná čtenost 796x
Spokojený důchodce. Sdílím zde svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuse, ve kterých se dovím něco nového. Chápu ale i ty, kteří si jen potřebují zchladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Nemám nic společného s neomylností, tu přisuzuji jen Bohu.