EH

Bránit vládní nesmysly chybami předchozích vlád?

Taky si koupíte plesnivý chlebíček s vysvětlením, že včera měli plesnivé zákusky?

Firma by se mnou vyběhla, kdybych chyby omlouvala chybovostí kolegů.

Ale milovníci vlády Babišem argumentují dennodenně. Naposledy jsem se v Kecy a politika dozvěděla, že za Bekové zneužití majáčku muže Babiš, protože majáčky pro politiky nezrušil.

V čem v případě výdajů na zbrojení spatřujete vládní nesmysl? Vy rozumíte problematice výzbroje naší armády?

Foto

Ty drony byly kompetenci reditele podniku a reditele sekce vyzbrojovani. Smlouva se da najit v registru. Ministr takove veci opravdu neresi. Zadny.

Foto

Letouny F-35 jsou budoucností armádního letectví. „Je to technologicky nejvyspělejší sériově vyráběný bojový letoun na světě a ještě dlouho bude. Výhodou je dlouhá životnost strojů, je to nové letadlo, nová konstrukce. To znamená, že to letadlo půjde bez problému využívat i za 30, 40 let. To znamená, že ho armáda nebude muset za 10-15 let vyměňovat, jako se to dělo v posledních 30 letech několikrát.“ Důležitým faktorem je podle expertů i to, že stejné stroje mají i okolní státy. Jejich koupí se navíc prohloubí vztahy se spojenciF-35 je letoun páté generace, který kombinuje špičkovou výzbroj a senzory pro vedení síťového válčení. Je schopen útočit na vzdušné i pozemní cíle.

AP

A to se vyplatí, protože útočit na vzdušné i pozemní cíle budeme den co den. Rozhodně tento game changer nebude stát v drahém klimatizovaném hangáru obkopen draze vyškolenými špičkovými odborníky s prověrkami na přísně tajné a absolvovat pouze cvičné letové hodiny stojící obrovské sumy. Všech 24 nutně potřebných strojů beze zbytku využijeme. Třikrát sláva.

AP

Bylo by dobré, aby si všichni obhájci paní ministryně přečetli výroční zprávu NKÚ za rok 2023. Zde je jedna citace:

NKÚ se v loňském roce zaměřil i na kontrolu obranných schopností ČR. Kontroloři například zjistili, že Ministerstvo obrany (MO) i přes mnohamiliardové navyšování svého rozpočtu nezajistilo plánovanou obnovu automobilní techniky Armády ČR, která je i nadále značně zastaralá (KA č. 22/11). MO neefektivně a neúčelně utrácelo za opravy zastaralé techniky. Souhlasilo i s opravami, jejichž cena překračovala cenu nových aut. MO se nepodařilo zvýšit některé schopnosti chemického vojska AČR (KA č. 23/03). Nenakoupilo speciální chemické automobily, dekontaminační prostředky nebo protichemické oděvy. U pořízených lehkých obrněných vozidel nezdůvodnilo změnu požadavků na jejich počet a schopnosti; dopadem tohoto postupu byl nárůst ceny o téměř 4,5 mld. Kč, tj. o 522 %.

VF

Nákup lehkých obrněných vozidel v těch procentech vypadá ještě horší než nákup dronů. Jde ale "jen" o pětinásobné zvýšení ceny. Pokud dám do procent nákup dronů, jde o navýšení o 10 000%.

Neobhajuji paní ministryni. Jen poukazuji na to, že předchozí (a možná i budoucí) ministr už v tomto bude asi stěží předstižen.

VD

Přeju vám, jako důchodce důchodci, aby jste se dožil dodávky F35 a tím i závěrečného účtu za letadla, ale i s tím spojenými náklady na jejich provoz a uviděl, kde se cifra zastaví.

Foto

Jako důchodce jsem rád, že v době kdy Putin na Valdajském fóru mluví o tom, že je nutné odstranit světový řád a nastolit nový světový řád pod vedením Ruska, mimo jiné říká, že válka na Ukrajině není teritoriální konflikt , nebo dokonce nastolení geopolitické rovnováhy v regionu je to mnohem širší a fundamentální otázka jde o zásadu na které bude spočívat nový světový řád, tak jsem rád, že stíhačky kupujeme. Mně je to jedno už pomalu zajíždím do depa, ale jde mně o ty, kteří tu budou po nás.

Foto

Naštěstí pro 5 šoférů "PĚTikolky" je tady ve stálé klice čtenářů dostatečný počet obránců Fialovy vlády, která bude umět sebeblbější počínání paní ministryně důstojně obhájit.

IH

A co z toho jako plyne? Jakože špatný je ten, co udělal v rozpočtu díru za předražených 42 mega a dobrá ta, co tam zasekne sekeru za "nepředražených" 350 mld?

Těch padesát míčů na Čapí hnízdo je taky tak nějak mimo rozlišovací schopnost ANO. (Technická poznámka - exministr obrany se jmenuje Metnar).

Já beru, že Vám osobně všechno kolem Babiše leží silně v žaludku. A že Vám vadí ten fakt, že pětikoaliční vláda jest Titanic, který půjde ke dnu. Nicméně souhlasím s Vámi, že nákup jakýchsi dronů v hodnotě stovek tisíc korun za desítky miliónů je špatně.

Jenomže když se to pokusím převést do jazyka srozumitelného obyčejnému smrtelníkovi, pak rezort naší obrany disponuje tak šílenejma částkama, že pro něj je nějakých dvaačtyřicet miliónů jako pro mne pětikoruna. Když jí uslyším cinknout na chodníku, když mi vypadne z kapsy (nestává se to příliš často, neboť jako mnoho jiných mužů nemám peníze, protože mám manželku...), velmi pečlivě si rozmyslím, jestli mám svou šedesátiletou kostru přimět k tomu, aby se ohnula. Naproti tomu nakupovat pro desetimiliónovou zemi stoprocentně zbytečných (počtem) 24 stíhaček je srovnatelné s tím, že jsem v minulém roce rekonstruoval byt v Žatci – vyšla mne ta legrace na půl miliónu korun - ale samozřejmě jsem si na střeše paneláku mohl pořídit také plavecký bazén, k tomu nějakou tropickou zahradu (a zahradníka k ní...), taky soláry, abych vodu ekologicky vyhřejval... a tak dál, a tak dál...

Což by stálo patrně výrazně víc jak zmíněných pět stovek tisíc, ať má jedna nejmenovaná firma na bazény jakékoli slevy.

Takže jestli bych pětikorunu na chodníku přehlédnout dokázal, rekonstrukci bytu nikoli za pět set tisíc, ale za pět miliónů, nikoli.

Opakuju znovu, co jsem uvedl v úvodu: Nákup dronů v hodnotě stovek tisíc korun za desítky miliónů je podle mého špatně. Ale srovnávat to s aktivitami současné ministryně obrany je poměrně unfair.

VF

Chápu, že pro Vás to jsou drobné. Přesto jsem přesvědčen, že kdyby totéž udělala Jana Černochová, vnímal byste to Vy a Vaši zdejší kamarádi určitě jako větší průšvih. Protože se se jedná o ANO, tak jste smířlivější.

Já to chápu, také jsem smířlivější k průšvihům "pětikolky".

Přeji příjemný svátek.

Foto

I Ty jeden šťourale... Ty nevíš, že bylo a zase bude líp?

Foto

Koblihy u každého volebního stánku. Skutečné i virtuální - celé koblihové vzdušné zámky.

Štěstí občana již nyní ve velké slevě!

  • Počet článků 3360
  • Celková karma 26,23
  • Průměrná čtenost 798x
Spokojený důchodce. Sdílím zde svůj subjektivní názor i na pohled na svět.
Mám rád diskuse, ve kterých se dovím něco nového. Chápu ale i ty, kteří si jen potřebují zchladit žáhu. Pokud jim to pomůže jako terapie nebo detox, má to smysl.
Nemám nic společného s neomylností, tu přisuzuji jen Bohu.