Miroslav Štorch

Miliardy zimních slunovratů - částečné zatmění Slunce

Jako kluk jsem obdivoval astronomy, jak rozumí pohybům naší Země ve vesmíru. Co vše dovedou pozorovat a vypočítat - i zatmění Slunce. Dnes je obdivuji ještě víc. Zjistili, že Zeměkoule se řítí rychlostí přes 100 000 km/h kolem Slunce a kontinenty na rovníku se otáčí rychlostí větší než je rychlost zvuku. Podle jedné teorie astronomů vznikl náš Měsíc odtržením části Země při srážce s jiným vesmírným tělesem. A nyní se k nám Měsíc přibližuje působením gravitačních sil.

29.12.2010 v 18:33 | Karma: 16,53 | Přečteno: 3587x | Diskuse| Hyde park

Miroslav Štorch

Vánoční dětské perličky - řísek a pramborový salád

Dostal jsem překvapivě krásný předvánoční dárek. Najednou jsem se ocitl ve světě pohádek a dětských vět, které nádherně používal Karel Poláček v knížce "Bylo nás pět." Neočekávaně jsem zastupoval kolegyni při psaní a slohu ve 3.třídě, kde jinak neučím. Narazil jsem na mile neumělé věty ve slohové práci o Vánocích. Titulek blogu není vymyšlený, ale jen převzatý z písemné práce žáka 3. třídy ZŠ. Ano, opravdu třetí třída je přesně věk, kdy žáci Mach a Šebestová používají kouzelné sluchátko. Dnes děti bohužel velmi málo čtou a nevidí vzory, jak správně psát slova. Pokud nemají předlohu píšou tak, jak slova slyší. Nejen dospělí, ale i děti dělají chyby při opisování textu. Jedna paní učitelka, která je na další úvazek i babičkou, si stěžovala, že vnoučata nechtějí, aby jim četla knížky, protože si raději pustí film z DVD. Koupila jim knížku Mach a Šebestová, ale obává se, že ji vnoučata už nikdy číst nebudou. Každý z nás někdy četl knihu, kterou viděl i zfilmovanou. V knize si vytváříme vlastní obrazy o popisovaném prostředí, ale to bohužel u televize a filmů odpadá. Naše představy při čtení se většinou výrazně liší od filmového zpracování. Když děti nečtou knížky, tak se ochuzují o fantazii představivosti. Chtělo by to kouzelné sluchátko, aby malé děti více četly a nedívaly se jen pasivně na televizi, filmy a do počítačů. Ale to není možné jen nařídit. To musí děti chtít.

18.12.2010 v 14:32 | Karma: 21,03 | Přečteno: 4050x | Diskuse| Hyde park

Miroslav Štorch

Člověk - homo computerus - degeneruje ?

Kategorie různých závislostí se rozšiřuje od alkoholismu, tabakismu až k závislostem na mobilních telefonech, počítačích a internetu. Psychiatři už pro to mají názvy. Několik miliónů let se " homo erectus" člověk vzpřímený pohyboval vlastní silou po zemi. Prošel dalšími stádii vývoje. Pak se stal člověkem moudrým " homo sapiens ", který začal používat technické vynálezy, aby si usnadnil život. Nemusí už pracně kopat do země jámy na lov mamutů. Bagry a razicí stroje vykopou tunely pro vlaky, metro i dálnice, aby lidé nemuseli chodit a mohli snadněji jezdit. Počítače dnes řídí většinu složitých zařízení od kosmických stanic, letadel, lodí, vlaků až po automatické pračky či jaderné elektrárny. Možná máte i ve svém automobilu počítač hlídající spotřebu, řídící motor, brzdy nebo chování podvozku. Co ale, když se počítače porouchají ? To je dost děsivá představa. Bohužel, takové situace nastávají.

8.12.2010 v 22:34 | Karma: 17,72 | Přečteno: 3635x | Diskuse| Hyde park

Miroslav Štorch

Slaměný betlém a advent v Kryrech - fotoblog

Vánoční nálada je většinou spojena s vánoční výzdobou, rozsvícenými stromy na náměstích a betlémy v době adventu. Děti doma vybírají každý den sladkosti z adventních kalendářů a první adventní neděli se zapaluje první svíčka na věnci. Také v našem hezkém městě Kryry se stala adventní slavnost s rozsvícením vánočního stromu tradicí. I dnešní neděli nasněžilo jako v minulém roce, kdy děti zpívaly koledy u pěkného slaměného betléma na náměstí a obdivovaly osvícenou krásu se sněhem. Letos byla vydána nákladem městského úřadu v Kryrech pohlednice s motivem kryrského slaměného betlému ve spolupráci se základní školou a s verši Mgr. Krause .

28.11.2010 v 16:29 | Karma: 19,09 | Přečteno: 5668x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Jak lékaři odcházejí - do politiky i jinam

V současném parlamentu České republiky je mezi poslanci více než 10% lékařů (21) a v senátu téměř 15%. Plat primátora Prahy nebo starosty větších obcí je pro některé lékaře výnosnější než odměňování primářů. Ale většina lékařů zůstává pracovat na svých místech, protože je pro ně zajímavější medicína než politické šachy a nechutné zákulisní tahy různých politických stran. Pokud narůstají intriky na pracovištích, tak někteří lékaři odcházejí do privátní praxe nebo i do zahraničí. Jiní podnikají mimo medicínu a současně se prosazují v politice jako např. současný středočeský hejtman. Na místě pražského primátora nyní vystřídá Doc.MUDr. Svoboda, CSc. lékaře Pavla Böhma. Ostatně bývalý ministr obrany ČR a pozdější náměstek ministra financí MUDr. Martin Barták je povoláním také lékař - neurochirurg, který stážoval na Harvardu a v Oxfordu

21.11.2010 v 21:25 | Karma: 26,12 | Přečteno: 7288x | Diskuse| Hyde park

Miroslav Štorch

Jak vytrhnout řadicí páku - Tankový prapor

Řvoucí motor tanku T-55 byl ve vysokých otáčkách a desátník, který byl instruktorem řízení řval do "krkafonu" - mikrofonu na krku : " Kopni tam trojku ! " Ve sluchátkách přilby jsem sice jeho radu slyšel, ale převodovka v tanku, který měl 36 tun vůbec nereagovala. Řadicí páka se ani nehnula. Ubral jsem plyn, aby motor tolik nenaříkal. Měl jsem sice v rukou dost velkou sílu a vážil jsem kolem devadesáti kilo, ale rychlost mi nešla vyřadit. Další řvaní do sluchátek :"Kopni do řadicí páky nohou a na spojku se vykašli. " Zkusil jsem to a opravdu "jemná mechanika" ruské techniky zareagovala. Kopanec těžkou vojenskou botou do vzdorující páky pomohl. Tank zrychlil a úspěšně jsme projeli hlubokými kolejemi tankodromu. Na konci cvičné jízdy mi vynadal podplukovník přezdívaný "Kečup". Jeho rudě zbarvená tvář i zarudlá pleš zpocená letním vedrem na mne poštěkávala "Absolvente vy jste porazil dva sloupy na dráááze !" Lehce jsem oponoval, že silné kmeny stromů zapuštěné do země už byly napůl vyvrácené dříve. Zavrčel :" Mě neukecáte. Večer to budete opravovat s těma expertama co to taky převorali." Měl pravdu. Těžký tank v pohybu vyvracel a lámal stromy jako sirky. V kabině za jízdy ani nebylo cítit, že bok tanku něco porazil.

17.11.2010 v 19:05 | Karma: 22,43 | Přečteno: 3787x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Nejstarší anglický park v Čechách - Krásný Dvůr - fotoblog I.

V severních Čechách nedaleko Podbořan najdete městečko Krásný Dvůr se stejnojmenným zámkem. (okres Louny). Zde byl v průběhu deseti let budován první anglický park v Čechách (1783-1793), který byl příkladem pro další podobné parky. Zámek najdete na GPS souřadnicích 50°15 ́6,1" North, 13°22 ́12" E. Klidné podzimní procházky v anglickém parku na zlato-žlutém listí jsou zde nádherné. Můžete přijet, i když zámek je od 1.listopadu uzavřený. Rod Černínů z Chudenic získal zámek i pozemky koupí v roce 1649 a obýval zámek až do začátku II.světové války. Za okupace využíval zámek k rekreaci německý ministr zahraničí Joachim von Ribbentrop. V parku na ploše téměř 100 hektarů je více než 100 druhů dřevin.

7.11.2010 v 15:51 | Karma: 18,19 | Přečteno: 4177x | Diskuse| Ústí nad Labem

Miroslav Štorch

Chudnutí občanů-následek tunelování a vládnutí

Jednotlivé ministerské rezorty se perou o finanční příděly ze státního rozpočtu. Stíhačky Gripen pronajmuté za miliardy zajisťují vzdušnou bezpečnost u nás i v jiných zemích. Nově zakoupené dodatečně pancéřované obrněné vozy Pandury neplavou, ač dříve plavat měly. Zprostředkovatelé dostali tak vysoké provize, že to neprošlo bez povšimnutí policie v Rakousku, Švédsku, Česku i na Slovensku. Jaké jsou výsledky šetření ? Jaderná elektrárna Temelín bude potřebovat asi nový výrobní blok, aby se údajně zlevnil elektrický proud a snížilo se množství emisí v tepelných elektrárnách ? Není to tak dávno, kdy se zdůvodňovala výstavba Temelína tím, že se výrazně zlevní elektrický proud pro řadového občana republiky i podniky. Jak dalece se nám tím mohla zlevnit výroba a zvýšit životní úroveň ? Podle posledních zpráv se v příštím roce zvýší výrazně cena elektrické energie. Jako hlavní důvod se uvádí dotování projektů solárních elektráren, ale jaké jsou skutečné důvody? Jestliže v ČEZu má značný počet pracovníků v "polostátním" podniku vyšší měsíční plat než prezident České republiky, tak asi něco není v pořádku. Místo zlevnění el. proudu u nás v Česku - se dočteme, že se elektřina jako obchodní komodita, úspěšně vyváží a ČEZ kupuje podíly elektrárenských podniků v Bulharsku a jinde. Občané i podniky budou platit více a zvýšení ceny eletřiny se samozřejmě promítne do vyšších cen všech výrobků. Mnoho lidí, včetně důchodců, už zrušilo el.vytápění v domácnostech, protože jejich příjmy nestačí na podporu zisků manažerů ČEZu.

24.10.2010 v 20:55 | Karma: 34,94 | Přečteno: 4334x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Štorch

Čtyřista let na splnění předvolebních slibů

Musím se sklonit před moudrostí a stručností Vladimíra Renčína, kterému stačí nakreslit půvabný obrázek s výstižným komentářem a vydá to za dlouhé blogy. Čínské přísloví údajně říká :" Jeden obrázek poví více než tisíc slov." Dovolil jsem si použít dva obrázky z internetové vernisáže www.rencin.cz

14.10.2010 v 22:26 | Karma: 22,75 | Přečteno: 3468x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Štorch

Mimozemšťané si od nás půjčují věci

Taky občas něco hledáte a dlouho to nemůžete najít ? Pak se vám to najednou objeví na místě, kde jste to nejméně čekali ? Nebo se vám objeví hledaný předmět přímo před nosem, kde jste ho předtím určitě neviděli ? Mám na to uklidńující teorii, kterou potvrzuje praktický život. Když něco nemůžete najít, tak za to mohou mimozemšťané. Přece není možné, aby v obrovském množství galaxií ve vesmíru nebyl jiný inteligentní život.

28.9.2010 v 14:41 | Karma: 18,74 | Přečteno: 2068x | Diskuse| Hyde park

Miroslav Štorch

Televizní poplatky v Čechách zrušíme ?

Na Slovensku dnes probíhá referendum, zda tam zruší koncesionářské poplatky za přijímání televizního signálu veřejnoprávní televize. Podle předběžných sociologických průzkumů jsou pro zrušení tři čtvrtiny obyvatel. V Čechách by byl pro zrušení poplatku 135 Kč asi ještě větší podíl občanů. Na Slovensku je ale podmínkou pro přijetí závěrů referenda účast voličů více než 50%. V referendu je ale celkem šest otázek. Např. o snížení členů slovenské Národní rady ze 150-ti na 100 poslanců ( a omezení ceny vládních limuzín na 40000 euro, atp.). Stejně jako v Česku, tak i na Slovensku, jsou poslanci parlamentu jen volenými zaměstnanci obyvatel státu. Dovedete si představit, že by se v České republice v referendu hlasovalo o tomtéž ? Nedávno na internetu souhlasilo hned několik tisíc lidí s návrhem na zrušení Senátu ČR, protože tato zdánlivě demokratická pojistka zákonodárného procesu, je příliš drahá. Slováci necítí potřebu vytvořit Senát pro pouhých 5 miliónů obyvatel. Něco jiného je Senát v USA, kde je více než 300 miliónů občanů. Tak se ptám, není pro malou Českou republiku příliš velkým luxusem, mít Senát ? Odpovězte si sami.

18.9.2010 v 13:40 | Karma: 25,81 | Přečteno: 3716x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Čestný občan Kryr na zahájení školního roku

Přesně před 34-mi lety bylo uděleno čestné občanství města Kryry tehdy ještě československému občanovi ze slovenského města Skalica ( 3.září 1976). Od roku 1968 jezdil pravidelně na chmelové brigády do Kryr. Nyní již slovenský občan, JUDr. Dušan Krivský, přijíždí už více než 40 let na chmelovou sezónu do městečka Kryry, které má v okolí velké množství chmelnic. Je vázán silnou citovou vazbou na místo, které ho v mládí zaujalo svou krásou a přívětivými lidmi, kteří si váží jeho náklonnosti. A tak se stal, slovenský fanda chmelových brigád, čestným občanem Kryr. Nad městem se tyčí krásná Schillerova rozhledna, ze které je nádherný panoramatický výhled na Rakovnickou pahorkatinu a Doupovské hory. A je nyní často navštěvována turisty, kteří mohou dojet automobilem až na místo.

3.9.2010 v 21:04 | Karma: 15,00 | Přečteno: 4028x | Diskuse| Ústí nad Labem

Miroslav Štorch

Starci na chmelu - v srpnu 1968

V tmavé noci, před více než čtyřiceti lety, nás přepadla "spřátelená vojska", aby nás zachránila od kontrarevoluce. Tanky nám v Praze jezdily pod okny a velká letadla létala nízko a velmi výhružně nad našimi hlavami. V té době jsme měli odjet z Prahy na tradiční brigádu česat chmel. Bylo nám patnáct let i víc, ale v té době to nebyla žádná legrace. Situace v Praze, obsazené okupačními vojsky, byla nebezpečná a nepřehledná. Bohužel, řada lidí byla zastřelena nebo zraněna. Vedle toho se mne dotkla nejvíce střelba ruských vojáků do Národního muzea na Václavském náměstí. Tam jsme v Praze jako děti často chodily na výstavy. Střelba do něčeho tak vzácného, jako je muzeum byla pro nás nepochopitelná. Někteří moji starší kamarádi se rozhodli pro emigraci, ale my jsme ještě neměli hotovou ani maturitu. Můj nejlepší kamarád z dětství zůstal dodnes se třemi sourozenci ve Švýcarsku.

20.8.2010 v 13:16 | Karma: 22,57 | Přečteno: 3081x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Jak dostat mrtvici z dopisu od pojišťovny

Možná vás také po návratu z dovolené čekal ve schránce dopis České pojišťovy s fakturou na částku vyšší než 40 tisíc korun. Řadě důchodců, ale i zaměstnaných to vyrazilo dech, protože to je pro ně velká částka. Některým se i zatmělo před očima a o slabší povahy se pokoušela nevolnost hraničící s mrtvicí ( mozkovou příhodou.) Byly tam fakturovány jednotlivé položky za opravy vytopeného bytu u sousedů právě v době vaší dovolené. V době povodní to vypadalo velmi věrohodně, protože pojišťovna většinou nevyhazuje naše peníze zbytečně.

18.8.2010 v 17:44 | Karma: 23,97 | Přečteno: 2786x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Štorch

Bude nám Brusel určovat prázdniny pro děti ?

Podle doporučení Evropské komise by mohlo dojít v Česku k rozložení tradičních dvou měsíců prázdnin do 4 měsíců. (červen-září). Podle vyjádření českých čtenářů na internetu je proti přibližně 85% lidí a pro změnu pouze 15%. Každé změny mají výhody a nevýhody. Většina rodičů si plánuje společnou dovolenou s dětmi na červenec a srpen, ale v této době většinou rostou ceny ubytování a potravin v rekreačních místech. Přesně podle "zákona" poptávky a nabídky. Vzpomínám si na vlastní dětství, kdy jsem několik týdnů prázdnin trávil v technické kanceláři mého otce u rýsovacího prkna, protože letní tábor začínal později. U dědečků a babiček tehdy v Praze také nebyl příliš čistý vzduch, a tak řada rodičů hledala různé možnosti zabezpečení dohledu nad dětmi v průběhu prázdnin. Ve Velké Británii je podle zákona samozřejmou nutností najímání pečovatelů o děti "au pair", ale v Česku to není tak časté. Jak ale mají rodiče zajistit dozor nad dětmi, když jsou v zaměstnání a děti mají školní volno ? Prarodiče často chodí také ještě do zaměstnání a bydlí mnohdy na vzdálených místech.

6.8.2010 v 17:27 | Karma: 21,10 | Přečteno: 2026x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Jízda bez řidičáku je jen přestupkem ?

V pátek večer havaroval v Praze s automobilem šestnáctiletý lehce opilý mladík bez řidičského průkazu. Po přeletu středního travnatého pruhu narazil těžký Volkswagen Passat do kamionu v protisměru. Naštěstí nezabil v protisměru nikoho v osobním autě. Řidič kamionu vyvázl bez zranění jen s leknutím a opilý mladík byl lehce zraněn, ale jeho mladý spolujezdec byl zraněn těžce. Hasiči je museli obtížně vyprošťovat ze zmuchlané karoserie. Soudní postih bude vzhledem na věk mladistvého asi nižší.

24.7.2010 v 22:47 | Karma: 42,41 | Přečteno: 12342x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Tankový prapor - vzpomínky na vedro

Vedro na padnutí a seděli jsme uvnitř tanku v kompletním gumovém protichemickém obleku, kterému jsme říkali důvěrně – atombordel. Po zádech nám stékaly potůčky potu, ale tanky T-55 tehdy ještě neměly klimatizaci ani účinné větrání. Podle rozkazu jsme nesměli mít otevřené průlezy a čekali jsme na rozkazy k vyražení na zteč. Na rozpálených pancířích tanku by bylo možné smažit volská oka, ale přežili jsme tehdy červencové plukovní cvičení v Boleticích na Šumavě ve zdraví. Ale to bylo před mnoha lety, kdy ještě existovala v Čechách základní povinná vojenská služba. Dnes si podobné zážitky dopřávají jen naši profesionální vojáci v Čechách, Afghanistánu nebo Iráku. Případně jezdí v tancích čeští fandové vojenské techniky i ve vedru, ale pochybuji o tom, že v protichemickém obleku a ochranné masce.

16.7.2010 v 20:07 | Karma: 23,74 | Přečteno: 5048x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Když nám Slunce o dovolené škodí

Jako ptáci na podzim táhnou ze severu na jih, tak se v létě přesouváme spolu s milióny dalších lidí o dovolených mimo svá hnízdiště. Někteří k jižním mořím, jiní do hor, další k řekám a jezerům. Někdo loví ryby, další sjíždějí řeky. Mnozí hledají v lesích houby a chodí na dlouhé výlety, ale všechny zajímá jaké bude počasí. Zda bude svítit sluneční světlo a osvětlovat nádherné dny klidu a odpočinku, kdy nemusíme přežívat v továrnách, kancelářích, školách či bytech. Přejeme si, aby mraky nezakrývaly denní Hvězdu - jak se říká v pohádkách. Slunce má průměr větší než milión kilometrů, ale naštěstí je od nás více než 150 miliónů kilometrů. Jinak by nás spálilo a nic by tu nepřežilo.Bylo by nám horko jako na Merkuru a Venuši.

9.7.2010 v 23:27 | Karma: 13,75 | Přečteno: 1870x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Berdych nebo Nadal ? - tipovací soutěž pro čtenáře.

Kdo bude vítězem mezinárodního mistrovství mužů v tenisu na travnatých kurtech All England Clubu ve Wimbledonu 2010 ? V diskuzi pod článkem si můžete zapsat svůj tip včetně poměru setů. Zítra večer po zápasu si můžete vyhodnotit správnost svého tipu. Nejlepšímu tipujícímu pošlu podpis Tomáše Berdycha bydlícího oficiálně v Monaku. Tomáš Berdych nasazený č.12 nebo Rafael Nadal nasazený č.2 a současná světová jednička? Po 23 letech máme zase mužského zástupce ve finále Wimbledonu. Bývalá světová tenisová jednička Ivan Lendl bohužel dvakrát neuspěl v letech 1986 a 1987 a místo poháru získal stříbrný památeční talíř. V roce 1973 zvítězil legendární Jan Kodeš nad ruským tenistou Alexandrem Metrevelim v době bojkotu Wimbledonu řadou světových tenistů. Mistr světa v hokeji 1947 a sportovní unikátní talent Čech Jaroslav Drobný porazil ve finále Wimbledonu 1954 Australana Kena Rosewalla. Bohužel v té době měl po emigraci egyptské státní občanství. V roce 1948 získal dokonce stříbrnou olympijskou medaili s čekoslovenským hokejovým týmem jako útočník.

3.7.2010 v 18:32 | Karma: 12,91 | Přečteno: 2319x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Vyhraje někdy Česká republika mistrovství světa v kopané?

Bývalé Československo už bylo ve finále mistrovství světa v kopané dvakrát, a tak snad by se to za určitých podmínek mohlo do třetice podařit, ne ? V roce 1831 byla založena Cizinecká legie - elitní vojenská formace, která sloužila zájmům Francie zejména pro boje v koloniích, ale bojovala i v Evropě. Současné fotbalové mužstvo Francie odjelo již z mistrovství světa v kopané domů, stejně tak jako Itálie, která byla vyřazena také díky Slovensku. Na mistrovství světa mají různé státy celou řadu legionářů, kteří dostali urychleně nové občanství, aby mohli reprezentovat svou novou zemi. Někteří se tam již narodili, ale jejich rodiče přišli třeba z kolonií. Zinedine Zidane se narodil už v Marseille jako syn Alžířanů. Střelec postupového gólu německé reprezentace na MS v Jihoafrické republice má typický turecký vzhled i jméno Mesut Ozil. Jeden z hráčů Německa je potomkem rodičů z Ghany a jeho nevlastní bratr proti němu hrál za Ghanu. Také Velká Británie má také řadu reprezentantů z cizích zemí, kteří se přistěhovali do Spojeného království, nebo se tam již narodili jako potomci přistěhovalců. Stačí se podívat na fotografie reprezentačních družstev, kolik sportovců v globalizovaném světě startuje za různé země. Ve fotbalové reprezentaci USA startuje například i zástupce Brazílie, který se do USA přistěhoval. Asistentem trenéra USA je bývalý československý reprezentační hráč Luboš Kubík, který do Spojených států emigroval. Ve švýcarské reprezentaci v kopané je mnoho zástupců cizích zemí, protože ve Švýcarsku je každý šestý občan původem cizinec. Úspěšným sportovcům se uděluje občanství přednostně a rychleji než běžným přistěhovalcům.

27.6.2010 v 14:19 | Karma: 12,88 | Přečteno: 2015x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Nesmyslný tenisový zápas ve Wimbledonu

Ve Wimbledonu se dnes hrál zápas, který bude asi zapsán do Guinessovy knihy rekordů. Pátý set trval už 429 minut a byl za stavu 59:59 přerušen rozhodčím podruhé pro tmu. Obrovitý Američan Isner (206 cm -111 kg) hrál s Francouzem Mahutem (191 cm - 80 kg) jeden tenisový zápas téměř 10 hodin a hráči si mohli konečně odejít odpočinout. Protože se hrálo na pět setů, tak nemohla být použita tzv. zkrácená hra (tie-break), která končí sety za milosrdného stavu 7:6. Náš Tomáš Berdych porazil Němce Beckera za necelé dvě hodiny 3:0.

24.6.2010 v 0:27 | Karma: 15,25 | Přečteno: 3574x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Fotbalová spravedlnost a šílenství na mistrovství světa

Konečně snad fotbalová spravedlnost z neznámé vyšší moci funguje. Družstvo Francie, které postoupilo na MS díky podvodu s rukou hráče Henryho v utkání s Irskem - bude na mistrovství světa končit. Mezinárodní fotbalová federace FIFA nesprávné rozhodnutí rozhodčího v kvalifikačním utkání neopravila a hráče Henryho nepotrestala za nesportovní chování. A to má FIFA heslo na tričkách i čepicích " My game is FAIR PLAY." Morální rozklad družstva Francie se projevil na výkonech i náladě družstva. Vulgárními nadávkami útočníka Anelky francouzskému trenérovi se zabýval v televizi i francouzský prezident. Dnes francouzští hráči odmítli trénovat a vedoucí francouzského družstva rezignoval na svou funkci. Jen zázrak v posledním utkání skupiny by umožnil postup francouzského družstva do dalších bojů. Bohužel v podobné situaci je i družstvo Slovenska, které postoupilo na mistrovství světa z naší kvalifikační skupiny.

20.6.2010 v 22:01 | Karma: 34,67 | Přečteno: 6721x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Zastřelený čerpadlář a zloději benzínu

Před časem byl zastřelen v noci mladý muž, který obsluhoval "benzínovou pumpu" v Ústí nad Labem-Předlicích, kde jsem občas tankoval. Četl jsem o tom v novinách a měl jsem pak vždy divný pocit, když jsem okolo jen projížděl. Když se zamyslíme nad tím, kolik lidí je při podobné práci v noci ohroženo, tak je snad možné obsluhu v Čechách vyřešit jinak. Některé čerpací stanice po 22 hodině uzavírají vstupní dveře do prodejen a zákazníci platí pohonné hmoty bezpečnostním okénkem předem. Až po zaplacení je uvolněno ve stojanu odpovídající množství pohonných hmot. Mnoho čerpacích stanic ale podobné vybavení nemá. Některé firmy z důvodů bezpečnosti i úspor platů zaměstnanců mají přes noc pro jistotu zavřeno, i když tak přicházejí o tržby. Mám pocit, že někteří zaměstnavatelé šetří náklady na moderní vybavení čerpacích stanic za cenu vystavení svých zaměstnanců možnosti přepadení. V zahraničí je běžné, že přijedete k čerpací stanici v noci bez obsluhy, kde je výdejní automat. Zaplatíte bankovkou a teprve potom ze stojanu natankujete přesně odměřené množství paliva. Navíc majitel nemusí platit dlouhé noční služby zaměstnancům při malém zisku.

5.6.2010 v 0:09 | Karma: 15,12 | Přečteno: 1759x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Štorch

Dva nové světové rekordy z Ostravy

Hodně fandů atletiky se těšilo, že na mítinku Zlatá tretra padne světový rekord v běhu na neolympijské trati 300 m. Fenomenální běžec Usain Bolt z Jamajky vysoký 196 cm ale očekávaný rekord nevytvořil. Zhoršené počasí, do kterého by ani psa nevyhnal, bylo proti. Deset let starý světový rekord 30,85 Michaela Johnsona z USA vydržel. Světové rekordy se opravdu nedají plánovat jako výrobky na běžícím pásu. Zejména proměnlivý vítr, nízká teplota a déšť silně ovlivňují výkony. Takové počasí bylo nepřítelem mnoha favoritů, kteří prohráli na Zlaté tretře - Barbora Špotáková v oštěpu, Blanka Vlašičová ve výšce atp. Někteří závodníci měli ale štěstí a vytvořili světové rekordy ve chvílích, kdy se počasí na chvíli umoudřilo. Kdo viděl televizní záběry z Ostravy, tak ví, jak proměnlivé podmínky byly díky lijákům.

30.5.2010 v 16:30 | Karma: 13,21 | Přečteno: 2373x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Ovládne angličtina svět a kulturu ?

Někdo namítne, že angličtina již svět ovládá a v kultuře se prosazuje velmi agresivně. Zejména třeba v písňových textech i filmech. Přiznám se, že nerozumím tak rozsáhlému rozšíření jazyka, který je dost nesrozumitelný a výslovnost proměnlivá. Dokonce již došlo k několika velkým leteckým haváriím, protože piloti si nerozuměli s operátory řízení letového provozu. Navíc třeba v USA a dalších zemích se pořádají tzv.Spellathlony, kdy děti i dospělí soutěží v hláskování nesrozumitelných anglických slov. Víte co v angličtině znamená slovo "numnah" ? Podívejte se zde na zábavné video ze spellathlonu. (numnah je sedlová pokrývka). Je to podobné - jako když v Čechách hláskujete někomu do telefonu složitě vyslovitelné jméno nebo název. Slavný britský dramatik a nositel Nobelovy ceny za literaturu George Bernard Shaw vypsal velmi vysokou finanční odměnu na zjednodušení angličtiny, ale do dnešního dne ji nikdo nezískal. Tak rozsáhlý zásah do světového jazyka asi nechtěl nikdo riskovat. Světem se šíří nákaza BSE - což není jen zkratka pro nemoc šílených krav, ale i pro špatnou, primitivní angličtinu „Bad Simple English“. Ve světě byla v 19.století rozšířenější francouzština jako úřední diplomatický i poštovní jazyk. V dnešní době francouzština ztrácí pozice i v Kanadě, kde je druhým úředním jazykem. Také kdysi holandská osada Nový Amsterodam byla později přejmenována na New York. Tento blog není jen informační, ale je myšlen jako otázka pro odborníky : “ Proč se angličtina tak rozšířila ve světě?“ Hlavní odpovědí bývá politická a ekonomická síla anglosaských zemí a schopnost angličtiny přejímat cizí výrazy z jiných jazyků.

16.5.2010 v 16:11 | Karma: 23,57 | Přečteno: 4118x | Diskuse| Kultura