Miroslav Štorch

Robin Hood okraden pomocí SMS

Kdo má rád muzikály, tak se třeba dívá v neděli večer na začínající umělce v pořadu "Robin Hood - Cesta ke slávě". Bohužel castingová reality show s hezkou hudbou, zpěvem i tancem je znehodnocena do očí bijícími výsledky, kdy po SMS hlasování diváků postupuje několik nejslabších soutěžících. Naopak výborní zpěváci i tanečníci jsou vyřazováni podle absurdního postupového klíče. Organizátoři pořadu dali přednost hlasování diváků, které se dá v krátkém čase na hlasování snadno zmanipulovat. Bohužel není rozhodující hlas odborné poroty - zkušeného režiséra Jána Ďurovčíka, který sám působil jako známý choreograf a tanečník v Belgii. V porotě zasedá i úspěšný hudební skladatel a muzikant Ondřej Soukup a jeho manželka známá textařka Gábina Osvaldová. Rozhodující slovo má bohužel teprve až při vyřazování soutěžících producent muzikálu Michal Kocourek z divadla Kalich.

30.4.2010 v 15:05 | Karma: 14,70 | Přečteno: 3354x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Způsobí sopky renesanci vzducholodí ?

Sopečný prach je schopen zanést turbíny tryskových motorů i poškodit vrtulové stroje. Technici jistě najdou nějaké řešení jak zabránit pronikání nečistot do motorů, ale pravděpodobně to sníží jejich výkon a prodraží to výrobu. Moderní vzducholodě sice slouží především k vyhlídkovým letům a ke speciálním výzkumným úkolům , ale mohla by nastat i renesance transtlantických letů jako za časů Zeppelinů. V době odolných plastových konstrukcí by neměl být problém zkonstruovat a provozovat bezpečné velkokapacitní vzducholodě pro vysoký počet cestujících a velkou hmotnost nákladu. V nedávné době byl ukončen provoz nadzvukových dopravních letadel Concorde pro velkou spotřebu paliva, hlučnost a nadměrné provozní náklady. V Rusku nadzvukový osobní Tu-144 také skončil. Vzducholodi by se pohybovaly téměř nehlučně při použití slabých elektromotorů - například na solární pohon. Pro minimální spotřebu paliva a ekologický provoz by doprava byla pravděpodobně ekonomická. Návratnost pořizovacích nákladů by mohla být velmi rychlá a doprava by byla v krátké době zisková. V současné době má většina aeroliníí velké ztráty právě pro rostoucí ceny speciálního leteckého paliva. Je otázka, zda by se lidé spokojili s menší přepravní rychlostí.

18.4.2010 v 1:06 | Karma: 15,74 | Přečteno: 2869x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Štorch

Televizní " Cesta ke slávě " v muzikálu Robin Hood

Kdo má rád kvalitní zpěv i tanec, tak si možná povšiml nového pořadu na nejmenované komerční televizi s názvem " Cesta ke slávě - Robin Hood ". Vysílá se v hlavním večerním času každou neděli od 20-ti hodin. Jedná se podobně jako u Superstar o výběr talentů z mnoha přihlášených soutěžících. Tady jsou však nároky podstatně vyšší, protože vedle výborných pěveckých výkonů je požadována i výborná taneční připravenost, a také herecké nadání. Zde se jedná o výběr do připravovaného muzikálu "Robin Hood" z autorského pera skladatele Ondřeje Soukupa a jeho manželky textařky Gábiny Osvaldové . V odborné porotě zasedá také vynikající slovenský režisér muzikálů Ján Ďurovčík a producent muzikálu - zkušený Michal Kocourek z divadla Kalich ( Johanka z Arku aj ).

10.4.2010 v 16:45 | Karma: 12,69 | Přečteno: 4061x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

UFO u Kryr a Rabštejna

Jak již uvedlo několik dalších blogerů, tak v době Velikonoc byl zaznamenám několikrát přelet UFO nad Rakovnickou pahorkatinou a Rabštejnem nad Střelou. V městečku Kryry je krásná Schillerova rozhledna, ze které je možné snadno sledovat rozsáhlý prostor. Právě v neděli 4.dubna jsem vyfotografoval ve večerních hodinách světlý disk, který se pohyboval s velikým zrychlením. Proto jsou jeho obrysy nezaostřené. Hloubka ostrosti snímku je horší vzhledem k menší intenzitě osvětlení večer. Místopřísežně prohlašuji, že nejde o fotomontáž a snímek nebyl nijak upravován. Uvnitř letícího objektu nebyly pozorovány žádné postavy nebo projevy života. Pohyboval se neslyšně ve výšce asi 20 metrů nad terénem. Přistál pod rozhlednou (klik) v místě, které je na panoramatickém pohledu z rozhledny vyznačeno žlutozeleným čtvercem s černým středem. Než se však pozorovatelé stačili přiblížit, tak rychle odletěl. V blízkosti místa přístání je pěkný velký kříž. Je zajímavé, že toto místo vykazuje na gravimetru nižší přitažlivost než terén v okolí. Rašící jarní tráva zde nebyla spálená, ale jen mírně polehlá. Nebyly nalezeny žádné geometrické obrazce. GPS souřadnice místa přistání 50°10 ́19,92" N , 13°25 ́47,64" E.

9.4.2010 v 19:06 | Karma: 15,48 | Přečteno: 2862x | Diskuse| Cestování

Miroslav Štorch

Jak jsem dostal záchvat smíchu u reklamy

Dramatické záběry z válečného dokumentárního filmu na komerční televizi byly náhle vystřídány reklamou s neuvěřitelným komentářem:" Nepřerušované sledování pořadu vám přeje ...." a následovalo jméno sponzorské firmy, která mne drzým úvodem své reklamy až rozesmála. Co všechno si dnes firmy nedovolí v drahém reklamním čase. Ale stejně tu reklamu zaplatíme my zákazníci. Nejsem odborník na reklamu, ale z psychologického hlediska spotřebitele vím, že čím neobvyklejší a bizarnější reklama, tak tím více mi utkví v paměti. O to právě asi zejména jde. Proto raději na reklamní pauzy program přepínám nebo odcházím za občerstvením. Ale už jsem viděl zákaznici v obchodě, která tvrdě požadovala zboží jen v té barvě, kterou viděla v reklamním šotu.

29.3.2010 v 22:39 | Karma: 16,00 | Přečteno: 2898x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Zase nám seberou hodinku spánku

Sice nám ji vrátí opět letošní rok v říjnu, ale stejně mi ta hodinka bude chybět. Letní čas byl v našich zemích obnoven v roce 1979. Dříve to bylo údajně v průběhu let (1915 - 1916) a (1940 - 1949). Nyní se většina Evropy se dohodla na letním času, který trvá 7 měsíců v roce. Ale nikdo se neptal malých dětí ani dospělých, jestli to chtějí. Zkuste děti budit o hodinu dříve do školky nebo do školy. Proč máme dělat stejnou chybu ? Narušují direktivy EU přirozené biorytmy ? Když byl u nás zaveden letní čas, tak je to totéž jako kdyby se celé Česko přemístilo do časového pásma Kijeva a Helsinek. Ale rozednívat se bude o hodinu později. Ale řada rozumných lidí argumentuje tím, že posuny času jsou zbytečné. Odpůrcem používání letního času je i ruský prezident Dmitrij Medvěděv. Také profesor robotiky Zdeněk Kolíbal z Brna uvádí, že je třeba získat milión podpisů, aby se možným zrušením letního času zabývali europoslanci na zasedáních v Bruselu.

27.3.2010 v 13:32 | Karma: 29,24 | Přečteno: 1557x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Štorch

Silná vůle pro čtyři zlaté medaile ve Vancouveru

Na letošních para-olympijských hrách ve Vancouveru získala již čtyři zlaté medaile výprava přátel ze Slovenska. Navíc mají dvě stříbrné a dvě bronzové. Česká výprava má zatím jednu bronzovou medaili. Bohužel čeští sledge hokejisté budou bojovat už jen o páté místo s mužstvem Koreje, které ve kvalifikační skupině již porazili 4 : 2. V našich médiích jsou však výsledky paralympiády na okraji zájmu. Ve skupině naši hokejisté prohráli s favoritem USA 0 : 3 a s Japonskem 1 : 2. V kvalifikaci dále porazili naši mužstvo Itálie 3 : 2 až po samostaných nájezdech. Úspěchem je už sama kvalifikace, českých sledge hokejistů, na paralympijský turnaj. Blahopřejeme ! V semifinále prohrála domácí Kanada překvapivě s Japonskem 1 : 3 a USA porazily Norsko 3 : 0. Neopakuje se tedy finále olympijského hokejového turnaje Kanada - USA, ale bude to USA a Japonsko.

19.3.2010 v 17:32 | Karma: 13,85 | Přečteno: 3157x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Proč obdivuji sportovce paralympiády ve Vancouveru

Australský invalidní sjezdař Michael Milton vytvořil nedávno světový rekord v jízdě na jedné lyži - 213,65 km/h. V sobotu 13. března začínají brzy ráno evropského času zimní paralympijské hry v kanadském Vancouveru. Můžete tam vidět startovat i tohoto skvělého australského sportovce. Kdo někdy jel rychle na lyžích, tak ví, jaký je to zážitek a adrenalin. Zkuste ale jet na lyžích závod se zavázanýma očima mezi brankami nebo jen na jedné noze. Obdivuji lyžaře, kteří elegantně vytáčejí oblouky na jedné lyži buď vsedě nebo jen na jedné noze. Smekám před hokejisty, kteří hrají na bruslích připevněných na pevno pod sedačkou, která ale není na invalidním vozíku. Skláním se před jejich odhodláním utkat se s nepřízní osudu a setkávat se ostatními sportovci z celého světa. Setkávají se s lidmi, kteří milují sport, i když jsou zdravotně postižení, ale chtějí dokázat ostatním i sobě, že ještě žijí naplno.

11.3.2010 v 20:42 | Karma: 14,12 | Přečteno: 2911x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Martina neprohrála - ani omylem.

V závodě na 10 000 metrů byl diskvalifikován zlatý medailista z 5000 m nizozemský rychlobruslař Sven Kremer. Přišel tak o druhou jistou zlatou medaili ve Vancouveru. Omylem zajel na pokyn svého trenéra do vnitřní dráhy a nespoléhal sám na sebe. Takovou začátečnickou chybu naštěstí neudělala naše držitelka světového rekordu na 5000 m Martina Sáblíková. Opravdu potvrdila obtížnou roli velké favoritky, která v posledních letech na této trati neprohrála. Na serveru idnes.cz bylo možné tipovat její čas v cíli, a tak jsem si dovolil odhadnou čas 6:49,11 minuty, protože jsem předpokládal, že na těžkém ledu ve Vancouveru se její vlastní světový rekord nepodaří překonat. Netrefil jsem ho sice přesně, ale tipoval jsem ho dost blízko. Její cílový čas byl 6:50,91 minuty a měla velmi těsný náskok (0,48s) před časem 6:51,39 Němky Beckertové, která startovala v předposlední jízdě finále v richmondské hale. Martina si naštěstí vylosovala poslední osmou jízdu, a tak přesně věděla jaký čas musí zajet, aby zvítězila. Pod dohledem svého skvělého trenéra Petra Nováka se z českých rybníků vypracovala na mistryni světa i držitelku světových rekordů. Nyní je už dvojnásobnou olympijskou vítězkou a navíc i "nad plán" držitelkou bronzové medaile na 1500 m. Sama nyní už vyhrála na ZOH více medailí, než některé čekoslovenské i české výpravy v minulosti. Když by můj tip jejího vítězného času byl úspěšný, tak bych jí mohl ve čtvrtek 4.března osobně pogratulovat na Staroměstské radnici v Praze - jako její fanda, který už o ní napsal několik blogů. Řekl bych jí, že její jméno Sáblíková mi připomíná jméno rychlobruslařky - Skoblikovová, která získala na olympijských hrách celkově šest zlatých medailí v letech 1960 - 1968. A tak má Martina možnost na dalších zimních olympijských hrách získat další medaile. Je přece mladá a v Německu ji novináři přirovnávají k fenomenálnímu atletovi Boltovi. Tak hodně úspěchů a hlavně zdraví. Díky vám Martino a všem okolo vás, kteří vám pomáhali.

25.2.2010 v 0:39 | Karma: 17,42 | Přečteno: 2363x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Ať poslanci uhradí ztráty invalidním důchodcům

Jestliže poslanci nedomyšleně schválí nevyhovující zákon, který tvrdě diskriminuje část jejich voličů, tak se jim nic nestane. Zvláště, když se jedná o invalidní občany s minimálními důchody, kteří nemohli nikdy pracovat. Když dělník vyrobí v továrně zmetek nevyhovující normám, pak mu za způsobené škody strhnou peníze z platu a většinou přijde o prémie. Podle jednoho e-mailu,putujícího na českém netu, jsou poslanci našimi zaměstnanci, kteří jsou placeni občany tohoto státu. Připadá mi logické, že zaměstnanci, kteří způsobí ztrátu svému zaměstnavateli nedbalou prací, by ji měli uhradit ze svého několikanásobně nadprůměrného platu. Když by poslanec nedostal půl roku plat, tak stále má finanční rezervu, ze které může žít. Invalidní důchodce si nemůže ze svého malého důchodu vytvořit finanční rezervu. Životní minimum 2200 Kč na měsíc zcela jistě nestačí většině důchodců ani na bydlení. Na jídlo potom už nezbývají žádné prostředky.To by mělo být našim zákonodárcům zřejmé. Ale zdá se, že zdaleka není. Jestliže někdo má dotované občerstvení v parlamentním bufetu a velmi levnou rekreaci pro rodinu v Lipnici a dalších objektech, pak nevěří tomu, že v Čechách klesá životní úroveň. Přesně podle starého pravdivého přísloví :" Sytý hladovému nevěří ! "

20.2.2010 v 12:46 | Karma: 23,19 | Přečteno: 2557x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Selhávání rozhodčích na olympiádě i jinde

Někdy sportovní rozhodčí rozhodne špatně a je v okamžiku znehodnocena dlouholetá tréninková práce sportovce, trenéra a dalších lidí zajišťujících přípravu - třeba na olympiádu. Někdy se " sudí " v hokeji rozhodne, že vyloučí hráče nebo nařídí trestné střílení. U druhého družstva za stejný zákrok hráče nevyloučí. Doslova tak "soudce" odsoudí poškozené družstvo k neúspěchu. Někdo namítne, že na rozdíl od kopané má rozhodčí k dispozici videozáznamy. Ale využívá se zatím především videozáznam z brankového prostoru. Je známá historka, kdy hlavní rozhodčí v hokeji telefonoval brankovému rozhodčímu s videozáznamem a ten mu řekl:"Gól to byl, ale rozhodni se jak chceš !" To je smutné konstatování, že rozhodování může být postaveno na morálním selhání rozhodčího. Bohužel je to psychologická realita, že rozhodčí odevzdávají tzv. povinná procenta domácím družstvům. Často jsou pod psychologickým nátlakem a hrozbami většiny diváků. Někdy se rozhodčí obávají, aby ve zdraví odešli z hřiště a stadionu. Případně mohou mít poškozená auta a bývají slovně i fyzicky napadáni hráči nebo fanoušky. Ochrana sudích nebývá dostatečná.

20.2.2010 v 0:13 | Karma: 26,60 | Přečteno: 6072x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Báječný Bauerův bronz

Po skvělé zlaté medaili Martiny Sáblíkové máme další důvod k radosti. Lukáš Bauer po pochybnostech novinářů o vyladění formy na olympijské hry potvrdil, že patří i ve Vancouveru nadále do světové špičky. Získal krásné třetí místo v obrovské konkurenci více než 50-ti běžců z celého světa. Kdysi jsem pracoval v týmu sledujícím reprezentační družstvo lyžařů běžců, kteří se připravovali na olympijské hry v Insbrucku 1976. Tehdy nejmenovaný hlavní trenér přetížil připravované běžce a pro velké přetrénování se na olympijských hrách umístili velmi špatně. Nyní se ale trenérovi Petráskovi podařilo společně s celým realizačním týmem zvládnout obtížnou závodní sezónu i se dvěma výkonnostními vrcholy. Po letošním suverénním vítězství Lukáše Bauera na Tour de Ski zabojoval i v disciplíně na 15 km volně, která mu není úplně vlastní. Přesto získal skvělé umístění ve velmi rychlém závodě.. Proto mu asi ostatní zahraniční běžci přezdívají hezky "Zvíře". V dnešním nádherném finiši předběhl vyčerpaného Švéda Hellnera o 1,5 vteřiny a získal zaslouženě bronz, který je příjemnější než tzv."bramborová" medaile za 4.místo. Lukáš Bauer má svou kouzelnou červenou čepičku. Když si ji nasadí, tak vyhrává medaile. Uvidíme jak se mu bude dařit v sobotním skiatlonu a v nejdelším klasickém běhu na 50 km. Kdysi jsem běžel a " více šel" na běžkách 50 km jeden den a málem jsem si ubrousil nohy. A tak smekám před specialisty, kteří to uběhnou za necelé tři hodiny.

15.2.2010 v 23:30 | Karma: 13,76 | Přečteno: 1983x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Krásné olympijské hry s problémy

Na mnoha minulých novodobých olympijských hrách se vyskytly obtíže různého rázu. Od politických bojkotů v Moskvě 1980 a Los Angeles 1984 - až po smrt sportovců na olympijských hrách z rukou teroristů v Mnichově 1972. Dopravní kolapsy v Turíně 2006 a omezení výroby továren v Pekingu 2008. V Britské Kolumbii je nyní mimořádně teplé počasí a soutěže v terénu se ale nebudou překládat do jiných měst. Když nechce sníh dobrovolně navštívit olympijské hry, tak se ve Vancouveru rozhodli dovážet sníh proti jeho vůli. I když tam nyní zasahuje proud teplého vzduchu údajně od Havaje, který má ve slangu domácích název "Ananasový expres". Denní teploty přesahující plus 10 °C neumožňují používat v teplém dešti úspěšně sněžná děla . A tak jsme mohli vidět v televizi dlouhé kolony obrovských kamiónů přivážejících sníh na nákladních plochách zakrytých plachtami. Připomínalo mi to navážení sněhu do Liberce rok před konáním mistrovství světa v klasickém lyžování. Tehdy si závodníci stěžovali na zničené skluznice lyží, protože je měli poškozené kamínky navezenými se sněhem. Také si tam stěžovali ochránci přírody z Jizerských hor, protože sníh byl nakládán - ber kde ber. Na to si snad dají v Kanadě pozor. Když teď přiletěli naši sportovci do Vancouveru , tak je tam u moře uvítaly jarní teploty. Jen výš v horách, kde se má lyžovat v terénu, jsou teploty kolem bodu mrazu. (Whistler).

10.2.2010 v 22:14 | Karma: 14,74 | Přečteno: 4705x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Zkazí teplé počasí zimní olympiádu ve Vancouveru ?

Rozmary zimního počasí zažíváme u nás v Čechách doslova na vlastní kůži. Po sněhové kalamitě přišla obleva. A teď zase ochlazení. V Kanadě na olympijských hrách mají velké starosti se soutěžemi zimní olympiády v terénu, protože nyní je tam v současné době přes den až plus 11 °C . Termín olympiády byl stanoven na základě dlouhodobých statistik, ale příroda je rozmarná. Naštěstí řada soutěží bude v halách s umělým chlazením ledu. Od hokeje, přes krasobruslení, curling, short track až po ženské rychlobruslení s Martinou Sáblíkovou, jejíž výsledky budou většinu sportu fandících Čechů zajímat. Kdeže loňské vancouverské sněhy jsou. V případě nedostatku sněhu na běžeckých a sjezdových tratích se má údajně přivážet sníh pomocí vrtulníků, protože některá místa tratí jsou obtížně dostupná. JInak jsou připravena sněhová děla. Snad nedojde na nejhorší a nynější jarní počasí se ještě změní do začátku olympiády na zimní. Stejně jako nyní u nás.

23.1.2010 v 14:03 | Karma: 13,30 | Přečteno: 4094x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Bankrot České republiky ? - smutný fotoblog vtipů

Je smutné, že některé obce v České republice stojí před bankrotem. V jedné obci už nikdo z domácích neměl zájem řídit zadluženou obec a stát musel určit svého správce, který dojíždí vyřizovat úřední agendu. Nezaplacené dluhy obce se budou snažit zaplatit prodejem obecního majetku, zejména nemovitostí. Jak to ale bude s naší zadluženou republikou, když už většina "domácího stříbra" je prodána v privatizacích? Ztrátové České aerolinie se nepodařilo zprivatizovat a spekulanti s pozemky kolem letiště se těší na stamiliónové zisky, které chtějí dostat od státu. Podobné je to v mnoha jiných odvětvích národního hospodářství. Budeme doufat, že věřitelé České republice odpustí úroky půjček, jako se někdy odpouštějí rozvojovým zemím ? Politickou fikcí je uhrazení našich dluhů jiným státem, který by získal naše území ? Třeba naši sousedé, kteří již vlastní automobilku Škoda v Mladé Boleslavi, Kauflandy, Baumaxy a další obchodní řetězce ? Ne, to je opravdu jen fantazie z těžkého snu.

9.1.2010 v 20:59 | Karma: 32,31 | Přečteno: 10479x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Šikana ve školách a okolo nás

Také s vámi otřásly video-záběry bití slabšího spolužáka pěstí do tváře za povzbuzování dalších dětí stojících okolo? Televize to zveřejňují se zakrytím tváří mladistvých. Běžně se s tím nesetkáváme, ale bohužel se to děje. I když to jistě nechceme. O šikaně byla napsána řada knih a tisíce článků. Ale stejně probíhá většinou utajeně a tím obtížněji se odhaluje. Díky moderním technologiím a touze účastníků se předvádět, je možné vidět záběry na internetu, které nás zaskočí svou brutalitou a chováním blízkých diváků. Od boxerského souboje v ringu se to však výrazně liší ... různou hmotností, kdy jeden ze soupeřů je výrazně slabší. Často útočí při šikaně na jednoho slabšího více útočníků. Sám jsem to v dětství zažil a tak vím, o čem píšu. Sice jsem byl nejvyšší a nejsilnější ve třídě, ale šikanovala mne skupina tří starších žáků o tři třídy výš na stejné základní škole v Praze. Není to nic příjemného, když vás pronásleduje skupinka větších i mimo školu. Později na škole skončili a odešli. Dospěl jsem a přerostl jsem je. Když jsem je po letech potkal samotné, tak uhýbali pohledem. U jednoho jsem viděl, že se bál pomsty. Někteří mne ani nepoznali.

30.12.2009 v 23:36 | Karma: 17,30 | Přečteno: 5262x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Nejlepší (Supreme) v SuperStar byl Martin Chodúr

Anglické slovo "supreme" má celou řadu významů, ale vyjadřuje výstižně umístění studenta konzervatoře Martina Chodúra z Ostravy. Je opravu prvotřídní, nejlepší, vrcholný atp. Naštěstí se nepotvrdilo, že Miro Šmajda má pět důvodů, pro které by měl zvítězit - od lepšího pohybu na jevišti až po vyšší oblíbenost u dětských fanynek. Zvítězil i poslední vyjádřený názor porotců, kteří také dávali přednost vyšším pěveckým kvalitám Martina Chodúra před exhibicionismem košičana Miro Šmajdy. Vedle vánočních písní oba dva zazpívali své nejúspěšnější písně z celého průběhu soutěže. Miroslav Šmajda přednesl "C ́est la vie" od Karla Gotta, která přesně vyjádřila jeho realistický přístup k soutěži. "Takový je život" - někdo musí být druhý. Byly to písně "Best of" soutěžících. Martin Chodúr vedle české verze Irwinga Berlina zazpíval "White Christmas" i v angličtině také se závěrečným rocken-rollem navíc. Jeho výbornou angličtinou zazpívaná píseň "Supreme" byla opravdu skvělá. Mnozí na youtube píší, že je to lepší verze než od Robbie Williamse.

21.12.2009 v 0:11 | Karma: 30,88 | Přečteno: 9441x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Jak jsem prostřelil kamarádovi ruku při biatlonu.

Venku konečně padá sníh a v televizi běží upoutávky na olympijské hry ve Vancouveru. Míhají se tam i postavičky běžící na lyžích s puškami na zádech. Ve vzpomínkách se vracím do Krkonoš asi o 35 let zpátky na zimní kurz pražské fakulty tělesné výchovy a sportu, kde jsem tehdy studoval. Na zápočet z biatlonu bylo třeba uběhnout 10 kilometrů na běžkách a střílet malorážkou v leže i ve stoje na cíl vzdálený 50 m. Očekávali jsme pěknou námahu, protože jsme nebyli specialisté na běh na lyžích. Běžec i střelec jsem byl jen průměrný, a tak jsem doufal, že nebude důležité mé pořadí v soutěži, ale především abych závod dokončil ve stanoveném limitu. Doufal jsem, že budu slušně střílet, abych nemusel běhat trestná kolečka. Netušil jsem ale, že jednou střelím do živého člověka.

16.12.2009 v 15:35 | Karma: 17,03 | Přečteno: 3906x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Získat alespoň čestný bod ve finále Davis Cupu

Včera na červené antuce barcelonské haly naši hráči obě počáteční dvouhry ve finále prohráli. Troufám si napsat, že jednu určitě zbytečně. Kdo byl na místě nebo u televizního přenosu, tak ví o čem píšu. Blog je soukromý webový článek a nikoliv odborné pojednání specializovaného sportovního redaktora, a tak si dovolím bez obav napsat svůj pohled rekreačního hráče tenisu. Podobnost antukového dvorce s býčí arénou je čistě náhodná, ale výstižná. Španělští diváci temperamentně povzbuzovali své hráče hudebními nástroji a někdy i typickými výkřiky z corridy - óó-lééé. Do tenisového souboje nastoupila současná světová tenisová dvojka Rafael Nadal vybavená třemi národními symboly. Na levé botě má na patě nápis Rafa a na pravé patě španělskou státní vlajku. Další vlajku měl na levé straně hrudi na dresu a nakonec čelenku měl také s červenožlutými pruhy státní vlajky. Pochopitelně na dresu i čelence měl také znak sponzora, který je stejný jako u našeho hráče Tomáše Berdycha. Bylo vidět, že španělští hráči jako favorité chtějí v domácím prostředí za každou cenu vyhrát. Byli přemotivovaní a nervózní. Čeští diváci vážili dlouhou cestu do Barcelony, aby byli na místě vzácného tenisového finále a pomohli našim hráčům. Bylo vidět české vlajky s nápisy Prostějov, Pelhřimov a mnoha dalších míst.

5.12.2009 v 9:52 | Karma: 11,97 | Přečteno: 2205x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Má vyřazování na SuperStar logiku ?

Překvapivě byla minulý týden vyřazena dívka s krásným hlasem a včera chlapec s charismatem. Nebyli vyřazeni zpěváci, kteří se nelíbili odborné porotě, ale zůstali ti, kteří dostali podle regulí zpěvácké reality show zaplaceno nejvíce hlasy svých fanoušků. Nyní po třetím finálovém kole je stav vyrovnaný - po třech zpěvácích ze Slovenska i Česka. Jedinou českou zpěvačkou zůstala Monika Bagárová a slovenskou zpívajícící hvězdičkou Dominika Stará . Z chlapců ze Slovenska Denis Lacho, jehož slabý hlas se nelíbil v posledním vystoupení porotě a i mnoha divákům. Slovenský rocker, Miroslav Šmajda, se dobře projevil v rockově laděném večeru, a tak porotce Pavol Habera řekl, že ho nebude tentokrát navrhovat na vyřazení. Naopak, další porotci navrhli na vyřazení Moniku Bagárovou, ale ta se v soutěži udržela díky SMS. Výkonnostně pěvecky výborní Jan Bendig a Martin Chodúr se v soutěži v pondělí 16.listopadu udrželi. Bohužel, místo porotou navrhovaného Lacha , vypadl Ben Cristovao z Prahy, kterého pochválil Pavol Habera, že si velmi dobře vybral písničku, kde se mohla skvěle uplatnit jeho příjemná barva hlasu a výborný taneční pohyb. Je vidět, že často vystupuje s taneční skupinou a jako jediný z finalistů předvedl v přímém přenosu salto vzad. Jeho rytmické cítění a soulad pohybu s hudbou, byl obdivuhodný. Škoda, že o vyřazování už nyní nerozhoduje odborná porota.

17.11.2009 v 19:28 | Karma: 34,30 | Přečteno: 20194x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Jak mne mobilní operátor naštval podruhé ?

Přišla mi SMS, že jsem dlouholetý zákazník nejmenovaného mobilního operátora v Čechách, a tak mi nabízejí kreditní kartu, která se mi bude určitě hodit. Pochopitelně jsem SMS smazal jako spam a zapomněl jsem, že mi nějaká podobná nabídka přišla. Na internetu přichází velké množství nabídek na půjčky, ale po nepříjemných zkušenostech s úroky a RPSN už naštěstí žádné půjčky raději nemám. Najednou v domácí schránce u bytu najdu obálku s několika listy komentářů a uvnitř je vložena novotou se lesknoucí kreditní karta MasterCard s mým vytištěným jménem, i když jsem o ni nežádal a ani nic nepodepisoval. To mne tedy dohřálo a podrobně jsem si přečetl, že kartu si mohu snadno aktivovat na bezplatném telefonním čísle 800 888 800. Proč si ji neaktivuji ? To je jednoduché ! Ta kreditní karta je u banky, která nemá moji důvěru.

7.11.2009 v 15:34 | Karma: 28,44 | Přečteno: 3825x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Štorch

Varování před akcí Vánoce 2009

Také vám přišla vtíravá SMS ? Zde nejmenovaný mobilní operátor píše:" *Nadělujeme 100 000 mobilů! Soutěžte s námi! Odešlete SMS: VANOCE na číslo 2009, pošleme vám otázku. Hrajte do 20.12. Cena SMS je 9 Kč." Pak následuje podpis mobilního operátora a odkaz na webovou stránku. Obvykle se podobných soutěží nezúčastním, protože pravděpodobnost výhry je velmi malá a kontrola, zda vám neupřeli výhru prakticky nulová. Protože mi mobilní telefon dosluhuje, tak jsem si řekl, že 9 Kč v rámci předvánočních nákupů obětuji. Přišla SMS s velmi širokou otázkou : "Hledáme zvíře, které nepatří mezi savce. Odpověď odešlete na 2009." Ihned mi došlo, že jsem se nechal po dlouhé době napálit. Z legrace jsem odpověděl s vánočním tématem : "KAPR". (18 Kč) Přišla mi pochopitelně SMS : " Bohužel, odpověď nebyla správná. Nápověda: " Žije v Evropě a Severní Americe. Odpověď odešlete na 2009." Více na webové stránce XY/vanoce". Už jsem nechtěl obětovat dalších 9 Kč, abych se dozvěděl, že jsem odpověděl špatně. Ale pak zvítězila zvědavost a napsal jsem TRESKA. (27Kč) Přišla mi opět odpověď:" Bohužel, odpověď nebyla správná. Nápověda : Většinu života prožije v Atlantském oceánu. Další SMS za 9 Kč : V rámci zábavy jsem poslal SMS - TUNAK. (36 Kč) Bohužel, odpověď nebyla správná : Nápověda: Jedná se o dravou rybu až 150 cm dlouhou. Odpověď odešlete na 2009. Už jsem to chtěl vzdát, ale soutěživost mi nedala a uvažoval jsem, že některé mořské ryby táhnou do řek a stávají se vánočním pokrmem ve Skandinávii a někdy i v Kanadě. Napsal jsem SMS : LOSOS (45 Kč).

4.11.2009 v 13:49 | Karma: 44,48 | Přečteno: 17994x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Chápu zemědělce vylévající mléko do polí

V médiích se objevily snímky farmářů vylévajících desetitisíce litrů mléka do polí a protestujících před úřadovnami ministerstva zemědělství. Před časem se snažili farmáři upozornit na doslova zoufalou situaci v našem zemědělství pomalou jízdou zemědělských vozidel na dálnici a hlavních komunikacích. Kdo v zemědělství pracoval po roce 1989 tak ví, že situace není jen vážná - ale opravdu zoufalá. Není přece možné, aby farmáři dostávali výkupní cenu nižší, než jsou výrobní náklady. Na rozdíl od zemí v západní Evropě, kde je zemědělství výrazně dotované se nepřímo požaduje, aby zemědělci dotovali prodávané výrobky ze svého. Sám jsem jako učitel na střední škole kdysi pracoval na restituovaných polích na kombajnu při sklizni obilí. Bývalý ministr zemědělství Lux nechtěl zvýšit výkupní ceny obilí, aby farmáři neměli příliš velké zisky. Proto se tehdy dovezla pšenice ze zahraničí za vyšší cenu než byla výkupní v Čechách. Mnoho lidí bude argumentovat tím, že tvorba cen u jednotlivých zemědělských komodit je daleko složitější v souvislosti s limity v Evropské unii. Ale prostý selský rozum říká, že nemůžeme prodávat výrobky za nižší cenu, než za kterou je vyrobíme. Můj příbuzný, který je doktorem věd se rozhodl, že nemá smysl v Čechách podnikat v zemědělství a pole se pronajmou. Také se mnou jezdil na našem vlastním kombajnu a nadřel se o dovolené více než dost. Ve výkupním podniku běžně nezařadili (bez korupce) sklizenou pšenici do kategorie potravinářské, která měla vyšší výkupní ceny. Naše zatím nejlepší úřednická vláda ale nemůže dělat reformní kroky, jak uvedl premiér Jan Fišer. Bilance řízení našeho státu u příležitosti 20- ti let od sametové revoluce v roce 1989 nebude veselá.

29.10.2009 v 14:10 | Karma: 32,14 | Přečteno: 6715x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Štorch

Proč nyní vypadávají Slováci ve finále SuperStar ?

Je logické, že mladí začínající zpěváci pod 22 let se snaží prosadit zpěvem podle vzoru svých idolů zpívajících převážně v angličtině. A tak jsme od samostatně vystupujících finalistů SuperStar slyšeli jen anglicky otextované písničky. Naštěstí nakonec zpívali všichni dohromady jednu česky i slovensky otextovanou píseň na závěr. V semifinálových kolech jsme výjímečně zaslechli česky zpívanou písničku " Lásko voníš deštěm "(Leona Šenková ) nebo i slovenskou " Spomal ́ " ( Monika Bagárová ). Vedle angličtiny se z cizích jazyků objevila v semifinále i francouzština. Dal by se říci stručný závěr, že dnes angličtina vedle mezinárodní komunikace převládá i v písňové tvorbě. Kdo se chce prosadit v mezinárodním měřítku, snaží se zpívat v angličtině, aby se dostal na větší trh a odbytiště. Ať už to byla ABBA, Roxette nebo ruští zpěváci na Eurovizní soutěži. Vitězství na mezinárodních soutěžích s malým národním jazykem je jen výjimkou potvrzujícím pravidlo. Zcela výjímečně se stane celosvětovým hitem neanglicky zpívaná píseň jako " Lambada " , " Macarena " a jiné. Uvidíme, s jakými písničkami se ve finále SuperStar prosadí velmi mladí finalisté, kde nejstarší zpěvačce je 17 let.

26.10.2009 v 21:37 | Karma: 28,14 | Přečteno: 25829x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Katastrofické filmy " 2012 ", " Asteroid " sci - fi

Ve čtvrtek 12.listopadu má mít v Čechách premiéru film se zvláštním názvem "2012" , což je letopočet, kdy má dojít k velkým katastrofám a potopě - údajně podle kalendáře staré mayské kultury na zimní slunovrat roku 2012. Tento blog je jen krátká poznámka ke katastrofickým filmům, kterých jsme každý z nás viděli už dost. Proč je filmoví producenti a režiséři vlastně natáčejí a proč mají tak velkou návštěvnost ? Známý režisér Roland Emmerich se rozhodl natočit tento film s velkým využitím reálných záběrů z přírodních katastrof na naší Zemi. Pomáhal mu také scénárista Harald Kloser a například trikový specialista Volker Engel, který získal Oscara za film " Den nezávislosti ", kde byl Emmerich režisérem, scénáristou i vedoucím produkce. Podrobností i snímků o filmu najdete na internetu dost, včetně traileru.

15.10.2009 v 23:05 | Karma: 14,78 | Přečteno: 7668x | Diskuse| Kultura