Člověk - homo computerus - degeneruje ?

Kategorie různých závislostí se rozšiřuje od alkoholismu, tabakismu až k závislostem na mobilních telefonech, počítačích a internetu. Psychiatři už pro to  mají názvy. Několik miliónů let  se " homo erectus" člověk vzpřímený pohyboval vlastní silou po zemi. Prošel dalšími stádii vývoje. Pak se stal člověkem moudrým " homo sapiens ", který začal používat technické vynálezy, aby si usnadnil život. Nemusí už pracně kopat do země jámy na lov mamutů.  Bagry a razicí stroje vykopou tunely pro vlaky, metro i dálnice, aby lidé nemuseli chodit a mohli snadněji jezdit. Počítače dnes řídí většinu složitých zařízení od kosmických stanic, letadel, lodí, vlaků až po automatické pračky či jaderné elektrárny. Možná máte i ve svém automobilu počítač hlídající spotřebu, řídící motor, brzdy nebo chování podvozku. Co ale, když se počítače porouchají ? To je dost děsivá představa. Bohužel, takové situace nastávají.

Homo Computerus Bohemia v Prazeflickr.com-mikhalit

 

Dlouhá práce a zábava u počítače

Dlouhé sledování monitorů počítačů nezpůsobuje poškozování zraku, ale způsobuje únavu očí. Mezi příznaky tzv. okulárního diskomfortu patří podle odborníků např. zvýšené slzení očí, začervenání očních spojivek, zhoršené zaostřování spojené s pocitem rozmazaného obrazu.U některých lidí dochází k pocitu tlaku v uších a později přerůstá až do bolesti hlavy. Při práci s obrazovkou se snižuje počet mrknutí až 4x vlivem převažujících pohledů svislým směrem. Podle expertů se zvětšuje plocha odkrytého oka a zvýší se vypařování slz. V důsledku toho se dostavuje suchost očí, což se projevuje jako "písek v očích"

Elektromagnetický smog

Vedle monitoru nestavte kovové lampy – dochází tak k sekundárnímu vyzařování elektromagnetického pole. Japonská studie potvrdila, že ženy pracující dlouhodobě u počítačů mají statisticky významně vyšší počet potratů. Výrobci mob.telefonů usilovně přesvědčují uživatele, že elektromag. pole vyzařovaná z moderních telefonních přístrojů splňují hygienické normy v USA i Evropě. Bohužel,množství elektromag.vln ve vyspělých zemích je tak vysoké, že nikdo neví, jak to dlouhodobě působí na lidské zdraví. V nemocnicích mohou mobilní telefony narušit činnost citlivých přístrojů, a tak bývají místa, kde je používání mobilů zakázáno. V letadlech bývá nařízeno vypínání mobilních telefonů při startu a přistávání. V blízkosti skladů výbušnin je také zakázáno používat  radary, vysílačky a mobily, aby působením magnetického pole nedošlo k výbuchu.

Podle novějších studií mohou činnost lidských buněk a funkci organismu narušovat mnohem slabější magnetická pole a toky, než která stanovují současné mezinárodní hygienické normy.

Pracovní neschopnost ze sezení u počítače ?

Ve vyspělých zemích bývají častou příčinou pracovní neschopnosti bolesti páteře a svalová únava. Hlavním důvodem těchto problémů může být dlouhodobé sezení u práce s počítačem, jak uvádějí odborníci. Dříve to byly především písařky, které měly problémy s páteří a rukama od klasických psacích strojů.

V dnešním světě trávíme dlouhé hodiny u počítačů, protože uspokojují většinu našich potřeb. S počítačem můžeme komunikovat mnoha způsoby s lidmi na celém světě. Mnoho lidí už má zaměstnání na počítačích  přímo doma. Můžeme nakupovat v internetových obchodech, platit  internetbankingem,  vzdělávat  se (e-learning), bavit se (televize, filmy, rozhlas, hudba, hry) . Počítač může fungovat s webovou kamerou jako videotelefon, který byl kdysi pro nás dalekou hudbou budoucnosti.  Nemusíme u počítače jen dlouho nepohodlně sedět, ale můžete i  klečet. Nebo u počítače doma ležíme.. Práce u počítače nenabízí mnoho pohybu. Řada lidí tloustne a svaly ochabují. Někteří lidé místo spánku u počítačů ponocují a mnozí " paří " on-line hry bez ohledu na čas. Počítačové hry  se dnes hrají  i profesionálně. Existují dokonce reprezentační družstva států v různých druzích her.

A tak z virtuálního světa vyjděme co nejdříve na procházku do reálného okolí. Pokud můžeme, tak do přírody. Naštěstí je většina lidí rozumná a užívá počítače přiměřeně. Pak snad " člověk počítačový " nezdegeneruje.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Štorch | středa 8.12.2010 22:34 | karma článku: 17,72 | přečteno: 3635x
  • Další články autora

Miroslav Štorch

Chceme v Česku domobranu ?

Zrušení některých hraničních kontrol v Evropě způsobilo opravdu volný pohyb osob a zboží. Za zboží můžeme považovat ale i drogy, zbraně. A bohužel kvete i obchod s lidmi. Touha EU po zisku je větší, než potřeba pocitu bezpečí.

17.11.2016 v 19:40 | Karma: 19,51 | Přečteno: 388x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Porazí dnes Plíšková opět světovou jedničku ?

V semifinále US Open sesadila Karolína Plíšková dlouholetou světovou jedničku Serenu Williams a dnes ve finále ji čeká nová světová jednička Angelique Kerber z Německa. Karolína jí na trůn pomohla a hned dnes ji může porazit.Věřme

10.9.2016 v 20:37 | Karma: 21,34 | Přečteno: 614x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Můj první kilometr v roce 1967

Kdysi dávno před půlstoletím si děti nehrály doma na počítačích a tabletech, ale hodně běhaly venku s kamarády. Kluci lezli po stromech, hráli fotbal na každém plácku, kde bylo místo. Nebo s hokejkami proháněli tenisové míčky.

30.8.2016 v 15:46 | Karma: 21,02 | Přečteno: 495x | Diskuse| Letní běh

Miroslav Štorch

Televizní perličky na OH v Riu

Těšili jsme se doma na kvalitní přenosy z OH 2016 v HD rozlišení na dvou vysílacích kanálech a osmi streamech na webu České televize. Bohužel v některých případech šlo o rozhlasové zprávy ze soutěží, které nebyly přímo přenášeny.

22.8.2016 v 21:46 | Karma: 25,27 | Přečteno: 3562x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Česká pošta mne štve.

Od letošního 1.května Česká pošta opět zdražila po třech letech o 23% známky na dopisy, pohlednice na 16 Kč , doporučené dopisy z 34 Kč na 38 Kč (o 11,7%). Úroveň služeb se ale podstatně zhoršuje. Mám dost nepříjemných zkušeností.

8.5.2016 v 20:12 | Karma: 34,10 | Přečteno: 2136x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Řidička vezoucí dítě obrátila auto na střechu, při nehodě zbořila cihlový plot

7. května 2024  14:17

Rychlá jízda zřejmě stojí za pondělní dopravní nehodou v Sedleci na Orlickoústecku. Řidička vezoucí...

Letouny F-16 budeme považovat za nosiče jaderných zbraní, varovalo Rusko

7. května 2024  14:14

Rusko bude považovat stíhačky F-16 americké výroby za nosiče jaderných zbraní bez ohledu na jejich...

Policisté v Praze vytáhli z Vltavy utonulého muže, může to být pohřešovaný Brit

6. května 2024  8:30,  aktualizováno  7.5 14:08

Policisté v neděli vpodvečer vytáhli z Vltavy v centru Prahy tělo utonulého muže. Kriminalisté...

Městské byty za úplatek. Soud popsal fungování mechanismu, dvojice se přiznala

7. května 2024  13:52

Městský soud v Brně dnes rozdal první tresty za korupci při přidělování městských bytů. Při...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...