Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nesmyslný tenisový zápas ve Wimbledonu

Ve Wimbledonu se dnes hrál zápas, který bude asi zapsán do Guinessovy knihy rekordů. Pátý set trval už 429 minut a  byl za stavu 59:59 přerušen rozhodčím podruhé pro tmu. Obrovitý Američan Isner (206 cm -111 kg) hrál s Francouzem Mahutem (191 cm - 80 kg)  jeden tenisový zápas téměř 10 hodin a hráči si mohli konečně odejít odpočinout. Protože se hrálo na pět setů, tak nemohla být použita tzv. zkrácená hra (tie-break), která končí sety za milosrdného stavu 7:6. Náš Tomáš Berdych porazil Němce Beckera za necelé dvě hodiny 3:0.

Hraje se 10.hodinu - únava obra Johna Isnerawww.wimbledon.org

Nádherný, ale nesmyslný souboj

Podle konzervativních pravidel platných ve Wimbledonu je nutné hrát v pátém rozhodujícím setu až do rozdílu 2 gamů (her).  .Proto některé zápasy trvají dlouho a nemohou skončit v rozumném čase.Oba hráči mají servis velmi silný, a tak se hraje velmi vyrovnaně až do ohromujícího stavu  59 : 59.

Vedu tréninky mládeže v tenisu a myslím si, že až se mne zeptají jaký má smysl takové skóre, tak jim odpovím. "Je to chyba zastaralých pravidel, protože nerespektují ohrožení zdraví hráčů". Wimbledon je sice tradice již od roku 1877, ale kdyby se hrálo finále Wimbledonu třeba jen 8 hodin, tak pochybuji, že by zástupci královské rodiny vydrželi tak dlouho v lóži. V letoší roce má dokonce přijít sama královna Alžběta II, ale domnívám se, že jí to ceremoniáři a strážci protokolu rozmluví.

Když se hrálo již 8 hodin, tak nastupovali ke hráčům  na požádání oficiální fyzioterapeuti, aby zkontrolovali stav hráčů a trochu je namasírovali. Měli za sebou už "plnou pracovní dobu" i když s krátkými přestávkami po lichých hrách. Němečtí sportovní komentátoři se vyjadřovali na stanici Sport1 ke stavu Američana Johna Isnera - vypadá na K.O. Ale obrovitý Isner bojoval se soupeřem a únavou dál. Zlepšil zatím světový rekord v počtu es v jednom zápase na 98 a překonal tak Chorvata Ivo Karloviče z Davis Cupu proti Česku, který jich dal 78. A to ještě není zápas u konce.  Domnívám se, že stejně jako ve volejbalu bude třeba zavést tie-break do rozhodujícího pátého setu. Ale třeba konzervativní tradice Wimbledonu potlačí rozumná rozhodnutí.

Nesmyslné rekordy

Lidská vůle  a ješitnost má obrovskou sílu. Lidé vystupují na osmitisícové hory bez použití kyslíkových lahví, i když riskují životy. Vystoupit na Mount Everest s kyslíkem už není považováno za výjimečný výkon. Stejně tak přeplavat kanál La Manche jedním směrem je běžný výkon a oceňuje se přeplavání tam a zpět non-stop. Někteří už dokonce přeplavali La Manche třikrát bez přerušení. Kdysi slavný běžec doběhl z Marathónu do Athén, aby podal zprávu o vítězství, a pak vyčerpáním podle legendy zemřel. V dnešní době běhají maratónské běhy (42,195 km) na celém světě tisíce  trénovaných lidí bez větších následků na zdraví. Někomu už nestačí ani tato vzdálenost a běhají i delší "ultramaratóny" a třeba i celých 24 hodin. Jak říkají odborníci lékaři, kteří pravidelně běhají  - profesor  Pavel Pafko a kardiochirurg profesor Jan Pirk. Vrcholový sport  už nepodporuje zdraví lidí. Lehčí rekreační pohyb ano.

 

Autor: Miroslav Štorch | čtvrtek 24.6.2010 0:27 | karma článku: 15,25 | přečteno: 3574x
  • Další články autora

Miroslav Štorch

Chceme v Česku domobranu ?

Zrušení některých hraničních kontrol v Evropě způsobilo opravdu volný pohyb osob a zboží. Za zboží můžeme považovat ale i drogy, zbraně. A bohužel kvete i obchod s lidmi. Touha EU po zisku je větší, než potřeba pocitu bezpečí.

17.11.2016 v 19:40 | Karma: 19,51 | Přečteno: 388x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Porazí dnes Plíšková opět světovou jedničku ?

V semifinále US Open sesadila Karolína Plíšková dlouholetou světovou jedničku Serenu Williams a dnes ve finále ji čeká nová světová jednička Angelique Kerber z Německa. Karolína jí na trůn pomohla a hned dnes ji může porazit.Věřme

10.9.2016 v 20:37 | Karma: 21,34 | Přečteno: 614x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Můj první kilometr v roce 1967

Kdysi dávno před půlstoletím si děti nehrály doma na počítačích a tabletech, ale hodně běhaly venku s kamarády. Kluci lezli po stromech, hráli fotbal na každém plácku, kde bylo místo. Nebo s hokejkami proháněli tenisové míčky.

30.8.2016 v 15:46 | Karma: 21,02 | Přečteno: 495x | Diskuse| Letní běh

Miroslav Štorch

Televizní perličky na OH v Riu

Těšili jsme se doma na kvalitní přenosy z OH 2016 v HD rozlišení na dvou vysílacích kanálech a osmi streamech na webu České televize. Bohužel v některých případech šlo o rozhlasové zprávy ze soutěží, které nebyly přímo přenášeny.

22.8.2016 v 21:46 | Karma: 25,27 | Přečteno: 3562x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Česká pošta mne štve.

Od letošního 1.května Česká pošta opět zdražila po třech letech o 23% známky na dopisy, pohlednice na 16 Kč , doporučené dopisy z 34 Kč na 38 Kč (o 11,7%). Úroveň služeb se ale podstatně zhoršuje. Mám dost nepříjemných zkušeností.

8.5.2016 v 20:12 | Karma: 34,10 | Přečteno: 2136x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...