Miroslav Štorch

Slzy a mosty na ČeskoSlovenské SuperStar

Není to čistě pěvecká soutěž, ale zpěvácká reality show, kde se hodně hraje na emoce soutěžících i diváků. Napětí se úmyslně stupňuje. a tak řada soutěžících roní hojně slzy radosti i smutku. Když divák vidí tolik plačících soutěžících najednou, tak se musí ujistit, že to není přímý přenos z pohřbu, ale jen z vyřazovacího kola soutěže . Neposmívám se tomu, ale jen konstatuji, že řada lidí se tam rozpláče úlevou, že nebyli vyřazeni. Jiní jsou dojatí, že je dříve tvrdá porota pochválila, pak je ale vyřadí diváci pomocí SMS a některým udiveným porotkyním tečou slzy, že byli vyřazeni jejich oblíbenci. Je to opravdu reality show, kde rozhoduje počet příznivců na telefonu z řad příbuzných, přátel a známých. Notářsky ověřené výsledky hlasování jsou snad opravdu spolehlivé, ale nevypovídají o kvalitách zpěváků. Zvláště když se moderátor dopustí omylu . Naštěstí na mylné číslo poslalo SMS údajně jen 26 lidí. Kvalita zpěvu se zvyšuje, protože slabší zpěváci jsou vyřazováni. Ti soutěžící, kteří přežili dramatické vyřazování získávají jistě další cenné zkušenosti. Rady při přípravě na další soutěžní kola jim dávají zkušení lidé ze show-businessu . Mnozí zpěváci jsou již sebevědomější a naučili se i lépe pohybovat na jevišti. Máme se na co těšit v dalších kolech.

7.10.2009 v 18:23 | Karma: 28,00 | Přečteno: 9677x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Na SuperStar zpíval český Tom Jones

Konečně Pavol Habera řekl při hodnocení pěveckého výkonu, že mu běhal mráz po zádech. Konečně se z 11 tisíc soutěžících ČeskoSlovenské SuperStar začínají těžit zlatá zrnka skutečných pěveckých talentů. Podezřívám režiséra pořadu, že již známé talenty úmyslně schovával do dalších kol, aby více vynikly ve srovnání s hvězdnou pěchotou Blog není hudební kritika, ale stažený tvar z anglického „web log “ – webový zápisník. Každý z bloggerů si zde jen zapisuje co ho zaujalo a vyjadřuje svůj názor. Pochopitelně s naším hodnocením mnoho případných čtenářů nemusí souhlasit. Většina televizních fandů dobrého zpěvu zpozorněla, když ve včerejším dílu SuperStar (26.9) zazněl hlas devatenáctiletého Martina Chodúra z Ostravy, který okouzlil porotu. Zařadili ho ve stylu „Borec na konec“. Nenápadný mladík zapůsobil jako Susan Boyle v anglické Superstar. Porotci ztuhli, a pak se na sebe užasle podívali plni překvapení. Mladík výborně zvládl naučit se za 60 minut anglický text písničky Supreme od Robbie Williamse.( Pokud ten text neznal již dříve?) Píseň přednesl krásným silným hlasem plným vnitřního napětí. Myslím, že celkový výraz ocenili všichni porotci i diváci u televizorů. Najednou tam byl onen neznámý X-faktor, i když tady jde o jinou soutěž. Hlas mi trochu připomínal dosud zpívající legendu Toma Jonese nazývaného lev z Walesu. V dnešní nedělní večer se máme opět na co těšit, i když to budou zajímavé duety a ne sólová vystoupení.

27.9.2009 v 12:20 | Karma: 22,00 | Přečteno: 10111x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Super sprostá SuperStar.

Tak se nám rozběhla další řada SuperStar tentokrát v Česko-Slovenském provedení.Po prvních kolech již hrozí superpokuta za vulgarity účinkujících. Bohužel, největší nedostatek v chování porotců cítím v necitlivém přístupu k soutěžícím. Je přece možné kritizovat výkon klidně a konstruktivně, bez projevů pohrdání a despektu. Navíc, porotci často užívají vulgární slova, která na televizní obrazovce "nedodávají šťávu“, ale naopak většinu diváků pohoršují. Proto se vyskytlo již více než 20 stížností na Radu pro televizní a rozhlasové vysílání. TV Nova hrozí miliónová pokuta, že před 22 hodinou se mluví pro mládež nevhodně v hlavním vysílacím času. Nahrazování vulgarit pípáním působí trapně. V některých pořadech na jiných stanicích vulgarity jsou a divákům se to líbilo. Bohužel, silně vulgární vyjadřování stále více proniká mezi mládež i na základních školách.

23.9.2009 v 23:34 | Karma: 39,99 | Přečteno: 16564x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Jak přežít v předraženém Česku ?

Evropská komise napomenula již podruhé Český telekomunikační úřad za předražené služby mobilních operátorů a vyzvala ČTÚ, aby snížil cenový strop mobilních terminačních poplatků, které patří k vůbec nejvyšším v celé EU. Jedná se o sazby, které si účtují mobilní operátoři navzájem za používání svých sítí. „Průměrná sazba za ukončená volání v mobilní síti v České republice je druhá nejvyšší v EU“ upozornila Viviane Redingová – eurokomisařka EU pro telekomunikace. Pravomoc komise EU však nemůže zatím donutit ČTÚ ke změně tarifů. Na upozornění této instituce v minulém roce však náš telekomunikační úřad nereagoval. Mobilní operátoři nám navíc vesele účtují každou započatou minutu hovoru místo obvyklého vyúčtování za skutečně provolané vteřiny, jak tomu bývá v zahraničí. Komu se to nelíbí, tak ať raději zbytečně nevolá. Nebo ať zvolí lepšího operátora.

20.9.2009 v 23:18 | Karma: 36,26 | Přečteno: 7969x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Štorch

Čech Lukáš Dlouhý vyhrál s Indem Paesem US Open.

Po letošním vítězství Lukáše Dlouhého na pařížském Roland Garros se mu podařilo společně s indickým deblistou Leandrem Paesem vyhrát druhý grand-slamový turnaj v roce 2009. Při cestě do finále vyřadili i favorizovanou dvojici amerických bratrů Bryanových a ve finále indicko-bahamský pár Bhupati-Knowles v poměru setů 2 : 1 ( 3:6, 6:3, 6:2). Velkou radost obou spoluhráčů můžete vidět na vedlejším snímku, kde menší indický hráč Paes ( 178 cm,) s nadšením naskočil na českého "dlouhána" Dlouhého (185 cm). To by byl „průs*r“ ujelo do vysílání českému komentátorovi tenisového zápasu Del Potro – Nadal na satelitním Eurosportu. Bývalá světová jednička Nadal prohrával 0:2 na sety a ve třetím setu za stavu 1:4 špatně podával. Nicméně argentinský hráč Del Potro tento game prohrál a vedl už jen 4:2. Pak však skvělou agresivní hrou donutil po zranění hrajícího Nadala dělat chyby v jeho aktivní obraně a zvítězil 3 : 0 na sety po setech vždy se stejným výsledkem 6 : 2. Postoupil tak poprvé do finále Grand Slamu na US Open.

14.9.2009 v 2:12 | Karma: 11,30 | Přečteno: 2622x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Tenisové lahůdky na US Open v New Yorku.

Kdo má rád tenis, tak má nyní v bohatou hostinu předloženou na televizních obrazovkách Evropy každý večer a noc. Hráči a hráčky se snaží dokázat nyní na otevřeném mistrovství Spojených států , že ovládají tenisový míček ze všech nejlépe. V miliardách lidí na celém světě jsou milióny hráček a hráčů, kteří hrají rekreačně. Pak je zde elitní výběr tenistek a tenistů, kteří patří mezi nejlepší ve svých zemích a reprezentují na mezinárodní úrovni. Ti umějí nejen servírovat rychlostí přes 200 km/hodinu, ale dokonce i takový servis vrátí zpět soupeři do kurtu. Špičkoví tenisté dobíhají míčky tam, kde by rekreační hráč přestal hrát a vrcholoví hráči dokonce žlutý míček umisťují překvapivě do pole soupeře. Vždy zaslechnou obdivný povzdech diváků na stadionu a po ukončení hry i velký nadšený aplaus a pokřik. Obdivujeme to i my společně s miliony dalších diváků u televizorů.

7.9.2009 v 16:57 | Karma: 11,33 | Přečteno: 2304x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Jak ušetřit dvě třetiny nákladů za vodu ?

V současné době cena vodného a stočného ve většině míst naší republiky roste. Roste poptávka a nabídka má omezené možnosti. V některých městech a menších obcích je vody nedostatek. Stal se případ, kdy nejmenovaný zahraniční pivovar provedl u nás vrty pro čerpání velkého množství vody a vyschly studny lidem v okolí. Pak teprve lidé poznávají, co je to mít nedostatek tekoucí pitné vody, když musí vodu přinášet z cisteren před domem. Jak jsem už psal ve svém minulém blogu na stejné téma, tak například v Japonsku se použitá voda z umyvadla vede do splachovací nádržky na WC a voda se tak využívá podruhé. Navíc nemáte výčitky svědomí, že splachujete nevábný obsah záchoda velkým množstvím pitné vody. Když by se podařilo u nás zavést podobný systém, tak by se snížila spotřeba vody, ale pochopitelně by se asi zvýšila její cena, protože monopolní dodavatelé si sami regulují ceny. Nechtějí jistě přijít o plánované zisky - viz vtip Vladimíra Renčína (www.rencin.cz)

1.9.2009 v 12:39 | Karma: 20,48 | Přečteno: 4535x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Štorch

Boltmánie. Padne dnes večer světový rekord ?

Kolem 21.hodiny středoevropského letního času by mohl dnes nastat sportovní svátek. Fandové atletiky očekávají, že by dnes večer mohl padnout světový rekord v běhu mužů na 4 x 100m. Světové rekordy se nepřekonávají podle plánu, ale jsou výsledkem mnoha vhodných podmínek. Závodníci se soustředěně připravují, ale nikdy neví, zda se podaří překonat obtížnou hranici vytvořenou předchůdci. Včera sice byl diskvalifikován jeden z možných vítězů - štafeta mužů z USA (čas 37,97), ale zbývají další čtyřčlenná družstva. Zejména mezi favority patří štafeta Jamajky se dvěma muži, kteří již několikrát překonali světový rekord v běhu na 100 m. Zejména čerstvý dvojnásobný mistr světa Usain Bolt a držitel nových světových rekordů na 100 a 200 m. Druhým je Asafa Powell, který byl dříve také držitelem světového rekordu a před několika dny byl bronzový v běhu na 100 m. Při jejich současné formě a předpokládané sestavě s dalšími sprinterským talenty z Jamajky se můžeme dočkat nového světového rekordu. Prvním předpokladem je dobré počasí bez deště. Předávací kolík i dráha bývají v dešti kluzké. Druhým předpokladem je regulérní předání kolíku a dodržení vymezené dráhy ve vysoké rychlosti. Třetí podmínkou uznání světového rekordu je regulérní limitovaná síla větru a spolehlivost všech měřících přístrojů. Naštěstí na mistrovství světa bývá zajištěno nejkvalitnější technické vybavení a jsou přítomni mezinárodní rozhodčí s nejvyšší kvalifikací. Včera byla dodatečně vyřazena z postupu štafeta USA, která předala štafetový kolík ještě před předávacím územím - v tzv. náběhovém území, kde se závodníci rozbíhají, aby vyrovnali rychlost s přibíhajícím kolegou. Není to vůbec jednoduché, protože někdy se srazí při předávce. Včera naopak při štafetové předávce domácího Německa jeden závodník "utekl" mimo předávací území svému kolegovi ze štafety. Po mnoha úspěších na mistrovství světa v Berlíně se na německé sprintery přilepilo trochu smůly. Kdysi jsem sám běhal štafety, a také se nám to stalo.

22.8.2009 v 15:16 | Karma: 17,25 | Přečteno: 3436x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Jak Koč-ka bojoval v srpnu 1968 !

"To budou asi americký tanky z natáčení filmu - Most u Remagenu" řekl můj rozespalý otec, který se probudil stejně jako ostaní v rodině zvukem tankových motorů. Bydleli jsme tehdy v Praze 9 na velké křižovatce Balabenka. Na balkóně se táta opravil."Ale mají ruský pláštěnky a drží se na obrněných vozech kulometů. Tak to budou asi Rusové, co tak dlouho od nás neodjížděli po manévrech. Tak je máme zpátky." Nízko nad Prahou prolétávala výhružně velká trysková letadla. U samoobsluhy se shromáždil obrovský hrozen lidí, protože se obávali, že nebude dost potravin. Zprávy v rozhlasu nás dorazily. Vedle křižovatky pod námi svítila v parku červená barva srpu a kladiva s hvězdou na vrcholu ošklivé plechové rakety. To byl dlouholetý kýčovitý symbol naší vděčnosti bývalým osvoboditelům Prahy. Pod ním projížděl v roce 1961 na návštěvu vysočanských továren kosmonaut Jurij Gagarin. Teď tu projížděly tanky spřátelených armád Varšavské smlouvy, které nás přijely osvobodit od údajné kontrarevoluce. Nikdo nestřílel, nikdo se nebránil. Byla by to sebevražda proti přesile. Stejně jako když 6.10.1938 politici nařídili demobilizaci, tak i v roce 1968 se armáda nesměla bránit. Několik jednotek, které jely na pomoc Praze - byly zastaveny rozkazy.

20.8.2009 v 22:14 | Karma: 37,52 | Přečteno: 10330x | Diskuse| Politika

Miroslav Štorch

Jak se najíst u nepřátel? - Tankový prapor

" Vstávejte vy svině ! " řval na nás ráno politický pracovník našeho tankového praporu. Zlobil se snad oprávněně, ale nikomu z nás se nechtělo na základní vojenské službě vstávat, natož jít na rozcvičku. Kdysi nás na vysoké škole učili, že hned po ránu cvičit není fyziologické- tj.nezdravé. Je třeba nejprve si ujasnit, v jakém se nacházíme století. Také je důležité si uvědomit - kde jsme a proč jsme tam - kde jsme. Když zjistíte, že jste v kasárnách tankového praporu proti své vůli a křičí na vás rychlokvašený politruk, tak máte chuť ten těžký sen zaspat. Někteří z nás kašlali na jeho příkazy a spali dál. Nepříčetný politruk zavolal na pomoc velitele pluku. Ten nás přišel vzbudit osobně. Na palandě ležel doktor přírodních věd - paleontolog, který rozespale zíral zblízka do vztekem vyvalených očí velitele. Nemohl přeslechnout jeho řev, aby vstal a šel na sobotní rozcvičku. V tom okamžiku z něho vypadlo jen udivené : " Dobré ráno ".

19.8.2009 v 21:08 | Karma: 21,26 | Přečteno: 6307x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Světový rekord v běhu na 100 m přesně po roce !

Neudeřil blesk z čistého nebe, ale vznikl neuvěřitelný světový rekord, který se očekával. Trojnásobný olympijský vítěz z Pekingu - Jamajčan Usain Bolt - přesně rok po olympijském vítězství ve stometrovém sprintu, překonal vlastní světový rekord v běhu na 100m o 11 setin sekundy. Porazil v Berlíně na MS v přímém souboji trojnásobného mistra světa (2007) Tysona Gaye z USA a svého krajana Asafu Powella - dřívějšího držitele světového rekordu na stejné trati. Počasí bylo mimořádně příznivé a meteorology předpovídaný déšť se naštěstí nedostavil. Vítr v zádech byl tentokrát v mezích povolených pravidly (+0,9 m/s). Famózní výkon sledovalo přímo v hledišti asi 60 tisíc nadšených diváků a další asi miliarda lidí u televizních obrazovek ve 190 zemích celého světa. Další hranice lidských možností byla pokořena. Nádherný závod, který zvedl ze sedadel celý stadion.

17.8.2009 v 2:57 | Karma: 17,57 | Přečteno: 8464x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

" Planeta dešťů a větrů " sci - fi povídka UFO

Povrch planety bičovaly prudké deště hnané silou divokých větrů. Postavy obyvatel planety se snažily zachránit před stoupající hladinou, která již zaplavovala jejich obydlí. Některé osoby byly unášeny prudkým proudem a tonuly ve vlnách. Další postavy se jim snažily pomoci a ostatní prchaly na vyvýšená místa v okolí, aby se zachránily. Na oběžné dráze pozorovala planetu, s bílými čepičkami na pólech, tříčlenná osádka diskového talíře. V beztížném stavu se uvnitř kabiny vznášely tři průhledné, žlutě zabarvené kapkovité postavy bez končetin. Byly vytvořené ze složitých krystalů. Nepotřebovaly kyslík na dýchání a uvolňování energie, jako my. Místo jídla získávaly energii přijímáním záření přímo z okolí. Když v blízkosti nebyla žádná zářící hvězda, jako naše Slunce, dobíjely energii ze světelných akumulátorů létajícího talíře. Jedna z postav právě blikala v nepravidelném rytmu. Světlo se odráželo v krystalech dalších členů posádky, které v přestávkách souhlasně zablikaly. Pokud by byl přítomen překladatel tak by zapsal : Godwan sděloval :" Přístroje ukazují, že celková energie atmosféry planety - jak tady říkají teplota - se od naší minulé návštěvy významně zvýšila."

15.8.2009 v 16:43 | Karma: 15,29 | Přečteno: 5046x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

" Vesmírná exploze " - sci - fi horor v televizi.

Ve čtvrtek 13.srpna večer bude na TV Nova pokračovat druhým dílem film " Vesmírná exploze ", který byl natočen v koprodukci USA - Německo - Kanada. Základním dějem je náraz velkého silně magnetického asteroidu do Měsíce na jeho téměř kruhové dráze kolem Země. Některé úlomky po nárazu do Měsíce se odrazily do dráhy Země a dopadly na ni. Navíc se silně zvýšila hmotnost Měsíce a došlo ke změně jeho oběžné dráhy z kruhové na eliptickou. Na Zemi začalo docházet k velkým elektrostatickým výbojům, které rušily sítě jak mobilních telefonů, tak počítačů i rozvodné sítě elektrického proudu. Vzhledem k velkému zvýšení hmotnosti Měsíce byla narušena i velikost zemské přitažlivosti. Navíc hrozí na eliptické dráze Měsíce, že dojde v krátkém čase díky zvětšení hmotnosti Měsíce ke srážce s naší Zemí. Jak bude situace vyřešena mezinárodním týmem vědců nás překvapí ve druhém dílu filmu, který se v angličtině jmenuje "Impact" . Astronomové a astrofyzici se asi budou usmívat nad některými scénami z filmu, ale srážky Země s velkými asteroidy nelze nikdy vyloučit. Mne zaujal více problém, co vše by na Zemi přestalo fungovat při velkém výpadku elektrického proudu třeba na celém kontinentu. Můžete se vyjádřit v diskuzi.

9.8.2009 v 22:05 | Karma: 24,95 | Přečteno: 9162x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Hirošima, gejši a Češi

Město Hirošimu bombardovalo ráno 6.srpna 1945 letadlo USA B-29, ve kterém byl členem posádky také střelec seržant Joe Stiborik, jehož předkové pocházeli ze Žďáru nad Sázavou. Český architekt Jan Letzel se narodil 9.dubna 1880 v Náchodě a v Hirošimě navrhl Prefekturální palác pro výstavu produktů, který měl svou železobetonovou konstrukcí odolávat častým zemětřesením. Byl dokončen v dubnu 1915. Dnes je ze zachovalých trosek tohoto paláce památka UNESCO známá pod názvem "Atomový dóm" nebo japonsky Gembaku-dome. Nyní je zde rozsáhlý Hirošimský památník míru s muzeem , které navštěvují tisíce turistů z celého světa, včetně Američanů. Vždy při výročí 6.srpna ráno v 8:15 místního času připomínají údery zvonu okamžik, kdy vybuchla bomba s názvem "Little boy" (Hošík) nad městem, které se neobávalo útoku jednoho letadla. V roce 2002 jsme bydleli několik dní v rodině, s malými dětmi, přímo v Hirošimě. Představa, že by někdo bombardoval bez varování město brzy po ránu, byla děsivá.

6.8.2009 v 10:00 | Karma: 17,94 | Přečteno: 3462x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Rakovina ze solárií a pláží - kultura těla

Častěji mají rakovinu kůže na rukou profesionální řidiči. Denně mnoho hodin drží v rukou volant na slunci pod sklem a většinou nemají řidičské rukavice. Část spektra ultrafialového záření proniká i přes skla vozidel. Kožní lékaři už dlouho varují před nadměrným vystavováním lidské kůže slunečnímu záření, ale řada lidí na jejich rady nedbá. Naopak, mladí lidé vystavují svá těla v soláriích umělému ultrafialovému záření, když chtějí být opálení i v zimě. Lyžaři a horolezci ve vysokých horách mají silně opálené hlavně tváře. Na plážích v létě mnoho z nás zapomene na čas a večer máme bolestivou, zarudlou kůži a někdy i puchýře. A stává se často,že se na dovolené ani dobře nevyspíme. Je to daň za naši hloupost. Oči si chráníme před prudkým sluncem slunečními brýlemi také s UV faktorem (400), ale kůži vystavujeme nejen slunci, ale i zářivkám v soláriích. Vědci tvrdí : " Nemáme pochyby, že solária způsobují rakovinu kůže. " Tento blog jsem napsal hlavně proto, že jsem se s rakovinou kůže setkal v příbuzenstvu a zemřelo na ni několik známých. V České republice umírá každý rok na melanom v průměru kolem 200 osob.

1.8.2009 v 11:54 | Karma: 24,46 | Přečteno: 4356x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Bude "Jóžin z bažin" celosvětovým hitem ?

Zaujala mne zpráva, že známý videoklip Ivana Mládka z roku 1978 byl použit po polské verzi i s ruským textem. Když jsem si pustil na počítači ruský zpěv, tak jsem dostával záchvaty smíchu. Jednak jsem si oživil ruštinu, ze které jsme kdysi museli povinně maturovat v době normalizace. Také mne pobavil text, kde na konci písničky se mluví o tom, že naším prezidentem bude Jožin z bažin. Pochopitelně v ruštině je to myšleno pro jinou zemi, ale protože písnička je původně česká, tak by podobný text znamenal náhradu nynějšího českého prezidenta nějakým Jožkou z bažin. Možná by bylo vhodné přepsat text původního videoklipu vzhledem k současné ekonomické situaci v Česku 20 let po sametové revoluci a neúspěšné privatizaci. Jak Ivan Mládek sám prohlásil, tak se dříve důsledně vyhýbal politickým tématům ve svých textech. Dnes už by se nemusel bát zákazu činnosti a vystupování. Byla by to "Česká soda". V diskuzi pilný čtenář uvedl odkaz na jiný skvělý ruský (barevný) videoklip na stejnou melodii s názvem - "Gruzčik" (Doplněno 28.7.09)

27.7.2009 v 23:47 | Karma: 17,45 | Přečteno: 2750x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Chvála rukám, které léčí jiné ruce

Blog není povídka ani vědecká studie. A tak píšu jen krátké zamyšlení, poděkování a důležitou informaci . Stačí vážnější úraz ruky nebo její onemocnění a vaše prsty rázem nemohou hbitě běhat na klávesnici počítačů a často ani vykonávat důležitější práce. Když dojde k těžkému úrazu ruky, tak lékaři doporučují rychlé ošetření na specializovaném pracovišti Ústavu chirurgie ruky a plastické chirurgie ve Vysokém nad Jizerou. Pracují zde nejen v ordinačních hodinách, ale jsou v pohotovosti nepřetržitě. Vážné úrazy ruky přivážené často i vrtulníkem operují ihned. Mohou tak zachránit části ruky, které by jinak zůstaly amputovány. Například odříznuté prsty se často podaří při operacích přišít a zachránit. Letos v červenci jsem potkal v tomto ústavu muže ze Slovenska, kterému lékaři před rokem v jiném městě zachránili rozdrcenou ruku, ale zde mu provedli další operace pro zlepšení funkce. Má sice ruku o 7 centimetrů kratší, ale hýbe prsty a má v nich částečně cit. Kdysi Miroslav Horníček napsal knížku "Chvála pohybu". Chci také poděkovat lékařkám a lékařům, fyzioterapeutkám, zdravotním sestrám i všem dalším pracovníkům z ústavu, kde jsem se cítil dobře. Když člověk konečně může po operaci lépe pohybovat prsty, tak chce vzdávat chválu za možnost pohybu.

23.7.2009 v 19:25 | Karma: 17,22 | Přečteno: 2859x | Diskuse| Věda

Miroslav Štorch

Každodenní zabíjení jako daň rychlejší dopravě

Nikdo z nás se nepozastavuje nad tím, že každý den při nehodách v automobilech, letadlech, vlacích nebo i na lodích umírají lidé . Když ráno vyjíždíme z domova, tak nevíme, zda se domů ještě vrátíme. Na to ale většina z nás nepomyslí. Je to samozřejmá daň naší lenosti - ale také nutnosti přepravy lidí a zboží na velké vzdálenosti. Nemusíme létat do kosmu nebo se pohybovat v ponorkách a stejně můžeme každý den riskovat život. Statistiky jasně vypovídají, že letecká doprava je bezpečnější než automobilová, ale v případě, že spadne Airbus do Atlantiku, zabývají se tím všechna média. Za jeden jediný den zahyne v automobilech ve světě víc lidí, než ve všech letadlech světa za měsíc.

17.7.2009 v 12:54 | Karma: 14,37 | Přečteno: 2490x | Diskuse| Cestování

Miroslav Štorch

Cesta na Měsíc - splnění snu Julese Verna

"Máme tady hrozný požár! Dostaňte nás odtud! Hoříme !" tak nějak by mohl začínat další dobrodružný román Julese Verna. Bohužel to nebyl jeho sci-fi román, ale tragická skutečnost 27.ledna 1967 při přípravě letu amerických astronautů na Měsíc . Záznam hlasu Rogera Bruce Chafee byl poslední projev života v kabině Apolla 1 v 18:31:16 na startovní rampě Cape Canaveral na Floridě. Bohužel ze složitě uzavřené kabiny Apolla-1 technici tři astronauty nezachránili. Neuhořeli, ale udusili se dýmem požáru. Proto byli konstruktéři nuceni odstranit hořlavé materiály z kabiny a kyslíkovou atmosféru, která způsobila prudké hoření. O dva roky později finišoval v roce 1969 závod mezi USA a tehdejším Sovětským svazem o první přistání člověka na Měsíci. Špionážní družice obou stran ukazovaly přípravy na kosmodromech v kazašském Bajkonuru i na Floridě v USA. Velmi zvláštní shodou okolností situoval Jules Verne start osádky na Měsíc už v roce 1865 také na Floridu nedaleko nynějšího kosmického střediska. Jako spisovatel předstihl o více než 100 let skutečné události, i když mu musíme odpustit některé fyzikální omyly. Třeba nesmysl, že tři cestující na Měsíc by přežili zrychlení v projektilu obrovského kanónu Kolumbiady po vystřelení z 270 metrů dlouhé hlavně. V Apollu 10 také letěli tři lidé s velitelskou lodí Columbie a po úspěšném přistání na Měsíci se stejně jako hrdinové románu Julese Verna vrátili také přistáním do vod Tichého oceánu. Jules Verne jako původním povoláním burzovní makléř věděl, že projekt cesty na Měsíc bude vyžadovat obrovské množství finančních prostředků. Proto ve své knize "Ze Země na Měsíc" mluví o finančních darech zemí z celého světa, aby se cesta na Měsíc mohla uskutečnit.V minulém století USA dokonce nabídla spolupráci při dobývání Měsíce tehdejšímu SSSR, ale předseda rady ministrů Nikita Chruščov údajně dvakrát odmítl, protože Sovětský svaz měl značný předstih v raketovém výzkumu. Později Sověti uvažovali o kosmické spolupráci s USA, ale prezident Kennedy byl v roce 1963 zavražděn při atentátu v Dallasu a Nikita Chruščov byl zbaven veřejných funkcí. Sověti přestali usilovat o přistání na Měsíci s lidskou posádkou a Američané to nevěděli a riskovali, protože prezident J.F.Kennedy 25.května 1961 při zaostávání za Sověty prohlásil ."Rozhodli jsme se letět na Měsíc. Chceme v tomto desetiletí letět na Měsíc a dokázat ještě víc. Ne proto, že je to snadné, ale proto, že je to obtížné. “ O letu na Měsíc už uvažoval ve starém Řecku satirik Lukianos ze Samosaty. Také autor Barona Prášila a mnozí další. Román Julese Verna "Ze Země na Měsíc" nadchl mnohé vědce, kteří později plánovali skutečnou cestu na Měsíc. (Když kliknete na fotografii lunárního modulu nad Měsícem, tak se vám obrázek zvětší téměř na celý monitor počítače). Letos uplyne již 40 let od prvního přistání astronauty USA na Měsíci. Sověti přivezli ve stejný rok na Zemi měsíční horninu pomocí automatické sondy. Naplnění snu o cestě člověka na Měsíc stálo hodně lidských obětí na Zemi i v kosmu. Bohužel projekt výzkumu Měsíce - Apollo byl zkrácen pro velké výdaje USA při válce ve Vietnamu. Místo Apolla 20 bylo expedic jen 17. Posledním člověkem na Měsíci v roce 1972 byl původem Čecho-Slovák Eugene Cernan , který doufal, že se lidé na Měsíc brzy vrátí pokračovat ve výzkumu. Válka ve Vietnamu skončila až v roce 1975, a pak teprve Spojené státy spolupracovaly se Sovětským Svazem v projektu Sojuz-Apollo na základě dohody z roku 1972. Dnes je pro nás samozřejmostí, že ve výšce 350 kilometrů nad Zemí obíhá mezinárodní vesmírná stanice ISS (Internationa

29.6.2009 v 21:38 | Karma: 17,95 | Přečteno: 3690x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Brusel nám zakáže žárovky ?

Už v roce 2008 u nás proběhla tiskem zpráva, že vedení EU v Bruselu uvažuje o prosazení zákazu používání žárovek v zemích Evropské unie do roku 2012. Nyní byla tato zpráva potvrzena a od září letošního roku se zastaví prodej žárovek nad 100W v České republice. Z hlediska úspory energie to má logiku. Z pohledu spotřebitelů to pro mnohé sociálně slabší znamená prudké zvýšení nákladů na osvětlení. Dlouhodobě to však představuje velké úspory energe. Uvidíme jak zvládnou situaci politici s dotacemi. Vynálezce Thomas Alva Edison vyrobil první žárovku se svým týmem po dlouhém výzkumu již v roce 1879 a zahájil tak porážku veřejného plynového osvětlení ve městech i v domácnostech. Také v automobilech se přestaly zhášet plameny v petrolejkách za jízdy. Za 130 let existence žárovky byla jako světelný zdroj již překonána a prozíraví spotřebitelé už používají úspornější zářivky.

6.6.2009 v 13:59 | Karma: 14,39 | Přečteno: 2721x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Štorch

Odpadky - památky doby

Kdysi jsem při koupání šlápl bosou nohou na střepy rumové lahve v řece Sázavě. Ošklivá, krvácející rána na patě a omdlévající dámy na břehu. V ten moment bych přizabil toho, kdo ji tam hodil. V nemocnici mi nohu zašili a sportovní soustředění atletů tím pro mne skončilo. Nedávno jsem viděl reportáž v televizi, o potápěčích, kteří uklizeli opět dno řeky Malše . Díky všem, kteří se snaží odstranit to - co druzí bezohledně zahodí a "uklidí ". pod vodu. Práce potápěče v kalné vodě je velmi náročná a nebezpečná. Sám jsem tak kdysi pracoval a vím, že se můžete kdykoliv napíchnout na drát, pořezat o ostrý plech, nebo sklo. Někdo se odpadků snadno a rychle zbaví hozením do vody. Jak se říká :"Zavřela se nad tím voda." Je to rychlejší než zakopávat odpad pod zem nebo odvážet na skládku. Že je mnoho lidí bezohledných, to víme. Bohužel není možné všechny přistihnout a třeba postihnout pokutou. Je škoda, že i v krásném moři nacházíme odpadky na dně. Blíží se doba dovolených a nikdy není dost opatrnosti, při vstupu do neznámých vod.

30.5.2009 v 22:03 | Karma: 14,61 | Přečteno: 2053x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Který významný Člověk dnes slaví sto let od narození ?

Úmyslně píšu Člověk s velkým počátečním písmenem. První nápověda : Jeho matka Barbara byla první dívkou v Německu, které se podařilo složit maturitu. Druhá nápověda : Jmenovala se dříve Wertheimerová. Třetí indicie : V roce 1933 získal tento skvělý muž kvalifikaci pilota, protože si vždy přál létat. Čtvrtá pomoc : V roce 1938 patřil do olympijského výběru šermířů jistého státu. Pátá rada : V době II. světové války vstoupil do RAF ( Royal Air Force - Královské letecké síly Velké Británie), ale pro slabší zrak nemohl létat jako bojový pilot. Šestá indicie : Je zapsán údajně v Guinessově knize rekordů jako nejstarší osoba, která létala na rogalu. Ještě nevíte o jakou osobu jde ? V roce 2003 udělila britská královna tomuto skvělému muži titul Sir a povýšila ho do šlechtického stavu. Stejně jako trenérovi Manchesteru United. Sedmá rada : O činnosti tohoto muže v Praze byl natočen celovečerní hraný film a EMMY AWARD oceněný celovečerní dokumentární film. Stále jste ještě neuhodli o jakou významnou osobu jde? V roce 1998 udělil tomuto muži řád T.G.Masaryka prezident Václav Havel. Na podzim v roce 2008 se s ním setkala britská královna Alžběta II v Bratislavě na Slovensku..Jestliže stále ještě nevíte o jakou významnou osobu jde, tak si klikněte zde na slovo TAJENKA. Sté narozeniny oslavoval již zmíněný oslavenec s předstihem 16.května na českém velvyslanectví v Londýně.

19.5.2009 v 6:33 | Karma: 18,75 | Přečteno: 2206x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Nerudovy " Kosmické písně " jsou už v kosmu

Kdysi jsme se ve školách museli učit báseň "Jak lvové bijem o mříže" od Jana Nerudy , ale netušili jsme, že jeho celá sbírka "Písně kosmické" přeložená do angličtiny bude jednou opravdu vynesena do prostoru, o kterém psal. Právě před 40-ti lety odstartovala také americká posádka Apollo 10, která úspěšně provedla generální zkoušku na přistání na Měsíci. Lunární modul obletěl Měsíc jen 15 km nad povrchem a vrátil se zpět k velitelské sekci. Posádka Apolla 10 , ve které byl také astronaut česko-slovenského původu Eugene Cernan odstartovala 18.května 1969 a přistála úspěšně 26.května1969. Tehdy finišoval nevyhlášený závod "o Měsíc" mezi USA a Sovětským svazem. V roce 1972 byl Eugene Cernan 12.prosince posledním člověkem, který stál v projektu Apollo na Měsíci.

16.5.2009 v 16:06 | Karma: 15,19 | Přečteno: 2461x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Sta let se dožívá hrdina z Čech - Sir Nicholas Winton.

Již za týden se může dožít obdivuhodného věku sta let mimořádná osobnost sir Nicholas Winton , který působil před II.světovou válkou v Praze jako britský burzovní makléř a zachránil 669 židovských dětí před deportací do koncentračních táborů. Pravděpodobně jak byl zvyklý riskovat na burze, tak ve svém volném čase organizoval záchranu zejména židovských dětí z Čech i Slovenska. Zajistil nejen povolení k výjezdu z protektorátu Čechy a Morava ve speciálních vlacích, ale i adoptivní rodiny ve Velké Británii. V posledních letech několikrát navštívil Českou republiku a v roce 1998 mu prezident Václav Havel udělil řád T.G.Masaryka za jeho humanitární činnost v Československu. V roce 2003 byl Nicholasi Wintonovi udělen britskou královnou Alžbětou II. titul Sir a byl povýšen do šlechtického stavu. Setkal se s královnou i v Bratislavě (video) . O jeho životě byl natočen velmi zajímavý a dojemný dokumentární film, ve kterém vystupuje jako průvodce jedno ze zachráněných dětí - dnes již zkušený reportér televizní stanice CBC Joe Schlesinger.

12.5.2009 v 18:56 | Karma: 17,25 | Přečteno: 3402x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Fotbalová kouzla Cristiana Ronalda

Nejlepším fotbalistou světa minulého roku 2008 byl vyhlášen po hlasování mezinárodní fotbalové federace FIFA portugalský hráč Cristiano Ronaldo , který je nositelem příjmení, jenž bylo spojeno už několikrát s nejlepšími hráči. Brazilští hráči Ronaldo (2002) a Ronaldinho (2004 a 2005) byli také nejlepšími fotbalisty roku . Jeho technika kopů (video 2008) do fotbalového míče (video) je pro většinu diváků zahalena tajemstvím s nádechem magie. Většina fotbalistů je při střelbě ráda, když vystřelený míč směřuje do okolí branky. U Ronalda převážná většina jeho střel končí v prostoru mezi tyčemi a břevnem branky. I čeští fotbaloví kanonýři konstatují, že jim není jasné jakým způsobem trefuje Cristian Ronaldo míč zejména při provádění přímých kopů. Na internetu je archivováno velké množství krásných gólů tohoto hráče.

9.5.2009 v 21:34 | Karma: 22,96 | Přečteno: 5428x | Diskuse| Sport