Miroslav Štorch

Labyrinty ve světě a UFO ? - fotoblog

Je zajímavé, že v lidské historii se vyskytoval často jako prvek hledání cesty - labyrint, kde cesta k cíli není přímočará, ale složitá a točitá. Často se slepými uličkami, ze kterých se musíme vracet na původní cestu a hledat znova cestu k cíli. V řecké mytologii je známá Ariadna , která dala klubko niti hrdinovi Théseovi, aby si označil cestu v labyrintu jejího otce krále Mínoa na Krétě. Théseus zabil nestvůrného Minotaura mečem a díky cestě označené nití našel cestu zpět z bludiště, kde jeho předchůdci zahynuli. Ariadnu, která Thésea milovala si vzal s sebou, ale pak ji zanechal na ostrově Naxos a ona se vdala za boha Dionýsa. Ale to už je jiná legenda.

4.5.2009 v 19:10 | Karma: 17,72 | Přečteno: 3420x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Rafael Nadal a Grand Slam letos ?

Dlouhých 40 let uplynulo nejen od prvního přistání lidí na Měsíci, ale také od neuvěřitelného výkonu australského fenomenálního tenisty Roda Lavera , který v roce 1969 vyhrál Grand Slam - tj. všechny čtyři hlavní turnaje v Melbourne, Paříži, Wimbledonu a také mezinárodní mistrovství USA. Protože jsem pamětník, tak vzpomínám na jeho nádherný levoruký backhand. Byl to příběh chudého chlapce, který setenisovou posedlostí vypracoval na světovou sportovní hvězdu. Od té doby se to nepodařilo získat Grand Slam žádnému tenistovi. Jen v roce 1988 získala tzv. Zlatý Grand Slam německá tenistka Steffi Gráfová, která vedle čtyř hlavních turnajů zvítězila i na olympijských hrách. V minulém roce 2008 vyhrál Rafael Nadal mezinárodní mistrovství Francie na antuce již po čtvrté za sebou - poprvé zvítězil ve Wimbledonu, kde znemožnil Federerovi překonat rekord Švéda Borga v počtu 5-ti titulů bez přerušení. Ale v USA se nedostal Nadal do finále, kde Roger Federer vyhrál už popáté za sebou. Roger Federer mohl získat Grand Slam již dvakrát, ale v letech 2006 a 2007 ho vždy v Paříži na antukovém povrchu porazil právě Rafael Nadal. V letošním roce má Nadal mimořádnou možnost získat Grand Slam, ale odborníci tvrdí, že především mu musí sloužit zdraví a musí mít také trochu štěstí na vylosování soupeřů v pavouku grand slamových turnajů. V minulém roce totiž nehrál 2,5 měsíce pro zranění kolen.

2.5.2009 v 18:38 | Karma: 13,25 | Přečteno: 2915x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Chorobná touha po vítězství

Opravdu náhodou jsem zapnul televizi, kde mi naskočil přímý přenos z mistrovství světa v hokeji ve Švýcarsku. Hrálo Švédsko s Lotyšskem a v přímém přenosu jsem viděl "živě" Karsumse z Lotyšska jak narazil švédského obránce Enströma tvrdě na hrazení. V prvním momentu, když jsem si myslel, že se Švéd nechtěně zakousl do hrany mantinelu. Vypadalo to i na zhmoždění páteře. Po delším čekání zdravotníků u nosítek se švédský hráč odbelhal na bruslích ke střídačce podpírán lékařem a spoluhráčem. Lotyšský hráč, který ho srazil uznale poklepal hokejkou na led a diváci v hokejové aréně zatleskali s úlevou, že zranění snad není vážné. Ale ouha. Druhý den vyšla tisková zpráva, že Švéd má otřes mozku a zlomenou horní čelist a musí odjet na léčení domů. Kdyby to bylo v běžném životě, tak by byl původce zranění žalován za úmyslné těžké ublížení na zdraví, jak se již stalo v kanadsko-americké NHL. Zde na mistrovství světa nebyl Lotyš za sražení ani vyloučen a novináři napsali "Lotyši překvapili na MS Švédy a vyhráli 3:2 na nájezdy." Podobně byl tvrdě sražen náš hráč Jaromír Jágr na zimních olympijských hrách 2006 v Turíně v utkání s Finskem. Dnes večer se setká opět na ledě na mistrovství světa Jaromír Jágr s Jarkkem Ruutu z finského družstva, který ho tehdy srazil.. Doufejme, že v honbě za vítězstvím v kvalifikační skupině nebude nikdo vážně zraněn.

29.4.2009 v 18:25 | Karma: 14,38 | Přečteno: 2601x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Psí chřipka a výkaly v koších

Mezi lidmi existují běžné každoroční epidemie chřipky, které se někdy změní na pandemie. Kdysi jsem měl pratetu, která sice přežila španělskou chřipku na začátku 20.století, ale měla značné následky v deformované páteři. Z krásné ženy byla invalidní dáma s hrbem. Letos mi zaměstnavatel zaplatil očkování proti některému z mnoha kmenů chřipky. Nechal jsem se očkovat, i když jsem věděl, že ochranná vakcinace nemusí být účinná, protože variant kmenů chřipky je údajně mnoho a snadno se mění. Člověk se musí utěšovat tím, že alespoň průběh chřipky může být mírnější. Před 14-ti dny jsem skutečně chřipku prodělal a měla opravdu mírný průběh. Asi to byl zřejmě jiný "nepřátelský" kmen než v injekci. V Čechách se nedávno likvidovaly některé chovy drůbeže pro prokázaný výskyt "ptačí chřipky" a veterináři kontrolovali uhynulé labutě a kachny. Pochopitelně většina lidí má obavy z neznámého ohrožení. K tomu přispívají i katastrofické filmy o šířících se nákazách - z roku 2007 například Pandemic .

27.4.2009 v 18:47 | Karma: 15,72 | Přečteno: 2564x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Sláva ! Nejsem úchyl.

Tak se mi moc ulevilo, že asi přece jen nemám úchylku. Vždy když jsem v přírodě, tak mám nutkání sbírat odpadky, které tam zanechali jiní lidé. A taky je sbírám častěji než houby a odnáším je z lesa pln radosti, že je to tam teď hezčí. Na zeleném mechu mi třeba lesklá plechovka od piva nepřipadá příliš dekorativní. Prostě tam nepatří. Ve městech mi odpadky také vadí, ale od toho je tam úklidová technická služba. Stejně je to neuvěřitelné jak jsme schopni sami sobě zaneřádit prostředí, kde se pohybujeme. Z kybernetického hlediska si většina lidí neuvědomuje, že nepořádek kolem nás neustále zatěžuje naše vnímání a myšlení. Když máte uklizenou a čistou plochu stolu nebo náměstí, tak máte pocit klidu a míru. Náš mozek totiž nemusí vyhodnocovat mnoho předmětů a jejich polohu a umístění v zorném poli. Robot, který má za úkol vybrat ze skupiny předmětů jen jeden určitého tvaru, tak musí zhodnotit mnoho viditelných hran a předmětů a porovnávat v paměti se žádanou předlohou. My když hledáme klíče mezi mnoha předměty, tak nám to trvá daleko déle - než když je vidíme viset na místě, kde jsme zvyklí - nebo na uklizeném stole.

21.4.2009 v 17:57 | Karma: 17,20 | Přečteno: 2446x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Svatý Václav u tankistů a písnička Sarajevo

Malý chlapec čůrající na přilbu vojáka připraveného ke střelbě. Údajně to není naaranžovaný snímek. Nejhorší je, že si člověk připadá jako voják Švejk. Slyším název knížky nebo filmu " Tankový prapor " a i-dnes si živě vybavím různé situace, které člověk zažil u tankistů na vojně sám. Pro některé lidi, kteří povinnou vojenskou službou neprošli je řada příběhů neuvěřitelných. Nikdy nezapomenu na velmi příjemného slovenského inženýra stavaře, který chodil spát už v sedm hodin večer a spokojeně pobíhal po vojenském pokoji kasáren v pyžamu. Když jsem ho tak viděl poprvé, tak jsem se ho zeptal:" Proč jdeš tak brzy spát ? " Odpověděl : " Miro, čas prespatý na vojně nie je prežitý na vojne - vieš ?". Na takový legální způsob úniku z vojenského prostředí se nedalo říci ani popel. Nikdo z nás nechtěl být profesionálním vojákem a chtěli jsme dělat svá povolání a neztrácet čas vojenským výcvikem k zabíjení a ničení. Byli mezi námi lékaři, kteří slíbili, že budou léčit a ne škodit. Byli tam i architekti, kteří ale měli těžkými tanky ničit domy. Zemědělští inženýři a zahradní architekti, kteří měli vytvářet krajinu a ne ji devastovat. Dodnes sbírám citáty moudrých a zajímavých lidí. Z jedné knížky o válce mi utkvěl v paměti velmi pravdivý výrok, který asi není úplně věrně zapsaný ." Ve válce se navzájem zabíjejí lidé, kteří se neznají - kvůli lidem, kteří se znají." To si člověk vzpomene na politiky, kteří se usmívají, když si podávají ruce a znají se jménem. Pak ale posílají statisíce lidí proti sobě a ti se jménem neznají a musí zabíjet druhé, aby nebyli zabiti protivníkem. Dokumentuje to smutný video-rozhovor s mladým 26-ti letým bosenským ostřelovačem v obleženém Sarajevu v roce 1993. Také náš písničkář Jarek Nohavica věnoval Sarajevu stejnojmennou písničku . Bohužel Sarajevo bylo odstřelováno i srbskými tanky (video) , a tak jsem si vzpomněl jak jsme u tankového praporu viděli těžké střely létat vzduchem. Na videu hoří i tramvaje z Tatry-Smíchov dodané do bývalé Jugoslávie. Málokdo ví, že v Sarajevu byla před II.světovou válkou silná česká menšina a měla tam svou československou obec. Podobné to bylo s Čechy v Záhřebu i Bělehradu.

20.4.2009 v 18:25 | Karma: 17,74 | Přečteno: 4126x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Tankový prapor - vzpomínky 2

Knížka "Tankový prapor" Josefa Škvoreckého napsaná již v roce 1954 vyšla v tehdejším Československu až po sametové revoluci v roce 1990. (O třicet šest let později.) O rok později natočila na toto téma první československý soukromý film firma Bonton. V režii Víta Olmera zde excelovali herci Miroslav Donutil, Ludvík Vaculík, Roman Skamene i pozdější ministr kultury Vítězslav Jandák. Jako bývalý vyškolený tankista a důstojník v záloze jsem si vzpomněl na některé příhody ze života u tankového praporu a poslal je do promo akce pro diváky filmu. Od firmy Bonton jsem tehdy za svůj příběh dostal poštou jako literární odměnu velké množství hudebních LP gramodesek z jejich produkce. Když se sejdou muži, kteří byli na vojně v tehdy Československé lidové armádě, tak si mají o čem povídat celé hodiny a nasmějí se až dost. Pár krátkých příběhů připojuji nejen pro zasmání ale i k zamyšlení. V této souvislosti vzpomínám rád na krásné filmy z vojenského prostředí jako byl muzikál " Kdyby tisíc klarinetů " nebo "Bylo nás deset", "Můj brácha má prima bráchu", "Copak je to za vojáka" a jiné. Vycházejí nyní i na DVD. Na blogu už jsem zahlédl i humorné vzpomínky jiných autorů, a tak přidávám také svou trošku do mlýna. V diskuzi můžete napsat své vzpomínky i vy - čtenáři. Ať se pobavíme navzájem. I když některé příběhy nebudou jen veselé.

16.4.2009 v 13:12 | Karma: 20,88 | Přečteno: 5796x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Tankový prapor - vzpomínky

Mé krátké vzpomínky jsou věnovány měsícům vojenské služby u číslem neurčeného tankového praporu v nejmenovaném městě. V roce 1954 napsal Josef Škvorecký knížku " Tankový prapor ", která nesměla být vydána, a tak ji publikoval až v kanadské emigraci roku 1971 v Torontu. O dvacet let později natočil režisér Vít Olmer stejnojmenný film , který výstižně popisoval neuvěřitelné příběhy z armády s herci Miroslavem Donutilem, Lukášem Vaculíkem, Romanem Skamene a dalšími. Mnoho českých i slovenských mužů sloužilo v bývalé Československé lidové armádě povinně. Zážitky z vojny působí s odstupem času humorně, i když často nám na vojně nebylo do smíchu - třeba v mrazu a o hladu. Někteří nedobrovolní vojáci přišli na vojně i o život. Když se chlapi sejdou, tak si o vojně můžou vykládat hodiny. Kdysi jsem si četl třeba knížku samizdat "Černí baroni" jako mladík , tak jsem si říkal - autor silně přehání. Pak jsem chodil na vysoké škole na vojenskou katedru a poznal jsem, že něco z napsaného může být pravda. Po službě u tankového praporu jsem všem známým říkal : " Švandrlík to zdaleka nedotáhl !"

14.4.2009 v 18:25 | Karma: 21,80 | Přečteno: 6562x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Přejme Slovákům, že jsou napřed

Kdo sleduje co se děje na Slovensku, tak si musí říci, že nás přátelé ze Slovenska předběhli. Vstoupili jsme ve stejnou dobu do Evropské unie a Slovensko již nyní má zavedeno euro jako vlastní užívanou měnu. Bývalý místopředseda vlády Martin Jahn prohlásil, že pro český průmysl je přijetí euroměny klíčové. Zatím naše podivně řízená ekonomika váhá a podmínky pro přijetí eura ještě delší dobu nesplníme - nebo nechceme splnit ? V Čechách se stále hovořilo po trapném průběhu první volby prezidenta ČR v roce 2003 o politické vhodnosti přímé volby prezidenta, ale ani při druhé volbě roku 2008 na to nedošlo. Na Slovensku si mohli voliči sami přímo zvolit, zda chtějí současného prezidenta Gašparoviče nebo paní Radičovou. My jsme si nemohli vybrat mezi bývalým prezidentem, který sliboval, že bude nadstranický a profesorem Švejnarem. V hokeji jsme sledovali jak se družstvo Slovenska postupně propracovalo do elitní skupiny A mistrovství světa. Slovensko české družstvo po letech porážek několikrát porazilo, a pak se stalo dokonce mistrem světa v roce 2002 . Česká reprezentace tehdy v hokeji nezískala žádnou medaili. Naopak v roce 2005 vyhráli čeští hokejisté ve Vídni mistrovství světa a Slovensko bylo bez medaile. Naposledy nás Slovensko porazilo v hokeji letos 2009 v přípravném utkání a v kopané na Letné 2:1, když všechny góly vstřelili slovenští hráči včetně vlastního gólu. Jak to dopadne na mistrovství světa v hokeji letos a jak na mistrovství světa v kopané příští rok ? Jaká bude sloveská a česká ekonomika za rok ?

10.4.2009 v 17:08 | Karma: 19,46 | Přečteno: 3548x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Soutěž " Nepodceňuj blondýnky " se zlepšuje

Vyhrát jackpot jeden milión korun za jedno natáčení v televizním studiu může vypadat jako dostatečně silná motivace pro odvážné lidi. Promotérovi Pavlovi se to v pořadu "Nepodceňuj blondýnky" málem podařilo v dílu vysílaném v pátek 27.března. Chybělo jen málo ! Ale dosáhnout jackpotu není tak snadné. - Řada z nás se pobaví dobře i bez televizních pořadů , ale někteří si přece jen doma vylepšenou digitální televizi pustíme. Televizní společnosti bojují o sledovanost a pozornost diváků, aby dostaly dobře zaplaceno za televizní reklamy, stejně jako společnosti na internetu. Diváci se rychle nasytí jednoho provedení pořadu, a tak dramaturgové hledají nové a nové formáty, které by diváky mohly zaujmout. Nejsem profesionální televizní ani filmový recenzent, ale v blogu jen krátce popíšu své pocity jako pasivní divák i jako aktivní účastník řady televizních soutěží.

30.3.2009 v 22:01 | Karma: 14,06 | Přečteno: 2079x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Venuše - dávají životu smysl

To není poezie, ale jen lehká krátká úvaha o ženách a času bez zbytečných odbočení a zdůvodnění, proč některé nehty mají perleť, rty rtěnku, řasy řasenku a vlasy melír. Proč existuje móda a častá póza žen, že o muže nejeví zájem. Chladná krása a pohledy hubených modelek i profesionální zájem letušek. Mládí Venuší je více než zlaté šperky. I zkušené Venuše mají svou důležitost a smysl v životě nás všech. Od babiček až po mladé maminky. Jednou z nejstarších dochovaných památek ženských znaků u nás je známá Věstonická Venuše stará asi 26 000 let, která byla objevena na Moravě 13.7.1925 profesorem Karlem Absolonem. Soška byla nalezena rozlomená na dva kusy v popelišti. V muzeu oba její díly spojily. Poslední vědecký výzkum s použitím tomografu z roku 2005 dokázal u této sošky, že byla vypálena z hlíny a vápence. Jak píší autoři - je pikantním zjištěním, že na hýždích této sošky je otisk prstu dítěte asi desetiletého. Po vymodelování byla soška vypálena. Pak ležela dlouhé tisíce let v zemi jako důkaz, že ženy byly a jsou objektem zájmu mužů již velmi dlouho. - Mám pochopení pro to, když některé ženy mají extravagantní úpravy svého zevnějšku a chtějí zaujmout určitý typ mužů. Totéž platí samozřejmě o mužích. Ať už mají hlavu úplně vyholenou, nebo s čírem, s piercingem v nose, jazyce i jinde. Ať mají tetování ve tváři i na těle a chce se identifikovat s nějakou skupinou. Jak říkají odborníci z psychologie o mladých, ať mají hlavu třeba zelenou, ale hlavně ať neberou drogy a neničí si zdraví jinými způsoby. Bohužel jako učiteli mi velmi vadí, když mladé dívky podléhají módě a třeba v zimních mrazech chodí s vyzývavě odhaleným bříškem pod krátkou bundou. Lékaři potvrzují, že se výrazně zvýšil výskyt zánětů ledvin a souvisejících cest, včetně ženských orgánů. Zdánlivě to sem nepatří, ale mnohé dívky se tak pro hloupou vyzývavou módu připraví o možnost mateřství, které dává životu žen i mužů smysl. Také módní návrhářka Liběna Rochová varovala 29.3.2009 před módním odhalováním bříška žen a dívek v televizním pořadu, protože ženy prochladnou a tloustnou - videozáznam MR.GS . 4:40 min

26.3.2009 v 19:17 | Karma: 18,55 | Přečteno: 2457x | Diskuse| Poezie a próza

Miroslav Štorch

Vzpomínka na českého Johnnyho Cashe

Pročítal jsem si stovky jmen měst, městeček i obcí, ve kterých si čtou čtenáři naše blogy a někteří je také vytvářejí. Najednou jsem si vzpomněl na krásnou písničku "Já tu zemi znám", ze které kdysi udělal celorepublikový tehdy ještě československý hit zpěvák s nezaměnitelnou barvou hlasu - Ladislav Vodička. Letos v březnu je to už bohužel 10 let od jeho smrti, když se dožil jen 68-mi let. Celý život zpíval country styl a tak mu přezdívali - Český Johnny Cash. Krátké vysvětlení pro mladší čtenáře, kteří neví kdo byl Johnny Cash. Byl to celosvětově známý americký zpěvák a kytarista country and western hudby, který vystupoval také při koncertním evropském turné v Praze. Některé písničky, jenž zpíval se dodnes hrají u českých táboráků a na country festivalech. Na konci článku si můžete pustit videoklip s Johnnym Cashem, kde zpívá ve videoklipu píseň, která je bilancí jeho života - stejně jako u Ladislava Vodičky. Tento geniální videoklip "Hurt" vidělo na světě přes 18,5 miliónů diváků na internetu. Ladislav Vodička byl nejen výborný zpěvák, ale i textař a skladatel. Vzpomínám na něj rád, protože se mi dodnes líbí jeho hlas a písně.

23.3.2009 v 19:38 | Karma: 23,59 | Přečteno: 5286x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Fair play na kolenou

Dnes jsem se opět po několika letech zhrozil u sportovního televizního zpravodajství. Jsem realista a vím, že v životě i sportu mnoho lidí nehraje férovou hru. Ale aby se neznámý divák snažil poškodit zrak hráče hostů laserovým paprskem, tak to už je vrchol nejen nesportovního chování, ale to už je brutální trestný čin, který naštěstí nevyšel. Sportovní " vyšší " spravedlnost zafungovala a domácí Ajax Amsterdam nepostoupil přes Olympique Marseille po remíze 2 : 2 do dalšího kola poháru UEFA.

19.3.2009 v 21:58 | Karma: 13,84 | Přečteno: 3012x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Šťastný noční horor Martiny Sáblíkové

V článku chci popsat děsivý noční zážitek z přímého přenosu z mistrovství světa v rychlobruslení ve Vancouveru. Japonská kamikadze rychlobruslařka Masako Hozumi narazila za cílem závodu na 5 km do jiné závodnice stojící na ledové dráze. K našemu zděšení byla na zem hokejovým způsobem sražena sportovkyně s označením CZE na zádech. Opravdu to byla Martina Sáblíková, která se už připravovala na start svého závodu. To snad není hororový konec možnosti bojovat o titul mistryně světa - říkali jsme si. Také televizní sportovní komentátoři se s úzkostí v hlasem ptali, zda Martina bude schopná nastoupit na start.

15.3.2009 v 12:08 | Karma: 20,84 | Přečteno: 3760x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Kde čtou blogy hezky česky ? - " fotoblog "

Můj včerejší blog četlo hodně lidí ve 23-ti zemích světa a dnes nevychází většina novin. A tak si čtu na Netu co nového. Kliknu na mou zelenou mapu GeoVisite vpravo a ejhle můj blog četl v noci někdo v Austrálii jak v Sydney, tak i na druhém konci v Perthu. Většinou jsou to asi krajané trvale tam bydlící a třeba i pracující, nebo turisté a studenti. Jen bývalí spoluobčané ze Slovenska si čtou hezky česky a "dobre rozumejú." Také tři lidé z různých míst Polska mohou rozumět bez problémů, i když to je třeba náš námořník ze Szceczina a ne Polák. Nejvíc mne včera překvapila návštěva z neznámých ostrovů "Turks and Caicos Islands" blízko Baham. O těch jsem ani nevěděl, že existují. Přeložit se to nedá jako Turecké a Kokosové ostrovy, protože Turecko je daleko a Kokosové ostrovy se překládají jinak a leží také jinde. Blogy si čtou na Britských ostrovech včetně Irska. Jméno Island je anglicky "Ostrov", takže tam čte česká novinářka a další Češi. Na Kanárských ostrovech naši turisté i na Mallorce, na Filipínách, Taiwanu i v Tasmánii pod Austrálií. Jak je ten svět malý. V dalších programech člověk zjistí, že blogy čtou na českých velvyslanectvích i obchodních zastoupeních - třeba Škoda v Iráku. Dokonce články čtou i bývalí studenti našich vysokých škol v Nigérii, Angole - ba i ve Vietnamu, jak mi napsali mailem. Jen je asi nezajímá, co se vysílá u nás v televizi. I když pozor - na internetu mohou českou televizi vidět a rozhlas poslouchat.

8.3.2009 v 14:13 | Karma: 13,16 | Přečteno: 1878x | Diskuse| Fotoblogy

Miroslav Štorch

Nepodceňuj blondýnky - televizní soutěž

Občas je třeba změnit rytmus života a vedle práce se trochu odreagovat a pobavit. Nejmenovaná komerční televize spustila včera 6.3 nový formát soutěžního pořadu pro zábavu se slibným názvem "Nepodceňuj blondýnky". Název je výstižný, protože všichni víme, že blondýnky nejsou hloupé. Ale stávají se často terčem humoru mužů, protože se jim líbí. Co se škádlívá to se rádo má. Jak říká známý výrok :" Mužům se líbí blondýnky, ale berou si brunetky." Dnes může být díky profesionálním barvám snadno brunetka blondýnkou a naopak. A to nemluvíme o dalších odstínech a melírech.

7.3.2009 v 14:21 | Karma: 20,28 | Přečteno: 4356x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Neuvěřitelná nekonečnost Netu

Původně tajná armádní síť počítačů ARPANET v USA spuštěná 29.10.1969 měla čtyři uzly. Po oddělení vojenské části MILNET v roce 1983 se do dneška "poněkud" rozrostla . V současné době má internet více než miliardu uživatelů na celém světě. Matematik by správně namítl, že počet připojených počítačů je konečný a nikoliv nekonečný. Sice každý dnem přibývají další a další připojené počítače, které jsou spočitatelné, ale z pohledu našeho omezeného času života nemáme šanci si prohlédnout vytvořené webové stránky a blogy, které by nás zajímaly. Někdo namítne, že s filmy a knížkami je to stejné. To je pravda. Nemáme čas prohlédnout a pročíst si vše , co by nás zajímalo. I tady na serveru blog.idnes.cz již přesahuje počet článků sedmdesát tisíc. Nezbývá než stručně a rychle nahlédnou do blogů podle vlastního nebo cizího výběru. Každý si sám musí odpovědět - co mu taková četba přináší a jaký to má pro něj smysl. Ten sympaticky se usmívající pán na snímku to má na svědomí. Je to Angličan Tim Berners-Lee, který v roce 1989 napsal první program pro webový prohlížeč WorldWideWeb. V roce 2007 mu britská královna udělila " Order of Merit " tj. "Řád za zásluhy". (Oba jeho rodiče byli matematici a pracovali na přípravě prvních anglických elektronických počítačů.) Jablko nepadlo daleko od stromu.

5.3.2009 v 19:29 | Karma: 13,18 | Přečteno: 2026x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Nesnesitelná lehkost cestování na Netu

Když chci relaxovat na internetu, tak si buď přečtu zajímavé blogy oblíbených osobností - nebo si pustím záběry webových kamer z různých světadílů. Tam nemusím ani číst a můžu jen pozorovat a cestovat po světě. Nepotřebuji ani peníze, letenky, víza či zavazadla. Nestarám se o ubytování, očkování proti malárii nebo žluté zimnici. Dokonce mne třeba ani nepřepadnou a neriskuju, že někde něco zapomenu - třeba fotoaparát. Jen tak se kochám a dívám. Říkám si:"Tam bych se rád podíval. Tady už jsem byl a jak se to tam změnilo. Asi tam znova zajedu, když si našetřím."

28.2.2009 v 21:36 | Karma: 15,21 | Přečteno: 2687x | Diskuse| Cestování

Miroslav Štorch

Jak může autor blogu vidět své čtenáře ?

Právě teď, když čtete tyto řádky, tak se skrytě na zelené mapě světa GeoVisite - (vpravo pod fotografií ) - zobrazuje přibližná poloha, kde jste připojeni se svým počítačem. Kolem místa, kde jste připojeni na otevřený internetový prostor se objevuje zvětšující se kroužek. ( Když je hodně připojených, tak bod vašeho místa jen světelně pulzuje.) To ale musíte alespoň jednou kliknout na plochu mapy. Pak se vám objeví názvy zemí, ze kterých byli čtenáři ten den připojeni-včetně vaší země i s vlaječkou státu. Když kliknete na jméno státu, tak se vám rozvine roleta měst návštěvníků v daném státu. Jestliže kliknete na jméno města, tak se vám pod mapou objeví jeho zeměpisné souřadnice. Když napíšu nějaký článek, tak mne zajímají především písemné reakce čtenářů. Když nikdo nic nenapíše, tak alespoň vidím kolik lidí a odkud se připojilo. Je to pro mne velmi pěkné opakování zeměpisu, které mne těší. Mnoho zemí jsem sám navštívil, a tak si představuji jak třeba v Brazílii, Číně nebo Austrálii nějaký Čech čte můj blog na idnes.cz - Třeba naši turisté, studenti nebo pracující v zahraničí. Jen co článek po napsání je aktivní, tak za minutu bliká třeba město Sandaker v Norsku. Ale nemusí to být vždy Češi, ale někdo, kdo umí česky. Třeba druhá generace krajanů. Nebo slavisté a bohemisté :-)

24.2.2009 v 20:53 | Karma: 16,91 | Přečteno: 1976x | Diskuse| Cestování

Miroslav Štorch

Jak ušetřit korun tisíc a víc - za vodu ?

Když jsem bydlel v Japonsku v rodinách, tak jsem viděl jak tam úspěšně šetří vodou. Oni většinou nesplachují WC pitnou vodou jako u nás v Čechách. To naše plýtvání mi bere dech. Ve světě denně umírají lidé po vypití znečištěné vody. Často musí jít pro vodu několik kilometrů a ještě nemají jistotu, že je nezávadná. Některé české organizace pomáhají v zahraničí při vrtání studní a zajišťování pitné vody z místních zdrojů pro rozvojové země. U nás ale vyčištěnou a nepoužitou pitnou vodu splachujeme do záchodu jen jako prostředek k dopravě obsahu WC do kanalizace. To je přece barbarské plýtvání. Představte si, že nakoupíte pitnou neperlivou vodu v supermarketu a doma s její pomocí budete splachovat. To je absurdní představa, ne ? Při troše "ekologické" námahy můžete ušetřit při běžném provozu domácnosti tisíc korun i víc za rok. Jak ? To ví mnoho lidí, ale málokdo to v Čechách využívá. Ale chápu, že pro někoho s velkými příjmy není úspora tisíce korun za rok zajímavá a je pohodlnější plýtvat pitnou vodou.

20.2.2009 v 19:51 | Karma: 19,92 | Přečteno: 6239x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Štorch

Vítězný Únor - Sáblíkové, Záhrobské a Liberce také ?

Martina Sáblíková po vítězství minulý týden na mistrovství světa v rychlobruslařském čtyřboji v norském Hamaru - opět zvítězila. Tentokrát v holandském Heervenveenu ve své parádní trati na 5000 m. Jako jediná ujela trať pod 7 minut ( průměrná rychlost 42,84 km/h ) Martina Sáblíková si tak již potřetí za sebou zajistila vítězství ve Světovém poháru v rychlobruslení na dlouhých tratích. Ve stejný den na mistrovství světa v alpském lyžování získala vynikající Šárka Záhrobská z malého krkonošského Benecka stříbrnou medaili mezi světovou elitou žen ve slalomu. Ve francouzském centru Val d ́Isere před očima tisíců diváků na místě a milióny diváků u televizorů na celém světě. Ustálené spojení slov "Vítězný Únor" má pro většinu z nás v Čechách nepříjemný význam. Můj otec byl s mnoha dalšími studenty vyhozen z politických důvodů z vysoké školy. Mnoho lidí přišlo o svůj majetek, svobodu a ideály. Mnoho lidí emigrovalo a někteří byli ve vězení dlouhá léta, přestože nasazovali svůj život a zdraví při osvobozování Československa. Mezi ně patřili i sportovci - nejvíce známý je případ mistrů světa v hokeji z roku 1947 a 1949, kteří byli uvězněni po vykonstruovaném procesu v roce 1950. Doufejme, že podobné případy se v naší historii již nebudou opakovat.

14.2.2009 v 21:07 | Karma: 20,67 | Přečteno: 4420x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Fenomén Martina Sáblíková

V běžné řeči znamená slovo fenomén - člověk s mimořádnými schopnostmi. Někdo má fenomenální paměť a někdo je mimořádně nadaný - je vynikající ve vědě, hudbě, malířství, tanci nebo i ve sportu. V naší malé, ale milé zemi jsme měli a máme fenomenální sportovce - Emila Zátopka, Věru Čáslavskou, Martinu Navrátilovou, Ivana Lendla, Jana Železného, Báru Špotákovou a vedle řady dalších i mladičkou Martinu Sáblíkovou (21 let).

8.2.2009 v 15:54 | Karma: 20,26 | Přečteno: 3490x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Jak to Nadal všem nandal

Kdo by čekal, že Nadal se nedal a hned to všem nandal. Murray se nebál, když v Dauhá vyhrál. Pak si však zoufal, když Rafa v pavouku stoupal. Ve finále doufal - však Verdasco ho zkoupal. Roger na Rafu čekal, a také se dočkal. Set se setem se střídal. Break za breakem se nezdál. A tak to šlo dál a dál až Nadal poprvé vyhrál. Roger mu to přál, i když trochu plakal. Pak se ale usmál - tady už třikrát vyhrál. Co bude dál ? Každý chvilku tahá pilku. Rozhoduje aktuální forma a někdy i náhoda. Proč vyhrál Nadal? Na vedlejší fotografii jsem hned poznal, proč zvítězil Nadal. I když jsem Rogerovi moc přál, aby vyrovnal rekord Pete Samprase v počtu titulů z Grand Slamu. Kdo má postřeh a soustředěnost, tak na fotografii pozná, proč Nadal vyhrál. Kdo to neodhalí, tak na konci článku nad fotografiemi, najde mystickou odpověď :-)

2.2.2009 v 21:09 | Karma: 20,67 | Přečteno: 4668x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Melbourne Park - žhavá aréna tenisových gladiátorů

Mám rád sporty, kde se soupeři nezraňují. Mezi ně patří zejména tenis, stolní tenis, volejbal, plavání a mnohé další. Nedochází zde ke zlomeninám páteře jako při hokeji, kde diváci čekají na rvačky a vyhození soupeře někdy i skrz sklo za hrazení. Není to kopaná, kde se hráči opravdu okopávají, až ke zlomeninám nohou a v naší lize teď i ke zlomenině lebky po ráně loktem při hlavičkování. Lyžaři ve sjezdech riskují životy a zdraví při každém závodě. Rallye Dakar měla letos své mrtvé a zraněné. Je mnoho dalších životu a zdraví nebezpečných sportů. Proto mi připadá tenis na kurtech ve světě jako oáza bezpečí a gentlemanství, kde sice soupeři urputně a až do vyčerpání hrají, ale navzájem se respektují . Dokonce někdy během hry oceňují uznalým potleskem na raketu pěkné akce soupeře. Po ukončení se neperou, ale podají si ruce a v klidu se rozejdou. Nyní probíhá první turnaj letošního Grand Slamu na jižní polokouli v Austrálii, kde je nyní žhavé léto s teplotami až 40 °C ve stínu. Objektivně měřeno teploměrem je na přímém slunci až teplota 65°C. V takových podmínkách je velmi obtížné hrát. Neexistuje zde žádná dlouhá polední siesta ve stínu a s klimatizací. Hraje se naplno, i když to hraničí s útokem na zdraví.

28.1.2009 v 22:05 | Karma: 16,03 | Přečteno: 3604x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Film pro všechny " Cesta na Měsíc - 3D "

Nádherné prostorově působivé počítačové animace skutečné cesty amerických astronautů na Měsíc v červenci 1969 se doplňují ve scénáři s pohádkovými náměty ze světa hmyzu pro děti. Scénáristé se snaží zaujmout jak dospělé diváky, tak i děti. Pozornost dětí se snaží získat milými postavičkami tří muších neposlušných mladíků, kteří chtějí zažít něco dobrodružného. Lidé se v této době pokoušejí o uskutečnění přistání na Měsíci poprvé v dějinách lidstva. A tak se muší hrdinové se zvláštními jmény IQ, Nat a Cvalda snaží dostat tajně do rakety připravené k odletu, aby se mohli pochlubit svým starším kamarádům, že něco zvláštního zažili. Film má označení jako rodinný a řekl bych, že na něj mohou jít především prarodiče s vnoučaty, protože dědečkové a babičky ještě pamatují přímé televizní přenosy ze startu i přistání na Měsíci v červenci 1969. Z dospělých se může na film jít podívat kdokoliv, kdo má jen trochu zájem o historii výzkumu vesmíru a zajímavé třírozměrné (3D) pohledy na Zemi a Měsíc. Budete mít opravdu prostorový dojem, že jste s astronauty vystoupili také na měsíční povrch a rozhlížíte se..

19.1.2009 v 22:09 | Karma: 15,03 | Přečteno: 5564x | Diskuse| Kultura