Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

mirek-storch

27. 7. 2010 9:06
Nyní i cyklista může dostat pokutu za alkohol v krvi při

řízení na silnici, i když na kolo nepotřebuje řidičák. Nemá za jízdy dokonce kouřit.

0 0
možnosti
PW

Paul Weiss

27. 7. 2010 19:40
Re: Nyní i cyklista může dostat pokutu za alkohol v krvi při

To může. A docela mastnou.  Ale není to žádná novinka:

§ 5 odst. 2 písm. b) zákona o provozu na pozemních komunikacích: "Řidič nesmí řídit vozidlo nebo jet na zvířeti bezprostředně po požití alkoholu ... nebo v takové době po jeho požití, kdy by mohl ještě být pod jeho vlivem"

§ 2 písm. d): "Řidič je účastník provozu ... který řídí motorové nebo nemotorové vozidlo anebo tramvaj"

§ 2 písm. f):  "Vozidlo je motorové vozidlo, nemotorové vozidlo nebo tramvaj"

Ani jedno z těchto ustanovení není žádná novinka, akorát se poslední dobou v některých lokalitách policisté zaměřili i na ty účastníky silničního provozu, které předtím spíše přehlíželi. Takový cyklista nekontrolovaně se motající po silnici se dvěma a půl promilemi pod kůží mnohdy ohrožuje nejen sebe, ale i ostatní, a to dosti podstatně...

0 0
možnosti
RV

rva

26. 7. 2010 10:32
řidičák

Na bicyklu se většina učí sama, s pomocí rodičů, kamarádů. Nejprve jezdí opatrně, protože případné pády bolí a způsobenou škodu je třeba nahradit. Později díky opakování se z části stanou dobří cyklisté, kteří svůj stroj bravurně zvládají. U motorky, liží, automobilu je to podobné. Vlastnictví, popřípadě nevlastnictví řidičáku nic nevypovídá o schopnosti řídit auto.

0 0
možnosti
EK

Deleter

26. 7. 2010 10:56
Re: řidičák

Ale vypovídá o tom, jestli vám správní orgán řídit auto dovolil, nebo ne. Z toho se nevykecáte.

0 0
možnosti
DK

Šahrazád

26. 7. 2010 10:25
Mladíka s maketou zbraně se každý bojí, ale v autě ne :-(

0 0
možnosti
TK

trdelnik

26. 7. 2010 0:49
Jízda bez řidičáku přestupkem ?!?

Jenom banda IDIOTU muze vymyslet takovy zakon ! !

0 0
možnosti
PW

Paul Weiss

26. 7. 2010 15:04
Re: Jízda bez řidičáku přestupkem ?!?

V tom případě tady ale jediní moudří byli přibližně v období 2007 - 2009. V tomto časovém úseku byl v trestním zákoně §180d "řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění" - do té doby se jednalo o přestupek, od letošního ledna je to zase jako předtím...

0 0
možnosti
JC

eqik

26. 7. 2010 0:16
slatanina

Souhlasim s autorem, ze jizda bez ridicaku by mela byt trestny cin. Ale co maji s touto problematikou spolecne filmy, pocitacove hry (hahaha) a rodice, kteri neuhlidaji sve deti resp. klice od auta, tak to jsem opravdu nepochopil.

Clanek spise pusobi jako klasicka kritika dnesnich pomeru, za naseho mladi(za komunistu) bylo lepe...

To slo napsat jednou vetou, nezlobte se na me.

0 0
možnosti

mirek-storch

26. 7. 2010 0:43
Vážím si upřímných lidí, kteří přiznají, že nechápou

V diskuzi dole jsem to už vysvětloval, tak jen krátce - kdyby rodiče více kontrolovali svého šestnáctiletého dorostence, tak by nehavaroval v automobilu neznámého původu (asi rodičů-domněnka) - nezpůsobil těžké zranění spolujezdce a škodu na kamionu. Jsem ze školy zvyklý, že studenti nechápou všechno napoprvé. Tušení souvislostí je třeba postupně převést na pochopení - v mozku se to projeví strmou křivkou na EMG , která je projevem tzv.AHA-efektu. To znamená, že vám to "docvaklo".

Neboli - sepnulo určitý počet neuronů. Jako pamětník nesouhlasím s vaší předposlední větou a ani s poslední. Blog tvořený jednou větou nemůže být hodnoceným článkem. 8-o Uznávám, že více souvislostí může působit nesourodě. Spojení více témat může někoho rozptylovat. Spojuji věci možná zdánlivě nesouvisející. Ale jak říká klasik : "Všechno souvisí se vším" :-)

0 0
možnosti
AA

akro

25. 7. 2010 22:43
Pozor na erár.

Pane autore, prosím dávejte pozor na paušalizaci problému. Já rozhodně souhlasím, že po našich silnicích se nemají v autech prohánět děti ani opilci, jimž bylo řízení zakázáno úřední cestou a toto postihovat je nutné. Ovšem pozor, veškeré kroky eráru jsou řízeny cárem papíru a nikoli cárem papíru PLUS zdravym rozumem. A to je problém. Policista na silnici ani úředník v kanceláři totiž nemyslí ale koná dle naučeného modelu, který by měl mít oporu v zákoně, což někdy má a někdy ne. Pak se stávají nesmyslné excesy, kdy za osobu bez řidičáku je považována osoba, která jej má, ale bohužel v saku visícím doma a nikoli v autě a to způsobem hloupě erárním stejně, jako by jí byl řidičák odebrán. Za řidiče bez espézetky, moderně registrační značky je považován i ten, komu ji v noci ukradli a on si toho nevšiml, ač druhou na autě má. A dokonce i ten kdo si toho všiml a oznámil policii, jet nesmí a byl by v takovém případě postižen stejně jako kdyby jel v autě s RZ kradenou z jiného. Hloupý erár.

0 0
možnosti
FF

FandaFlinta

26. 7. 2010 9:36
Re: Pozor na erár.

Hloupý erár. A v tu ránu by všichni chytří občané sundali přwední reg. značku, aby nebyli identifikováni rychlostními kamerami a při náhodné  kontrole by tvrdili, "6e ji právě ráno ztratili. Český člověk už je holt takový. Nepřemýšlí nad tím, jak předpis dodržovat, ale jak jej omočit.

0 0
možnosti
A

AAA1

25. 7. 2010 22:34
Nechapu co je za problem se zminenym pripadem

stejne by dotycny za jizdu bez ridicaku souzen nebyl...

0 0
možnosti

mirek-storch

26. 7. 2010 0:48
Asi jste zástupce firmy AAA, ne ? Havárie se zraněním šetří

automaticky policie. Požárníci vyprošťují zraněné a zabraňují šíření škodlivých látek - oleje, chladicí a brzdové kapaliny atp. Přestože těžké zranění spolujezdci způsobil mladistvý ve věku 16-ti let, tak asi soud rozhodne při podnapilosti viníka o úhradě škod a trestu pro nezletilého a o odpovědnosti zákonných zástupců viníka.8-o

0 0
možnosti
P

ptáček

25. 7. 2010 22:03
Poslanci,

naši zaměstnanci ?  Ty to mají většinou na háku a podle toho zákony vypadají ! Novela nového zákona není nic mimořádného.Rv

0 0
možnosti
HP

Hroznej puberťák

25. 7. 2010 21:43
Sice nevím,

... jak starý ten Passat byl, ale ty nejstarší modely se koupí za kapesné, tudíš o tom, že se jejich synáček prohání v něčem takovém rodiče ani nemusí mít tušení, tudíž rodičovský zámek je mimo mísu. Auto jde koupit i bez dokladů dotaženiny z Německa "na díly", aby auto nebylo podezřelé bez značky, tak značka jde ukrást nebo německých či fracouzských se všude válí mraky, a hurá, už se jezdí. Takových je (bohužel) docela dost.

0 0
možnosti
M

mraduk

25. 7. 2010 20:46
Ale jděte

A teď si představte, že většina řidičů, kteří kdy způsobili dopravní nehodu, naopak řidičák měli! Neměli bychom rovnou všechny držitele řidičských průkazů preventivně postřílet, soudruhu? Co vy na to?

0 0
možnosti

mirek-storch

25. 7. 2010 21:04
Anonymně tady plácáte nesmysly mraduku :-) Provokujete rád ?

Většina normálních lidí si udělá řidičák, a tak statisticky mají pochopitelně většinu i u zavinění dopravních nehod. Statistiky by bylo zajímavé zjistit, kolik procent z těch, kteří byli zadrženi bez řidičského průkazu už mělo havárie. Jsem rád, že mi netykáte, jak bývalo zvykem mezi soudruhy. Nikdy jsem k nim nepatřil a vy pravděpodobně také ne;-) Porušování zákonů a dopravních předpisů zákonitě musí vést k haváriím. Jestliže jeden řidič spoléhá na to, že druhý bude dodržovat předpisy, tak jede v klidu po hlavní silnici - ale druhý mu nedá přednost třeba s nákladním autem z vedlejší silnice ho nabourá. Pokud se zabije o strom někdo, kdo překročí zvládnutelnou rychlost, tak naštěstí zabil jen sám sebe, když je v autě sám. V blogu je odkaz na skutečný případ čtyř mrtvých mladíků po havárii. Naši studenti jim byli na pohřbu.

0 0
možnosti