Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vyhraje někdy Česká republika mistrovství světa v kopané?

Bývalé Československo už bylo ve finále mistrovství světa v kopané dvakrát, a tak snad by se to za určitých podmínek mohlo do třetice podařit, ne ? V roce 1831 byla založena Cizinecká legie -  elitní vojenská formace, která sloužila zájmům Francie zejména pro boje v koloniích, ale bojovala i v Evropě. Současné fotbalové  mužstvo Francie odjelo již z mistrovství světa v kopané domů, stejně tak jako Itálie, která byla vyřazena také díky Slovensku. Na mistrovství světa mají různé státy celou řadu legionářů, kteří dostali urychleně  nové občanství, aby mohli reprezentovat svou novou zemi. Někteří se tam již narodili, ale jejich rodiče přišli třeba z kolonií. Zinedine Zidane se narodil  už v Marseille jako syn Alžířanů. Střelec postupového gólu německé reprezentace na MS v Jihoafrické republice má typický turecký vzhled i jméno  Mesut Ozil. Jeden z hráčů Německa je potomkem rodičů z Ghany a jeho nevlastní bratr proti němu hrál za Ghanu. Také Velká Británie má také řadu reprezentantů z cizích zemí, kteří se přistěhovali do Spojeného království, nebo se tam již narodili jako potomci přistěhovalců. Stačí se podívat na fotografie reprezentačních družstev, kolik sportovců v globalizovaném světě startuje za různé země. Ve fotbalové reprezentaci USA startuje například i zástupce Brazílie, který se do USA přistěhoval. Asistentem trenéra USA je bývalý československý reprezentační hráč Luboš Kubík, který do Spojených států emigroval. Ve švýcarské reprezentaci v kopané je mnoho zástupců cizích zemí, protože ve Švýcarsku je každý šestý občan původem cizinec. Úspěšným sportovcům se uděluje občanství přednostně a rychleji než běžným přistěhovalcům.

FRANCIE-typický evropský tým na MS v JAR Agentura AP

Import (imigrace) sportovců v globalizovaném svět

Pro získávání vědeckých pracovníků z celého světa do USA se vžil termín "nákup mozků". Do slavných klubových družstev je  v tržním hospodářství samozřejmostí nákup nejlepších sportovců za "tržní ceny" ve stovkách miliónů dolarů. Ať jde o družstva v kopané, basketbalu, odbíjené, házené nebo baseballu. V české fotbalové i basketbalové lize hraje mnoho v zahraničí "nakoupených" hráčů.(Úmyslně nevyjmenovávám další sporty.) Pro reprezentační družstva se hráči nenakupují, ale získávají se za různé výhody po získání konkrétního státního občanství. Světoznámý hráč Eusebio přišel do portugalské reprezentace z chudé portugalské kolonie v Mozambiku. Podobné je to u mnoha dalších sportovců z Afriky. Na dalším snímku je fotografie francouzského reprezentačního družstva v době, kdy tam ještě hrál původem Alžířan Zinedine Zidane.

Určitě snadno najdete v českých reprezentacích sportovce, kteří se narodili v jiných zemích a získali české občanství. Stačí si vzpomenou na střelce vítězného gólu na olympijských hrách v Naganu - Petra Svobodu, který měl v té době také kanadský pas. Olympijské medaile ve Vancouveru 2010 získala pro Slovensko původem ruská biatlonistka, která získala slovenské občanství snadněji, než bulharské, o které usilovala.

Vyhraje někdy Česká republika mistrovství světa v kopané ?

Úmyslně provokuji diskuzi, protože v současné době jsme ani nepostoupili do Jihoafrické republiky na mistrovství světa. Ale Slovensku s polovičním počtem obyvatel, než má Česká republika, se to podařilo. Navíc nemají žádné hráče z kategorie "cizinecká legie", ale především vlastní odchovance z dorostu. Bývalé Československo bylo ve finále mistrovství světa v kopané už dvakrát, a tak by se to někdy do třetice mohlo podařit. Musí se ale vytvořit  vhodné podmínky pro talenty, které je třeba najít. Naštěstí  velké sportovní talenty  se i v naší malé České republice občas najdou - Josef Masopust, Pavel Nedvěd, Emil Zátopek, Věra Čáslavská, Jan Železný, Lukáš Bauer, Barbora Špotáková nebo Martina Sáblíková.

Autor: Miroslav Štorch | neděle 27.6.2010 14:19 | karma článku: 12,88 | přečteno: 2015x
  • Další články autora

Miroslav Štorch

Chceme v Česku domobranu ?

Zrušení některých hraničních kontrol v Evropě způsobilo opravdu volný pohyb osob a zboží. Za zboží můžeme považovat ale i drogy, zbraně. A bohužel kvete i obchod s lidmi. Touha EU po zisku je větší, než potřeba pocitu bezpečí.

17.11.2016 v 19:40 | Karma: 19,51 | Přečteno: 388x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Porazí dnes Plíšková opět světovou jedničku ?

V semifinále US Open sesadila Karolína Plíšková dlouholetou světovou jedničku Serenu Williams a dnes ve finále ji čeká nová světová jednička Angelique Kerber z Německa. Karolína jí na trůn pomohla a hned dnes ji může porazit.Věřme

10.9.2016 v 20:37 | Karma: 21,34 | Přečteno: 614x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Můj první kilometr v roce 1967

Kdysi dávno před půlstoletím si děti nehrály doma na počítačích a tabletech, ale hodně běhaly venku s kamarády. Kluci lezli po stromech, hráli fotbal na každém plácku, kde bylo místo. Nebo s hokejkami proháněli tenisové míčky.

30.8.2016 v 15:46 | Karma: 21,02 | Přečteno: 495x | Diskuse| Letní běh

Miroslav Štorch

Televizní perličky na OH v Riu

Těšili jsme se doma na kvalitní přenosy z OH 2016 v HD rozlišení na dvou vysílacích kanálech a osmi streamech na webu České televize. Bohužel v některých případech šlo o rozhlasové zprávy ze soutěží, které nebyly přímo přenášeny.

22.8.2016 v 21:46 | Karma: 25,27 | Přečteno: 3562x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Česká pošta mne štve.

Od letošního 1.května Česká pošta opět zdražila po třech letech o 23% známky na dopisy, pohlednice na 16 Kč , doporučené dopisy z 34 Kč na 38 Kč (o 11,7%). Úroveň služeb se ale podstatně zhoršuje. Mám dost nepříjemných zkušeností.

8.5.2016 v 20:12 | Karma: 34,10 | Přečteno: 2136x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

Tlaková níže přinese mírné ochlazení. O víkendu bude oblačno, přijdou i bouřky

2. května 2024  6:54

Přímý přenos Silný vítr a nebezpečí vzniku požáru na vybraných místech v Česku hrozí ještě ve čtvrtek, výstrahy...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů. V Rusku, Číně i na Slovensku

2. května 2024  6:49

Spojené státy americké uvalily nové sankce na stovky osob a právnických subjektů. Souvisejí hlavně...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!