Miroslav Štorch

Budou letos české tenistky nejlepší na světě ?

Reprezentace tenistek malého desetimiliónového Česka proti tenistkám světové velmoci se 143 milióny obyvatel. Statisticky by měl jasně zvítězit výběr ze širokého množství talentů, ale statistika je vždy ošidná. Rozhoduje momentální forma a zdravotní stav hráček. Vyrovnané ruské hráčky získaly Pohár federace v letech 2004, 2006, 2007 a 2008. Aktuálně nejlepší z ruských hráček Zvonarevová nenastoupí pro zranění ramene, i když nedávno porazila naši Petru Kvitovou 2:0 a ve druhém setu s hrozivým skóre 6:0.Ihned po rozlosování utkání klesly kurzy u sázkových kanceláří na vítězství ruského družstva. V prvním utkání nastoupí Kirilenková, která se s Petrou Kvitovou utkala dvakrát a pokaždé zvítězila. Ale bylo to v době, kdy Petra Kvitová teprve stoupala na žebříčku WTA vzhůru. Dokonce ji porazila ve Wimbledonu v roce 2009 2:0 (6:4, 6:4). Mezitím Petra v roce 2010 hrála ve Wimledonu semifinále a v letošním roce porazila ve finále další ruskou hráčku Marii Šarapovou. A tak už je zapomenuta krutá porážka ze 16.srpna 2009, kdy Maria Kirilenková zvítězila v Torontu na tvrdém povrchu 2:0 (6:1, 6:0). Doufejme, že Petra Kvitová přes uváděné nachlazení zlepší vzájemné skóre a přidá první bod jako krok k celkovému vítězství čtyř českých tenisových mušketýrek. Finále tenisového Poháru federace přenáší velké množství televizních společností do 138 zemí celého světa. Do Moskvy se údajně chystá přijet několik tisíc českých fanoušků, kteří mohou vytvořit na olympijském stadiónu bouřlivou atmosféru.

5.11.2011 v 0:52 | Karma: 14,65 | Přečteno: 2450x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Děvčata neblázněte. Nebarvěte se často !

Mladá sedmnáctiletá dívka ve skotském Airdie zemřela s největší pravděpodobností na prudkou alergickou reakci při barvení vlasů. Čpavek v barvách na vlasy je nepřirozená látka, která snadno proniká lidskou kůží do podkoží a krevního oběhu. To je nejen překvapivě smutná zpráva, ale je to vážné varování pro ženy, které střídají barvu vlasů stejně často jako oblečení. Jako učitel na střední škole jsem u studentek i kolegyň pozoroval časté změny odstínů vlasů a nestačil jsem se divit. Proč to dělají, když přirozený odstín vlasů je příjemný a půvabný ? Jako chlap to asi nechápu. Ale to nechci obhajovat. Rozumím tomu, když se starší ženy snaží zakrýt začínající šediny. Ale mladé dívky často chtějí být zajímavější, když mají pocit, že jsou méně atraktivní. Pak podlehnou reklamám výrobců barev na vlasy i firmám produkujícím vlasovou kosmetiku. Jak náročné pro peněženku mladých i jejich rodičů. K tomu ještě náklady na nehtíky, piercingy, tetování, holení nohou, podpaží a dalších části těla. Kšeft je kšeft.

13.10.2011 v 22:40 | Karma: 16,17 | Přečteno: 1936x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Odhadnete kdo vyhraje letos na tenisovém US Open ?

Letošní vítězka Wimbledonu Petra Kvitová (5) i vítězka Paříže Na-Li (6) skončily v 1.kole. Pak vypadly i další vysoko nasazené hráčky jako Zvonarevová (2),finalistka Wimbledonu Šarapova (3), Azarenková (4),Schiavone (7) i Bartoli (8). Naopak do semifinále se probojovala nenasazená hráčka Angelika Kerber z Německa, která je v současnosti na 92.místě řebříčku WTA. Proti ní nastoupí 9. nasazená Australanka Samantha Stosur. Ve druhém semifinále nastoupí současná světová jednička - Dánka Caroline Wozniacki, která zatím nevyhrála žádný turnaj Grand Slamu. Proti ní bude hrát po delším zranění jako favoritka domácí Serena Williams - držitelka 13-ti vítězství na turnajích Grand slamu a navíc 12-ti titulů ve čtyřhrách se sestrou. Je to také bývalá první hráčka světového žebříčku. Předpokládané finále Williams - Stosur by snad měla vyhrát mnohonásobná vítězka, pokud se nezraní. Ale teď v září dosáhne už 30-ti let jako v srpnu Federer.

10.9.2011 v 15:09 | Karma: 15,38 | Přečteno: 1767x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Zemětřesení na US Open - vyhraje Williamsová a Djokovič ?

Po skutečném zemětřesení (5,9 stupně Rich.stup) došlo v New Yorku na tenisovém mistrovství USA k překvapivým vyřazením favoritek zejména v kategorii žen. Nejprve vypadla v 1.kole letošní vítězka Wimbledonu Petra Kvitová, a pak také skončila v 1.kole letošní vítězka grandslamové Paříže Číňanka Na-Li. Obě prohrály s nenasazenámi hráčkami z Rumunska Ve druhém kole vypadla rychle 7.nasazená Bartoli z Francie a 14.nasazená Slovenka Cibulková. Také polská hráčka A.Radwaňská nasazená jako č.12 byla vyřazena málo známou a nenasazenou Němkou Angelikou Kerberovou. Ta pak porážela jednu hráčku za druhou a probojovala se až do semifinále, kde se utká s Australankou Stosurovou, která vyladila konečně formu. Ve druhém semifinále nastoupí domácí Serena Williams proti světové jedničce Dánce Caroline Wozniacké. Američanka se po zranění rozehrála a zdá se, že neumožní první hráčce světa hrát o grandslamový titul. Můj tip na výsledek finále žen - zvítězí Serena Williams nad Australankou Amandou Stosur 2:0

9.9.2011 v 23:35 | Karma: 6,37 | Přečteno: 1302x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Europoslanci prchali před kamerami

Reportér německé televizní stanice RTL Thomas Meier byl vyveden z budovy Evropského parlamentu, protože se svým štábem natáčel europoslance, kteří neoprávněně podepisovali nárok na denní diety ve výši 284 euro. ( v přepočtu více než 7000 Kč/den ). Řada poslanců utíkala v budově EP ve Strasburgu před kamerami do výtahu a skrývala tvář. Například německá europoslankyně (Zelení) Hiltrud Breyer prohlásila natáčení za nestoudné a odmítla jako zvolený zástupce občanů odpovídat nezávislému novináři. Jiný europoslanec odseknul novinářům: "Do toho vám nic není." Pravděpodobně si nechtěl uvědomit, že je vyplácen z daní lidí z celé Evropy. Irská europoslankyně Kathy Sinnottová dokonce reportérovi vyhrožovala žalobou. Po dvou hodinách natáčení byli novináři jako nežádoucí vyvedeni z budovy, přestože měli platnou akreditaci.

7.9.2011 v 22:54 | Karma: 32,46 | Přečteno: 2936x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Zvítězí hermafrodit na atletickém mistrovství světa ?

Mezinárodní atletická federace IAAF sice povolila start jihoafrického sportovce Caster Semenya v kategorii žen, ale diskuze kolem jeho (jejího) startu v běhu na 800 metrů stále neustávají. Povolený start je výsledkem dlouhodobého vyjednávání sportovních diplomatů z Afriky, kteří používali silné nátlakové metody. Mimo jiné tvrdili, že snahy o vyloučení uvedeného sportovce mají rasistický podtext. A tak se v sobotu 4.září možná můžeme dočkat překonání světového rekordu Jarmily Kratochvílové. V semifinále zvítězil-a Semenya s velkou převahou a zítra ve finále na 800 m v korejském Daegu můžeme očekávat nerovný boj ostatních závodnic s jihoafrickým "zázrakem" přírody. Je podivné, že v době rázného postupu proti dopingu ve sportu je umožněn start v kategorii žen osobě, která má 3x větší hladinu mužského hormonu testosteronu než ženy. Kdyby to bylo zjištěno u jiné závodnice, tak by byla diskvalifikována minimálně na 2 roky ze sportovních soutěží. Dokonce bývají diskvalifikováni i sportovci bez prokázaného dopingu, ale při výskytu látek obvykle maskujících doping. Přístup mezinárodní atletické federace je velmi zvláštní. Uvidíme jaké budou reakce diváků a novinářů po ukončeném finále zítra. Zlatá medaile z MS 2009 v Berlíně jí byla ponechána. Podle mého mínění by asi měla startovat mezi muži.

3.9.2011 v 21:18 | Karma: 23,20 | Přečteno: 2769x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Favorit Bolt vypadl a Šebrle se snažil

Novější pravidla atletiky vyřadila sprinterského favorita Bolta ve finále mistrovství světa na 100 m. Vyběhl dříve než zazněl startovní výstřel. Pak ze sebe ve vzteku strhl jamajský dres a dlouho se nemohl s neúspěchem vyrovnat. Stejně tak byla letos vyřazena na atletickém MS řada dalších běžců i běžkyň. Anglický sprinter Chambers se v semifinále jen zhoupnul v elektronicky kontrolovaných zátěžových blocích a nevyběhl. Přesto byl také přísně vyřazen. Bohužel zpřísnění pravidel je diktováno požadavky televizních společností, kterým nevyhovuje opakování nepovedených startů v atletice a prodlužování přenosů. V současné době v mnoha sportech rozhodují o pořadí zlomky vteřin. Na nedávném mistrovství světa v plavání byli vyhlášeni na 1.místě dva francouzští plavci, kteří dohmátli na setinu vteřiny ve stejném čase. Také ve sjezdovém lyžování závodníci dojeli do cíle na setinu ve stejném čase. Rozlišování na tisíciny sekundy je sice technicky možné, ale bylo použito jen dříve na olympijských hrách. Náš skokan Jakub Janda se stal vítězem Turné čtyř můstků (2005/6) společně s finským skokanem Ahonenem, protože měli po osmi skocích stejný bodový výsledek 1081,5 bodů. A tak poprvé v historii byli vyhlášeni dva vítězové.

28.8.2011 v 18:53 | Karma: 14,37 | Přečteno: 2373x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Přelidnění jako jedna z příčin agresivity ?

Proč byl v roce 1987 natočen tehdy ještě československý film o sportovních fandech s názven "Proč" ? Proč jsou mladí lidé v Británii i u nás ve skupinách tak agresivní ? Proč mezi diváky na sportovních utkáních dochází k častým bitkám se zraněnými i mrtvými ? Psychologové nám jistě uvedou celou řadu příčin, ale jedním z objektivně prokázaných důvodů, je přelidnění ve městech., Před mnoha lety, za totality, jsem četl ilegálně rozmnožený spis nositele Nobelovy ceny (1973) za lékařství a fyziologii, Konráda Lorenze. Jmenoval se "Osm smrtelných hříchů moderní doby." Dnes je stručné varování volně dostupné na internetu s názvem kratším o dvě poslední slova. Rakouský občan Konrád Lorenz (1903-1989) původně vystudoval medicínu, jako jeho otec, a později také studoval biologii a psychologii. Ve své práci se věnoval výzkumu chování volně žijících ptáků a založil nový vědecký obor - etologii, která se zabývá chováním živočichů. Své etologické poznatky aplikoval i na chování člověka, jako člena sociální skupiny. Někdy o někom říkáme, že se chová jako zvíře. Ale zapomínáme na to, že jsme také jen živočichové, kteří špatně ovládají své chování vůči ostatním členům stejného druhu.

9.8.2011 v 22:55 | Karma: 20,21 | Přečteno: 2647x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Chorvatsko - požáry lesů a rekreace u silnice

Před několika dny hasila letadla s mořskou vodou požáry na ostrově Brač. Shořelo více než 2400 hektarů porostů. Chorvatští požárníci (vatrogasci) úspěšně evakuovali z ohrožených míst domácí obyvatele a několik desítek turistů. Naštěstí nikdo nepřišel o život ani nebyl vážně zraněn. Jako zahraniční turisté jsme na pobřeží Dalmácie pozorovali s údivem velký pás dýmu nad vzdáleným ostrovem. Na čisté a prázdninově poklidné oblázkové pláže přinášel vítr popílek ze vzdálených spálenišť. Před 16-ti lety zde létala bojová letadla USA a NATO ze základen v Itálii i z letadlových lodí plujících v Jaderském moři. Probíhal zde válečný požár, který naštěstí skončil v roce 1995. V Chorvatsku byl odstřelován ze srbských tanků a děl i historický Dubrovník. Ale Chorvatům se ho podařilo ubránit. Hašení občanské války ale trvalo dlouhých 5 let. Tehdy bylo požárů mnohem víc.

19.7.2011 v 23:57 | Karma: 14,61 | Přečteno: 1991x | Diskuse| Cestování

Miroslav Štorch

Vyhraje Petra Kvitová Wimbledon? Tipujte s námi !

Devítinásobná vítězka Wimbledonu v soutěži žen - Martina Navrátilová tipovala od začátku letošního londýnského turnaje, že Petra Kvitová může být vítězkou. Jiný vícenásobný vítěz tohoto turnaje Boris Becker předpovídal finále Azarenková - Šarapovová. Na to však nedojde, protože včera Petra Kvitová důrazným podáním a nátlakovou hrou porazila letos Azarenkovou podruhé. Poprvé to bylo v Madridu na antuce, kde naše hráčka vyhrála celý turnaj. Proč by tedy nemohla vyhrát celý turnaj i ve Wimbledonu, když hra na trávě velmi vyhovuje jejímu hernímu stylu ? Už minulý rok zde postoupila do semifinále. Pod vedením svého trenéra Davida Kotyzy se stále zlepšuje a hlavně je psychicky odolná při nesnázích na kurtu. To už dokázala v řadě těžkých utkání. Jak říká její trenér: " Velké zápasy Petra umí ! "

1.7.2011 v 10:46 | Karma: 28,79 | Přečteno: 6228x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Vyhrají česká děvčata čtyřhru v Paříži ?

Zda-li vyhraje Nadal a Li-Na? Možná vyhrají i naše hráčky čtyřhru ? Překvapivé vyřazení světové jedničky Wozniacké, druhé Clijstersové a nasazené trojky Zvonarevové jsou ostrým kořením letošního turnaje na kurtech Rolanda Garrose v Paříži. Pro české fandy tenisu bylo velmi hořké vyřazení šestého nasazeného Berdycha hned v prvním kole domácím hráčem na 140.místě ATP. Kdo ten zápas viděl, tak ví, jak francouzské hlediště hnalo domácího D ́Artagnana - Roberta do boje. Berdych sice vedl 2:0 na sety a stejně prohrál. V minulém roce prohrál v Paříži až v semifinále. Ve Wimbledonu došel dokonce až do finále s Nadalem. V osmifinále žen vypadla naše devátá hráčka světa Petra Kvitová se šestou nasazenou Li-Na z Číny, i když vyhrála první set 6:2. Azijská hráčka má v současné době vynikající formu a ve čtvrtfinále porazila 2:0 čtvrtou nasazenou Azarenkovou z Běloruska, kterou sázkové kanceláře tipovaly na vítězku celého turnaje. V diskuzi pod článkem můžete sami zkusit tipovat vítězku ženské soutěže a soutěže mužů v Paříži.

1.6.2011 v 21:57 | Karma: 14,68 | Přečteno: 2946x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Španělské okurky, německé maso, česká mouka

Pesimista je dobře informovaný optimista - to je známý aforismus. Informace o úmrtí jedenácti lidí po konzumaci infikovaných španělských okurek v Německu jsou varující. Okamžitě se to projevilo na trhu se zeleninou a ovocem v řadě zemí EU. V Německu se téměř neprodávají saláty a prodej jahod údajně poklesl o 50 %. Není nic nového na tom, že většina prodávaných potravin je zasažena nadměrným chemickým hnojením a ošetřováním různými druhy pesticidů. Rakovina trávicího ústrojí však nevzniká tak rychle. Ale aby lidé rychle umírali po těžkých průjmech i přes veškerou lékařskou péči ? Antibiotika na zmutované bakterie nezabírají. Dalších třicet lidí je v ohrožení.To už je alarmující. Po různých preventivních akcích proti ptačí a prasečí chřipce hrozí další důrazná opatření, aby se předešlo šíření infekce. Španělské úřady se obávají, že omezení vývozu zeleniny do EU postihne jejich trh a zisky. A tak zapírají - co jen stačí.

28.5.2011 v 23:17 | Karma: 19,85 | Přečteno: 3220x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Izraelské brambory, španělská cibule a čínský česnek

Před dvaceti lety byly sice jiné platy než dnes, ale za kilogram brambor nám nabízeli v jižních Čechách ve výkupu lihovaru jen 1,20 Kčs. Museli jsme tehdy odvážet brambory nákladními auty do severních Čech, kde nám byly vděčné školní jídelny za cenu 3,80 Kčs/kg, protože prodejní cena v kraji byla kolem 4 korun. Tehdy ještě korun československých. Zisk z prodeje brambor jen obtížně pokrýval náklady na jejich produkci nejen v Čechách, ale i na Moravě. Proto řada zemědělců raději místo sázení brambor seje obilí a řepku, kde je zisk nyní vyšší.Korupce ale kvete nejen na úřadech, ale i ve výkupnách obilí. Někdo dostane smlouvu na výkup potravinářské pšenice a někdo ne. Někomu po rozboru obilí v laboratoři zařadí pšenici do málo placené krmné pšenice a nemáte odvolání, i když objektivně patří do více placené potravinářské pšenice. Tak se nedivme, že v obchodech se často prodávají izraelské brambory nebo španělská cibule. Občas čteme, že společně s vládní delegací do Číny odjela i skupina podnikatelů vyjednávat obchodní výměny. Za naše kvalitní průmyslové výrobky se pak dováží nekvalitní čínský česnek, který chutově nevyhovuje většině českých zákazníků.

21.5.2011 v 23:13 | Karma: 33,93 | Přečteno: 4214x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Ach ty ženy a jejich geny

Vztah žen k módě je jednoznačně dán geneticky. Jistě znáte podobné případy z vlastní zkušenosti. To je má úsměvná vzpomínka. Protože jsem v zaměstnání začínal pracovat později než moje manželka, tak jsem každé ráno ve všední den odváděl děti do školky já. Naše malá dcerka se vždy mezi děti do školky těšila, protože i malé "ženské" si rády povídají s kamarádkami. Dříve jsem si myslel, že v raném věku je ženská a mužská orientace dána především výchovou v rodině. Dnes už si to nemyslím. Kdysi byla velkým českým hitem písnička "Holky z naší školky."

14.5.2011 v 20:27 | Karma: 22,04 | Přečteno: 2587x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Tankový prapor a sportovní komentátor

Bylo - nebylo. Před mnoha lety museli mladí muži z Čech, Moravy i Slovenska na dvouletou základní vojenskou službu, i když se jim nechtělo. Podléhali jsme branné povinnosti a na vojnu jsme museli i jako vysokoškoláci. Dva roky jsme museli jeden den v týdnu navštěvovat tzv. vojenskou katedru, kde náš školili nejen v pořadové přípravě, ale i ve znalostech bojové techniky vojsk Varšavské smlouvy a tehdy nepřátelských vojsk NATO. K nelibosti našich přítelkyň jsme chodili předpisově velmi nakrátko ostříhaní. Jak zpíval Jarek Nohavica "Když mě brali za vojáka" stříhali mě dohola - vypadal jsem jako blbec - jako všichni dokola - la- la. Naštěstí naše děvčata nemusí povinně do armády jako dívky v Izraeli. Naše armáda se konečně profesionalizovala a naši synové a vnuci už nemusí povinně na vojenskou službu. Naopak. Kdo dnes chce sloužit v armádě, tak musí splňovat velmi přísná zdravotní i psychologická kriteria. A ta mnozí uchazeči nesplní.

30.4.2011 v 15:54 | Karma: 18,61 | Přečteno: 3363x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Zdravotní péče a naše "město" Česko

Velkoměsta ve světě mají desítky miliónů obyvatel. Japonské Tokyo není vlastně jen město se 12 milióny obyvatel, ale už také region Kantó se 40 milióny obyvatel, včetně měst Jokohama a Kawasaki. Mexické hlavní město "Ciudad de México" má současný odhad 25-28 miliónů obyvatel. Metropolitní oblast Los Angeles tvoří údajně 80 měst (konurbace) se 17,5 milióny obyvatel ve městech Santa Monika, Pasadena, Beverly Hills, Hollywood a dalších. Hollywood jako čtvrť Los Angeles, ale nemá vlastní samosprávu. Že by se to obešlo bez zbytečných úředníků ?Poslední sčítání obyvatel malého Česka, z března letošního roku, vykáže jistě méně než 11 miliónů obyvatel. Ale také naše malé "město" Česko má mnoho menších měst jako Brno, Liberec, Olomouc, Plzeň aj. Bohužel, naše město Česko, má obrovský byrokratický aparát. Má nejen parlament, ale i senát, mnoho ministerstev a dalších státních úřadů. Mnoho primátorů, jejich náměstků a další desetitisíce úředníků zajišťujících chod našeho ministátu. Podle jednoho z Parkinsonových zákonů časem ve státě " Náklady na administrativu převýší hrubý národní produkt". Je to pochopitelně mírná nadsázka, ale někdy mám pocit, že se k této hranici blížíme. Úředníci a politici berou vysoké platy. A lidé ve výrobě i výzkumu, kteří skutečně vytvářejí hodnoty, proč nejsou patřičně ohodnoceni ?

25.4.2011 v 18:13 | Karma: 20,26 | Přečteno: 3475x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Štorch

Ach ty ženy - silueta slov ?

Pár upřímných a obdivných slov všem ženám, které dávají našemu životu smysl ..............................................................................................................................................................................................................................................................................

17.4.2011 v 10:30 | Karma: 15,97 | Přečteno: 2458x | Diskuse| Poezie a próza

Miroslav Štorch

Úpadek Sazky a morálky

Šéf zadlužené Sazky má plat jako celá česká vláda dohromady. To je ale titulek jiného článku. Není divu, že se o dění v Sazce zajímá také prezident republiky, s příjmem "relativně" chudého příbuzného. Většina sázkových společností v České republice vybírá od sázejících poplatek za služby 5 - 10%. Sazka však podle herního řádu více než padesát let rozdělovala na výherní jistinu jen 50% z lidmi vsazených peněz na Sportku a Šanci. Zbývající polovina peněz měla být určena na rozvoj sportu a tělovýchovy v ČSR i pak ČR.Pochopitelně jako akciová společnost si SAZKA řídí toky peněz tak, aby byli spokojeni pokud možno akcionáři, ale hlavně dozorčí rada a představenstvo. Bohužel určování výše platu a odměn managementu Sazky nemá kontrolní mechanismy. A tak platy jsou sice možná zdůvodnitelné miliardovými obraty i zisky loterijní společnosti, ale jsou zcela amorální vzhledem k částkám, které jsou poskytovány sportovním svazům, Českému olympijskému výboru, tělovýchovným jednotám a sportovním klubům. Není divu, že na adresu představitelů Sazky a ČSTV se objevilo označení, že jsou hrobaři českého sportu. Umělecká skupina Czakra pověsila figuriny sportovců v blízkosti sídla Sazka v Praze 9-Vysočanech. Jiní aktivisté vytiskli stokoruny s vyjádřením o tunelování sportu Sazkou. ( fotografie Jiří Benák idnes.cz )

16.4.2011 v 21:23 | Karma: 17,69 | Přečteno: 2799x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Štorch

Ať se politické strany financují samy.

Kdysi jsem viděl obrovský plakát , na kterém známý politik oznamoval občanům České republiky : " Mám vás rád ". Tak si říkám, proč by nás neměl rád, když mu z našich daní platíme nejen plakáty, ale i další výhody a požitky. Před časem se zeptal jeden z bývalých premiérů novinářů : " Kdo z vás to má ? " a mluvil o svých finančních příjmech. Shodou okolností to byl zástupce strany, která měla v programu sociální opatření "teoreticky" ve prospěch občanů a péči o "obyčejného člověka". Na serveru www.nasepenize.cz se uvádí statistické údaje, že 91 % dotázaných z řad českých občanů nesouhlasí s tím, aby státní příspěvek dostaly i politické strany, které se nedostaly do parlamentu. V exkluzivním průzkumu (SANEP) z roku 2009 také 87% občanů ve věku od 18 do 65-ti let vyjadřuje nesouhlas se státním příspěvkem poslaneckým stranám, když poslanci a senátoři těchto stran pobírají navíc vysoké platy, různé náhrady a příplatky za funkce v mnoha výborech a podvýborech zákonodárných sborů. Možná jsem politicky naivní, ale jestliže většina občanů nesouhlasí se státním příspěvkem politickým stranám, tak by to měli námi zvolení - naši zaměstnanci poslanci - respektovat. Bohužel důvěru svých voličů snadno zklamou a nezruší státní příspěvky svým politickým stranám - tj.sami sobě.

12.3.2011 v 8:57 | Karma: 26,27 | Přečteno: 2862x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Štorch

Čeští beduíni v Libyi - tankový prapor.

Beduíni se přezdívalo některým důstojníkům našeho tankového praporu, kde jsem sloužil. Před třiatřiceti lety byli v kasárnách výrazně opálenější než ostatní vojáci. Ale až později jsem se dozvěděl, že pracovali jako experti pro řízení tanků T-55 a T-62 v pouštích Libye. Někteří se později rozpovídali o tom, jak se v písčitých dunách daleko od měst obtížně získávalo pivo a další alkohol. Pochopitelně tam působili bez uniforem jako civilní zaměstnanci podniků zahraničního obchodu specializovaných na vývoz zbraní. Jeden z nich byl velitelem naší tankové roty a mluvil velmi nesrozumitelně. Měl vážnou vadu řeči, ale přesto pracoval s lidmi v armádě. Trvalo mi delší dobu, než jsem se naučil rozumět jeho zvláštnímu způsobu vyjadřování a vyrážení slov. Ale jinak to byl slušný a férový člověk. Když přišli na rotu nováčkové, tak jsme si z nich dělali legraci, že je to beduín, který neumí dobře česky. Řada vojáků veliteli roty nerozuměla a často chtěli, abychom jim přeložili co vlastně vydal za příkazy. Tak jsme si dělali legraci, že pracujeme jako překladatelé z arabštiny beduína.

6.3.2011 v 13:13 | Karma: 18,61 | Přečteno: 3433x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Z malých důchodů se přidá bohatším důchodcům ?

Lidé s vysokými příjmy chtějí i vyšší důchody. Zvykli si žít na vysoké úrovni a pokles životní úrovně při odchodu do důchodu těžko přijímají. Neberou v úvahu, že se svými troj i vícenásobky průměrné hrubé mzdy v ČR si po desítky let mohli vytvořit velké finanční rezervy v bankách.Takové rezervy na horší časy si lidé s průměrným a podprůměrným příjmem velmi obtížně vytvářejí. Nejmenovany právník v důchodu měl dost času, a tak provedl rozbor, jehož závěry se mu podařilo prosadit v parlamentu i u kolegů právníků u Ústavního soudu. Ti tento návrh pochopitelně schválili. I soudci Ústavního soudu budou jednou v důchodu. Argumentuje se tím, že lidé s vysokými příjmy odváděli státu vysoké daně i sociální pojištění a nedostávají odpovídající důchody.Právník pozapomněl, že mnoho lidí s nižšími příjmy v době nemoci berou jen část mzdy. Soudci berou plné platy, bez ohledu na to, zda jsou nebo nejsou dlouho nemocní. A také dostávají vysoké platy, které jsou silně nadhodnocené, aby se "údajně" zabránilo možnosti korupce. A co matka samoživitelka, která při nemoci nemá peníze pro své děti ani na jídlo a oblečení? Jedna z nich nedávno skočila společně s dětmi z okna. Poslanci parlamentu velmi často nejsou přítomni na důležitých zasedáních a přesto berou plný plat s mnoha příplatky. I oni budou jednou důchodci.Tak proč by si neschválili vyšší důchody ? Je třeba myslet na zadní kolečka. Jako občané státu jsme sice zaměstnavateli poslanců, ale naši zaměstnanci poslanci a senátoři si schvalují platy bez ohledu na nás občany.

27.2.2011 v 16:28 | Karma: 33,83 | Přečteno: 3131x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Štorch

Říkanka o tvářích blogu

Tváře máme po předcích a účes jaký chceme někdo má vlasy zcuchanéjiný uhlazené Mnohý bloger už vlasy nemá blogerky zdobí barevná vlasů vlnažel jen zřídka přirozená

12.2.2011 v 11:44 | Karma: 14,62 | Přečteno: 2153x | Diskuse| Kultura

Miroslav Štorch

Vyhraje letos tenisový Grand Slam Čech ?

Někdo si řekne, že je to nesmysl, protože dnes na Australian Open zvítězil Srb Novak Djokovič. Ale v kategorii juniorů suverénně zvítězil ve finále český sedmnáctiletý talent a v soutěži nasazený jako č.1 - Jiří Veselý z Příbrami (nar.10.7.1993). V Austrálii zvítězil letos jak v kategorii "Boys" 2 : 0 (6:0, 6:3) nad domácím Lukem Savillem, tak i v soutěži čtyřher společně se Slovákem Filipem Zahoranským také 2 : 0 nad domácími juniory. V žebříčku mužů je zatím na 864.místě ATP, ale v letošním roce by rád postoupil podstatně výš. V minulém roce získal zlatou medaili ve čtyřhře na Olympijských hrách mládeže v Singapuru společně se svým anglickým spoluhráčem Goldingem. V Čechách je považován společně s dalšími hráči za nástupce Berdycha a Štěpánka, kteří zatím nezískali žádný Grand slamový titul. Poslední titul získal v roce 1998 na Australian Open Petr Korda. Veselý má výšku moderních tenistů (195 cm) a hraje levou rukou jako Rafael Nadal nebo Rod Laver. V Austrálii si zahrál jako sparing partner Davida Ferrera, protože modeloval přípravu na levorukého Nadala. Podává rychlostí až 213 km/h. Při své nedávné návštěvě v Ostravě mu radil i náš bývalý světový hráč č.1 - Ivan Lendl, se kterým si zahráli mladí hráči také na kurtu. Tenis hraje od 4 let pod vedením svého otce, bývalého ligového hráče tenisu. Doufejme, že k juniorského poháru na Grand slamu získá podobné poháry i v kategorii dospělých, jako Ivan Lendl, jenž v Austrálii zvítězil v letech 1989 a 1990. Ivan Lendl zvítězil v juniorských soutěžích Wimbledonu a Paříže v roce 1978. V Paříži pak třikrát zvítězil jako dospělý v letech 1984,1986 a 1987. Na US Open dokonce zvítězil třikrát po sobě 1985 - 1987.

30.1.2011 v 19:54 | Karma: 16,47 | Přečteno: 2484x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Příjemná tenisová překvapení v Melbourne 2011

Tenisové fandy dnes potěšilo skvělé vítězství 2:0 naší Petry Kvitové nad domácí Samanthou Stosur, která hrála v minulém roce finále RG v Paříži. Domácí hráčka až příliš chtěla zvítězit před svými diváky, kteří ji bouřlivě povzbuzovali. Stosurová je nyní šestá na žebříčku WTA a naše hráčka je zatím na 28.místě. Navíc v noci porazila Iveta Benešová 2:1 šestnáctou nasazenou Rusku Pavlučenkovou. Obě naše hráčky postupují do 4.kola - což je jejich největší úspěch v Austrálii. V dalším kole se utká Petra Kvitová s italskou Flavií Pennettaovou, která je nasazená jako č.22. Podle mého názoru ji může naše hráčka v současné formě porazit, ale každý zápas je jiný. Iveta Benešová (60) se ve 4.kole utká s druhou hráčkou světa Zvonarevovou. Ta v nočním utkání 3.kola porazila naši Lucii Šafářovou 2:0. Naše poražená hráčka tak může v dalším utkání naplno fandit svému příteli Tomáši Berdychovi (6), který se utká s 9. hráčem Fernadem Verdascem o postup do čtvrtfinále. V případě vítězství by to také byl Berdychův největší úspěch v Austrálii. Po loňském semifinále v Paříži a finále ve Wimbledonu by si Tomáš Berdych mohl vylepšit bodové hodnocení na žebříčku ATP. Pěkného úspěchu by také mohla dosáhnout česko-slovinská dvojice tenistek Peschke-Srebotnik ve čtyřhře žen, která porazila Hlaváčkovou a Hradeckou 2:1 ve 2.kole.

22.1.2011 v 14:06 | Karma: 13,79 | Přečteno: 2245x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Zimní slunovraty

Slovo pranostika údajně znamená podle latinského prognosis - předpověď. Na Nový rok - o slepičí krok. Také s radostí pozorujete, že se den prodlužuje ? Na Tři krále - o krok dále. V úterý 4.ledna ráno nastane částečné zatmění Slunce - pochopitelně Měsícem. Situace na elipse vpravo. ( patetická říkánka v duchu básnického naivismu )

1.1.2011 v 19:27 | Karma: 16,25 | Přečteno: 2892x | Diskuse| Poezie a próza